Dodaj do ulubionych

Mam dość

26.01.22, 11:57
Właśnie przeczytałam tu kolejne wątki z narracją a la skumbrie, że to "moja wina" i że tylko umiem narzekać na forum. Nie głosowałam na PiS. Na demonstracjach od ponad sześciu lat zdzieram sobie gardło, prowadzę życie towarzyskie i wyrabiam normy kroków. Strajki kobiet (kolejny argument, który doprowadza mnie do furii "Polacy są bierni" - no kurde, gdzieście byli, gdy 100 000 Polek demonstrowało w samej Warszawie?), w obronie TK, w obronie elgiebietów, w obronie... Przeszłam I marsz równości w Białymstoku, gdzie leciały na nas jajka i petardy. Co jeszcze mam niby zrobić?
Ach, protesty bardziej siłowe? Takie jak w Kazachstanie? Gdzie władzuchna błyskawicznie wzięła potem naród za twarze?
No, słucham, co mam jeszcze zrobić.
Obserwuj wątek
    • kaska_800 Re: Mam dość 26.01.22, 12:02
      Dlatego powtarzam od dawna: w życiu nie mam zamiaru bawić się w jakiekolwiek protesty, strajki, parady. Bo to i tak daje jedno wielkie gie...
      • angazetka Re: Mam dość 26.01.22, 12:06
        Daje. Poczucie wspólnoty. Zobaczenie, że nie jesteś sama. No i poczucie, że nie jesteś bierna.
      • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:07
        Głupia jesteś.
        • panna.nasturcja Re: Mam dość 26.01.22, 23:12
          Jest zainteresowana wyłącznie sobą, czubek własnego nosa i nic więcej.
          Nie rozumie, ze w jej obronie kiedyś tez nikt może nie stanąć. Bo jej to nie dotyczy, ona się polityką nie interesuje.
          Mało to takich?
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Mam dość 26.01.22, 12:39
        Daje. Zasygnalizowanie PiSowi niezgody. Jeśli nie będzie demonstracji, PiS będzie mógł powiedzieć "no ale o co wam chodzi, wszyscy zadowoleni, opozycja coś tam brzdąka, no ale taka rola opozycji, suweren jest zadowolony".
      • iwles Re: Mam dość 26.01.22, 17:44
        kaska_800 napisała:

> Dlatego powtarzam od dawna: w życiu nie mam zamiaru bawić się w jakiekolwiek pr
        > otesty, strajki, parady. Bo to i tak daje jedno wielkie gie...

A w terapie się bawisz?
      • abecadlowa1 Re: Mam dość 26.01.22, 20:38
        kaska_800 napisała:

> Dlatego powtarzam od dawna: w życiu nie mam zamiaru bawić się w jakiekolwiek pr

Tak, tak, pielęgnuj ognisko domowe, zamiast marnotrawić życiowe siły na walkę o prawa kobiet. Oh wait ... właściwie w czym Ty jesteś skuteczna?
      • asia.sthm Re: Mam dość 26.01.22, 23:29
        kaska_800 napisała:

Manifestujesz tu wlasna nieporadnosc i masz swoje wlasne wielkie gie
        Zamiast budowac wszystko dookola siebie burzysz.
        Uosobiona tragedia.
    • martishia7 Re: Mam dość 26.01.22, 12:04
      Nic, niestety. Trafnie w tamtym chyba wątku napisała Asia, wymaga podkreślenia wężykiem - Twoje zdanie, i Tobie podobnych, władzy w ogóle nie interesuje, ponieważ chociażby nie-wiem-co, to i tak na nich nie zagłosujesz. Nie jesteś potencjalnym elektoratem, więc się nie liczysz. Liczy się twardy core, oraz ci bardziej obrotowi, którymi się wygrywa wybory, i to dla nich szyje się ofertę. "Totalni" (do których się zaliczasz, sorry) i tak będą dziamgać, więc się ich olewa na zasadzie "psy szczekają".
      • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 12:10
        martishia7 napisała:

> Nic, niestety. Trafnie w tamtym chyba wątku napisała Asia, wymaga podkreślenia wężykiem - Twoje zdanie, i Tobie podobnych, władzy w ogóle nie interesuje, ponieważ chociażby nie-wiem-co, to i tak na nich nie zagłosujesz.

a ja tu przypomnę, że tych nie-pis jest 2/3. Dwa razy tyle, co tych, popierających piss.
        Tylko wolicie siedzieć i dziamgać po internetach, zamiast pogonić to całe towarzystwo od prawej do lewej i od lewej do prawej, żeby zaczęli myśleć szerzej. DWA RAZY szerzej, niż dotąd.
        • angazetka Re: Mam dość 26.01.22, 12:13
          Przecież pytam o rady, JAK to zrobić.
          • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 12:15
            No przecież dostałaś, spierdzielic za granicę i doradzać żeby chwycić za kilofy 😁
            • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 12:28
              runny.babbit napisał(a):

> No przecież dostałaś, spierdzielic za granicę i doradzać żeby chwycić za kilofy
              > 😁

No niestety to zaszło już tak daleko, że imo trzeba być ostatnim naiwnym, żeby wierzyć, że piss da się pokojowo odspawać od władzy.
              Ale naprawdę popełniłam tu niejeden post o tym, co, bez przemocy można by tu, dla spróbowania zmiany sytuacji zrobić.
              Noale, jak widać, dalej wolicie ciągnąć #nicsieniedazrobic
              No to gińcie.
              EOT
              • zona_glusia Re: Mam dość 26.01.22, 14:02
                >Ale naprawdę popełniłam tu niejeden post o tym, co, bez przemocy można by tu, dla spróbowania zmiany sytuacji zrobić.
                Dasz linki do tych postów?
                • milva24 Re: Mam dość 26.01.22, 14:30
                  Też poproszę wink
                • arthwen Re: Mam dość 26.01.22, 21:22
                  Nie da, bo one nie istnieją.
              • reinadelafiesta Re: Mam dość 26.01.22, 14:40
                To trzeba było nie wyjeżdżać i realizować na miejscu swoje światłe rady.
        • jednoraz0w0 Re: Mam dość 26.01.22, 12:37
          > a ja tu przypomnę, że tych nie-pis jest 2/3. Dwa razy tyle, co tych, popierających piss.
          Tylko wolicie siedzieć i dziamgać po internetach, zamiast pogonić to całe towarzystwo od prawej do lewej i od lewej do prawej, żeby zaczęli myśleć szerzej.

ale co to konkretnie znaczy „myśleć szerzej”? nakłonić wyborców lewicy żeby głosowali na konfę? nakłonić wyborców konfy żeby głosowali na lewicę? PO robi od dawna dokładnie wszystko, żeby przypadkiem nie wygrać. Choćby nie wiem jak szeroko myśleli wyborcy nie-pisu, muszą dostać do zagłosowania jakąś opcję, która będzie szansą na wygranie z PiS.
          • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 12:51
            Imo wystarczy że PiS nie będzie mieć większości, a reszta wejdzie do sejmu. Niech się dogadują. Nie muszą być wszyscy tacy sami, wystarczy że będą działać w ramach prawa, nie wyprowadzą nas z UE i nie będa codziennie przekraczać nowych granic absurdu. Oczekiwanie że nagle pojawi się jedną wielka opozycja jest utopijne, to są zbyt różne partie i mają zupełnie różnych wyborców.
            Większe zagrożenie widzę w tym, że kolejne wybory mogą być nieuczciwe. Już mamy podsłuchy, a co jeszcze wyjdzie na jaw?
            • turzyca Re: Mam dość 26.01.22, 13:06
              >Większe zagrożenie widzę w tym, że kolejne wybory mogą być nieuczciwe.

To znaczy te, w których partia rządząca przejęła kontrolę nad telefonem komórkowym szefa sztabu kampanii wyborczej największej partii opozycyjnej i miała dostęp do wszelkich planów walki wyborczej, były uczciwe?
              • jednoraz0w0 Re: Mam dość 26.01.22, 13:08
                nie, i dlatego rządzi kto rządzi. Pytanie czy to się da w końcu zmienić, zanim całkiem zabetonują swoją pozycję
              • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 13:14
                A napisałam tak? Jasne że nie, tylko co teraz z tym zrobisz? Mamy do wyboru głosować i patrzeć na ręce, nie głosować i urządzać się w d, opcja ostatnis czyli emigracja.
            • jednoraz0w0 Re: Mam dość 26.01.22, 13:07
              no to przecież reszta jest w sejmie, tylko co z tego.
              • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 13:17
                A doczytaj początek: "wystarczy że PiS nie będzie mieć większości". Nie wystarczy w sejmie być. Pis nie może być w stanie stworzyć rządu, to warunek konieczny zmian.
            • zona_glusia Re: Mam dość 26.01.22, 14:05
              Też mi się wydaję, że oczekiwanie na jedną wielką opozycję jest utopijne. I jeszcze dodatkowo trzeba być przygotowanym na rozczarowanie nawet jak opozycja wygra, bo Duda na pewno będzie korzystał z prawa weta bardzo często.
        • memphis90 Re: Mam dość 26.01.22, 12:38
          Co masz na myśli pisząc "pogonić ", ale tak konkretnie? Pucz? Zamach? Na drzewach zamiast lisci...?
    • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 12:05
      nic. Dalej absolutnie nie rób nic.
      • angazetka Re: Mam dość 26.01.22, 12:06
        A ty umiesz czytać?
        • kretzkrety Re: Mam dość 26.01.22, 12:09
          Ona ma tylko swoją gadge "nic. Nie rób nic. Ja jestem wspaniałą. Ja wyjechała dla dzieci". Ot, tyle zrobila
          • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 12:12
            kretzkrety napisał(a):

> Ot, tyle zrobila

a ty co zrobilaś dla swoich dzieci?
            Pochwal się!
            • kretzkrety Re: Mam dość 26.01.22, 12:39
              Rosołek, idiotko
          • rich_coconut Re: Mam dość 26.01.22, 20:37
            kretzkrety napisał(a):

> Ona ma tylko swoją gadge "nic. Nie rób nic. Ja jestem wspaniałą. Ja wyjechała d
            > la dzieci". Ot, tyle zrobila

OJP. To ona z zagranicy tak się mądrzy? big_grin big_grin big_grin
        • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:10
          Po co dyskutujesz z idiotką???? Przecież tej kretynce o to chodzi. Dałaś się sprowokować. Tu się przez takie Kaski 800 czy triss nie ma prawa nic zmienić. Też łażę. Mimo, że temat niechcianej ciąży i zakazu aborcji nigdy mnie nie dotyczył. Ale łażę, dla dziewczyny syna. Dla córki Triss, dla Grażyny z Wałcza.
          • kaska_800 Re: Mam dość 26.01.22, 12:13
            I co twoje lazenie na protesty daje? Co REALNIE pomaga, daje?
            • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:16
              Cóż, wyszło 100.000 osób w Warszawie. Kilkaset w innym miastach. A PiS już szykował wojsko. Gdyby wyszło milion w Warszawie i kilka milionów w całej Polsce ... też by nic nie dało? W Irlandii dało.
              Ale spoko, jak jesteś zadowolona z tego, co się dzieje ...
              • kaska_800 Re: Mam dość 26.01.22, 12:20
                Realnie nic się nie zmieniło. I nie zmieni, w końcu to polandia. Choćby i co miesiąc protesty robic
                Komuś się chce chodzić - niech chodzi. Ktos broni?
                • kaska_800 Re: Mam dość 26.01.22, 12:22
                  Tylko i tak nie zmieni to kompletnie NIC
            • martishia7 Re: Mam dość 26.01.22, 16:09
              Nie do mnie, ale uważam, że pomogło i dało dużo. Po pierwsze, gdyby ich nie było, to posunęliby się dalej dużo wcześniej (przypominam - pierwsze "parasolki" to jesień 2016). Kilka lat później, to kilkaset tysięcy kobiet, które mogły swoje ciąże przejść we względniejszym spokoju. Po drugie, nagłośnienie problemu i "dziamganie w internetach" skutkuje tym, że szczególnie młodzież bardzo zradykalizowała (w stronę liberalną) swój pogląd na temat. Jednocześnie bardzo poleciały u nich notowania kościoła, także i dzięki tej sprawie. To są dwie wspaniałe pieczenie na jednym ogniu, które dziś nie przynoszą rezultatu, ale jak mówi ojciec Tadeusz - trzeba siać. Za 10 lat, może nawet szybciej, coś pozytywnego z tego wyrośnie. Może nie dla mnie, ale dla mojej córki - owszem. Po trzecie - w świadomości opinii publicznej przekaz "zakaz aborcji zabija kobiety" bardzo ładnie się ugruntował - vide śmierć Pani Izabeli, teraz śmierć matki bliźniaków. To środowiska liberalne nawet nie muszą mówić "a nie mówiłam", a pan Jerzy Kwaśniewski idzie produkować sraczkę słowną na temat tego jak bardzo nieprawda, że to wina zakazu.
          • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 12:14
            Hello, na marszach kobiet byłam, na tym po śmierci pani Izabeli też. Miałam okazję przypomnieć sobie jak chodziłam na takie marsze w 1991 czy 1992 r.
            • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:18
              To co pieprznych o ślubie i Ciechocinku? Miało być znowu oryginalnie? Dowcipnie? Jak zwykle ci nie wyszło. Nie staraj się na siłę być taka oryginalna na tym forum. Wiemy, że jesteś zayebista i że masz grupę klakierek. Delektuj się tym z umiarem.
              • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 12:23
                Napisałam niżej, niech się nie wkręca w wyrzuty sumienia, bo działa ok i ma postawę ok. Odbieranie osobiście trollowych zarzutów, obliczonych na eskalację emocji, jest po prostu głupie.
                • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:26
                  To słabo wyszło ci dobranie słów.
          • martishia7 Re: Mam dość 26.01.22, 12:18
            Triss akurat na niejednym marszu w sprawie aborcji była, o czym osobiście zaświadczam...
            • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:19
              Brawo Triss!
    • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 12:07
      Uspokój się, zajmij ślubem, korzystaj z dostępnych rozrywek, bo potem Ci wprowadza limit śladu węglowego i nawet awokado nie kupisz, a w ramach wakacji będzie przysługiwał Ciechocinek, a i to raz na dwa lata.
      • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:08
        Triss ... nie wiem, jak to skomentować. Ja cię naprawdę przeceniam.
        • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 12:17
          A co odpowiedzieć histeryczce? Jest aktywna, super, głos odda nie na PiS, ale wiadomo, że nie będzie szykować butelek z benzyną więc niech zostanie na obecnym poziomie aktywności bez wyrzutów sumienia. Sama sobie te wyrzuty wkręca.
          • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 12:24
            Oczywiście, że się dała sprowokować idiotce, która spie. yła z kraju i krytykuje dziewczyny, które działają. To takie drugie oblicze Polonii, która od lat mieszka w Chicago i głosuje na PiS, bo ... ty wiesz już czemu. Ale jako osoba bardzo opiniotwórcza na tym forum nie musisz wspierać idiotek, no nie?
            • zona_glusia Re: Mam dość 26.01.22, 14:09
              Wpływ Polonii jakiejkolwiek na wyniki w Polsce jest mocno przeceniany.
              • gaskama Re: Mam dość 26.01.22, 14:26
                Nie powinien być ŻADEN.
                • majenkir Re: Mam dość 26.01.22, 15:00
                  Przypominam, że wcale nie tak dawno na tym forum Polki mieszkające za granicą były zachęcane do głosowania.
                  Byle po dobrej linii 😏
      • sumire Re: Mam dość 26.01.22, 12:47
        Jjjjezu...
    • primula.alpicola Re: Mam dość 26.01.22, 12:09
      Nic, po prostu zadbaj o swój dobrostan psychiczny, na ile się da.
      Ja tez mam dość; w grudniu odcięłam się i pierdolę to wszystko.
      • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 12:11
        primula.alpicola napisała:

> i pierdolę to wszystko.

no i świetnie na tym wychodzicie!
        Podajecie pissuarowi trzecią kadencję na tacy. Brawo WY!
        • primula.alpicola Re: Mam dość 26.01.22, 12:26
          A co mam zrobić?
          • wapaha Re: Mam dość 26.01.22, 17:42
            primula.alpicola napisała:

> A co mam zrobić?

przede wszystkim- nie dawać się sprowokować trollowskiej narracji
            luz primula
            pierdol wszystko i trolle tez
    • szafireczek Re: Mam dość 26.01.22, 12:11
      Spokojnie. Oskarżać jest najłatwiej, ale nie trzeba takich oskarżeń brać zaraz do siebiesmile
      Jak śpiewał Młynarski "Róbmy swoje", każdy to, co mu wychodzi najlepiej i najbliższe jest jego duszy. Konsekwencja to ogromna siła.
      • milva24 Re: Mam dość 26.01.22, 14:34
        Ja wszystkim głosującym na PIS, którzy teraz narzekają mówię "a widzisz, Twoja wina. Głosowałaś na 500+ to sobie niedługo za ten 500+ chleb kupisz". No i urabiam tych co na wyborach nie byli, żeby jednak w następnym roku znaleźli jakieś mniejsze zło i jednak poszli.
      • fornita111 Re: Mam dość 26.01.22, 14:46
        100/10
        Robmy swoje, jak brak sil, to odpoczynek a potem zas. Nie da sie inaczej.
    • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 12:18
      Iść na wybory i namawiać do tego każdego, kto twierdzi że nie warto i że wszyscy tacy sami. Tacy sami, że w ciągu 8 lat zaprzepaściliśmy dorobek ostatnich trzydziestu. Nawet na forum masz takie mądre " wybory nic nie dają".
      • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 12:23
        Ja chodzę na wybory, bo to daje mi mandat do narzekania.
        • ludzikmichelin4245 Re: Mam dość 26.01.22, 12:38
          A czy to działa w drugą stronę? Nienarzekanie jest talonem na niegłosowanie?
          • arthwen Re: Mam dość 27.01.22, 00:00
            Nie tongue_out
    • jammer1974 Re: Mam dość 26.01.22, 12:26
      Ty robisz dosc. Problem w tym co robia inne kobiety. I to Czesto te ktore publicznie sa przeciez PIS a potem Ida i cichaczem glosuja na PIS bo 500 nie chca stracic. To one generuja zwyciestwo PIS. Zelazny elektorat nie jest AZ tak liczny zeby zapewnic pis zwyciestwo. Takie jest moje zdanie i z nim sie zgadzam.
    • ludzikmichelin4245 Re: Mam dość 26.01.22, 12:32
      angazetka napisała:

> Co jeszcze mam niby zrobić?

Dla ścisłości, jest jeszcze opcja członkostwa w istniejącej partii politycznej i praca na rzecz jej sukcesu wyborczego, alternatywnie - w przypadku nieatrakcyjności oferty organizacji już istniejących - założenie własnej.
      • ludzikmichelin4245 Re: Mam dość 26.01.22, 12:37
        (ale nie podejmuję się oceny jaki stopień aktywizmu społeczno-politycznego to jest "wystarczająco", bo dla jednej osoby "wystarczająco" to będzie godzina w miesiącu, dla innej trzy godziny dziennie).
      • jednoraz0w0 Re: Mam dość 26.01.22, 13:05
        w teorii tak, w praktyce jeśli partia nie chce wygrać to żadna praca na rzecz sukcesu wyborczego nie pomoże
        • ludzikmichelin4245 Re: Mam dość 26.01.22, 13:13
          W jakim sensie nie chce wygrać?
          • jednoraz0w0 Re: Mam dość 26.01.22, 14:46
            w takim, że cały czas robi to, co PO - stara się utrzymać status najmocniejszej partii opozycji. Dużo miejsc przy korycie, cała opozycj się musi z nimi liczyć, a zero odpowiedzialności za poczynania rządu. To chyba nie jest odkrywcze? Nawet na tym forum to wielokrotnie zauważano.
            • tapatik Re: Mam dość 26.01.22, 18:52
              Jakim sposobem partia OPOZYCYJNA ma być odpowiedzialna za poczynania rządu, skoro rząd nie chce z tą partią w jakikolwiek sposób współpracować?
              • jednoraz0w0 Re: Mam dość 27.01.22, 04:04
                Ależ nie jest i nie zamierza być, właśnie o to chodzi.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Mam dość 26.01.22, 14:42
        Zapisałam się do partii, opozycyjnej i lewicowej, pierwszej takiej w Polsce od lat. Poświęciłam na to niemało czasu, energii i własnej kasy.

Minęło 6 lat. W mojej ocenie moja partia nie zrobiła NIC w temacie dla mnie najważniejszym, a w drugim pod względem ważności woli oddać głos politycznym chuliganom i osobom promującym postawy jawnie antynaukowe, ponadto mizia się ze skompromitowanym SLD i czasem popiera PiS ("PiS taki socjalny").

Tak więc obawiam się, że to by było na tyle, jeśli chodzi o moją działalność partyjną.
        • triss_merigold6 Re: Mam dość 26.01.22, 14:56
          OMG, dorosła pracująca kobieta i zapisałaś się do Razemkow? Ale rozumiem rozgoryczenie, do czasu rządów Belki głosowałam na ówczesne SLD.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Mam dość 27.01.22, 06:31
            Jestem pracownikiem (co najmniej raz zrobionym w ciula przez pracodawcę), Razemki jako pierwsze w tym kraju obiecywały walkę o prawa pracownicze.
        • ludzikmichelin4245 Re: Mam dość 26.01.22, 21:59
          Stan rozczarowania, jeśli się rzeczywiście gdzieś było i działało, jest imo jak najbardziej zrozumiały.
          Ale co do zasady - jeżeli nie ma na kogo głosować, to trzeba zrobić tak, żeby było na kogo - jak miałoby to niby zadziałać inaczej?
    • araceli Re: Mam dość 26.01.22, 12:35
      angazetka napisała:
      > No, słucham, co mam jeszcze zrobić.

Nie dać się zniechęcać/prowokować idiotom z piątej kolumny.
      • zona_glusia Re: Mam dość 26.01.22, 14:11
        Popieram.
    • sanciasancia Re: Mam dość 26.01.22, 12:46
      No, ale przecież robisz wszystko, co możesz w granicach prawa. Alternatywą jest oczywiście jakiś Mały Sabotaż, ale a) i tak nic nie zmieni, b) można sobie narobić kłopotów, c) komuś za mocno weszły mity narodowe.

Nie daj sobie wmówić, że umiesz tylko narzekać na forum, bo to nie jest prawda.

ps. Jak były protesty w 2016 poszłam na jeden organizowany przez Polaków w Paryżu i było dosłownie kilka osób parasolami.
    • sumire Re: Mam dość 26.01.22, 12:54
      Olewaj. W ten ton uderzają przeważnie ludzie, którzy sami nie robią absolutnie nic, albowiem "ich to nie dotyczy", ale znajdują jakąś przedziwną przyjemność w oczekiwaniu, że inni będą stawiać kosy na sztorc i biec na barykady. Takie pieprzenie dla samego pieprzenia, z wygodnego fotelika daleko od Polski.
    • babsee Re: Mam dość 26.01.22, 12:59
      Ja uważam ze cos daje- chociażby to, ze prasa zagraniczna, media to relacjonują. I ludzie na swiecie wiedzą, ze jest niezgoda w Polsce. Że kobiety walcza. Że nie zgadzamy sie z narracja rządu. Czy ma realny wymiar?nie wiem. Ale jak koleżanka z USA wyslala mi screnna zdjęcia z marszu w wawie, tego z drona, z tsyiacami kobiet, na jednej z bardziej poczytnych gazet w Stanach to uznalam,ze warto było marznąć.
      Poza tym, mam poczucie, ze nie jestem sama w tym gownie. ide ramie w ramie z mlodymi, całkiem starszymi kobietami i dostaje mega powera wtedy. Ze jest kobieca moc.
      jak będa kolejne protesty-tez pojde. Bede chodzić do konca swiata.Mojego albo ich.Bede krzyczec im w twarz ze sa chuje.Tyle mojego.
      Moja Matka za to ze chodzila na protesty była przetrzymywana po 48 h na Milicji.A i tak chodziła. Wiec i ja chodzę. Moja córka też.
      na pohybel.
    • chococaffe Re: Mam dość 26.01.22, 13:01
      anagazetka. Nie przejmuj się takimi wpisami, one niczemu nie służą, poza może celowym zniechęcaniem. Odwalasz kawał dobrej roboty. Ja wiem, że zawsze chce się widzieć rezultaty swojego działania, bo kiedy ich nie widać i wydaje się, że jest tylko orka na ugorze to wszystkiego się odechciewa. Ale zobaczysz te rezultaty jeżeli nie będzie jakiejś globalnej katastrofy. Tymczasem trzeba działać jak śpiewał Młynarski: "Róbmy swoje" . Nie obalisz władzy demonstracją jedną czy drugą, obalisz ją tym, że ludzie, którym zostały resztki przyzwoitości wspierają się nawzajem i jak jeden upadnie ze zmęczenia to drugi, to drugi go poniesie a trzeci 'zastąpi".

I tak najbardziej serio - dziękuję.
      • bi_scotti Re: Mam dość 26.01.22, 14:51
        Dopisze sie do Choco, bo mi pasuje smile
        Nie chce zeby to zabrzmialo old-fashion kombatancko ale mysle, ze jedyne, co mozesz zrobic to figure out swoje wlasne oczekiwania & perspektywe. Wydaje mi sie, ze mojemu pokoleniu bylo latwiej walczyc o to, o co walczylismy, bo w sumie by default zakladalismy, ze ... sie nie uda, ze przegramy, ze ZSRR bedzie "forever" wiec wszystko, co robilismy bylo wylacznie "dawaniem swiadectwa", ze jednak jestesmy. Gdy przez ulamek sekundy mielismy Solidarnosc, wiekszosc z nas zyla w poczuciu, ze "to sie musi (!) zle skonczyc". Gdy w koncu jednak runal Berlin Wall, znakomita wiekszosc z nas przezyla szok zycia, ze it did work surprised Blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja roczarowan, eh ... I dlatego mysle, ze Twojej generation jest trudniej, bo oczekujecie (i jak najbardziej slusznie!) results, szybkich results. A nawet w demokracji results rzadko przychodza szybko. Popatrz np. na gimnastyki w brytyjskim Parliament z BoJo - facet juz dawno powinien byl albo sam zrezygnowac, albo zostac do tego zmuszony a ... jak byl teflonowy, tak pozostaje i jest duza szansa, ze pozostanie uncertain W pieknej, uczciwej demokracji suspicious Pamietasz demonstracje przeciwko wojnie w Iraku? Millions, millions wylegly na ulice w wiekszosci democratic countries, lacznie z USA & UK. No i co? No i pstro - armies went in sad Wiem, ze to nie pociesza. Wiem, wiem. Ale moze da Ci poczucie innej perspektywy. Yes, warto walczyc, warto krzyczec, podpisywac, strajkowac etc. Warto i nalezy, co nie znaczy, ze tzw. owoce beda szybko. Czasem trzeba czekac wiele lat a i gdy juz sa, walka nigdy sie nie konczy. Szczegolnie o prawa kobiet!
        I'm sorry za "wymadrzanie sie" - Angazetka, to jest taki moj serdeczny uscisk Twojej dloni - zeby sie nie czula az tak samotna, opuszczona w swojej walce - nie jestes! Honestly. Cheers.
        • runny.babbit Re: Mam dość 26.01.22, 15:01
          Dodałabym, że warto pamiętać że sukces protestów nie zależy tylko od protestujących, bo przewija się tu taka narracja....skoro nie ma wyników, to po co robić cokolwiek..... Czasami ważne jest by się policzyć, poczuć wspólnotę z innymi, pokazać że nie jest się obojętnym. Gdyby nasi przodkowie myśleli w taki defetystyczny sposób, to już dawno nie byłoby Polski na mapie.
      • iwoniaw Re: Mam dość 26.01.22, 17:39
        Podoba mi się to, co napisała choco. Robisz dość, są i inni, którym nie jest obojętne, co się wokół dzieje. Nie daj się prowokować i denerwować trollom i zwykłym kretynkom, ktorych jedyną rozrywką w smutnym zyciu jest pisanie glupot na forum.
        Trzeba robić swoje, praca u podstaw, ale i własny krag ludzi dobrej woli wokół, się liczą. Nawet jeśli nie od razu to widać.
        • tobiasza Re: Mam dość 27.01.22, 00:51
          Super napisane. I ja powinnam się tego trzymać! smile

• podaje_haslo_okon Re: Mam dość 26.01.22, 13:13
      Przerwę od emamy albo wygasić osoby, które jedyne co tu robią, to krytykowanie innych. Od razu Ci się humor poprawi, chociaż rzeczywistość się nie zmieni wink
    • turzyca Re: Mam dość 26.01.22, 13:15
      W 2019 zastanawiałam się, czy nie należałoby zrobić akcji obejmującej kuźnie kuców czyli wykop-demotywatory-jeja-kwejk-jebzdzidy + reddit + 4chan. I roksa...
    • la_mujer75 Re: Mam dość 26.01.22, 13:18
      Ja tam Cię rozumiem.
      Podobne uczucia mną targają.
      Będę chodzić na protesty. Ale nie marzę o rzucaniu koktajlami Mołotowa, bo jak słusznie przytoczyłaś przykład Kazachstanu- oni mają za sobą większą siłę. W naszym kraju nie ma demokracji. Rządzący maja w dupie innych, którzy nie są po ich stronie.
      Nie liczyły się prawa mniejszości, tylko liczyło się to, co ich wyborca na ten temat ewentualnie pomyślał, a że wyborca jest pustym tępakiem (tak, tak- zawsze tak postrzegałam wyborców - albo nieogar albo zyebany prawicowy kretyn,, który uwierzył w hasło: "wina Tuska"), to mamy, co mamy.
      Oni teraz widzą, że większość wkurwili, więc będą się trzymać koryta, póki im sił starczy. Nie oddadzą po dobroci.
      A ja nie mam zamiaru poświęcać się dla tego durnego narodu.
      A te- zwłaszcza z zagranicy, które piłują, że nic nie robimy, to niech stulą dzioby. One spierdoliły z tego grajdołka, cześć im i chwała, ale prawa głosu się pozbyły. Głosu, który tylko krytykuje, a konkretnych rad nie udziela i śmie oceniać.
      • sumire Re: Mam dość 26.01.22, 14:59
        la_mujer75 napisała:

> A ja nie mam zamiaru poświęcać się dla tego durnego narodu.

W sumie mam podobnie.
        Tzn. robię swoje po cichu, moje otoczenie również, ale żaden pisiorski czy kucowski troll (a te specjalizują się w radach typu "oblejcie Sejm benzyną, no dlaczego tego nie robicie") nie nakłoni mnie do dramatycznych akcji, zwłaszcza że na ten rząd to zupełnie nie działa. Nawiasem mówiąc, te same nicki, które teraz pierdzielą o paleniu opon, jeszcze całkiem niedawno wielce oburzone były słowem "wypierdalać" i wulgarnością protestujących kobiet. Taka to logika.
        Inna sprawa, że tak dużej części narodu jest totalnie wszystko jedno - co pandemia znakomicie pokazała; byle szmaty na twarzy nie musieć nosić, chooj tam z prawami kobiet czy podsłuchami - że naprawdę doskonale rozumiem ludzi, którzy uznali, że nie będą dłużej protestowali za zobojętniałych idiotów.
    • iziula11 Re: Mam dość 26.01.22, 14:11
      Angazetka,jestem z ciebie dumna.
      Szczegolnie za Bialystok.
      Ja wtedy siedzialam w domu, w Norwegii i ze wstydu i bolu plakalam.
      Zrobilas tyle ile moglas.
      Nie musisz sie nikomu z niczego tlumaczyc.
    • lanola.x Re: Mam dość 26.01.22, 14:24
      Ulegasz manipulacjom chorych na głowę pisowskich troli.
    • lauren6 Re: Mam dość 26.01.22, 14:29
      > słucham, co mam jeszcze zrobić

Zaczęłabym od wygaszania skumbrie.
      • fornita111 Re: Mam dość 26.01.22, 14:53
        lauren6 napisała:

> Zaczęłabym od wygaszania skumbrie.
        Lubie to smile
        • ramonda_alp Re: Mam dość 26.01.22, 17:25
          fornita111 napisała:

> Lubie to smile

tak, tak, "zabijanie" posłańców ze złymi wieściami z pewnością poprawi waszą sytuację.
          • lauren6 Re: Mam dość 26.01.22, 17:30
            Ja mam go wygaszonego. Świata nie zbawiłam, ale forum stało się sympatyczniejszym miejscem bez tego foliarza smile
          • chococaffe Re: Mam dość 26.01.22, 17:30
            co poprawi Twoją, bardzo złą? Jak bardzo zła musi być twoja skoro doprowadza cię do stanu, w którym piszesz jak piszesz. Bez odbioru.
          • iwles Re: Mam dość 26.01.22, 17:50
            ramonda_alp napisała:
            >
            > tak, tak, "zabijanie" posłańców ze złymi wieściami z pewnością poprawi waszą sy
            > tuację.
            >

I niby tym posłańcem jesteś ty?
            Buahahahaha
          • black.emma Re: Mam dość 26.01.22, 17:57
            Nie pochlebiaj sobie, jesteś zwykłą kretynką a nie żadnym posłańcem. Widziałam niedawno twój sojusz ze zmywakowym analfabetą zaganiaczem... towarzystwo odpowiednie dla ciebie, brawo.
    • berdebul Re: Mam dość 26.01.22, 14:32
      We mnie dojrzewa myśl o paleniu opon i yebnięciu koktajlem Mołotowa tu i tam. Mam dosyć chodzenia, krzyczenia, pisania plakatów, cudów na chooyu, które nie przynoszą efektu. Wyjdą górnicy z oponami i PiSdziawki robią co tamci chcą.
    • pepsi.only Re: Mam dość 26.01.22, 14:51
      angazetka napisała:

> Właśnie przeczytałam tu kolejne wątki z narracją a la skumbrie, że to "moja wi
      > na" i że tylko umiem narzekać na forum. Nie głosowałam na PiS. Na demonstracjac
      > h od ponad sześciu lat zdzieram sobie gardło, prowadzę życie towarzyskie i wyra
      > biam normy kroków. Strajki kobiet (kolejny argument, który doprowadza mnie do f
      > urii "Polacy są bierni" - no kurde, gdzieście byli, gdy 100 000 Polek demonstro
      > wało w samej Warszawie?), w obronie TK, w obronie elgiebietów, w obronie... Prz
      > eszłam I marsz równości w Białymstoku, gdzie leciały na nas jajka i petardy. Co
      > jeszcze mam niby zrobić?
      > Ach, protesty bardziej siłowe? Takie jak w Kazachstanie? Gdzie władzuchna błysk
      > awicznie wzięła potem naród za twarze?
      > No, słucham, co mam jeszcze zrobić.

Czy Ty to ja? Czy ja to Ty?
      Mogę podpisać się pod KAŻDYM słowem
      ( Tylko miejsce się nie zgadza- nie byłam w Białymstoku a w Łodzi i pod Sejm jeździłam. Ostatnio protesty w mieście powiatowym, bo to bardziej wkurwia władzę jak małe miasta również protestują, a nie tylko duże ośrodki).
      Pozdrawiam i jebać pis
      • pepsi.only Re: Mam dość 26.01.22, 15:01
        Acha. I dopiszę. Tak niejako przy okazji.
        Jak czytam na ematce że KOD u nie ma i lewica się spaliła to mnie śmieszy to.

Bo w moim powiecie KOD od początku działalności po dziś dzień prężnie działa! To KOD i Razem organizuje spotkania, te wszystkie Dzień Kobiet na rynku, spotkania przedwyborcze z Trzaskowskim, protesty, i czarne marsze, i Anijednejwiecej, czy konferencje z Tuskiem. U nas na miejscu WOŚP? to organizuje lewica.
        Więc opozycja jest doskonale zorganizowana ! Lokalnie i na miejscu. Tu gdzie ma funkcjonować dla ludzi i organizować się dla ludzi, to robi to! Tylko.... tego nie ma w przekazie dnia i nie ma w mediach ogólnodostępnych. I ematki nie chcą tego widzieć, o tym wiedzieć.
        Jebać pis
    • babsee Re: Mam dość 26.01.22, 17:15
      To która dziś idzie zapalić znicz? Ja idę.
      • chococaffe Re: Mam dość 26.01.22, 17:19
        Jak masz link z miastami to wrzuć
        • babsee Re: Mam dość 26.01.22, 17:29
          Ja wchodzę na strajk kobiet na Fejsie. We Wro o 19 pod siedzibą Pis
      • sanciasancia Re: Mam dość 26.01.22, 17:48
        W W-wie o 18-tej pod Trybunałem.
    • wapaha Re: Mam dość 26.01.22, 17:45
      załóż pelerynę antytrollową
      skumbrie, hope,alicie,randomy i te inne- istnieją pod wieloma nickami i jątrzą-bo takie ich zadanie
      tak jak covid który ich rozjuszył ma w dupie ich gadanie i mutuje dopóki dopóty ma warunki- bo jest to wpisane w jego egzystencję tak samo trolle mają wpisane i zadane - klikanie i pisanie tekstów ściśle określonych w ściśle określony sposób. Im gorzej-tym dla nich lepiej
      Olej
      I dalej rób to co robisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka