Dodaj do ulubionych

Polecam wam serial

19.01.22, 08:57
Na Prime. LORE: opowieści niesamowite. Serial fabularyzowano-dokumentalny z pogranicza wierzeń i medycyny. Trochę kryminał ale w konwencji lekkiego horroru. Ciekawa „konstrukcja”, w zasadzie nie oglądałam niczego podobnego. Porusza dość nieznane dla nas fakty, traktowane przez bibliografię na zasadzie ciekawostek, gdzieś obok wiedzy głównej.
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Polecam wam serial 19.01.22, 09:17
      Dzięki, z chęcią zerknę.
    • topcia27 Re: Polecam wam serial 19.01.22, 10:35
      To ja też coś od siebie dorzucę, na Primie- "Opowiesci z pętli" jak się komuś podobał Dark to będzie zachwycony..
      • grey_delphinum Re: Polecam wam serial 19.01.22, 10:45
        Jestem wielbicielką "Dark", więc chętnie spojrzę. Dzięki.
    • frequenter.light Re: Polecam wam serial 19.01.22, 17:16
      6.5 na Filmwebie zaledwie. Czegoś ambitniejszego nie polecisz Saszo?
      • saszanasza Re: Polecam wam serial 19.01.22, 17:40
        frequenter.light napisał:

> 6.5 na Filmwebie zaledwie. Czegoś ambitniejszego nie polecisz Saszo?

Uwielbiam ludzi, którzy oceniają film po liczbie gwiazdek na filmwebie😂😂🤣
        Bardziej ambitnie to poleciłabym ci „Pana Tadeusza” albo „Quo Vadis”, nasze narodowe dobra, niestety nie polecę, bo pierwszy ma 6,2 gwiazdki a drugi tylko 5,5🤣🤣😂
        • saszanasza Re: Polecam wam serial 19.01.22, 17:42
          O, spider man ma 8,1 - polecam!
        • frequenter.light Re: Polecam wam serial 19.01.22, 17:48
          Olu, mylisz nasze arcydzieła literatury z ich niezbyt udanymi ekranizacjami.
          A ocena na IMDB czy FW zwykle jednak odpowiada poziomowi i poniżej 7 raczej szkoda czasu oglądać.
          Ale może jestes nieco mało wymagająca? wink
          • saszanasza Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:16
            frequenter.light napisał:

> Olu, mylisz nasze arcydzieła literatury z ich niezbyt udanymi ekranizacjami.
            > A ocena na IMDB czy FW zwykle jednak odpowiada poziomowi i poniżej 7 raczej szk
            > oda czasu oglądać.
            > Ale może jestes nieco mało wymagająca? wink

A ty mylisz serial dokumentalno-fabularyzowany z książką popularno-naukową. Chcesz ambitniej, sięgnij po książkę.
            BTW wygasiłam cię raz, wygaszam ponownie.
            • frequenter.light Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:24
              Olu ale ja nie zawiniłem ze nie studiowałas wink
          • asiairma Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:18
            Och! Jak grzeczne. Och! Wołacze w użyciu.
            A tak na serio. Ocena odzwierciedla poziomy filmów głównego nurtu, ale już niekoniecznie niszowych lub dotykających tematów dzielących ludzi. No i jak teraz odróżnić po samej ocenie gniot od "niegniota" który ludzi np. wkurzył ze względu na temat.
            • frequenter.light Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:26
              asiairma napisała:

> Och! Jak grzeczne. Och! Wołacze w użyciu.
              > A tak na serio. Ocena odzwierciedla poziomy filmów głównego nurtu, ale już niek
              > oniecznie niszowych lub dotykających tematów dzielących ludzi. No i jak teraz o
              > dróżnić po samej ocenie gniot od "niegniota" który ludzi np. wkurzył ze względu
              > na temat.

Masz rację, bo np. „Pani z przedszkola” z Gruszką i Kuleszą bardzo mi się podobała a na Fw ocena marne 4.7
            • saszanasza Re: Polecam wam serial 19.01.22, 19:32
              asiairma napisała:

> Och! Jak grzeczne. Och! Wołacze w użyciu.
              > A tak na serio. Ocena odzwierciedla poziomy filmów głównego nurtu, ale już niek
              > oniecznie niszowych lub dotykających tematów dzielących ludzi. No i jak teraz o
              > dróżnić po samej ocenie gniot od "niegniota" który ludzi np. wkurzył ze względu
              > na temat.

Dokładnie. Często zdarza się, że filmy niszowe są słabo oceniane, bo zwyczajnie nie są przez zdecydowaną większość ludzi „zrozumiane”. O ile jestem w stanie zrozumieć tego typu oceny ludzi, którzy jednak dany film obejrzeli, tak ocenianie filmu jako mało ambitny na podstawie gwiazdek bez obejrzenia choć jednego odcinka świadczy wyłącznie o ignorancji i jakiejś formie zdziecinnienia osoby która taką opinię wydała. Ja z takimi osobami staram się nie dyskutować, bo i o czym, o gwiazdkach mam prowadzić duskusję?🙈
        • pani_tau Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:22
          Jemu poleć "Świnkę Peppe", może da radę to rozkminic.
        • wkswks Re: Polecam wam serial 19.01.22, 18:43
          Filmweb ma oceny o około 1,0 niższe niż IMDb. W Polsce sami specjaliści od wszystkiego, wiec czemu z filmami miałoby byc odwrotnie? Dla mnie jak na filmwebie jest conajmniej 5,6 to zazwyczaj oznacza to całkiem fajny film.
          • frequenter.light Re: Polecam wam serial 19.01.22, 19:09
            wkswks napisał(a):

> Filmweb ma oceny o około 1,0 niższe niż IMDb. W Polsce sami specjaliści od wszy
            > stkiego, wiec czemu z filmami miałoby byc odwrotnie?

Z mojego doświadczenia FW ma zadziwiająco zgodne oceny z IMDB smile
            Podejrzewam, ze oceny zaciągają sobie z IMdB
            • wkswks Re: Polecam wam serial 19.01.22, 21:33
              Nie. Sprawdź sobie 10 wybranych pozycji. Tylko nie takie hity jak skazani na shawshank czy ojca chrzestnego.
      • angazetka Re: Polecam wam serial 19.01.22, 21:50
        LOL. A książki wybierasz po oceniasz na lubimyczytać?
        • wkswks Re: Polecam wam serial 19.01.22, 21:54
          Ja osobiście czytam recenzje i nie rzucam sie na nowości. Wiec tak, sugeruje sie opiniami na filmwebie i na lubimyczytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka