Dodaj do ulubionych

Meble - styl PRL

27.11.21, 17:39
Co rozumiecie przez ten styl?
(Pojawił się w wątku o komodzie)
Wszystkie meble z tego czasu?
Takie np Kontiki na równi z regałem kalwaryjskim na wysoki połysk, meblami spółdzielnu ŁAD czy takimi segmentami z Wyszkowa do samodzielnej arażacji? (marginesie - ten wyszków to takie trochę ikeowskie billy big_grin)
Obserwuj wątek
    • bei Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 17:55
      Dla mnie PRL, to design lat 50, 60, 70.
      Okrągłe stoły o prostej formie, gięte krzesla, kredensy z nadstawką, fotele z drewnianymi poręczami, szkło kolorowe, szklane ryby, porcelanowe figurki z Ćmielowa

• podaje_haslo_okon Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 17:56
      Z jednej strony wielkie meblościanki, a z drugiej zgrabne mebelki do małych mieszkań w wielkiej płycie. Mam w domu Hałasy, one się dla mnie zaliczają do tej drugiej grupy.
      • panna_meganna Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 18:10
        A ja mam cudne krzesła z Goscicina, projektowane przez Edmunda Homę. Kupione tu, w UK big_grin Kocham mid century, ale nie wszystkie meble z okresu PRL zaliczyłabym do kultowych. Na pewno nie te, które w latach siedemdziesiątych były robione z byle jakiego paździerza, oklejane laminatem. To co jest warte uwagi samo się broni wzornictwem.
      • heca7 Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 18:49
        Moi rodzice mają te krzesła. Tylko pamiętam jak wymienili na nich tapicerkę. I zamiast zrobić takie jak na zdjęciu z siedzisko to dureń obił im na płasko. Do dziś pamiętam a miałam może 10 lat mój zawód na widok tej partaniny. Fuj!
      • aandzia43 Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 20:09
        Piękne i bardzo wygodne.
    • ichi51e Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 18:16
      teraz najmodniejsze. Krzesła fotele stoliki komody szafki pod tv. Fornir na płycie wysoki połysk.
      • ichi51e Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 18:21
        takie. jeszcze gdzieś ostatnio te fotele widzialam... gdzie to było...tutaj? meblostan.pl/?v=fa868488740a
    • ojejkucozadzien Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 18:25
      Fajne i na nóżkach.
    • lodzermenschka Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 19:27
      To nie dla mnie. PRL to paskudne czasy. No a poza tym to jest brzydkie.
    • thea19 Re: Meble - styl PRL 27.11.21, 20:05
      Szał obecnie na fotele, głównie Chierowski. Tapicerzy skupują na śmietnikach, wystawkach po babci i tapicerują na nowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka