Dodaj do ulubionych

poziom matmy w podstawówce

24.11.21, 09:31
post z cyklu marceli szpak dziwi się światu

bombelek w 7kl. - robimy zadania z książki ze starymi testami do Kangura. Testy z roku 1992 - zadania na układ równań (bombelek mówi że nie mieli), na objętość walca (bombelek mówi że nie mieli, ba mówi nawet, że nie mieli wprowadzonego wzoru na pole koła ani Pi), pierwiastki (absolutnie nie było).

mało może pamiętam z podstawówki, ale pole koła to było w 5 klasie, chyba nie później.

Nie śledzę innych przedmiotów z wypiekami na twarzy, ale pewnie jest podobnie. Fizyka przecież była od 6 klasy.

Z drugiej strony ciągle są posty/info że dzieci tak przeciążone lekcjami. Czym, skoro z podstawą programową są daleko w tyle w porównaniu z moim pokoleniem (podstawówka przełom lat 80/90)?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 09:34
      Bombelek ma króką pamięć, geometria była 2 x, w 5 bardziej figury płaskie, w 6 powtórzenie płaskich + przestrzenne. Pamiętam, bo moje dziecko ni w ząb geometrii nie pojeło, tak jak ja tongue_out
      • e-ness Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 09:43
        Dokładnie, nawet wiem ze była jaka akcja z przesuwaniem tematów, aby geometra została omówiona zanim bombelki pozamykają.
        Robili nawet figury 3D i rzuty
      • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:14
        mówimy o polach koła i objętości walca?
        Czy o wielokątach/prostopadłościanach - bo to było i ma opanowane
      • slonko1335 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:53
        brył obrotowych nie było, z tego co pamiętam nawet na egzaminie 8klasitsty w tym roku nie obowiązywały, podobnie jak pierwiastki
        • slonko1335 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:55
          układów równań też nie ma teraz w podstawówce
    • e-ness Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 09:54
      Ja mam zastrzeżenia co do pozyskiwania wiedzy z matematyki i jej utrwalania. Nasza matematyczka robi sprawdziany „ z książka i zeszytem” i jeśli dziecko kuma choć odrobinkę to te sprawdziany zalicza nawet na 3, bo zdobywa pkt choćby za wzrost czy jednostki
      Mój syn przychodzi do mnie DZIEŃ przed sprawdzianem, co by mu umysł rozjaśnić z układu równań.
      No choćby i reflektory stadionowe włączyć, nawet półmrok nie nastąpił po mojej krwawicy. Zrezygnowana mówię, trudno, przysiadziesz do poprawy.
      Przychodzi ze szkoły, ze sprawdziany zadowolony, a po oddaniu klasówek, mówi „ a widzisz 4 dostałem, a ty uważałaś, ze ja nic nie kapuje”🤦🏽‍♀️
      Nooo tak to u nas wyglada niestety. Dno
      • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:12
        ale to wina szkoły, czy dziecka, że się nie uczy systematycznie?
        • e-ness Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:29
          Ale po co ma się uczyć? Pani nie wymaga, na klasówkach można mieć pomoce, wzory, notatki i bez wysiłku dostać 4. No po co?
          Tak, ja wiem po co, ale syn jak i większość młodzieży uznaje zasadę 3xz , choć to zakuwanie w jego przypadku, zastąpione zostało „ zerżnąć z zeszyty”, a wizja egzaminu 8 klasisty, to jeszcze baaaardzo odległa wizja, wszak to „dopiero” 7 klasa
          • a23a23 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:00
            e-ness napisała:

> Ale po co ma się uczyć? Pani nie wymaga, na klasówkach można mieć pomoce, wzory
            > , notatki i bez wysiłku dostać 4.

Narzekasz na najlepszy system, jaki istnieje?
            Jesli nic z danego tematu nie umiesz, to nawet dostep do wszystkich pomocy tego swiata nie pomoze.

Ja miala takie kolokwia na studiach, mogliamy miec wszystko co tylko chcielismy, nie wolno sie bylo miedzy soba komunikowac. Pierwszy termin (w sumie zerowy) zdalo moze 20%, bo zlekcewazylismy przeciwnika big_grin Pozniej juz nawet sie nikomu nie chcialo tych wszystkich ksiazek targac na zaliczenia, bo wiadomo bylo ze i tak nic nie dasza, prosta lista zrobiona wlasnorecznie pomagala bardziej (a na pierwsze zaliczenie to normalnie jakbysmy tragarzami chcieli zostac, co tylko wywolalo lekki polusmiech wykladowcy).
            • e-ness Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:32
              a23a23 napisała:

>
              > Narzekasz na najlepszy system, jaki istnieje?
              > Jesli nic z danego tematu nie umiesz, to nawet dostep do wszystkich pomocy tego
              > swiata nie pomoze.
              >
              >

U nich na zaliczenie wystarczy tak naprawdę spisać wzory z zeszytu czy podręcznika i rozwiązać zadanie takie same jak na lekcji tylko z innymi danymi.
              Uważasz, ze to czegoś nauczy?
              A podstawówka to nie studia, to właśnie wiedza wyniesiona z podstawówki rzutuje na wybór szkoły średniej i dalsza ścieżkę zawodowa.
              • a23a23 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:59
                e-ness napisała:

> U nich na zaliczenie wystarczy tak naprawdę spisać wzory z zeszytu czy podręczn
                > ika i rozwiązać zadanie takie same jak na lekcji tylko z innymi danymi.
                > Uważasz, ze to czegoś nauczy?

Uważam, że to najefektywniejszy sposób nauki - korzystania ze źródeł, pod presją czasu. Przecież tak to wygląda później w dorosłym życiu - jak masz rozwiązać jakiś problem, to nikt Ci dostępu do tablic czy wzorów, ba nawet często internetu nie blokuje. A i tak nie każdą rzecz z biegu się rozwiąże.

> A podstawówka to nie studia, to właśnie wiedza wyniesiona z podstawówki rzutuje
                > na wybór szkoły średniej i dalsza ścieżkę zawodowa.

Tak, i własnie dużo wcześniej powinno się kłaść nacisk na korzystanie ze źródeł, a nie bezmyślne wkuwanie. I w tym kierunku całe szkolnictwo powinno iść.

A odnosząc się już do tych nieszczęsnych układów równań, przecież tam nie ma żadnych wzorów. Więc co by zmieniło, że nie miałby dostępu do wzorów?
                I jeżeli gdzieś widzę problem, to najwyżej w tym, że zadanie na sprawdzianie jest dokładnie takie samo jak w zeszycie, tylko z innymi danymi. No tak nie powinno być. Ale to nie zmienia faktu, że problemem nie jest dostęp do zeszytu w czasie lekcji, a identyczne zadanie.
          • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:25
            no to niech ma w perspektywie chociażby konkurs woj. z matmy i bez egzaminów do liceum - to nie jest mobilizujące/
            Oczywiście, jesli intelektualnie jest zdolny do opanowania trudniejszego materiału
    • magata.d Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 09:54
      Może bąbelek ma krótką pamięć. Może nie uważał na lekcji. Może tak nie ufaj bombelkowi, zajrzyj do podręczników, sprawdzianów itp.
      • grey_delphinum Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 09:58
        Bombelek coś ściemnia, niestety, albo w Waszej szkole wyjątkowo są z matmą do tyłu.
        • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:06
          Twoje dziecko ma układy róznań w SP?? W której klasie?
          • grey_delphinum Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:08
            Ja akurat miałam na myśli geometrię. Układy równań też robili, ale rzeczywiście na zajęciach dodatkowych.
            • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:21
              Zajecia dodatkowe nie mają tu znaczenia. Mowimy o programie i o tym czego sie uczy w szkole. To było w programie SP przed gimnazjami, potem trafiło do programu gimnazjów...a jak likwidowali gimnazja przesuneli układy równań do szkół średnich.
          • e-ness Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:16
            maja tylko nie jako cały dział, ale treść niektórych zadań, sama narzuca formę równań,
            Ale co on miał układ równań zrozumieć jak same równania powodowały bol głowy i omdlenia 😄
            • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:20
              NO ale powinny byc jako osobny temat i to przewałkowany porządnie.
        • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:12
          Nie są, akurat matma jest prowadzona dobrze - mówię o podstawie programowej
          • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:22
            Nie jest dobrze, bo sporo tematów które były w SP, potem w gimnazjum teraz jest dopiero w liceum.
            • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:26
              chodzi mi o szkołę córkismile
              co do podstawy programowej to jest dno i wodorosty, w mojej ocenie
              • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 15:13
                O to dziekuj bogom za dobrego matematyka. Ja jak nie jestem wierząca to za dobra matematyczke i polonistke mogłabym iśc na pielgrzymkę.
      • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:06
        ok, to pewnie tutaj też sięmylą:

podstawaprogramowa.pl/Szkola-podstawowa-IV-VIII/Matematyka
        • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:24
          Nie ma. Nie ma geometrii koła!!! Czy ja dobrze widze?
          • szmytka1 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:41
            W naszej książce to był r. 4. Okrąg i koło, odległość punktu od prostej.
            • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:43
              Ale obwód i pole powierzchni mieliście??
              • szmytka1 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:07
                wiesz co, aż tak to już nie pamiętam, może masz rację i nie
                • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:50
                  Nie, jest!! Znalazłam w programie bo mi sie słabo zrobiło aż
          • daniela34 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:15
            hanusinamama napisała:

> Nie ma. Nie ma geometrii koła!!! Czy ja dobrze widze?
            >

Jest, w klasach VII-VIII, punkt XIV
            • daniela34 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:16
              A dobra, doczytałam niżej, że już zauważyłaś 😀
              • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:50
                Tak nie wiem czemu mi nie wyszukało....
    • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:02
      Wydaje mi się ze w SP nie ma układów równań. Zostały przesunięte kilka lat temu do programu szkół średnich. pamietam bo koleżanka fizyczka utyskiwała wtedy ze program matematyki jest niewystarczający do nauki fizyki.
      • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:11
        objętości walca też nie widzę w programie szkoły podstawowej
        pole koła jest w VII - VIII klasie - na pewno było dużo wcześniej , nie pamiętam dokładnie ale V-VI klasa.
        • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:45
          Jest fakt...bo juz zgłupiałam
    • leni6 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:22
      Układy równań faktycznie wyleciały z podstawy programowej, ale reszta jest.
      • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:25
        NO nie reszty nie ma. Albo jestem ślepa albo nie ma geometrii koła.

"oblicza obwód wielokąta o danych długościach boków;
        oblicza pola: trójkąta, kwadratu, prostokąta, rombu, równoległoboku, trapezu, przedstawionych na rysunku oraz w sytuacjach praktycznych, w tym także dla danych wymagających zamiany jednostek i w sytuacjach z nietypowymi wymiarami, na przykład pole trójkąta o boku 1 km i wysokości 1 mm;"

Nic o kole
        • grey_delphinum Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:42
          Najwyraźniej babka z matmy która uczyła syna była taka hop do przodu, bo geometrię koła miał na pewno.
          Układy równań w dużej mierze też I to chyba jednak było coś na "normalnej" lekcji, bo pamiętam jak siedzieli nad tym z m.

Ale może to był wybór tej konkretnej nauczycielki, nie przeczę.
        • szmytka1 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:42
          geometra koła na pewno była w 6 a nie wiem czy już nie w 5 nawet. W 6 na bank
          • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 10:44
            Czyli mieli obwód okręgu i powierzchnie koła? Bo szukam i nie widzę tego w programie..ale az sie wierzyć nie chce
            • szmytka1 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:08
              ja już az tak wstecz nie pamietam,a el skoro sprawdzałaś, to jesteś bardziej na bieżąco, więc wierzę na słowo
          • makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 13:50
            Koło wchodzi obecnie dopiero w klasie 8 i to jest przedostatni dział , wiec często nie przerabiany
            • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:51
              To jest tragedia!!Serio.
        • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 12:13
          I słusznie, jeszcze by wynaleźli koło jakieś...
    • slonko1335 Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 11:00
      matematykę niestety okroili bardzo mocno, szkoda...
    • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 12:12
      Może bombelek nie pamięta po prostu, a nie że wcale nie mieli...
      • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 12:16
        Jedna z moich siostrzenic jest taką miszczynią matematyczną - zawsze twierdzi, że tego jeszcze nie mieli.
        • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:52
          Ale w programie szkoły podstawowej nie ma układów równań. Sprawdziłam. Po wywaleniu gimnazjów ten temat poleciał do programu szkoły średniej. A koło jest...na koniec 8 klasy.
          Podobnie funkcje dopiero w LO
          • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 15:14
            Po prostu podsuwam możliwe wyjaśnienie. 😉
            Siostrzenica (notabene biedne dziecko, bo ze swoimi niezdolnościami matematycznymi nie dość, że urodziła się w rodzinie prymusów, to jeszcze informatyków i ludzi zafiksowanych na matematyce i/lub fizyce.
            • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 15:16
              Za wcześnie się wysłało:
              Siostrzenica moja tak zawsze twierdzi, że tego nie mieli, bo nie pamięta. Siostra zaś wie, że to było...
      • fortalesa Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 12:35
        no cóż - bombelek jest raczej wymiatający z matmy, więc ten tego... nie ściemniasmile
    • makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 13:44
      Podstawa programowa matematyki przy każdej reformie edukacji była sukcesywnie obcinana.
      W podstawówce nie ma ani twierdzenia Talesa, ani całej trygonometrii.
      Koło wchodzi pod koniec klasy 8, tak więc na pewno część nauczycieli nie zdąży go przerobić.
      Poziom pozostałych działów jest natomiast bardzo niski.
      Taka ciekawostka : przyśpieszenie ziemskie to obecnie 10, liczby PI natomiast w ogóle się nie przelicza, a miary kątów zostały pozbawione minut
      • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:42
        Asa, to już wiem skąd się wzięła wtopa praktykanta. Chłopak miał sprawdzić kursy walut (podawane są 4 miejsca po przecinku) i je sobie zaokrąglił do pełnych liczb.😃
        • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:43
          Acha miało być.
    • skumbrie Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:15
      Bombelek wie, że potrafi mamusi wcisnąć każdy kit i radośnie z tego korzysta.
      Niczego nie było! 😂🤦‍♀️
    • wena-suela Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:23
      Jeden z wielkich mitów i sukcesów propagandy PRL-u to ten, że nauka była na wysokim poziomie. Nie była. Nie mamy ani jednego uniwersytetu w pierwszych 400. Poziom podniósł się po 89 ale wraz z likwidacja gimnazjów znowu jest gorzej. To, że cos miałaś wcześniej w programie, nie oznacza że tak było więcej i lepiej. Program jest absurdalnie przeładowany. Za to PRL- u raczej nikt nie siedział z 7 klasista przy lekcjach tak jak to teraz z bombelkami.
      • makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:45
        Wystarczy sięgnąć do zbiorów zadań z lat 90 i porównać je z obecnymi podręcznikami z sp by wiedzieć, że poziome nauczania obniżył się gigantycznie.
        W latach 90 każdy wiedział, że przyśpieszenie ziemskie wynosi 9,81 , liczba Pi 3,14, a jeden stopień to 60 minut.
        W obecnej chwili licealiści licząc pole koła pozostawiają wynik z liczbą PI.
        Ogrom zaokrągleń wręcz przeraża
        • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:47
          A ile osób zdawało wtedy maturę z matematyki.
          • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:55
            Ja nie zdawałam ale umiałam lepiej moim zdnaiem niz ci któzy teraz zdają. Sorry ale postawowa matematyka to jakiś zart jest.
            Jeszcze przed gimnazjami program zawierał funkcje, układy równań i geometrie koła duzo wcześniej.
            • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 15:10
              Duźo osób nie zdawało z tych, co się teraz mądrzą...
              • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 15:14
                Ja sie nie mądrze, ze dzisiaj dzieci kolorują krasnala. Sama pisałam ze z chemii czy fizyki i biologii okroiłabym program. Ale uwazam, ze matematyka to podstawa. Jest jej za mało, jest źle uczona.
              • makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:23
                Ja akurat zdawałam, ale nie ma to żadnego znaczenia. Funkcje trygonometryczne które obecnie znajdują się w II klasie LO, kiedyś były w programie klasy 7.
                Proponuję porównać zadania z fioletowego zbioru zadań dla klas 7-8 (Dróbki), z zadaniami jakie znajdują się w podręczniku dla klasy 2 LO Nowej Ery.

• makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:18
            "A ile osób zdawało wtedy maturę z matematyki."

Nie ma znaczenia ile osób zdawało wteedy maturę, bo część materiału który obecnie znajduje się w podstawie programowej szkoły średniej jeszcze w latach 90 znajdował się w podstawie programowej SP.
            • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:35
              Tia, a tych obowiązkowych matur z matmy to nie było dlatego, że tak świetnie wypadały.
              Gdyby tylko okrojono materiał, nie byłoby źle. Ale okrojono przede wszystkim godziny - więc lecą z nieutrwalonymi umiejętnościami, po łebkach, uczą ich nauczyciele, którzy sami matematyki nie umieją i tak coraz fajniej jest.
      • hanusinamama Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 14:54
        Nie z matematyki jest beznadziejnie okrojony. Dać tej matematyki więcej. Paranoja zeby koło było na sam koniec 8 klasy, nie było funkcji, nie było układów równań. Wypierdolić religie idać porządnie matematykę, podstawy ekonomii i statystyki.
        • makurokurosek Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:26
          To nie jest nawet kwestia ilości godzin, tylko kwestia braku wykorzystania już wprowadzonego materiału. Za naszych czasów raz wprowadzony materiał na poziomie szkoły podstawowej wykorzystywany był przez cały czas. Wprowadzono ułamki/pierwiastki itd, to w zadaniach z innych działów zawsze te ułamki/pierwiastki się znajdowały, w efekcie uczniowie tłuki je nie tak jak jest teraz kilka tygodni tylko kilka lat.
          • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:39
            Jest to też kwestia ilości godzin, niestety. Co do drugiej kwestii, to być może masz rację, ale osobiście tego nie zauważyłam (moje dziewczyny szkoły kończyły już jakiś czas temu, może coś się zmieniło).
    • tygryskowata Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:37
      Ja z dziubdziusiem przerabiam matmę dodatkowo, we własnym zakresie i trochę bardziej niż w szkole przerabiają - specjalnie kupiłam Pitagorasa, z którego uczyłam się ja, i różnica w poziomie matmy z Pitagorasa a matmy z aktualnych podręczników do matmy jest kolosalna.
      Mem o maturze z pokolorowaniem drwala to nie mem - znacie go?
    • morekac Re: poziom matmy w podstawówce 24.11.21, 17:44
      <Z drugiej strony ciągle są posty/info że dzieci tak przeciążone lekcjami. Czym,

Mają po 36+ godzin w szkole, dodaj do tego konieczność nauki, odrabianie lekcji - samo to daje etat korposzczura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka