madame_edith Re: firanki - macie? 11.12.21, 23:01 Nie mam, ja z kolei nie uznaję firanek kompletnie Nie podobają mi się żadne i nigdy mieć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: firanki - macie? 11.12.21, 23:53 Mam mnóstwo okien w domu i nie mam nawet pół firanki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:01 Nie, już nie mam. Na początku miałam na parterze jakieś fikuśne ale szybko je załatwiła bokserka. Potem dość długo trzymały się firanki w kuchni i jadalni. Jakieś 20 lat te same Od ponad roku nie mam już w domu żadnych. Ostatnie zdjęłam po remoncie kuchni. Nienawidzę wieszać firanek. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:08 Nie mam od wielu lat, nigdy mi się nie podobało zasłanianie okna. Zasłaniam wyłącznie z powodu silnego słońca, ale od tego mam rolety. Nie lubię firan, zabierają światło i przestrzeń. No i dodatkowo mam ładne widoki z okien. Firany miałabym tylko wtedy gdyby mi sąsiad zaglądał przez okno. Na szczęście nie mam nikogo w bliskiej zabudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:08 Nie mam nigdzie. Mamy rolety, w różnych pokojach z różnym poziomem zaciemnienia. Oraz zasłonki w jednym pokoju, w celach estetycznych. Mam głębokie parapety i poustawiane na nich dużo kwiatków, więc firanki musiałabym mieć w środku tej wnęki, żeby nic nie zasłaniały. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: firanki - macie? 12.12.21, 00:58 Nie mam. Mam wszędzie zewnętrzne rolety, gdyby trzeba było zaciemnić pomieszczenie i tyle. W sypialni mam też wbudowane w sufit karnisze na zasłony ale jeszcze się do tego nie zabrałam. W salonie nie mam nawet technicznej możliwości - okno mam do samego sufitu na ponad 3 m a sufit z betonu (postindustrialny budynek) więc nie ma gdzie umieścić karniszy. Firanek zresztą bym nie rozważała, co najwyżej zasłony. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 02:24 panna_lila napisała: firanki - macie? Oczywiście. Firanki i zasłony. Oprócz kuchni. Co to za dom/mieszkanie bez firanek i zasłon? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: firanki - macie? 12.12.21, 03:32 Nie mam i w ogóle to już chyba sobie nie wyobrażam mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: firanki - macie? 12.12.21, 06:51 Przez jakieś 18 lat nie miałam firanek, bo wolałam bez. W nowym domu mnie naszło na firanki. Jakoś tu mi pasują i jak powiesiłam je w salonie, to od razu zrobiło się przytulniej i jakoś tak ładniej. Chłopaki w swoich pokojach nie chcą firanek, więc nie mają. W biurze też nie ma. W naszej sypialni okna wciąż jeszcze gole, bo jeszcze nie znalazłam firanek idealnych. Chyba będę musiała w końcu sama sobie uszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:09 Niestety mam, mąż wymusił. Ale one wiszą na patyczkach od zazdrostek. Niektóre pełnią funkcję zaslonek Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:13 Mam i uwielbiam. Zmieniam na inne,w zależności od pory roku. Wczoraj zawiesiłam takie,które kojarzą nam się świątecznie,powiszą do lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 07:53 piesiedwa napisał(a): > Nie, mam wszedzie shuttersy. Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla: shutters sjp.pwn.pl/szukaj/shutters.html Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:31 piesiedwa napisał(a): > shuttersatelier.pl/ Ale co ty mi w jakieś obco brzmiące linki każesz klikać? Nie znasz słowa "okiennice"? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 08:17 nutella_fan napisała: > Nie mam, mam plisy. Ale wątek jest o firankach a nie sukniach. plisa 1. «zagięcie na sukni, koszuli itp. powstałe przez założenie materiału i zaprasowanie go lub częściowe zaszycie» 2. «pas tkaniny naszyty na suknię jako ozdoba» 3. «wąski pasek materiału, którym podszywa się dół sukni od spodu» sjp.pwn.pl/szukaj/plisa.html Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: firanki - macie? 12.12.21, 09:02 Mam w każdym oknie. Nie lubię pustych okien, nie podobają mi się. W mojej sypialni mam także zasłony. W pozostałych oknach firanki i plisy. Firanki ocieplają wnętrze, nadają przytulności, tak jak i inne tkaniny w pomieszczeniu - dywany, obrusy, narzuty, koce. Wszelkie tekstylia są "pracowite", ale bez nich nie wyobrażam sobie mojego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: firanki - macie? 12.12.21, 15:52 Oczywiście tylko firanki, dywany ciepło w domu itd. Żaluje ,rolety kojarzą mi się z biurem Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:15 marianna1960 napisała: Żaluje ,rolety kojarzą mi się z biurem A mnie z koszarami. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:11 Tylko w salonie mam firany, bo okna duże, bo widać z ulicy co dzieje się w mieszkaniu. Bo firany dały przytulność. W innych oknach mam zasłony, lub rolety, i zasłaniam je wyłącznie na wieczór. Albo nic, bo okno jest na podwórko, i jeśli ktokolwiek nas widzi, to jedni tylko sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: firanki - macie? 12.12.21, 16:47 Niestety mam - i firanki i zasłony. Mam brzydkie stare kaloryfery i rury na wierzchu, nie mogę na to patrzyć. Gdyby nie to miałabym żaluzje drewniane albo rolety rzymskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: firanki - macie? 12.12.21, 20:44 Tak, ale tylko w łazience i w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: firanki - macie? 12.12.21, 20:54 Nie mam od wielu lat. Mam zasłony ale tylko takie po bokach. Mam rolety wewnętrzne ale zasłaniam tylko od słońca. Jieszkam w bloku na 6 piętrze. Podejrzewam ze sąsiedzi z bloku przede mną widzą mnie tak samo jak ja na tej samej wysokości widzę sąsiadów z bloku za mną. I generalnie mi to wisi I powiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: firanki - macie? 12.12.21, 22:56 Mamy - przyzwyczajenie - strary blok tzw. płyta wygląda mało estetycznie bez - wygłuszenie. Pokój w bloku bez dywanu/firany jest głośniejszy (robi się echo) - przytulność, lubie jak woal delikatnie rozprasza światło Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: firanki - macie? 18.10.22, 11:23 Po kilku latach mam w sypialniach, najtańsze z marketu ze względu na to, że mam koty i te koty wiecznie zaciągają firanki, a takich mi nie żal Dzięki temu sypialnie są przytulniejsze a jak się wieczorem zapali światło wchodząc to nie jest się widocznym dla sąsiadów. Pranie i wieszanie nie jest dla mnie problemem, wieszam wyciągnięte prosto z pralki i sobie schną już na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: firanki - macie? 18.10.22, 11:32 Nie mam. Mam za to wysokie sansevierie i lampy na parapetach. W niektórych jakiś niewielki witraż powieszony a na święta dwustronne wieńce/stroiki. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: firanki - macie? 18.10.22, 13:21 Nie, nigdzie. Nie podobają mi się, zasłaniają widok i nie chciałoby mi się nimi zajmować. Mamy rolety rzymskie, zasłony, córka ma też plisy, które bardzo lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: firanki - macie? 18.10.22, 17:41 My tez nigdzie nie mamy.mamy zwykle rolety materiałowe,rolety rzymskie,zasłony i zaluzje bambusowe.na kazdym oknie sa po dwa rodzaje ww osłon okiennych Odpowiedz Link Zgłoś