borsuczyca.klusek 17.01.22, 11:45 Napieprza gradem a wiatr taki, że łeb urywa 🤯 W oddali chyba słychać też grzmoty. Czy to normalne o tej porze roku? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ykke Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:47 Od zawsze w styczniu tak wiało. Normalne Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:07 Wianiu się nie dziwię, ale w piątek i dziś w okolicach Lublina spadł grad, normalne zamarznięte kulki, nie zmrożony śnieg. A dziś przeszła burza z grzmotami i piorunami. Jak w maju lub lipcu, ja w styczniu takich atrakcji sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:50 Jeden z piorunów w mieście walnął po sąsiedzku, aż podskoczyłam od tej łuny i huku 🙈 Grad akurat leciał w okno, przy którym siedziałam. Myślałam, że szybę wybije. Zdecydowanie nie pamiętam, by corocznie występowały takie atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:47 niestety tak u mnie póki co tylko wieje, mocno wieje Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:30 errata, najpierw ulewa z porywistym wiatrem, teraz deszcz ze śniegiem Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka100 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:33 pade napisała: > errata, najpierw ulewa z porywistym wiatrem, teraz deszcz ze śniegiem > I grad, na szczęście dość drobny. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:58 i deszcz worków na śmieci - ohyyyyda Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 20:43 Na mojej drodze do pracy latało jakieś lekkie cholerstwo zdmuchnięte z pobliskiej budowy. Styropian? Wełna mineralna? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 20:49 Może to ? fb.watch/aBwnMBw_Fy/ Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 20:52 Było szare, dość grube i prostokątne. Część latała luzem, a część jeszcze w paczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:59 miałam tak zalane deszczem szyby, że nie zauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:03 niby się przejaśnia, ale mapa mówi że to nie koniec Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:05 To u mnie już po ( wielkopolska ) Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:30 mid.week napisała: > niby się przejaśnia, ale mapa mówi że to nie koniec o nie, a ja choinkę na taras wystawiłam jeszcze mi gdzieś poleci... Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka100 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:05 Najpierw usłyszałam, jak mi zaczęło prawie poziomo tłuc w szyby. Jeszcze leży na parapetach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:50 U Ciebie już też? W Małopolsce nadal ok. Wieje ale w normie. Natomiast tam, takie załamania pogody się zdarzają. Burze w styczniu też. Mam nawet zdjęcia tęczy ze stycznia 2021 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:59 Burze i grad nieodmiennie kojarzą mi się z upalnym latem 😳 Ale dzisiaj blue monday, więc wszystko możliwe 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:04 Kojarzą się głównie, to prawda, ale są też w innych porach roku. Ja kiedyś "wywołałam" burzę z gradem na początku marca-na moje urodziny. Przyjechała do mnie koleżanka w odwiedziny i w żartach jej mówiłam, że to taka niezwykła data, taki dzien ważny i będą na pewno działy się niesamowite rzeczy z okazji moich urodzin. Ledwie wyszłyśmy z domu, nadeszły chmury, zaczął walić grad, koleżanka się do mnie odwróciła i powiedziala: "No dobra, pokazałaś co potrafisz, a teraz weź to zatrzymaj!" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:15 Ocieplenie klimatu nie będzie związane jak niektórzy inteligentni inaczej (np. bywalec) myślą, z pogodą w Polsce jak we Włoszech, a zwiększoną częstotliwością ekstremalnych fenomenów pogodowych typu burze, ulewy, wichury i tornada, nagłe zmiany temperatur, susze i inne upierdliwości, które znaliśmy do tej pory z telewizji i krajów trzeciego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:53 U nas była burza, grad nawiewany poziomo. Czy to normalne? No, zmiany są i będą, aczkolwiek pamiętam styczniową burzę kilkanaście lat temu w Wawie i wtedy wywołała moje zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 11:59 Tak, właśnie o Wawie pisze, myślałam, że tramwaje się zderzyły - tak huknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:00 U nas był o 8:30, jezusmariaiwszyscyswieci! Burza z grzmotami, grad, snieg, wichura. Teraz jest błękit, słońce i topnieją resztki śniegu. Idę robic kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:00 Nienormalne Borsuku. Ja ledwo dojechałam do pracy. Aż się boję co to będzie jak będę wracała. Mam nadzieję, że nie złapie mróz, bo inaczej mogiła. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:28 Już się uspokoiło, pytanie co dalej nas czeka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:52 Oby nic, w kominie mi wyło, jakby wilk polował na Trzy świnki 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:56 W radiu mówili, że w piątek możemy spodziewać się nagłego ochłodzenia. Będzie lodowisko 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:13 Świetnie. Akurat jak codziennie musimy być na Chodźki i parkować na tej dość stromej górce 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:05 Wypluj to Borsuk! Natychmiast wypluj i odczaruj! Jeszcze oblodzenia brakuje. No i mrozu po 30 stopni przy tych cenach gazu. Chociaż na dziś to chyba już spokój, bo się uspokoiło oprócz tego, że pizga złem i jest zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:59 Bez przesady z tymi 30 stopniami 🥶 Na razie wspominali o 4 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 18:13 No i wykrakałaś, osiedlowe chodniki błyszczą żywym lodem 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 19:31 Ej od piątku mało być 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 19:40 Widocznie nie doceniasz swojej mocy 😄 Weź to teraz odwołaj 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:09 To pokazuje, że powietrze jest przynajmniej fazowo cieplejsze i bardziej wilgotne niż "powinno" być o tej porze roku i trafia akurat na chłodniejszy front. Zwykle tego typu sensacje były jeszcze 30-40 lat temu typowe dopiero dla bardzo wczesnej wiosny, czyli dotyczyły dopiero marca-kwietnia. Jeżeli jesteś w Polsce, to wynik zmiany klimatu, bo w obrębie klimatu morskiego na zachodnim brzegu Europy, gdzie prawie stale mamy ciepłe i wilgotne powietrze znad Atlantyku, zimowe burze w styczniu i lutym są częstsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:37 Styczeń 2006 albo 2007 pamietam dokładnie takie samo zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:41 Lata po 2000 to już faza zmiany klimatu i zjawisk pogodowych nie pasujących do wzoru lat wcześniejszych, czyli drugiej połowy XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:38 W lutym 2001 pamiętam burzę z piorunami w środku dnia. Akurat leciałam odebrać córkę przyjaciółki z przedszkola i byłam w totalnym szoku, że środek zimy, a tu burza! Miałam zaplanowany spacer Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:38 U nas (Koszalin) ta burza była o 7.00. teraz od dłuższego czasu świeci słońce, a resztki śniegu topnieją. Masakra z taką pogodą. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:53 U mnie tak samo, tragedia, grad wielkości orzechów włoskich był rano, teraz się uspokoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 12:54 Już po wszystkim....ufff....nawet słońce nieśmiało zaświeciło. Czas się przyzwyczaić, że coraz częściej będą nas nawiedzać takie gwałtowne zmiany pogody Ale straty w okolicy są, połamane drzewa, jakiś przewrócony płot, no i pół mojej miejscowości nie ma prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:07 U nas w Poznaniu nieźle wiało w nocy i dziś. U Was w Lublinie nie ma śniegu po kolana? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:18 Śniegu nie ma u nas od świąt. Za to wiatr, marznący deszcz i plucha. A dzisiaj nagle gradem zaczęło walić 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 13:50 U mnie od rana raz mały grad, raz zwykły deszcz, raz śnieg. Burza też była Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:34 Wowzers! Juz zapodalam Danieli w innym watku, ze u mnie od polnocy snowmageddon - podobno takiego blizzard Toronto nie doswiadczylo od 1965 roku - yay! Pieknie jest, wciaz pada Ma przestac za jakas godzine, wtedy sobie wyjde poodsniezac - love it! Byle tylko zaden sasiad nie zaczal halasowac ze snowblower - kocham ciche szuranie shovel - taki moj zimowy Zen Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:36 U nas tez dawalo czadu po drugiej stronie oceanu. Sniezyca bylaby normalna, ale nie to co bylo. Byl snieg, po godzinie marznacy deszcz, a pozniej tylko deszcz, czyli jest cieplej niz zazwyczaj o tej porze. Wiatr w porywach 100km/h. Woda w oceanie dosc wysoko podeszla. Tak bywa pozna jesienia lub na wiosne. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:38 Wiele razy była burza w styczniu. I wichura. I grad i śnieg. Nic dziwnego. Bardzo fajnie było. Przepiękna atmosfera,, zadymka. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 16:56 Nie mieszkam w Polsce , ale u mnie dzis okropna wichura i i leje deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 18:25 U nas od 10 rano. Na 10 miałam wizytę u lekarza w centrum Warszawy - jak jechałam lał deszcz. W trakcie wizyty zrobiło się czarno, słychać było grzmoty, zerwał się wiatr i zaczął sypać śnieg. Jak szłam do samochodu 10.20 - miałam 10 cm śniegu na samochodzie. Na ulicy gruba warstwa błota pośniegowego. Ślisko jak diabli. Samochody jechały 15-20 km na godzinę, przerwy między samochodami 15-20 metrów, bo droga hamowania mocno się wydłużyła. Wracając do siebie - nie spotkałam ani jednego pługu. Zima znowu zaskoczyła drogowców. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 21:00 Arwena, to napadało w ciągu kilku minut zaledwie. Nie zdążyli nawet piaskarek odpalić. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 21:20 Drogowcy nigdy nie zdążają . Mamy styczeń - i śnieg jest zaskoczeniem . Tu nie chodziło o piaskarki - bo to się topiło. Jakieś pługi by sie przydały, bo na tym błocie kilkucentymetrowym - to samochód się pięknie ślizgał. ABS włączał się przy hamowaniu, a jechałam 20 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 21:27 To jest insza inszość, że zawsze ich zaskakuje. Ale tym razem rzeczywiście mogli nie zdążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 18:25 Nie, pioruny i grzmoty nie sa normalne w styczniu. Pierwsze burze przechodzą nad Polską w kwietniu. Dzisiaj koleżanka z okolic Częstochowy pisala, ze padał deszcz, grad, śnieg, się blyskało i grzmiało. O ile opady w styczniu to norma o tyle nie to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 18:41 U nas znienacka się wypogodziło a na koniec dnia był krwisty zachód słońca Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pogodowy armagedon! 17.01.22, 20:32 Dinożarł jest bardzo zajęty, nie można mu przeszkadzac! Odpowiedz Link Zgłoś