a74-7 04.12.05, 22:06 Slyszalam o podpiwku od starszego pokolenia,spotkalam butelki z gazowanym podpiwkiem, ale co to wlasciwie jest? Jak go sie robi, podobno najlepszy jest domowej roboty.Moze ktos zna przepis, bede bardzo wdzieczna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Podpiwek 04.12.05, 22:16 W domu możesz wyprodukować napój, ale niestety nigdzie nie kupisz samego produktu. Więcej na ten temat: www.kp.pl/artykuly.xml?id=5&sess_id=1329504430 Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Podpiwek 04.12.05, 22:42 Smak zbliżony do karmelowego piwa, ale nie tak bardzo słodki. Idealny w gorące letnie dni, prosto z piwnicy, w butelkach po dawnej oranżadzie...Ech i ten oblany sufit w kuchni...:) Podpiwek lubił wystrzelić jak szampan :) Jeszcze niedawno można było kupić (na pewno w Gdańsku, gdzie indziej - nie wiem) ekstrakt zbożowy do domowej produkcji podpiwka, zdaje się, że Delecty, ale mogę się mylić co do producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Podpiwek 04.12.05, 23:05 można i tak: podpiwek-czyli piwo domowe wg książki Widolda Perkowicza "DOMOWY WYRÓB WIN I MIODÓW" wydanieII z roku 1955. Piwo domowe Wielu amatorów piwa nie wie,że u siebie w domu można zrobić łatwo,szypko i tanio bardzo smaczne i ładne musujące piwo.Jako surowca używamy specjalnych "podpiwków",czyli ziaren jęczmiennych,prażonych i przemielonych. Zamiast "podpiwka" możemy użyć kawy słodowej(zbożowej).Kupujemy paczkę kawy słodowej (pół kg) zawierającej prażone w całości ziarna jęczmienia .Wsypujemy jedną szklankę do rondla ,dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma litrami wody zimnej.Rondel,najlepiej emaliowany,stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy płyn przez godzinę.Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy na wolnym ogniu przez dalsze pół godziny.dolewamy tyle wody ile się wygotowało i płyn ostudzamy.przedtem przygotowujemy "matkę"drożdżową.W tym celu rozrabiamy 5g drożdży prasowanych letną wodą.Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego płynu i od razu przez rzadki filtr (muślin)ściągamy piwo do butelek.Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym zamknięciem.(UWAGA nie używać butelek jednorazowych są za słabe PĘKAJĄ).Piwo pod wpływem drożdży fermentuje w butelkach,wytwarza gaz i pieni się jak piwo z browaru.Po jednym,najwyżej po dwóch dniach ,piwo jest zdatne do użytku.Przez pierwsze 12 godzin trzymamy je w cieple ,po czym należy je przenieść w chłodniejsze miejsce. Piwo takie przechowujemy nie dłużej niz 5 dni.Po upływie tego czasu piwo zbytnio się burzy i kwaśnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Podpiwek 05.12.05, 19:29 dzieki Wam , wspaniale informacje, tylko szukanie skladnikow bedzie zdaje sie problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Podpiwek IP: *.mos.gov.pl 06.12.05, 13:00 Ależ "Podpiwek" bywa w sprzedaży - nawet w identycznych, jak dawniej opakowaniach - tylko, że np. w Warszawie nie można go kupić. Koleżanka kupowała go - gdzieś na prowincji - w lecie, w tym roku i nawet zaopatrzyła mnie na pewien czas. Niestety nie interesowałam się gdzie, bo i tak nie wybrałabym się osobiście po zakupy. A i spytać się jej nie mogę, bo już nie pracuje ze mną i nie mam z nią kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Podpiwek 06.12.05, 13:05 Limbo- to napisz,kto produkuje ten podpiwek, może łatwiej będzie go odnależć. Narobiłam sobie ochoty na ten wspaniały napój znany z dzieciństwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sposób na znalezienie. 06.12.05, 13:15 Skoro produkowała Delecta, to wyślij do nich maila z prośbą o podanie miejsca sprzedaży tegoż w Twojej miejscowości lub w jej pobliżu. Dostaniesz odpowiedź na pewno. Kilkakrotnie już zdarzyło mi się korzystać z tego sposobu gdy wszystko inne zawiodło i powiem Ci, że działa. Raz nawet przysłano mi gratis część do robota kuchennego, której ponoć już nie można było u producenta zamówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Podpiwek IP: *.mos.gov.pl 07.12.05, 10:45 Podaję dane z opakowania [2004 r.]: Delekta "Podpiwek Kujawski" Rieber Foods Polska S.A. ul.Prymasa S.Wyszyńskiego 14 87-800 Włocławek A zainteresowanych składem informuję, że na opakowaniu wymienione są takie składniki: susz buraka, jęczmień, susz cykorii, cukier, chmiel, regulatory kwasowości: pirosforan 4-sodowy, kwas cytrynowy. Opakowanie 100 g wystarcza na 10 l podpiwka. Pamiętam, że kosztowało ok. 50 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś