nigdynigdynigdy84 01.02.22, 11:22 Ile trwa izolacja u osoby chorej niezaszczepionej? W robocie mamy panienke, która teraz choruje, i zaliczyła już tyle razy kwarantanne, że brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 11:34 Nie dziwię się pytaniu. Ostatnio zmienili długość kwarantanny, gadali o skróceniu tez izolacji, niektorym (medykom i mundurowym) skrócili, można się pogubić. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_dash Re: Covid. 01.02.22, 11:35 i jak widać się pogubiłaś a wystarczy wejść na gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 12:11 Izolacja 10 dni jest nadal chyba? A kwarantanna 7? Dla domownika 17? Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Covid. 01.02.22, 11:41 Pytam, bo panienka już pier...że 17 dni posiedzi, bo baaaardzo jest chora Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 11:50 Ma rację 17 dni jak nie jest zaszczepiona i koniec ,kropka . Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 11:59 Tobie się pokickalo i nie odrozniasz kwarantanny od izolacji www.gov.pl/web/koronawirus/mam-koronawirusa-i-jestem-w-izolacji-domowej Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 12:19 Już czytałem złotko .10 dni .Moja znajoma jest na kwarantannie .Ale ona zaszczepiona trzema .Spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 12:32 Zobacz sama te przepisy . Izolacja to z kolei odosobnienie osób z dodatnim wynikiem testu. Na izolację kieruje lekarz rodzinny (POZ). Jeśli przechodzisz zakażenie bezobjawowo i zostałeś skierowany na izolację domową a Twój lekarz rodzinny nie zdecyduje o przedłużeniu izolacji, koniec izolacji nastąpi po 10 dniach od daty uzyskania pierwszego dodatniego wyniku testu. Jeśli wystąpiły objawy infekcji, izolacja powinna zakończyć się po 3 dniach bez gorączki oraz bez objawów infekcji ze strony układu oddechowego, ale nie wcześniej niż po 13 dniach od dnia wystąpienia objawów. Można dostać pier.. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.gov.pl/web/rpp/ile-obecnie-trwa-kwarantanna-a-ile-izolacja&ved=2ahUKEwiyto-us971AhWIyIsKHa0hD9QQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw0BIs9cLh1bUXCfLNdDZ1LF Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 12:10 Jest chora czy domownik chory? Jak ona to 10 dni, jak domownik to 17 (chyba ze zrobi test w 11 dobie i bedzie negatywny) Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Covid. 01.02.22, 12:16 Niezaszczepiony domownik chorej osoby? O tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 11:33 Izolacja 10 dni, kwarantanna niezaszczepiobego domownika 10+7 z możliwością skrócenia negatywnym testem w 11 dobie. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_dash Re: Covid. 01.02.22, 11:35 nie, kwarantanna trwa 7 dni z kontaktu. 10 od powrotu z Schengen, 14 od powrotu spoza Shengen Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 12:12 Co innego kwarantanna z kontaktu , co innego z powodu chorego domownika. Może się doedukuj, bo najwyraźniej się pogubiłaś 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Covid. 01.02.22, 11:43 anilorak174 napisała: > Izolacja 10 dni, kwarantanna niezaszczepiobego domownika 10+7 z możliwością skrócenia negatywnym testem w 11 dobie. Żona "przyniosła" covid, w związku z czym wlepili mi kwarantannę. Zostałem też skierowany na pcr, który wyszedł negatywny, w związku z czym kwarantanna się skończyła. Odstęp czasowy pomiędzy testem żony, a moim, to nieco ponad doba. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Covid. 01.02.22, 11:59 Przecież to zupełnie bez sensu! A jak się zarazisz za dwie doby, to co? To już ie ważne? Możesz wtedy wirusa roznosić? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Covid. 01.02.22, 12:02 Ja miałam info, że jako członkowie rodziny na kwarantannie możemy zrobić test po izolacji domownika, czyli w 10 (lub 11) dniu kwarantanny. Przy pozytywnym mamy + 10 dni przy negatywnym możemy iść w świat. Bo tak, jak pisze Mamtrzykotyidwa to bez sensu test następnego dnia, jeszcze się nie zdążył zarazić, bo jeszcze się wirus nie zdążył u żony rozhulać Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Covid. 01.02.22, 12:56 mamtrzykotyidwa napisała: > A jak się zarazisz za dwie doby, to co? To już ie ważne? Możesz wtedy wirusa roznosić? To jest pytanie do Sanepidu, nie do mnie. Ja musiałem iść do pracy, bo miałbym absencję. Aha, - nie zaraziłem się (żona już po izolacji) Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Covid. 01.02.22, 11:59 Bo co innego kwarantanna z kontaktu (skrócona do 7 dni) a co innego kwarantanna przy chorym domowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Covid. 01.02.22, 13:44 Bo jesteś szczepiony, dziewczyna z wątku nie Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 11:46 Izolacja 10dni beż względu na szczepienie. Lekarz moze zdecydować o przedłużeniu izolacji lub o normalnym L4. Będzie miala status ozdrowienca na najbliższe pol roku, więc odpadną kwarantanny Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 12:06 Ale ona jest niezaszczepiona i chora .Przepisy ciągle się zmieniają .Tak jak w polskim bezładzie .To długie chorowanie .Koleżanka pisze ,że trochę to wykorzystuje .Można tu pisać o przeciwciałach .Ale nie o to chodzi by się spierać o pierdoły życia .Są ważniejsze sprawy .Trzymaj się i zdrówka życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 12:09 To zanim z pobłażaniem odpiszesz to się doksztalc. Fakt, ze jest niezaszczepiona nie ma żadnego wpływu na długość kwarantanny Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 12:25 Po co mi ta wiedza .Zaczynasz być upierdliwa .Jak to się ciągle zmienia .Przed styczniem 25 i po 25 .Nic nie jest stabilne .Pytałem się mojej znajomej to 17 dni ,teraz pisała że 10 .Sama widzisz że wszyscy nie do końca tu wiedzą .Jak zachoruję to Sanepid mnie poinformuje .Kobiety są perfekt ,aż do bólu .Szacun. 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 12:34 Skoro sie dobrowolnie wypowiadasz w wątku,to pasowałoby nie wprowadzać w autorki w blad plus nie traktować z politowaniem osoby, czyli mnie, która udziela konkretnej prawidłowej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 12:50 Ale autorka dalej nie wie o co chodzi .Bo sama mogła sobie to wyszukać w guglach lub zadzwonić do sanepidu .Jest to niezrozumiałe pisałem Ci wyżej ,a Ty dalej się znęcasz .Tam masz link z tym . Koniec izolacji nastąpi po 10 dniach od daty uzyskania pierwszego dodatniego wyniku testu. Jeśli wystąpiły objawy infekcji, izolacja powinna zakończyć się po 3 dniach bez gorączki oraz bez objawów infekcji ze strony układu oddechowego, ale nie wcześniej niż po 13 dniach od dnia wystąpienia objawów.Możemy to ciągnąć . Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 12:53 Wyżej to pisałeś, że mi się wszystko pokickalo. Jest to bardzo zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 13:14 No fakt .To ile tej izolacji jest 10 ,7 czy 13 dni ?😊 Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 13:25 Odpowiedziałam w pierwszej swojej wypowiedzi o 11.46. Na razie Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 14:03 No dobrze .Fajnie mi się z Tobą gada .Znajoma dostała wyniki .Ona i młodsza córka negatywny .Starsza 14 latka pozytywny .Wszyscy zaszczepieni. Niedługo będziemy wszyscy chorować .😊 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Covid. 01.02.22, 12:39 taniarada napisał: > Po co mi ta wiedza .Zaczynasz być upierdliwa .Jak to się ciągle zmienia .Przed > styczniem 25 i po 25 .Nic nie jest stabilne .Pytałem się mojej znajomej to 17 d > ni ,teraz pisała że 10 . 10 dni izolacji obowiązuje już półtora roku i na razie nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Covid. 01.02.22, 13:08 10 dni izolacji obowiązuje już półtora roku i na razie nic się nie zmieniło. Jacek Kurski lubi to! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Covid. 01.02.22, 13:22 Dalej nie jasne .Gdy był jeszcze rzecznikiem Bodnar to się pytał . Jak obywatele mogą skarżyć kwarantannę? Ponadto wciąż nierozstrzygnięta pozostaje kwestia narzędzi prawnych, jakie mają obywatele by zakwestionować nałożony na nich obowiązek kwarantanny. Rezygnacja z wydawania przez sanepid decyzji administracyjnej w tej sprawie oznacza brak możliwości podważenia tego w drodze administracyjne. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://bip.brpo.gov.pl/pl/content/koronawirus-rpo-przepisy-kwarantanny-wciaz-niejasne&ved=2ahUKEwjZ2uXZvd71AhWHposKHfMeCcwQFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw2wrL-EIf64N5K4IChDU7Ps Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Covid. 01.02.22, 14:21 Mogliby wziąć przykład z Czechów i skrócić do pięciu dni izolację. 10 dni jest bez sensu, lepiej krócej z opcją przedłużenia. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Covid. 01.02.22, 14:38 gorzka.gorycz napisała: > Mogliby wziąć przykład z Czechów i skrócić do pięciu dni izolację. 10 dni jest > bez sensu, lepiej krócej z opcją przedłużenia. W pisowskim burdelu jakakolwiek izolacja czy kwarantanna nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Covid. 01.02.22, 11:53 10 dni, ale lekarz może przedłużać, jeśli objawy się utrzymują, po ustąpieniu objawów zwykle daje też zwolnienie, żeby był czas na rekonwalescencję na świeżym powietrzu Więc spokojnie koło miesiąca może sobie panienka posiedzieć w domu i to całkiem legalnie. Za to odpadną jej późniejsze kwarantanny, bo będzie ozdrowieńcem. No chyba, że pochoruje się ktoś ze współmieszkańców, bo chyba wtedy jest kwarantanna, różnie sanepidy decydują. Ja się zastanawiam skąd te kwarantanny w takich ilościach? Jeśli nie pracujecie w szkole, przedszkolu, jakimś internacie, czy koleżanka nie mieszka z dziesięciorgiem rodzeństwa, które po kolei choruje to w sumie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Covid. 01.02.22, 13:16 A bo z tym miala kontakt, a bo z tamtym, a bo sąsiadce rękę podała. I tak sobie odpoczywa na kwarantannach a reszta zapier.. za nią. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Covid. 01.02.22, 13:27 nigdynigdynigdy84 napisała: > A bo z tym miala kontakt, a bo z tamtym, a bo sąsiadce rękę podała. > I tak sobie odpoczywa na kwarantannach a reszta zapier.. za nią. No niestety, nie zaszczepiła się, miała do tego prawo. Teraz ma prawo do dłuższych kwarantann i częstszych izolacji. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Covid. 01.02.22, 13:29 Ale serio ludzie tak drobiazgowo podają z kim mieli kontakt i sanepid tych z kontaktu odsyła na kwarantanny? Pytam, bo gdy ja chorowałam to było tylko pytanie o miejsce pracy (przy czym chyba nikogo nie skierowali na kwarantannę) i członków rodziny, z którymi mieszkam. Gdy chorowało dziecko pani z sanepidu pytała tylko o szkołę, nie pytała o zajęcia pozalekcyjne, o ostatnie imprezy dziecka, o sympatię, o sąsiadów Tych, co wiedzieliśmy to sami poinformowaliśmy o dodatnim teście. Podobnie nikt nie zgłaszał mnie, czy męża, bo gdzieś tam mieliśmy kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Covid. 01.02.22, 13:33 Identycznie u nas było. Te drobiazgowe pytania może dwa lata temu ktoś zadawal Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Covid. 01.02.22, 13:40 Tu raczej pani z własnej wygody by nie chodzic do pracy się zglasza. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Covid. 01.02.22, 14:02 Zwłaszcza, że można się chyba samemu zgłosić na kwarantannę przez IKP Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Covid. 01.02.22, 14:40 rb_111222333 napisał(a): > Zwłaszcza, że można się chyba samemu zgłosić na kwarantannę przez IKP otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś