ewa154 30.09.03, 08:48 Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Oliwier 30.09.03, 10:57 Witam. Według mnie imię Oliwier jest bardzo ładne. Podoba mi się Pozdrówka. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Oliwier 30.09.03, 12:34 Czesc ! Ostatnio ogladalam wybory Miss Polonia z tym przystojnym moderatorem o tym wlasnie imieniu. Ale myslalam ,ze pojde w powietrze jak slyszalam to piekne imie z polskim akcentem .Okropnie sie to slyszy. Tu w Niemczech jest OLIVER i akcentuje sie na pierwsza literke z twardym V. Lepiej sie slyszy .No tak ,ale to rzecz gustu.W Polsce nie nazwalabym tak dziecka.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Oliwier 30.09.03, 14:39 Mój synek- 8,5 m-ca ma tak na imie- dzis rehabilitantka powiedziała, ze jeśli bedzie miała syna, to dzięki naszemu da mu tak na imie, gdyż imie jest piekne i oryginalne. Dodam, że musialam mieć zgode rady Jezyka Polskiego, gdyż w USC nie chcieli mi zarejestrowac- nie figuruje w spisie pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa154 Re: Oliwier 30.09.03, 15:22 A jak załatwia się zgodę Rady Języka Polskiego? Gdzie należy się zgłosić zby ja uzyskać? Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Oliwier 01.10.03, 10:10 Do poprzedniczki- no cóż, możesz sobie "woleć' Olivera, ja w sumie też, niestety w Polsce nie można nadawać imion z niepolska pisownia- czyli przez v, x, itp. Dlatego jest Oliwia i Oliwier- jako odpowiednik, a nie Oliva, Oliver./ Nie ma też imienia Violetta, i chyba wycofano Angelikę na rzecz Andźeliki/ A co do modela- Olivera X./ nie pamietam nazwiska/, to raczej jego pseudonim artystyczny, Doprawdy nie wiem też, jak nasza "gwiazda"- M. Wisniewski zapisala dzieci jako Xawiera i Febienne- obydwa niedozwolone, ale to pewnie kwestia pieniedzy A co do listu poprzedniczki, to jesli chcesz nadac imię, które w twoim USC nie figuruje w spisie, ponadto kierownik USc uważa, że jest niezgodne z wymogsami itp, a Tobie wydaje się, że jest normalne/ czyli np. dla dziewczynki- ma końcówkę- a, nie jest zdrobnieniem itp, nazwa jakiegoś przedmiotu, zwierzęcia (tak), ptaka- np. "Wilga" / to piszesz pismo o wydanie opinii dotyczącej danego imienia. Jesli Rada zaopiniuje je pozytywnie, nie musisz sie obawiac- urzednik je zapisze, gdyz to Rada tworzy wykaz imion dopuszczonych do nadawania. Adres to www.rjp.pl i tam jest do nich mail. pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Oliwier 01.10.03, 12:08 Też słyszałam, że nie ma imienia Violetta, ale kiedyś było. Moja kuzynka ma tak na imię. A co do Oliwiera Janiaka, ja sądziłam, że to jego prawdziwe imię. A tak nie jest ? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa154 Re: Oliwier 01.10.03, 14:04 dziekuje bardzo za informacje dot. Rady Jezyka Polskiego. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Oliwier 01.10.03, 17:49 Zastanawiam sie tylko,jak to kiedys bylo,ze mozna bylo inne imiona nadawac,niz te,ktore teraz figuruja w spisach...Mam kolezanke Violette przez V,kolezanke Nelly itd.Czy przepisy sie tak pozmienialy?Dlaczego imiona zenskie musza konczyc sie na "a"???Dlaczego kazdy oryginal imienia nalezy od razu dostosowac do polskich przepisow?Polska wchodzi do Unii,dzieci beda moze studiowac poza granicami kraju;dlaczego nie mozna stosowac oryginalnej pisowni imion?Co w tym zlego?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: Oliwier 01.10.03, 20:37 Takich liter jak "v", "x" itp. nie ma w POLSKIM alfabecie. To tak jakby poza granicami Polski próbowano nadać imię z literami "ż", "ś" "ę". Nie wydaje mi się, żeby np. we Francji nadano imię Święcisław... Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Oliwier 02.10.03, 15:10 Jest bardzo ładne, sama też o nim kiedyś myślałam. I dosyć oryginalne-nie znam małych Oliwierów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: Oliwier 24.05.04, 23:11 Wywloklam ten watek, bo niedawno uslyszalam to imie w telewizji i spodobalo mi sie szalenie! Wydaje mi sie, ze jest oryginalne, meskie, ale nie pretensjonalne. No i mozna je zdrobnic: Olek albo Oli. Po angielsku wypowiadalo by sie je Oliver z akcentem na pierwsza sylabe.Dorzuccie, prosze, swoje opinie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 24.05.04, 23:20 mamaagnieszka napisała: > Wywloklam ten watek, bo niedawno uslyszalam to imie w telewizji i spodobalo mi > sie szalenie! Wydaje mi sie, ze jest oryginalne, meskie, ale nie > pretensjonalne. No więc MSZ jest pretensjonalne, i to bardzo (( NIe wyobrażam sobie np. dziecka z inteligenckiej rodziny o tym imieniu; to samo dotyczy Klaudii, Kamili, Alana itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: Oliwier 24.05.04, 23:38 O rany, a po co mieszac do tego inteligencje? To teraz w inteligenckich rodzinach beda tylko Jasie, Marysie itp? Wedlug mnie najbardziej pretensjonalne jest dokonywanie wyborow (imienia i nie tylko) z mysla, jak inni ocenia nasza inteligencje. czy w Polsce ludzie naprawde mysla takimi kategoriami: "o, to jest Franio, jacyz ci rodzice musza byc inteligenti" albo "z jakiej chamskiej rodziny ta Klaudia musi pochodzic"? Sorki wielkie, zaperzylam sie odrobinke. Imie jak imie, dla jednych pretensjonalne, dla innych nie. Ale inteligencja nic do tego nie ma. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 10:04 mamaagnieszka napisała: > O rany, a po co mieszac do tego inteligencje? To teraz w inteligenckich > rodzinach beda tylko Jasie, Marysie itp? Wedlug mnie najbardziej pretensjonalne > > jest dokonywanie wyborow (imienia i nie tylko) z mysla, jak inni ocenia nasza > inteligencje. A kto mówi o wyborach dokonywanych z myślą, jak inni ocenią naszą inteligencję??!! W znanych mi rodzinach nikt nie wybiera imion typu Wanessa, Oliwier, Alan, Andżelika dlatego, że te imiona się nikomu po prostu i najzwyczajniej w świecie nie podobają. W kazdym razie nie w Polsce. czy w Polsce ludzie naprawde mysla takimi kategoriami: "o, to > jest Franio, jacyz ci rodzice musza byc inteligenti" albo "z jakiej chamskiej > rodziny ta Klaudia musi pochodzic"? Sorki wielkie, zaperzylam sie odrobinke. > Imie jak imie, dla jednych pretensjonalne, dla innych nie. Ale inteligencja nic > > do tego nie ma. Pozdrawiam! Wybacz, ale trochę mnie chyab nie zrozumiałaś. Pisałam nie o poziomie inteligencji osobniczej, tylko o warstwie społecznej. Imię może sygnalizować, choć nie musi, wartswę społeczną. I tak pretensjonalne imiona wzięte żywcem z seriali lub przejete po aktualnych gwiazdach popkultury czy ich dzieciach oznaczają dla mnie zawsze kierunek, z którego przejmuje się wzorce społeczne. Warstwa inteligencka (w Polsce, tak jak i w kazdym innym kraju nieliczna), nie orientuje się na popkulturę. Jeśli zaś chodzi o Frania, to imię to nie kojarzy się jednoznacznie tylko i wyłącznie z wartwami wykształconymi, bo ostatnio stało się ono modne również wsród gwiazd popkultury (np. synek Jopek), a co za tym idzie, również wśród "ludu". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 09:52 > No więc MSZ jest pretensjonalne, i to bardzo (( NIe wyobrażam sobie np. > dziecka z inteligenckiej rodziny o tym imieniu; to samo dotyczy Klaudii, > Kamili, Alana itd. > Hmmm ja znam inteligencka i wyksztalcona rodzine, ktora ma synka Alana. Imie to nadano, aby dziecko w przyszlosci nie mialo problemow za granica. Moim zdaniem nie ma na to reguly. Ja tez nie przepadam za imieniem Oliwier i moim zdaniem to imie nowomodne, ale niekoniecznie nosza je chlopcy z nizin spolecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 09:56 szczekuszka napisała: > Ja tez nie przepadam za imieniem Oliwier i moim zdaniem to imie nowomodne, ale > niekoniecznie nosza je chlopcy z nizin spolecznych. Szczekuszko, niezaliczanie się do inteligencji nie oznacza jeszcze przebywania na nizinach społecznych. Można być nawet bardzo bogatym. Ponadto samo posiadanie wyższego wykształcenia też jeszcze nie oznacza, że dana osoba zalicza sie do inteligencji. Polecam bardzo dobry artykul o inteligencji rosyjskiej autorstwa Isaiaha Berlina, który ukazał sięmniej więcej dwa lata temu w "Res Publice Nowej". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 10:16 boniedydy napisała: > > > Szczekuszko, niezaliczanie się do inteligencji nie oznacza jeszcze przebywania > na nizinach społecznych. Można być nawet bardzo bogatym. Ponadto samo > posiadanie wyższego wykształcenia też jeszcze nie oznacza, że dana osoba > zalicza sie do inteligencji. Wiem o tym, ale inteligentnym czlowiek sie nie rodzi tylko sie staje. Na pewno przez poziom zycia, nauke, wychowanie. Mysle, ze wielu rodzicow (inteligentnych czy nie) nadaje dzieciom imiona pod wplywem mody. Oczywiscie jest wiele innych wzgledow, ale nie kazdy rodzic interesuje sie immienictwem i nie przyklada tak duzej wagi do imienia dziecka, jak my na tym Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 10:28 szczekuszka napisała: > Wiem o tym, ale inteligentnym czlowiek sie nie rodzi tylko sie staje. Muszę Cię zmartwić. Wedlug różnych badan czynniki genetyczne wpływają przynajmniej w 50%, a według niektóych badaczy i w 90%, na iloraz inteligencji czlowieka. Ale nie o tym teraz dyskutujemy... Na pewno > przez poziom zycia, nauke, wychowanie. > Mysle, ze wielu rodzicow (inteligentnych czy nie) nadaje dzieciom imiona pod > wplywem mody. Oczywiscie jest wiele innych wzgledow, ale nie kazdy rodzic > interesuje sie immienictwem i nie przyklada tak duzej wagi do imienia dziecka, > jak my na tym Forum. Szczekuszko, ależ ja naprawdę nie piszę o inteligencji osobniczej, tylko o przynależności do wartwy społecznej. Mozna być bardzo inteligentnym - bo ja wiem - handlowcem, ale do inteligencji się nie zaliczać. Można mieć wyższe wykształcenie, ale byc tak naprawdę niewykształconym i tez się nie zaliczać do inteligencji. Natomiast czego jestem pewna to tego, że jeśli ktoś się do inteligencji zalicza, pewnych imion po prostu dziecku nie nada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 12:10 > Muszę Cię zmartwić. Wedlug różnych badan czynniki genetyczne wpływają > przynajmniej w 50%, a według niektóych badaczy i w 90%, na iloraz inteligencji > czlowieka. Ale nie o tym teraz dyskutujemy... > No dobra, ale inteligencji trzeba pomagac sie rozwijac. TaK sobie niesmialo mysle... Natomiast czego jestem pewna to tego, że jeśli ktoś się do > inteligencji zalicza, pewnych imion po prostu dziecku nie nada. Jesli inteligentny (Twoim zdaniem) czlowiek nazwie dziecko Oliwier, to nie jest juz inteligentny?! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 12:24 szczekuszka napisała: > Natomiast czego jestem pewna to tego, że jeśli ktoś się do > > inteligencji zalicza, pewnych imion po prostu dziecku nie nada. > > > Jesli inteligentny (Twoim zdaniem) czlowiek nazwie dziecko Oliwier, to nie jest > > juz inteligentny?! Szczekuszko droga. Widzę, że się cały czas rozmijamy. Ponieważ nie ma innej nazwy na tę klasę społeczną, o której pisze, niż "inteligencja", co nie ma nic wspólnego z ilorazem inteligencji, acz może rodzic pewną konfuzję, czy mogłabyś sobie zajrzeć tu: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20297 i przestudiować drugie znaczenie tego słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Oliwier 25.05.04, 12:26 Cóż, sądząc z tych przedstawicieli inteligencji, których znam (i nie chodzi o IQ, tylko o pewien styl życia), to nie, nie nazwaliby dziecka Oliwier. Mogę się oczywiście mylić, skoro nie znoszę tego imienia Natomiast poziom IQ nie ma się nijak do nadawania imion dzieciom. Chciałabym móc powiedzieć, że ludzie o ilorazie inteligencji wyższym niż jakiśtam nie nazwaliby swoich dzieci Wanessa albo Brajan, ale niestety nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 12:25 > Muszę Cię zmartwić. Wedlug różnych badan czynniki genetyczne wpływają > przynajmniej w 50%, a według niektóych badaczy i w 90%, na iloraz inteligencji > czlowieka. Ale od razu nalezy do warstwy spolecznej o ktorej piszesz?! Bo chyba sie nie rozumiemy. Piszesz o przynaleznosci do warstwy spolecznej. Ja twierdze, ze w kazdej z tych warstw sa rodzice, ktorzy nadaja imiona dla dzieci typu Oliwier, Klaudia, Alan i nadal sa na rowni (pod wzgledem kultury i inteligencji) z tymi rodzicami, ktorzy maja Franciszkow, Antoniny i Adamow. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 12:46 szczekuszka napisała: > > Muszę Cię zmartwić. Wedlug różnych badan czynniki genetyczne wpływają > > przynajmniej w 50%, a według niektóych badaczy i w 90%, na iloraz > inteligencji > > czlowieka. > > Ale od razu nalezy do warstwy spolecznej o ktorej piszesz?! Ależ skąd!! W żadnym wypadku. Przecież cały czas to podkreślam. > Bo chyba sie nie rozumiemy. > Piszesz o przynaleznosci do warstwy spolecznej. Ja twierdze, ze w kazdej z > tych warstw sa rodzice, ktorzy nadaja imiona dla dzieci typu Oliwier, Klaudia, > Alan Otóż w warstwie inteligenckiej - mocno wątpię. W kazdym razie takiego dziwa nie spotkałam. Za to spotkałam się z dosyć jednoznacznymi ocenami smaku tych, którzy takie imiona nadają. i nadal sa na rowni (pod wzgledem kultury i inteligencji) z tymi > rodzicami, ktorzy maja Franciszkow, Antoniny i Adamow. Co do inteligencji - jak najbardziej mogą być równi, choć nie muszą. Co do kultury - na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 13:03 > Ależ skąd!! W żadnym wypadku. Przecież cały czas to podkreślam. W mało wyrazisty sposób. Jak dla mnie oczywiscie)). > > Co do inteligencji - jak najbardziej mogą być równi, choć nie muszą. Co do > kultury - na pewno nie. > Coz w tym punkcie sie nie zgadzamy, ale przeciez kazdy ma wlasne zdanie i ja to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: Oliwier 25.05.04, 17:34 I nadal nic z tych argumentow o zwiazku miedzy imieniem a kulura ososbista nie rozumiem. Pewnie jestem juz zbyt zamerykanizowana ( a moze nieinteligentna?) ale tutaj ludzie z prawdziwa kultura osobista, nie taka tylko na pokaz, nie oceniaja innych na podstawie imienia (wygladu, ubrania, itp) Wedlug mnie wybor imienia jest sprawa gustu i tego czy pasuje do nazwiska, nie wskaznikiem przynaleznosci do warst spolecznych. Osobiscie jestem jedna z nielicznych, "oryginalnych" Agnieszek (rocznik 65). Przez cala szkolepodstawowa, srednia i studia, nie spotkalam drugiej Agnieszki w moim wieku. Wtedy to imie nalezlao to tych "inteligenckich" wlasnie. Z tego co czytam na tym forum, dzisiaj nikt nie osmielil by sie tak nazwac swojej corki. Zapewniam, ze moj status spoleczny i kultura osobista nie zmilily sie na gorsze wraz ze wypadnieciem z lask mojego imenia. Moja Mama chciala dac mojemu troche mlodszemu bratu naimie Kacper. Oczywiscie rodzina i znajomi pukali sie po czolach i twirdzili ze unieszczesliwi dziecko na cale zycie. Wtedy po podworku biegaly tlumy Zbyszkow, Jurkow, Pawlow. Mama skapitulowala pod naciskiem. Czy sie myle ze dzisiaj Kacper jest jednym z tych "inteligenckich" imion? Pamietam kiedy Krystyna Janda dala swojej corce na imie Marysia ( albo synkowi Jas - juz dokladnie nie wiem). Opinia publiczna swtierdzila, ze przesadzila z takim "wsiowym" imieniem. Dzisiaj nikt by tak nie powiedzial. Czasy sie zmieniaj, opinie sie zmieniaja, trudno przewidziec co bedzie uwazane za "kulturalne" za 10 lat. Ludzie maja rozny gust i to wlasnie jest ciekawe. A osadznie poziomu kultury osobistej na podstawie imienia po prostu nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier 25.05.04, 17:37 Ludzie maja rozny gust i to wlasnie jest ciekawe. A > osadznie poziomu kultury osobistej na podstawie imienia po prostu nie ma > najmniejszego sensu. Takie jest i moje zdanie, ale nie wiem czemu wpisalas sie pod moim postem?! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: Oliwier 25.05.04, 17:51 Sorry szczekuszko. Nie mialam zamiaru pisac pod Twoim postem, ale cos mi sie klikniecia pomieszaly. Mam klopoty z ta moja nieszczesna inteligencja...Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: Oliwier 16.06.04, 14:57 No chociaż jedna trzeźwo myśląca i pisząca osoba-Agnieszko chwała za taką opinię Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 17:38 mamaagnieszka napisała: > I nadal nic z tych argumentow o zwiazku miedzy imieniem a kulura ososbista nie > rozumiem. Ty po raz pierwszy użyłaś przymiotnika "osobista". Ja miałam na myśli obcowanie z kulturą. To zupełnie co innego. Mogę sobie swietnie wyobrazić inteligenta, który jest na bakier z rozmaitymi elementami tego, co się przyjęło nazywać kulturą osobistą, natomiast jego uczestnictwo w kulturze jest bogate i różnorodne. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 25.05.04, 17:42 I jeszcze jedno: mamaagnieszka napisała: > przynaleznosci do warst spolecznych. Osobiscie jestem jedna z > nielicznych, "oryginalnych" Agnieszek (rocznik 65). Przez cala > szkolepodstawowa, srednia i studia, nie spotkalam drugiej Agnieszki w moim > wieku. Wtedy to imie nalezlao to tych "inteligenckich" wlasnie. Z tego co > czytam na tym forum, dzisiaj nikt nie osmielil by sie tak nazwac swojej corki. Gdzie to przeczytałaś?? Jest tu wiele osób, które uważają to imię za ładne (chociażby moja skromna osoba - aczkolwiek faktycznie o tyle nie nazwałabym tak córki, że preferuję imiona oryginalne) > Zapewniam, ze moj status spoleczny i kultura osobista nie zmilily sie na gorsze > > wraz ze wypadnieciem z lask mojego imenia. Moja Mama chciala dac mojemu troche > mlodszemu bratu naimie Kacper. Oczywiscie rodzina i znajomi pukali sie po > czolach i twirdzili ze unieszczesliwi dziecko na cale zycie. Wtedy po podworku > biegaly tlumy Zbyszkow, Jurkow, Pawlow. Mama skapitulowala pod naciskiem. Czy > sie myle ze dzisiaj Kacper jest jednym z tych "inteligenckich" imion? Nie mam pojęcia. Nie znam zestawu imion "inteligenckich" i wątpię, czy coś takiego istnieje. Jest natomiast zestaw imion, których inteligencja by nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: będę musiała się dokształcić 25.05.04, 13:58 co do imion przedstawicieli czy tam idoli popkultury oraz imion ich potomstwa, bo może się zdarzyć, że jakieś imię mi się spodoba, i zostanę z tego powodu uznana za mało kulturalną osobą, i nawet nie będę wiedziała, o co chodziło ;o) pozdrawiam Judyta (która w telewizji od lat ogląda tylko dobranockę, czasami jeszcze prognozę pogody lub kawałka wiadomości) Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: będę musiała się dokształcić 25.05.04, 17:44 judytak napisała: > bo może się zdarzyć, że jakieś imię mi się spodoba, i zostanę z tego powodu > uznana za mało kulturalną osobą, i nawet nie będę wiedziała, o co chodziło ;o) Przypuszczam, że gdybyś nadała dziecku imię Sandra, to wiedziałabyś o co chodzi. I to, co pisałam, dotyczy takich właśnie przypadków. Prosze zatem o nieimputowanie mi pewnych twierdzeń tudzież o dokładne czytanie przed zgłoszeniem votum separatum. boniedydy całkowicie beztelewizyjna Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: będę musiała się dokształcić 26.05.04, 08:57 boniedydy napisała: > Prosze zatem o > nieimputowanie mi pewnych twierdzeń tudzież o dokładne czytanie przed > zgłoszeniem votum separatum. a gdzie ja mówię cokolwiek o tym, czy ty coś napisałaś, czy nie? a już zwłaszcza - gdzie ty widzisz moje "votum separatum"? napisałam ogólną refleksję na wiele wypowiedzi w wielu tego typu wątkach i tyle pozdrawiam Judyta P.S. jakbym nadała dziecku imię Sandra, robiłabym tak na cześć wielkiego węgierskiego poety romantycznego Sandora Petofiego ;o) J. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: będę musiała się dokształcić 26.05.04, 09:27 Ale czy wtedy nie powinno się wymawiac Szandra? Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: będę musiała się dokształcić 26.05.04, 14:22 a każdy wymawia, jak mu się podoba :o))) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: będę musiała się dokształcić 16.06.04, 15:07 To chyba nie do końca dokształciłas sie w temacie imion zarówno Oliwier jak i Alan są imionami pochodzenia celtyckiego mające swoją tradycję oraz patronów.To jest wyznacznik tego,czy imie jest modne czy tradycyjne a nie to ile osób je nadaje.Swego czasu Igor też był uważany za zbyt wymyślone-dziś-wręcz odwrotnie, jako imię godne szacunku.Wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: będę musiała się dokształcić 16.06.04, 15:16 Nie rozumiem do końca, o co ci chodzi. Oczywiście, że to stare imiona z pochodzeniem i patronami. Natomiast w Polsce nie bywały często nadawane i nie wiążą się z nimi żadne tradycje ani skojarzenia. Dlatego są odbierane jako nowomodne, nawet jeśli gdzie indziej są popularne i tradycyjne. Możesz przenieśc imię, ale nie jego historię. Nawiasem mówiąc, Oliver to imię francuskie, możliwe, że z germańskimi korzeniami. Alan to imię anglo-germańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: będę musiała się dokształcić 16.06.04, 15:21 magdaaa73 napisała: > To chyba nie do końca dokształciłas sie Ten tytuł nadała postowi judytak, a nie ja, to po pierwsze. w temacie imion zarówno Oliwier jak i > Alan są imionami pochodzenia celtyckiego mające swoją tradycję oraz patronów.To > > jest wyznacznik tego,czy imie jest modne czy tradycyjne Ale nie będziesz chyba twierdzić, że obecna popularnosć tych imion jest spowodowana tym, iż rodziców urzekła ich tradycja oraz osoby ich patronów? W Polsce te imiona nie mają żadnej tradycji, więc o czym w ogóle mówimy. A imienia Igor w Polsce nie lubię - jest zbyt rosyjskie. -- Muzyka sferów jest harmonijna. -Jarosław Olesiak- Odpowiedz Link Zgłoś
gagat100 Re: Oliwier 25.05.04, 21:44 ja rowniez wybralam imie olivier i oto co dziewczyny napisaly: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=11145525&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
groszkowamama Re: Oliwier 26.05.04, 11:43 Mnie wydaje się pretensjonalne, a już szczególnie fatalnie brzmiące w połączeniu z większością polskich nazwisk. Ale to jest tylko moje zdanie Natomiast nie ma się co oburzać na Boniedydy, bo bez względu na niedyskutowalne kwestie gustu faktem jest, że imiona niosą skojarzenia z określonymi warstwami społecznymi. Kilka miesięcy temu we Wproście czy Polityce, nie pamiętam już, przedstawiano wyniki badań na temat zależności między wykształceniem, zamożnością, zawodem, miejscem zamieszkania, oraz o ile pamiętam chyba nawet wykształceniem dziadków, a popularnością danych imion. I owszem okazuje się, że im niższy status społeczny tym chętniej nadawane są imiona w rodzaju Sandra, Alex (przez x), Klaudia czy Oliwier. Na fakty nie ma co się oburzać Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Oliwier 26.05.04, 14:21 groszkowamama napisała: > faktem jest, że imiona niosą skojarzenia z określonymi warstwami > społecznymi. (...) > I owszem okazuje się, że > im niższy status społeczny tym chętniej nadawane są imiona w rodzaju Sandra, > Alex (przez x), Klaudia czy Oliwier. Na fakty nie ma co się oburzać co innego statystyka (że częściej...) i co innego wykluczenie (że jeśli ktoś tak, to niemożliwe, żeby...) :o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Oliwier 26.05.04, 14:57 judytak napisała: > co innego statystyka (że częściej...) > i co innego wykluczenie (że jeśli ktoś tak, to niemożliwe, żeby...) > :o) No cóż - prawie niemożliwe, żeby. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Oliwier 27.05.04, 12:18 Czesc. Ja mam synka OLIVERA,zarejestrowanego wlasnie tak i to w Polsce.Mowily na niego Oli,Olis,Oliverek.Imie wybrane przez przypadek 4 lata temu)))(jeszcze Olisia nie bylo w brzuszku).Dla mnie strzal w 10.Czasami sie ludzie myla i mowia OLIVIER--tak mi sie zdecydowanie nie podoba. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś