Dodaj do ulubionych

Glodowka kilkudniowa

16.12.21, 08:28
Udalo Wam sie kiedys przeprowadzic? Czytalam, ze niby po jakims czasie nie czuje sie glodu tak bardzo. Efekty ponoc sa- oczyszczenie organizmu, schudniecie. Macie jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:38
      owszem, po kilku dniach przestajesz czuć głód, czujesz za to osłabienie i możesz zemdleć
    • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:40
      lepszym pomysłem są głodówki często po 24 godziny i posiłek ze spora ilością mięsa. na głodówce kilkudniowej zawsze tracisz sporo swoich mięśni. głodówki 24 godzinne nie mają tej wady a można je przeprowadzać w zasadzie ile się chce.
    • mja-15 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:44
      Kiedyś chciałam sobie zrobić owocowy weekend. Po 17-tej trzęsłam się z głodu, było mi słabo i potwornie bolała mnie głowa. Kolację zjadłam normalną, białkowo-tłuszczową.
      • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:30
        osobliwy pomysł, owocowy week-end to nie głodówka, wybijasz poziom cukru w kosmos jedząc same owoce, a potem ten poziom gwałtwonie spada, bo cukry z owoców trawią się szybko, nie dziw się że się trzęsłaś
        zrobiłabyś sobie warzywny week-end to nie miałabyś takich sensacji, albo zwykłą głodówkę, my robimy głodówkę 25h, bez czegokolwiek w ustach z płynami włącznie i nigdy nie miałam żadnych efektów niepożądanych
        btw mąż robił raz trzydniówkę, ale to z płynami, nic mu nie było, nawet słabszy się nie cuzł, chwalił sobie, mnie namawiał, ale mnie aż tyle to się nie chce bo kocham jeść
        • hiacynta.bukiet123 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:36
          Ja sobie kiedyś zrobiłam warzywny weekend i miałam identyczne sensacje. Wymiękłam już w sobotę wieczorem. Nigdy więcej.
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:51
            hiacynta.bukiet123 napisała:

> Ja sobie kiedyś zrobiłam warzywny weekend i miałam identyczne sensacje. Wymiękł
            > am już w sobotę wieczorem. Nigdy więcej.
            Ale po co wam te warzywne, owocowe weekendy? Głodówka to głodówka, nie je się owoców, warzyw, nic, tylko pije, taki jest sens głodówki. Owoce maja dużo cukru, warzywa niektóre tez, inne są wzdymające, jeszcze one ciężkie dla wątroby itp.
            • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:59
              zupełnie nie rozumiem sensu głodówki na soku. to jakaś hybryda, która nie ma kompletnie sensu.
            • kk345 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:50
              Cienias jesteś, że pijesz, wyżej laska robi głodówki bez picia 😂😂😂
              • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:29
                miliony ludzi na świecie robi głodówki 25h bez picia słonko, jakoś nikt od tego nie umiera
                • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:34
                  w tym muzłumanie, ale tylko po pół dnia smile
                  • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:43
                    tego akurat nie polecam, pół dnia na głodzie a potem żreć do wypęku, to nie może być zdrowe, choć są jakieś tam badania że to nie takie złe...
                    • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:57
                      a ja napisałam, że polecam smile
                      napisalam, że tak poszczą w ramadanie.
                      • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 17:41
                        ależ wiem jak poszczą w ramadanie i wiem jak potem się czują cały dzień... pracowałam z praktykującymi, dlatego nie polecam...
                        • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 13:30
                          fitfood1664 napisał(a):

> ależ wiem jak poszczą w ramadanie i wiem jak potem się czują cały dzień... prac
                          > owałam z praktykującymi, dlatego nie polecam...

poznałaś osobiście ?
                          możesz opisać ?

( nie znam sie, jestem ciekawa)
                          • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:16
                            W pracy miałam masę koleżanek praktykujących Arabek, różnych rzeczy się nasłuchałam, dowiedziałam i naoglądałam, i towarzystwo jak najbardziej trawię, ba, podoba mi się u nich masę rzeczy, ale... w porze ramadanu często to wyglądało tak, że przy cichym przyzwoleniu szefostwa przychodziły wtedy na 11 zamiast na 9 jak wszyscy, potem cały dzien ledwo zipały i spały za biurkiem, bo głodne i pić się chce, jak tylko fajrant odegrali myk do domu, bo rodzina z żarciem czeka, a nie daj Boże jeść albo pić przez te 40 dni w ich obecności bo to obraza i wogóle znęcanie, albo nawet mówic o jedzeniu czy piciu. Funkcjonowały przez 40 dni na zwolnionych obrotach i jeśli akurat było się uzależnionym od ich pracy jak to w zespole to trzeba było liczyć się z opóźnieniami. Jednym słowem trzeba było brać na klatę że one akurat poszczą. No trochę to niefajne było. Jedyne co było miłe to świętowanie końca ramadanu, bo wszyscy przynosili mamusine ciastka, baklavę, manicotti, rożki gazeli, zlabię... a ja łasuch jestem.
                            • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:23
                              fitfood1664 napisał(a):

Przez 40 dni nie jadły w dzien ( tylko w nocy ) ?
                              No tak- we współczesnym pracującym świecie - po prostu były niewydajne
                              • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:50
                                tak, jedyna możliwa przerwa to na okres, bo wtedy nie poszczą, do odrobienia w dogorniejszym terminie
                                btw, miałam też koleżanki Arabki niepraktykujące oczywiście, rokrocznie mierzące się z krytyką praktykujących mężczyzn
                                • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:59
                                  fitfood1664 napisał(a):

> tak, jedyna możliwa przerwa to na okres, bo wtedy nie poszczą, do odrobienia w
                                  > dogorniejszym terminie
                                  > btw, miałam też koleżanki Arabki niepraktykujące oczywiście, rokrocznie mierząc
                                  > e się z krytyką praktykujących mężczyzn

czy wyprózniały sie i sikały w ciągu dnia ?
                                  przeciez to cała biologia sie odwraca

ale wydzielania wazopresyny ( w nocy) nie da sie przełozyc na dzien
                                  chore
                                  • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 15:00
                                    a co ma if do kupy?
                                    • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 18:41
                                      bib24 napisała:

> a co ma if do kupy?

nie wiem czy ramandam można nazwać if - a pytam o wypróżnianie w kontekście żywienia się w innym rytmie dobowym , wbrew fizjologii i bez nawodnienia ( noc)
                                  • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 15:20
                                    no wiesz, aż tak daleko moje obserwacje nie sięgają, jakoś tak mało zwracam uwagę na te kwestie big_grin pomijając sytuacje kiedy samo się nasuwa coś w stylu "co ona, k****, wczoraj jadła?", no wiesz, wspólne toalety i te sprawy....
                            • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:33
                              najgłupsze w tym jest niepicie. bo niejedzenie 12 godzin to pestka. ale niepicie, bez sensu.
                              • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:34
                                zdecydowanie
                                wbrew biologii
                              • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:52
                                niepicie przez 25h jest spoko, ale przez 40 dni niepicie przez kilkanaście godzin dziennie to hardcore, tony kamieni woreczka i nerkowych jak w banku
                                • wapaha Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 15:00
                                  czemu 25 h

ja pisze o niepiciu i niejedzeniu od rana do wieczora -to chyba z 12 h wychodzi ( do 16)
                                  • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 15:21
                                    bo są tacy co poszczą 25h a są inni co 40 dni wink
                      • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 17:57
                        mialo być nie napisałam, że polecam, kurcze
                        • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 17:58
                          i cała dyskusja, bo mi "nie" w poście ucieło smile
                          • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 08:02
                            acha big_grin
                            ja w sumie też nic nie polecam, mam ochotę to poszczę
        • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:45
          fitfood1664 napisał(a):

> osobliwy pomysł, owocowy week-end to nie głodówka, wybijasz poziom cukru w kosm
          > os jedząc same owoce, a potem ten poziom gwałtwonie spada, bo cukry z owoców tr
          > awią się szybko, nie dziw się że się trzęsłaś
          Dokladnie!
          Owoce, soki owocowe to cukier!
          • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:31
            już jakiś czas temu naukowcy doszli do wniosku że soki owocowe stoją na równi z napojami gazowanymi jeśli chodzi o wpływ na zdrowie i już ich nie polecają
        • mja-15 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 12:09
          fitfood1664 napisał(a):

> osobliwy pomysł, owocowy week-end to nie głodówka, wybijasz poziom cukru w kosm
          > os jedząc same owoce, a potem ten poziom gwałtwonie spada, bo cukry z owoców tr
          > awią się szybko, nie dziw się że się trzęsłaś

To było bardzo dawno temu, gdy nie miałam tej wiedzy, co teraz.

Niemniej nawet, gdy między kolacją a śniadaniem jest zbyt długa przerwa, dopóki nie zjem śniadania, raz, że umieram z głodu i jest mi niedobrze, to bardzo boli mnie głowa i trzęsie mnie z zimna.

• fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:39
            ja bym przeanalizowała to co jesz bo taka reakcja nie jest normalna, wygląda jakby ci cukier skakał w kosmos po kolacji
            zdarza mi się jeść ostatni posiłek ok 17 a następny dopiero w porze obiadowej 12h / 13h i nie mam takich jazd, wręcz przeciwnie, nic mi nie dolega a głód jest całkiem znośny, o żadnych bólach głowy czy dreszczach, wilczym głodzie i mdłościach nic nie wiem
            co takiego jadasz na kolacje by czuć się tak źle nazajutrz?
            • mja-15 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 08:25
              fitfood1664 napisał(a):

> co takiego jadasz na kolacje by czuć się tak źle nazajutrz?

Generalnie jadam zbyt mało węglowodanów każdego dnia, a na kolację co do zasady staram się węglowodanów nie jeść lub w minimalnych ilościach.
              • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:19
                nie da się jeść zbyt mało węglowodanów, jeśli najadasz się do syta, bo jest wiele produktów z których organizm jest w stanie wyprodukowac sobie glukozę, jeśli jej potrzbuje, pytanie, czy najadasz się do syta? co jadasz w taki, razie?
    • 35wcieniu Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:48
      Jak byłam w liceum to były modne trzydniowe. Owszem, zrobiłam, efektów nie było bo i jakie miałyby być, przecież się później najadłam. big_grin
    • geez_louise Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:48
      Świetna sprawa, można zasłabnąć, rozbić sobie głowę albo wybić ząb. Naprawdę warto.
      • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:34
        NO ale się "oczyścisz". Tzn nie wiem na czym to uczyszczanie ma polegać...i czym autorka jest tak zanieczyszczona. Te wszystkie detoksykacje, oczyszczania to jest bujda na kółkach.
      • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:40
        ale brednie, jak się uchlejesz to też może się to tak skończyć, z tym że chlania raczej nikt nie odradza, nie to forum... big_grin
    • szara.myszka.555 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 08:51
      Udało mi się przeprowadzić 10 dniową. I pewnie, można - ale po co. Lepiej uskuteczniać głodówkę przerywaną (intermittent fasting), łatwiej ją przeprowadzić (szczególnie, jak się jest "zielonym" w temacie).

Z tą utratą mięśni - to bzdura. Podczas badań naukowych robi się skany kompozycji ciała, i nic takiego nie zaobserwowano.

Zacznij jednak od badań krwi, sprawdź czy jesteś zdrowa. Poczytaj też trochę.
      Polecam "The Obesity Code" autor: dr Jason Fung (wersja polska: "Kod Otyłości", ale nie wiem, czy polskie tłumaczenie jest sensowne, nasza okładka jest koszmarna).

Jeśli znasz angielski, polecam wykład dr Andrew Hubermana z Uniwersytetu Stanford na ten temat (tu na youtube)
      • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:18
        im dlużej się nie je tym więcej mięśni się traci. ta granica to gdzieś koło 36 godzin. Fung też woli głodówki do 36 godzin. nie ma tu kompletnej zgody nawet wśród specjalistów od tematu, jednak będąc kobietą dla ostrożności nie przekraczałabym bez potrzeby (operacja na przykład) 36 godzin.
        • majenkir Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:25
          To ten facet co cały rok nie jadł, musiał stracić wszystkie mięśnie 🤪
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:53
            ten facet mial ze 200 kg nadwagi i masę zbędnych protein. standardowa 40 letnia kobieta musi jednak bardziej dbać o mięsnie, szczególnie jak nie ma 200 kg nadwagi.
            • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:13
              200kg zbędnego tłuszczu to jest ponad 1.5mln kalorii, spalone w rok daje ponad 4tys kcal DZIENNIE.
              • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:14
                po pierwsze liczbę podaję sufit podłoga a po drugie on miał tyle nadwagi a niekoniecznie tyle tluszczu za dużo.
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:55
            wiesz, ja to wszystko czytałam. w gronie lekarzy od if i low carb jest po prostu brak konsensusu w tym zakresie. część uważa, że mięśnie nawet na 2 tygodniowej głodówce są oszczędzone, a część nie. lepiej dla ostrożności nie przekraczać 35 godzin. a 36 godzin możesz robić bezpiecznie wielokrotnie.
    • mondaymorning1987 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:18
      Ja die przygotowałam do głodówki, miała trwać 7 dni, dokładnie zastosowałam sie do zalecen tydzień przed, dzień przed tylko soki piłam, no i po 2 dniach zero głodu, a trzeciego wstałam z łózka otworzyłam oczy i nadal ciemność, bardzo źle sie czułam i słabo więc wyszłam z niej sokami.
      • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:34
        Bo te soki, cukier to chyba nie za dobrze. Jeśli już to warzywne lepsze.
        • mondaymorning1987 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:36
          Tylko pomidorowy z wyciskarki piłam oraz z marchewki
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:43
            Ale po co te soki dzień przed i po?
            • mondaymorning1987 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:06
              Żeby przygotować organizm do głodówki, jak delikatnie sie odstawi produkty to nie będzie tak dużo skutków ubocznych, poczytaj na stronie głodówka
              • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:34
                Wystarczy mniej jeść, i to tez jak ktoś je nie wiadomo ile, bo przy normalnym jedzeniu, to tak jak ktos juz wyżej napisał, bez sensu faszerować się samym cukrem/weglowodanami (z sokow) przed glodowką.
                • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:38
                  W nocy tez jecie, ze to takie trudne wytrzymać dłużej bez jedzenia?
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 07:43
                    Nie pogrążaj się.
    • anorektycznazdzira Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:25
      Najdurniejszy sposób na odchudzanie, do tego opakowany w samooszukiwanie, że coś się "oczyszcza".
      Nic tak nie oczyszcza i nie odchudza jak regularne skromne jedzenie wysokiej jakości produktów. Zrównoważona dieta bez słodyczy i śmieciowego żarcia to jest coś, co oczyszcza.
      Głodówka rozp***la metabolizm, naraża serce, wątrobę, żołądek, powoduje efekty jojo i szybkie tycie bo organizm dostał sygnał "magazynuj!!!! tu są okresy głodu".
      • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:41
        anorektycznazdzira napisała:

> Głodówka rozp***la metabolizm, naraża serce, wątrobę, żołądek, powoduje efekty
        > jojo i szybkie tycie bo organizm dostał sygnał "magazynuj!!!! tu są okresy głod
        > u".
        >
        >
        Bzdury. Nie jesteś na bieżąco, to już zostało obalone.
        • anorektycznazdzira Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:48
          To Ty nie jesteś na bieżąco, ale jak lubicie robić durne rzeczy, o których doskonale wiadomo że są przeciwskuteczne to prosz smile
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:55
            anorektycznazdzira napisała:

> To Ty nie jesteś na bieżąco, ale jak lubicie robić durne rzeczy, o których dosk
            > onale wiadomo że są przeciwskuteczne to prosz smile
            >
            Poczytaj trochę, świat się zmienia, badania naukowe są robione cały czas i najnowsze mówią jednak cos innego. To nie jest tak, ze jak raz cos ustalili to tak ma byś do końca świata.
            • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:59
              >Poczytaj trochę, świat się zmienia, badania naukowe są robione cały czas

A badania mogą być nienaukowe big_grin? Świat się zmienia, ale ludzki organizm niestety nie.
              • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:02
                ale wiedza o ludzkim organizmie się zmienia. to co naukowcy wiedzieli w zakresie metabolizmu i tego co nam szkodzi 50 lat temu jest w większości obalone.
              • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:09
                leosia-wspaniala napisał(a):

> >Poczytaj trochę, świat się zmienia, badania naukowe są robione cały czas
                >
                > A badania mogą być nienaukowe big_grin? Świat się zmienia, ale ludzki organizm niest
                > ety nie.
                No pewnie, ze mogą być nienaukowe.
                • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:49
                  A co to są badania nienaukowe? Za słownikiem PWN: badanie - «prace zmierzające do poznania czegoś za pomocą analizy naukowej»
                  • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 11:15
                    Dobrze ci radzę, żebyś nie wchodziła ze mną w dyskusję na temat badań naukowych wink Szybko polegniesz wink
                    • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:43
                      Ale nawet nie zaczełaś tej batalii...nie podałas żadnych źródeł tych rewelacji. My tu czekamy....no pokaż co wiesz.
                    • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:59
                      Ja nie chcę dyskusji na temat badań naukowych (BTW, to pleonazm). Ja chcę, żebyś mi podała przykład badań nienaukowych. Póki co to ty poległaś, bo podać przykładu nie potrafisz.
                      • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 12:59
                        Poszukaj sobie wątku, gdzie twoja przedmówczyni pięknie poległa na dyskusji na temat badań statystycznych wink winkwinkwink
                        Nie mam ochoty dyskutować z tobą o czymś, czym ja zajmuję się zawodowo od ponad 20 lat, a o czym ty nie ma z zielonego pojecia.
                        • triismegistos Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:23
                          Czyli bierdolisz. CBDU
                  • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:17
                    >A co to są badania nienaukowe?
                    Np badania częstotliwości grafenu przy użyciu spektrometru. Albo badania żywych , ruchomych toksyn w zlewce tudzież wybadanie nienormalnie ruchomych elektronów.
          • majenkir Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:30
            Anorektyczna żyje nadal w latach 90-tych 😌
        • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:36
          Daj źródła newsów jakie podajesz???
          I wyjasnij po co się głodzić jak można cały czas jeśc zwyczajnie zdrowo i w rozsądnych ilościach.
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:47
            A poszukaj sobie. Co mam ci dawać? Nie chce mi się.
            • triismegistos Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 12:29
              czyli CBDU
            • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:54
              A nie dziekuje. Jem zdrowo codziennie, nie musze się głodzić, oczyszczać czy urzadzac sobie "detox"
              • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 17:49
                Ale jednak masz problem z tym, ze inni sobie robią głodówki i jeszcze przy tym się dobrze czują.
                • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:21
                  Nie mam, napisałam dla mnie mozesz nie jesc i 3 dni..tylko nie pisz, ze to zdrowe.
                  • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:32
                    No masz problem i to duży, jak widać. Normalny człowiek nie przejmuje się tak, tym co i kiedy jedzą lub nie jedzą inni.
                    • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:45
                      Nie wiem może napiszę dużymi literami, wtedy zrozumiesz: W DUPIE MAM CO I ILE JESZCZ. Zakumałaś czy może za słaba jesteś bo nie jadłaś od 2 dni?
                      • alicia033 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 13:39
                        zjedz snickersa, hanusina.
            • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 10:01
              >A poszukaj sobie. Co mam ci dawać? Nie chce mi się.

No rzeczywiście, w dyskusji z tobą można polec... ze śmiechu big_grin
            • m_incubo Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 10:14
              Eee, magata, weź zjedz snickersa.
      • nutella_fan Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:33
        Nie chodzi o oczyszczanie, tylko wejście w autofagię i leczenie chorób.
        • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:19
          Aha, jakoś ta magiczna "autofagia" w żaden sposób nie leczy żadnych chorób... wystarczy spojrzeć na stan chorych, którym nie dostarczono pokarmów- rany się nie goją, ryzyko zakażeń rośnie, pogarsza się przebieg choroby podstawowej...
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 17:51
            memphis90 napisała:

> Aha, jakoś ta magiczna "autofagia" w żaden sposób nie leczy żadnych chorób... w
            > ystarczy spojrzeć na stan chorych, którym nie dostarczono pokarmów- rany się ni
            > e goją, ryzyko zakażeń rośnie, pogarsza się przebieg choroby podstawowej...
            >
            Ale tu, zdaje się, nie chodzi o to, ze jak ktoś leży chory czy z rana w nodze, to żeby wyzdrowiał, to mu jeść nie można dać.
          • nutella_fan Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 13:37
            Może u ciebie nie leczy, generalnie szanse są duże i niektórzy podejmują trud, żeby spróbować.
        • joasia33 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:29
          Hahahahahaha smile)) Leczenie chorób. Świetne.
      • mja-15 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 12:11
        👍
        W pełni się z Tobą zgadzam.
    • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:39
      Ja raz w tygodniu robię sobie dzień głodówki. Zarówno podczas głodówki, jak i po niej czuje się świetnie. Wychodzi ponad 30 godzin głodówki.. Ostatnio następnego dnia dopiero obiad koło 15 zjadlam. Uwielbiam to uczucie po glodowce, mam wtedy powera umysłowego i fizycznego.
      • motyllica Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:54
        taak, bo wydaje ci się, że jesteś taka zaj.ebista że dałaś radę, taki high, udowodnione
        • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:57
          A to taki wyczyn? Ze trzeba się dowartościować, ze się rade dało? Serio? Mam mnóstwo innych, wartościowych rzeczy do robienia w życie, żebym się taka głodówka przejmowała, jak ty.
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:59
            Jak się czymś zajmę, pracą np., to nawet nie zauważam, ze nie zjadłam.
            • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:37
              A to bardzo niezdrowe. Napisz jeszcze jak jesz w pozostałe dni. Bo jeżeli zdrowo, odpowiendie ilości i zjadasz tyle co spalasz...to po wuj te głodówki??
              • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 11:01
                Nie interesuje mnie twoje zdanie na temat mojego sposobu odżywiania i życia, wiec nie widzę powodu, dla którego i ty byś miała się wgłębiać w ten aspekt.
                I zrozum wreszcie, że ludzie są różni, maja różne organizmy i nie ma czegoś uniwersalnego, co jest zdrowe dla wszystkich. Nie każdy będzie się dobrze czuł jedząc, co trzy godziny, nie dla każdego owsianki i ciemne pieczywo (powodują wzdecia), nie dla każdego owoce i soki (podwyższają poziom cukru), nie dla każdego intensywny wysiłek itd., itp., sporo tego się znajdzie. Żyj, jak chcesz i daj żyć innym, więcej empatii życzę.
                • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:56
                  No to jak ci zdyma to nie jedz, ograniczaj owoce czy co tam ci szkodzi...i serio dla mnie mzoesz sobie wszczepić cieciorkę pod kolano. Nie moj cyrk, nie moje małpy.
                  Tylko nie opowiadaj bzdur, ze głodówki są zdrowe.
                  Zdrowo to trzeba jeść codziennie.
      • nutella_fan Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:34
        Dokładnie, ja około 36 godzin poszczę, czuję się wyśmienicie.
        • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:21
          To ewolucyjna reakcja organizmu, która w sytuacji głodzenia włącza wszelkie hormony, mające pobudzić i umożliwić zdobycie jedzenia. Jak najszybciej. Żadna tajemnica.
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:40
            No, ale jak widać w tym wątku, nie wszyscy tak reagują, niektórzy mdleją, więc czy z reakcja ich organizmu jest cos nie tak?
            • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:50
              1 są nieprzyzwyczajeni, niejedzenie wymaga innych procesów biochemiczynych i nie każdy umie się przestawić szybko
              2 mogą mieć problemy z cukrem bo mają zaawansowaną chorobę metaboliczną i im za bardzo spada.

osoba, która często wchodzi w długie przerwy w if + ma wyprowadzoną insulinę nie ma żadnych problemów.
    • bramstenga Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:51
      Od oczyszczania organizmu jest wątroba, nerki i skóra. Schudnąć też nie schudniesz, najwyżej stracisz trochę wody. Reasumując: pomysł bez sensu.
      • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:59
        głodówka akurat oczyszcza wątrobę ze stłuszczenia. smile
        • nigdynigdynigdy84 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:08
          Co to za mit??
          • fitfood1664 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:20
            może pczytaj trochę badań na temat głodówek, bo jest tego sporo a potem dziw się światu...
        • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:37
          Ale bzdura!!!
        • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:24
          No raczej nie za bardzo, skoro stluszczenie wątroby jest m.in. powikłaniem głodzenia...
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:28
            a to ciekawostka. w ogólnie uważa się bowiem, że pochodzi od nadmiaru węgli i fruktozy + ew alkoholu.
            a głodówka to najlepszy sposób na cofnięcie tego procesu.
            • pani_tau Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 23:21
              Zięba ci o tym powiedział?
              • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 08:06
                nie. normalni lekarzy medycyny, którzy zajmują się tym procesem.
                chociażby doktor Unwin z UK, który ma pełną akceptację ichniejszego ministerstwa zdrowia i cofnął już cukrzyce u wielu ludzi.
                • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:46
                  Mhmmmmmmmmmm
                  • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 11:07
                    i to koniec rozmowy, bo uważasz rozmówcę za idiotę.
                    zięby je trawie jakby co.
                    ale takie osoby jak ty też sa wkurzające w sumie.
                    • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 11:22
                      znowu mi nie zjadło. zięby NIE trawię.
        • m_incubo Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:30
          Że co??
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:33
            że jak masz niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jest to proces odwracalny i najszybciej da się to zrobić odpowiednimi głodówkami (ifem) + redukcją węgli.
            • snakelilith Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:44
              Ale IF i redukcja węgli, to NIE głodówka. W dramatycznych przypadkach u cukrzyków krótka głodówka może pomóc zbić bardzo wysokie wartości glukozy, ale to desperacja, wybór pomiędzy dżumą i cholerą. Do zredukowania wysokiej insuliny głodówka się nie nadaje, bo dłuższe głodowanie, czytaj redukcja kalorii, może długoterminowo podkręcić insulinooporność.
              • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 14:47
                dla większości czytelników poszczenie 16 godzin = if = głodówka. a 20 godzin to już wielka głodówka.
                jeżeli czytałaś cały wątek to od początku pisze, że jestem przeciwko poszczeniu dłużej niż 36 godzin (co nawet nie znaczy że tyle polecam, po prostu jest to granica).
                • snakelilith Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 16:19
                  Ale IF to nie jest głodówka i przez takie niedomówienia wrzuca się wszystko do jednego worka wprowadzając zamieszanie.

Klasyczne IF to 16/8, czyli 16 godzin niejedzenia i 8 godzin, w których się je. Dobowa ilość kalorii jest przy tym normatywna, albo w przypadkach gdy chcemy nie tylko wyregulować metabolizm, ale jeszcze schudnąć, zredukowana o małą ilość kalorii w okolicach 200, ale nie więcej niż 500kcal.
                  Jeżeli więc komuś "przysługuje" 2000 kcal, to przy IF może jeść w okolicach 1800-1500kcal. To NIE jest głodówka.
                  Głodówka to zredukowanie dobowej ilości kalorii do ilości poniżej podstawowej przemiany materii. I przy IF mamy też taką opcję, pod nazwą 5 plus 2. Oznacza to, że 5 dni w tygodniu je się normatywnie i 2 dni ogranicza liczbę kalorii do maksymalnie 500 kcal u mężczyzn i 400 kcal u kobiet. To może mieć w pewnych przypadkach sens, na przykład u osób z dużą nadwagą, gdy chcemy proces schudnięcia przyśpieszyć. Ale związane jest to z pewnym ryzykiem (zwłaszcza u ludzi insulinoopornością!) i niekiedy też nie daje żadnych korzyści powyżej tych 16/8, dlatego jest to opcja do korzystania pod kontrolą specjalisty po odpowiednim instruktażu kiedy, jak i co robić gdy pojawią się problemy.
                  Granica poszczenia jest przy tym zawsze indywidualna i dobrana do aktualnego stanu metabolizmu. Istnieją ludzie, mogą mieć już problemy przy 16 godzinach poszczenia, więc trzeba zaczynać od np. 12, a inni przetrwają spokojnie 2 dni, ale jak napisałam, ta druga opcja ma ogarniczone zastosowanie i nie powinna być robiona jak leci. Często się w ogóle, ale to w ogóle nie opłaca i nie przynosi żadnych, absolutnie żadnych dodatkowych korzyści do klasycznego IF.
                  • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 16:33
                    ale po co mnie to piszesz?
                    • snakelilith Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 19:43
                      Dlatego, że ty w jednym poście poruszyłaś temat IF i głodówki.
                      • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 20:08
                        to co powiesz na niejedzenie 36 godzin? if czy głodówka? a 24?
                        przecież to jest plynne. po angielsku brzmi lepiej, bo to jest to samo nazewnictwo, tylko polski rozróżnia te dwa słowa.
                        • snakelilith Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 21:35
                          Przecież ci napisałam. Ograniczenie kalorii w ciągu doby poniżej ilości potrzebnej do zaspokojenia podstawowej przemiany materii to głodówka. IF to przed wszystkim 16/8, a to nie jest głodówka. Głodówka w postaci niejedzenia przez 24, 36, cz 48 godzin ma swoje uzasadnienie tylko w specjalnych przypadkach i nie jest to rozwiązanie dla każdego. Pod uwagę trzeba wziąć, że takie rozwiązanie nie ma czasem też żadnego sensu, bo nie przynosi oczekiwanych korzyści, a jest obciążające fizycznie i psychicznie.
        • thea19 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:40
          masz dziecko, poczytaj sobie
    • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 09:56
      No nie czuje się głodu, bo organizm włącza sobie tryb awaryjny.

Od oczyszczania organizmu są nerki, a nie głodówki (jak głodówka ma cię oczyścić, z czego oczyścić?), a od chudnięcia dieta i sport.
      • zuzanna_a Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:22
        Dokladnie. Te mityczne OCZYSZCZANIE 🤣
        Nikt nie wie o co chodzi, ale brzmi spoko nie?
        Ematka w poniedzialek zjadla jajecznice i pizze, we wyorek miala glodowke wiec nie zjadla dzis buły z masłem i kotleta, zje wiec jutro ale
        Glodowka sie powiodla i jest …. oczyszczona.
        🤣
        • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:28
          Bo jajecznica to zło, kotlet też wink Trzeba owsianki jeść, i owoce, i soki i cukier, cukier, cukier.... winkwinkwink Wtedy nie trzeba robić głodowek wink
          • magata.d Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:29
            No i masła tez nie, bo tłuste, margarynę trzeba jeść, bo zdrowa i roślinna winkwinkwink
          • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:40
            Mozną jest i kotleta (jak kto lubi) i jajecznicę i owsiankę. wazne są ilości. A nie jeden dzien głodówki a potem przez 6 wpieralamy az się kurzy.
            • majenkir Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:37
              Zawsze to lepiej niż wpierdalać przez całe siedem 💅🏻
        • szara.myszka.555 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:33
          Się śmiejecie z "oczyszczania", a chłop za udowodnienie tego procesu dostał... Nobla w 2016 roku (Yoshinori Ohsumi).

W świecie naukowym ten proces jest nazywany "autofagią" (Autophagy) i jest pobudzany poprzez aktywność fizyczną i głodówkę właśnie.
          • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:30
            Na Twoim miejscu bym jednak doczytała troszkę o tej autofagii, bo bajania o "spalaniu toksyn" na skutek "dobroczynnej glodowki" nijak się mają do tego, co stanowiło o odkryciu Yoshinori Ohsumi...
            • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:31
              to nie powód, żeby wszystkich traktować jak ziębitów. jest pełno lekarzy, którzy zajmują się głodówkami albo robią badania naukowe na głodówkach. to, że czegoś nie wiesz, nie znaczy, że tego nie ma.
              • m_incubo Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:46
                Tak, są też lekarze przepisujący homeopatię, o czym to ma świadczyć?
                • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:51
                  o tym, że każda z nas czyta i słucha innej wiedzy. i tyle.
                  • leosia-wspaniala Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 10:03
                    >każda z nas czyta i słucha innej wiedzy.

Że co big_grin ???
                    • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 11:11
                      chodzi o to, że niewiele jest miejsc w medycynie, gdzie wszyscy specjaliści mową jednym głosem. są lekarze, którzy przepisują homeopatie a inni uważają, że to idiotyzm
                      są naukowcy jak w cytowanym wyżej wywiadzie, którzy mówią, że cukrzyca jest spowodowana przez mięso, nasycone tłuszcze i fruktozę a inni mówią że to od tłuszczy z ziaren i węgli (w tym szczególnie fruktozy).

każdy z nas słucha innych ekspertów. i nie mówię tu o ziębie czy coś, ale o lekarzach i poważnych osobach. nie ma tu konsensusu. co nie znaczy że rozmawiacie z foliarzami. takie założenie jest błędne.
            • szara.myszka.555 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 15:07
              "bajania o "spalaniu toksyn" na skutek "dobroczynnej glodowki" nijak się mają do tego, co stanowiło o odkryciu Yoshinori Ohsumi"
              Nigdy nie pisałam o "spalaniu toksyn", więc o niczym nie "bajam". Laski śmieją się z, cytuję: "oczyszczania" i autofagia formą oczyszczania organizmu jednak jest. A już inne historie o "energii kosmosu" i toksynach to już zostawiam innym forumkom.
        • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:39
          Oczyszczanie juz jest passe, teraz jest Detox (koniecznie przez x).
          Bzdury na kółkach. Kiedyś oglądałam program ile zarabia sie na tych detoksach, ludziom sprzedaje się gówno w słoiku a ci z radosci skaczą.
    • nutella_fan Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 10:31
      Ja raz w tygodniu, w piątek często robię. Już się przyzwyczaiłam, nie czuję złego samopoczucia. Do kilkudniowej się przymierzam.
    • blasckbird13 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 11:10
      Lalla-li, znasz angielski?
    • poligamia Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:17
      ja ostatni posilek jadam zawsze kolo 15-16....liczy sie jako głodówka ale głodna nie jestem wink
    • m_incubo Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:35
      Przepraszam, a możesz napisać, z czego konkretnie planujesz się "oczyścić"?
      Odpisz, to dla mnie ważne big_grin
      • majenkir Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:40
        biohaker.pl/2018/09/01/3-dni-bez-jedzenia-calkowicie-restartuje-uklad-immunologiczny/
        • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 15:59
          Nie wiem czy ja bym chciała swój restartować. On sie sporo nauczył przez te 38 lat...ale co kto lubi. I jak często się restartujesz??
          Poza tym nie odpowiedziałaś na pytanie z czego chcesz się oczyszczać??
        • m_incubo Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:19
          W tytule linku jest "restartuje", w treści "regeneruje", to jakby nie to samo.
          Ale spodobało mi się zakończenie:

"Tutaj trzeba zaznaczyć, że w zdrowych komórkach autofagia rozkłada uszkodzone elementy komórek oraz białka o długim okresie półtrwania; natomiast w nowotworowych niejednokrotnie przyczynia się do ich wzmożonego wzrostu."
          Pozostanę więc na razie przy "oczyszczaniu" zewnetrznym, za pomocą wody i mydła.
        • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:33
          Czy pisząc o "restarcie" macie na myśli ,że układ immunologiczny traci pamięć długotrwałą i wracamy wylacznie do mechanizmów nieswoistych, które - raz odpalone - zasadniczo niszczą również gospodarza...?
        • memphis90 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 16:47
          >Żyjemy w szerokościach geograficznych >dobrobytu,
          Mieszkańcy Syberii na 50st szerokosci geograficznej polnocnej lubią to...

>Jest rezultatem kontrolowanego, określonego >czasowo braku pożywienia, który prowadzi do >pojawienia się bardzo interesującego >mechanizmu autofagii
          Bzdura. Autofagia zachodzi cały czas, nasila się w czasie stresu oksydacyjnego, uszkodzeń na skutek infekcji i zapaleń oraz w czasie głodzenia komórek. Czyli im bardziej uszkodzimy (!) komórki, tym więcej autofagii zajdzie. Inaczej - im więcej nasmiecimy w domu, tym bardziej należy posprzątać. Niemniej jednak rozbicie w drzazgi telewizora , wysmarowanie ścian g... i rosypanie wszędzie płatków śniadaniowych, choć wygeneruje konieczność dodatkowego sprzątania przez kolejne kilka godzin, nie uczyni naszego domu lepszym...

>Najprościej rzecz ujmując jest to stan, w >którym organizm pozbywa się przeróżnych >śmieci,
          No nie, w żadnym razie nie śmieci... Jesli na skutek nasilonego stresu oksydacyjnego uszkodzeniu w komórce ulegną istotne organella, to mamy brakujące organella, a nie "śmieci ".

>W pierwszej kolejności tych uszkodzonych.
          Zdanie wyżej autor zapewnia,że komórka zjada sama siebie... Bo ma magazyny pelne śmieci...

>organizm buduje wtedy nowy układ >odpornościowy złożony z fizjologicznie nowych >leukocytów.
          Komórki pamięci właśnie poczuły się odrzucone i niepotrzebne...
        • anorektycznazdzira Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 18:28
          Napisane przez kogoś, kto o układzie immunologicznym nie ma wiedzy poza podręcznikiem szkoły średniej i niewiele z tych podręczników zrozumiał. Błędy i sprzeczności, a na końcu 3 "źródła"- 2 na zupełnie inny temat [proponuję takie ćwiczenie: wchodzimy w tekst, robimy ctr+F i wpisujemy "fasting"], a trzeci to trochę gładkich zdanek zajawki, bez jakichkolwiek wyników, że o linku do recenzowanego artykułu nie wspomnę.
          No klasa big_grin
    • nikita1908 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:22
      jeszcze nie zwariowałam żeby się głodzić - mam tak ustawiony organizm, że jeśli nie zjem o określonej porze to jest mi słabo. No ale ja jestem bardzo szczupła.
      • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 18:52
        a ile znasz ludzi bardzo szupłych poza sobą? dojdziesz do 5? bo większość ludzi jednak jest średnia, gruba albo bardzo gruba.
        • nikita1908 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 21:12
          Jak się ma do Głodówki czy znam chudych ludzi czy nie? Głodówka nie działa odchudzająco - ze swojej strony ( z autopsji) mogę polecić picie dużych ilości wody, 3 posiłki dziennie( ostatni o 18) chleb pełnoziarnisty, dużo warzyw, tylko białe mięso, oliwa, kasze, ryż. U mnie działa - czuje się lekko i zdrowo ( wyniki to potwierdzają)
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 16.12.21, 21:35
            tak się ma, że bardzo chudzi nie powinni robić glodówek.
        • hanusinamama Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 09:49
          Ale głodówka to nie spoósbn zeby schudnąć!!!
          Trzeba zmienić diete juz na całe życie, zmienic styl zycia...ale nie głodować jeden dzien a potem wpieprzamy az się kurzy
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 11:12
            nie jest sposób na schudnięcie ale osób za chudych na pewno nie powinno się głodzić. jak kobiet w ciąży, karmiących itp.
          • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 11:14
            stąd protestuję jak osoba BARDZO chuda krytykuje głodówki. jesteś chudy, zdrowy metabolicznie, nie masz podwyższonych parmatreów takich jak cukier i insulina głodówka NIE jest dla ciebie.
            • nikita1908 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 21:26
              Nie krytykuję - wiem, że podczas głodówki "umarłabym " z głodu. Może komuś służy, nie wiem...
              • bib24 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 22:29
                nic dziwnego skoro to nie jest narzędzie dla ciebie. jest ci kompletnie niepotrzebne.
    • heniek.8 Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 16:22
      to wymaga pewnej praktyki i wstępu, jak jesteś teraz przyzwyczajona do jakichś przekąsek co kilka h to bez sensu bo tak sobie regulujesz poziom cukru, a w ketozie (głodówka) są inne mechanizmy

jeśli chcesz spróbować, to zacznij najpierw np. od kilku godzin (np. śniadanie jesz o 13)
      potem może się uda przez całą dobę plus druga noc to już daje 30+h i tak stopniowo
    • novembre Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 20:21
      Organizm sam oczyszcza się na bieżąco, a głodówka tylko Cię osłabi. Po prostu wprowadź sobie dietę lekkostrawną, dużo warzyw, gotowanie na parze itp.
    • zonkli Re: Glodowka kilkudniowa 17.12.21, 21:17
      W życiu. Nie znoszę być głodna. Nawet jak musiałam dobę przed badaniem nie jeść to ledwo wytrzymałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka