dziadumila 08.11.21, 22:35 Czy jego wynik jest w miarę rzeczywisty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 08:06 To jest test covidowy czy test na przeciwciała? Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 08:08 Te testy z kropli krwi nie pokazują rozpoczynajacej sie infekcji, dzialaja dopiero ok 7 dni po objawach, kiedy i tak juz wiesz ze masz covid. Badają przeciwciała IgM i IgG, ale te pierwsze sa trudne do wychwycenia. Generalnie jak test jest negatywny to nic nie znaczy, a jak jest pozytywny to przeszlo sie covid. To jest nawet napisane w ulotce. Mozna nimi ewentualnie sprawdzic, czy sie covid juz przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 11:34 Ida, a orientujesz się, czy taki test jest miarodajny u osoby zaszczepionej? Bo skoro pokazuje przeciwciała, to skąd wiadomo, czy po chorobie czy po szczepieniu? Może głupie pytanie, ale to zupełnie nie moja dziedzina wiedzy😊 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 15:25 Nie wiadomo. Mówią, że przeszłaś kontakt z zarazkiem - w formie szczepionki albo zarażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 08:12 ja kupiłam testy na allegro ze śliny, jak chorowałam na covid od razu pokazał się wynik pozytywny czyli dwie kreski, test pcr potwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 12:11 Ja miałam jeszcze w marcu testy do wymazu domowego z nosogardzieli (kupiłam u dystrybutora, jeszcze w aptekach i marketach nie było). Generalnie sprawdziły się i pokrywały z PCR. To znaczy najpierw zrobiliśmy w domu, potem PCR. Z tym, że mąż sam zrobił w 2 dniu choroby i był pozytyw a PCR w 10 dniu i wyszedł ujemny ale już na testach przeciwciała IgG miał wywalone w kosmos. Wiadomo, że wiarygodność nie jest 100% ale około 90-95 pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 15:39 Jaka jest czułość i swoistość tego testu? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 16:27 Zapomniałam, że mam testy wykrywające covid. Już idę robić dziecku. Tylko na youtube sobie zobacze jak, bo jakieś 3 częsci to ma, coś się urywa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadumila Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 16:33 Kupilam w rossmann, jest do wymazu z nosa. Wyszedł mi negatywnie. Moje trzy koleżanki pozytywnie, dziś potwierdzone tym profesjonalnym. Ten z Rossmann ma ponoć 99.96% wiarygodności. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Test covid z Rossmann 09.11.21, 16:42 Negatywny! Supcio. Odpowiedz Link Zgłoś