Dodaj do ulubionych

IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne

28.01.22, 21:21
miałam pobieraną krew do badania jw. Dostałam wynik, a właściwie jego cześć, bo bez wartości kU/L - nie wiem dlaczego tak, w każdym razie wynik to F13 orzech ziemny. Pierwsze słyszę, żebym miała uczulenie na orzeszki ziemne, które spożywam od lat w formie masła orzechowego na tony i nie zauważyłam, aby mnie to uczulało O_O
Czy takie testy są w ogóle miarodajne? Coś mi tu nie pasuje
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 28.01.22, 21:25
      możesz mieć - reakcja wcale nie musi być od razu. Moje dziecko uwielbiało mleko i piło je litrami. Byłam przekonana ze to alergia na kurz
      • rainbow_dash Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 28.01.22, 21:30
        ale ja nie mam żadnych objawów alergii, więc hmmm
        Poszłam na te testy, bo po 3 latach nie jedzenia pszenicy gdy zjadłam michę gnocchi (orzeszków tam na bank nie było) dostałam lima pod oczami i myślałam, że to po tej pszenicy, a na co dzień nic mi nie dolega
        • ichi51e Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 28.01.22, 21:41
          poczekaj az będą wartości wtedy się można zastanawiac
    • armamagedon Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 28.01.22, 22:42
      Trudno powiedzieć co Ci wyszło i ile wyszło, ale nawet jeśli wyszło, a jesz to tonami i czujesz się dobrze, to jedz na zdrowie. Uczulenie (dodatni wynik w testach) nie jest jednoznaczne z chorobą, czasem z czasem objawy mogą się rozwinąć, a czasem nie. Najgorsze, co możesz zrobić, to zastosować ścisłą dietę eliminacyjną bez wskazań. Albo fundujesz sobie niedobory, albo - w przypadku faktycznego uczulenia - ekspozycja (np.przypadkowa) po takiej przerwie może się skończyć niedobrze. Więc jak dobrze się czujesz, jedz. Co do pszenicy - może jednak warto obgadać z alergologiem, panele nie są ultra czułym i swoistym badaniem, sprawa alergii pokarmowej jest złożona.
      • rainbow_dash Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 29.01.22, 13:07
        to właśnie lekarz mnie skierował na ów test, stwierdziła, że panel będzie lepszy. No i nie wiem czy miała rację
        • armamagedon Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 29.01.22, 18:45
          Jeśli masz jakąś chorobę alergiczną, to porozawiaj z nim o diagnostyce komponent alergenowych dla tej pszenicy i orzeszkow, natomiast jeśli to było tylko takie szukanie, a nie masz objawów, to z czystym sumieniem możesz odpuścić. Jak się coś podzieje niedobrego, nie przeoczysz, ale na zapas nie wykluczaj. Nie wiem co masz na mysli pisząc limo, ale koincydencje są znacznie częstsze niż związki przyczynowo-skutkowe wink
    • asfiksja Re: IGE Sp panel mieszany - testy alergiczne 29.01.22, 14:18
      Objawy uczulenia mogą być nieswoiste, nie musi to być od razu katar sienny, pokrzywka czy (stosunkowo częsta przy arachidach) anafilaksja. Może te objawy, które masz (badania robi się zwykle , żeby poznać przyczynę objawów) ustąpią po odstawieniu. Zresztą te arachidy, które nas docierają są w dużej części zanieczyszczone toksynami pleśni, więc odstawiłabym bez żalu. Objawy mogą zacząć ustępować po 2 tyg.-miesiącu, na pewno nie od razu.
      Testy z krwi są miarodajne, to medycyna oparta na dowodach, bada się obiektywnie występujący poziom przeciwciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka