lot_w_kosmos Re: Afty, afty, ciagle afty 10.10.21, 20:39 Czy testy na HIV również robiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Afty, afty, ciagle afty 10.10.21, 20:54 Brak jakies witaminy. Mie pamietam czy c czy zestawu b. Sprobuj brac uderzeniowe dawki obydwu Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 00:43 Cytrusy też sprzyjają aftom, nie wiem czy jadasz Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 01:00 A tak obok tematu pamietam jak ktoś chyba tu na forum napisał ze nie jada nawet marchewki ,bo ma za dużo cukru a walczył z choroba chyba grzybica, która się pożywia cukrem. Może warto wyeliminować wszystko co sprzyja aftą na kilka miesięcy. Podleczyć się ,dieta eliminacja witaminy z każdej strony może wtedy problem zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 12:25 Pewnie drożdżyca. Żywią się cukrem i wyciągają z organizmu Wit B Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 05:54 Czasem NZJ jest maskowane w postaci aft i tylko aft. Możesz w taką stronę jeszcze spróbować diagnozować się, tym bardziej, że, jak piszesz, ze strony układu pokarmowego jakies sygnały są. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 06:04 Alergia? Choroby autoimmunologiczne (tkanki łącznej)? Jestem w trakcie diagnostyki właśnie takiej choroby i reumatolog pytała, czy pojawiały się u mnie zmiany w jamie ustnej (afty). Przyczyn pewnie może być mnóstwo, niekoniecznie aż tak poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
backup_lady Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 14:55 Ja jak mieszkałam jeszcze z rodzicami, miałam bardzo często afty (jak i moja matka). I zajady. Po wyprowadzce, ustały. Teraz jak mam aftę raz na pół roku to max. I to przeważnie jak jem orzechy i od razu po nie przepłukam buzi. Czasami też po wizycie u kogoś - ale tu zawsze zrzucam na picie z czyjegoś kubka. Może oprócz badania siebie, sprawdź też rodzinę. Może sobie coś po sztućcach / naczyniach podajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Afty, afty, ciagle afty 11.10.21, 23:56 Nie jesc slodkiego, jesc kwasne. One nie lubia tego. Jak zjesz slodkie przepukac usta i umyc zeby. Ale poki sie z nimi meczysz, nie zryj slodkiego, co by padly. Poza tym sa leki na afty, w aptece pewnie poleca albo laryngolog/dentysta cos doradzi. Ale nawet jak je wezmiesz, nie zryj slodkiego. Bo tak w nieskonczonosc bedziesz sie bawic. Odpowiedz Link Zgłoś