Dodaj do ulubionych

firanki - macie?

• madame_edith Re: firanki - macie? 11.12.21, 23:01
      Nie mam, ja z kolei nie uznaję firanek kompletnie Nie podobają mi się żadne i nigdy mieć nie będę.
    • koko8 Re: firanki - macie? 11.12.21, 23:32
      Nie mam, nawet w łazience 🙂
    • magdallenac Re: firanki - macie? 11.12.21, 23:53
      Mam mnóstwo okien w domu i nie mam nawet pół firanki.
    • heca7 Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:01
      Nie, już nie mam. Na początku miałam na parterze jakieś fikuśne ale szybko je załatwiła bokserka. Potem dość długo trzymały się firanki w kuchni i jadalni. Jakieś 20 lat te same wink Od ponad roku nie mam już w domu żadnych. Ostatnie zdjęłam po remoncie kuchni. Nienawidzę wieszać firanek.
    • nenia1 Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:08
      Nie mam od wielu lat, nigdy mi się nie podobało zasłanianie okna. Zasłaniam wyłącznie z powodu silnego słońca,
      ale od tego mam rolety. Nie lubię firan, zabierają światło i przestrzeń. No i dodatkowo mam ładne widoki z okien.
      Firany miałabym tylko wtedy gdyby mi sąsiad zaglądał przez okno. Na szczęście nie mam nikogo w bliskiej zabudowie.
    • pyza-wedrowniczka Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:08
      Nie mam nigdzie. Mamy rolety, w różnych pokojach z różnym poziomem zaciemnienia. Oraz zasłonki w jednym pokoju, w celach estetycznych.
      Mam głębokie parapety i poustawiane na nich dużo kwiatków, więc firanki musiałabym mieć w środku tej wnęki, żeby nic nie zasłaniały.
    • taje Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:58
      Nie mam. Mam wszędzie zewnętrzne rolety, gdyby trzeba było zaciemnić pomieszczenie i tyle. W sypialni mam też wbudowane w sufit karnisze na zasłony ale jeszcze się do tego nie zabrałam. W salonie nie mam nawet technicznej możliwości - okno mam do samego sufitu na ponad 3 m a sufit z betonu (postindustrialny budynek) więc nie ma gdzie umieścić karniszy. Firanek zresztą bym nie rozważała, co najwyżej zasłony.
    • januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 02:24
      panna_lila napisała:
      firanki - macie?

Oczywiście. Firanki i zasłony. Oprócz kuchni.
      Co to za dom/mieszkanie bez firanek i zasłon?
    • majenkir Re: firanki - macie? 12.12.21, 03:07
      Ani firan ani zasłon 😌
    • arthwen Re: firanki - macie? 12.12.21, 03:32
      Nie mam i w ogóle to już chyba sobie nie wyobrażam mieć.
    • eliszka25 Re: firanki - macie? 12.12.21, 06:51
      Przez jakieś 18 lat nie miałam firanek, bo wolałam bez. W nowym domu mnie naszło na firanki. Jakoś tu mi pasują i jak powiesiłam je w salonie, to od razu zrobiło się przytulniej i jakoś tak ładniej. Chłopaki w swoich pokojach nie chcą firanek, więc nie mają. W biurze też nie ma. W naszej sypialni okna wciąż jeszcze gole, bo jeszcze nie znalazłam firanek idealnych. Chyba będę musiała w końcu sama sobie uszyć.
    • qwirkle Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:09
      Niestety mam, mąż wymusił. Ale one wiszą na patyczkach od zazdrostek.
      Niektóre pełnią funkcję zaslonek
      • bominka Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:13
        Mam i uwielbiam. Zmieniam na inne,w zależności od pory roku. Wczoraj zawiesiłam takie,które kojarzą nam się świątecznie,powiszą do lutego.
    • piesiedwa Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:21
      Nie, mam wszedzie shuttersy.
      • januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:53
        piesiedwa napisał(a):
        > Nie, mam wszedzie shuttersy.

Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla: shutters
        sjp.pwn.pl/szukaj/shutters.html
        • piesiedwa Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:07
          shuttersatelier.pl/
          • januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:31
            piesiedwa napisał(a):
            > shuttersatelier.pl/

Ale co ty mi w jakieś obco brzmiące linki każesz klikać?
            Nie znasz słowa "okiennice"?
            • piesiedwa Re: firanki - macie? 12.12.21, 20:43
              To nie okiennice....😉
          • chatgris01 Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:34
            O, żaluzje! tongue_out
    • nutella_fan Re: firanki - macie? 12.12.21, 08:12
      Nie mam, mam plisy.
      • januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 08:17
        nutella_fan napisała:
        > Nie mam, mam plisy.

Ale wątek jest o firankach a nie sukniach.
        plisa
        1. «zagięcie na sukni, koszuli itp. powstałe przez założenie materiału i zaprasowanie go lub częściowe zaszycie»
        2. «pas tkaniny naszyty na suknię jako ozdoba»
        3. «wąski pasek materiału, którym podszywa się dół sukni od spodu»

sjp.pwn.pl/szukaj/plisa.html
    • zwyczajnamatka Re: firanki - macie? 12.12.21, 09:02
      Mam w każdym oknie. Nie lubię pustych okien, nie podobają mi się. W mojej sypialni mam także zasłony. W pozostałych oknach firanki i plisy. Firanki ocieplają wnętrze, nadają przytulności, tak jak i inne tkaniny w pomieszczeniu - dywany, obrusy, narzuty, koce. Wszelkie tekstylia są "pracowite", ale bez nich nie wyobrażam sobie mojego mieszkania.
    • marianna1960 Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:52
      Oczywiście tylko firanki, dywany ciepło w domu itd. Żaluje ,rolety kojarzą mi się z biurem
      • januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:15
        marianna1960 napisała:
        Żaluje ,rolety kojarzą mi się z biurem

A mnie z koszarami.
    • solejrolia Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:11
      Tylko w salonie mam firany, bo okna duże, bo widać z ulicy co dzieje się w mieszkaniu. Bo firany dały przytulność.

W innych oknach mam zasłony, lub rolety, i zasłaniam je wyłącznie na wieczór.
      Albo nic, bo okno jest na podwórko, i jeśli ktokolwiek nas widzi, to jedni tylko sąsiedzi.
    • enigma81 Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:47
      Niestety mam - i firanki i zasłony. Mam brzydkie stare kaloryfery i rury na wierzchu, nie mogę na to patrzyć.
      Gdyby nie to miałabym żaluzje drewniane albo rolety rzymskie.
    • mamkaantka Re: firanki - macie? 12.12.21, 20:44
      Tak, ale tylko w łazience i w kuchni
    • ophelia78 Re: firanki - macie? 12.12.21, 20:54
      Nie mam od wielu lat.
      Mam zasłony ale tylko takie po bokach.
      Mam rolety wewnętrzne ale zasłaniam tylko od słońca.
      Jieszkam w bloku na 6 piętrze. Podejrzewam ze sąsiedzi z bloku przede mną widzą mnie tak samo jak ja na tej samej wysokości widzę sąsiadów z bloku za mną. I generalnie mi to wisi I powiewa.
    • pelissa81 Re: firanki - macie? 12.12.21, 22:56
      Mamy
      - przyzwyczajenie
      - strary blok tzw. płyta wygląda mało estetycznie bez
      - wygłuszenie. Pokój w bloku bez dywanu/firany jest głośniejszy (robi się echo)
      - przytulność, lubie jak woal delikatnie rozprasza światło
    • jehanette Re: firanki - macie? 18.10.22, 11:23
      Po kilku latach mam w sypialniach, najtańsze z marketu ze względu na to, że mam koty i te koty wiecznie zaciągają firanki, a takich mi nie żal wink Dzięki temu sypialnie są przytulniejsze a jak się wieczorem zapali światło wchodząc to nie jest się widocznym dla sąsiadów.
      Pranie i wieszanie nie jest dla mnie problemem, wieszam wyciągnięte prosto z pralki i sobie schną już na miejscu.
    • asiairma Re: firanki - macie? 18.10.22, 11:32
      Nie mam. Mam za to wysokie sansevierie i lampy na parapetach.
      W niektórych jakiś niewielki witraż powieszony a na święta dwustronne wieńce/stroiki.
    • joana.mz Re: firanki - macie? 18.10.22, 11:39
      nie mam w całym domu ani jednej
    • wena-suela Re: firanki - macie? 18.10.22, 13:21
      Nie, nigdzie. Nie podobają mi się, zasłaniają widok i nie chciałoby mi się nimi zajmować. Mamy rolety rzymskie, zasłony, córka ma też plisy, które bardzo lubi.
      • hugo43 Re: firanki - macie? 18.10.22, 17:41
        My tez nigdzie nie mamy.mamy zwykle rolety materiałowe,rolety rzymskie,zasłony i zaluzje bambusowe.na kazdym oknie sa po dwa rodzaje ww osłon okiennych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka