04.12.05, 22:06
Slyszalam o podpiwku od starszego pokolenia,spotkalam butelki z gazowanym
podpiwkiem, ale co to wlasciwie jest? Jak go sie robi, podobno najlepszy
jest domowej roboty.Moze ktos zna przepis, bede bardzo wdzieczna...
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Podpiwek 04.12.05, 22:16
      W domu możesz wyprodukować napój, ale niestety nigdzie nie kupisz samego
      produktu. Więcej na ten temat:

www.kp.pl/artykuly.xml?id=5&sess_id=1329504430
    • orissa Re: Podpiwek 04.12.05, 22:42
      Smak zbliżony do karmelowego piwa, ale nie tak bardzo słodki. Idealny w gorące
      letnie dni, prosto z piwnicy, w butelkach po dawnej oranżadzie...Ech i ten
      oblany sufit w kuchni...:) Podpiwek lubił wystrzelić jak szampan :)
      Jeszcze niedawno można było kupić (na pewno w Gdańsku, gdzie indziej - nie
      wiem) ekstrakt zbożowy do domowej produkcji podpiwka, zdaje się, że Delecty,
      ale mogę się mylić co do producenta.
      • ba_nita Re: Podpiwek 04.12.05, 23:05
        można i tak:
        podpiwek-czyli piwo domowe wg książki Widolda Perkowicza "DOMOWY WYRÓB WIN I
        MIODÓW" wydanieII z roku 1955.
        Piwo domowe
        Wielu amatorów piwa nie wie,że u siebie w domu można zrobić łatwo,szypko i
        tanio bardzo smaczne i ładne musujące piwo.Jako surowca używamy
        specjalnych "podpiwków",czyli ziaren jęczmiennych,prażonych i przemielonych.
        Zamiast "podpiwka" możemy użyć kawy słodowej(zbożowej).Kupujemy paczkę kawy
        słodowej (pół kg) zawierającej prażone w całości ziarna jęczmienia .Wsypujemy
        jedną szklankę do rondla ,dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma
        litrami wody zimnej.Rondel,najlepiej emaliowany,stawiamy na wolnym ogniu i
        gotujemy płyn przez godzinę.Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy na
        wolnym ogniu przez dalsze pół godziny.dolewamy tyle wody ile się wygotowało i
        płyn ostudzamy.przedtem przygotowujemy "matkę"drożdżową.W tym celu rozrabiamy
        5g drożdży prasowanych letną wodą.Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego
        płynu i od razu przez rzadki filtr (muślin)ściągamy piwo do
        butelek.Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym zamknięciem.(UWAGA nie używać
        butelek jednorazowych są za słabe PĘKAJĄ).Piwo pod wpływem drożdży fermentuje w
        butelkach,wytwarza gaz i pieni się jak piwo z browaru.Po jednym,najwyżej po
        dwóch dniach ,piwo jest zdatne do użytku.Przez pierwsze 12 godzin trzymamy je w
        cieple ,po czym należy je przenieść w chłodniejsze miejsce.
        Piwo takie przechowujemy nie dłużej niz 5 dni.Po upływie tego czasu piwo
        zbytnio się burzy i kwaśnieje.
    • a74-7 Re: Podpiwek 05.12.05, 19:29
      dzieki Wam , wspaniale informacje, tylko szukanie skladnikow bedzie zdaje sie
      problemem.
      • sylwia.g21 Re: Podpiwek 05.12.05, 19:33
        pamiętam ten smak z dzieciństwa...
        • Gość: limba Re: Podpiwek IP: *.mos.gov.pl 06.12.05, 13:00
          Ależ "Podpiwek" bywa w sprzedaży - nawet w identycznych, jak dawniej
          opakowaniach - tylko, że np. w Warszawie nie można go kupić.
          Koleżanka kupowała go - gdzieś na prowincji - w lecie, w tym roku i nawet
          zaopatrzyła mnie na pewien czas.
          Niestety nie interesowałam się gdzie, bo i tak nie wybrałabym się osobiście po
          zakupy.
          A i spytać się jej nie mogę, bo już nie pracuje ze mną i nie mam z nią kontaktu.
          • tereza11 Re: Podpiwek 06.12.05, 13:05
            Limbo- to napisz,kto produkuje ten podpiwek, może łatwiej będzie go odnależć.
            Narobiłam sobie ochoty na ten wspaniały napój znany z dzieciństwa.
            Pozdrawiam.
            • ba_nita Re: Sposób na znalezienie. 06.12.05, 13:15
              Skoro produkowała Delecta, to wyślij do nich maila z prośbą o podanie miejsca
              sprzedaży tegoż w Twojej miejscowości lub w jej pobliżu. Dostaniesz odpowiedź
              na pewno. Kilkakrotnie już zdarzyło mi się korzystać z tego sposobu gdy
              wszystko inne zawiodło i powiem Ci, że działa. Raz nawet przysłano mi gratis
              część do robota kuchennego, której ponoć już nie można było u producenta
              zamówić.
            • Gość: limba Re: Podpiwek IP: *.mos.gov.pl 07.12.05, 10:45
              Podaję dane z opakowania [2004 r.]:
              Delekta "Podpiwek Kujawski"
              Rieber Foods Polska S.A.
              ul.Prymasa S.Wyszyńskiego 14 87-800 Włocławek

A zainteresowanych składem informuję, że na opakowaniu wymienione są takie
              składniki:
              susz buraka,
              jęczmień,
              susz cykorii,
              cukier,
              chmiel,
              regulatory kwasowości: pirosforan 4-sodowy, kwas cytrynowy.

Opakowanie 100 g wystarcza na 10 l podpiwka. Pamiętam, że kosztowało ok. 50
              groszy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka