Dodaj do ulubionych

status uchodzcy - prawnie

03.03.22, 11:47
dziewczyny, szukam informacji.

student 3ciego roku fizyki w kijowie probuje sie wydostac z rodzina (najprawdopodobnie rodzice, ale nie mam pewnosci jeszcze, kontakt jest utrudniony). szukamy dla niego mozliwosci studiow ze stypendium, albo jakiejs pracy.

i teraz pytanie jest: jesli przyjedzie do Polski, jak szybko dostanie status uchodzcy? jak to sie zalatwia (na pewno sa jakies strony). duze prawdopodobienstwo, ze bedzie to chcial zrobic w krakowie - jakies konkretne adresy/maile?

przepraszam, nie mam czasu szukac informacji, bo mamy kilka znajomych osob z Kijowa i Maripola, ktore usiluja sie wydostac do Polski lub niemiec i probuje to jakos ogarnac.

dziekuje bardzo za info smile
Obserwuj wątek
    • mdro Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:52
      Studenta z Ukrainy nie wypuszczą, chyba że to studentka jest. Albo ktoś z grupą inwalidzką (może też jedyny opiekun dziecka).
      • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:56
        na razie napisal, ze bedzie probowal sie wydostac. nie pytam jak i dlaczego - szukam rozwiazan dla niego na wypadek, gdyby sie udalo.
    • ichi51e Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:54
      w którymś wątku było ze na razie nie warto się starać o starus uchcodzcy
      • ichi51e Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:54
        uchodźcy wink
      • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:55
        > w którymś wątku było ze na razie nie warto się starać o starus uchcodzcy

mozesz napisac gdzie?

dlaczego nie warto?
        • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:03
          Kuro to ja pisalam i inne dziewczyny mające niejaki ogląd prawniczy. W skrócie-status uchodźcy to 6 mcy bez pracy i parę innych ograniczeń (powrót, pomoc konuslarna placówki swojego kraju, dokument). Są przygotowane rozwiązania unijne i polskie dużo bardziej korzystne od statusu uchodźcy. Dłużej to na priv
          • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:05
            dziekuje Daniela, prosze napisz na gazete, ja sie odezwe z prywatnego adresu.
            oczywiscie Wam wierze, przepraszam, jesli pytania glupie i sie powtarzam - po prostu nie bardzo mam czas czytac teraz wszstko na forum.
            dziekuje
            • ichi51e Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:07
              i tu forum.gazeta.pl/forum/w,567,173277274,173277274,Status_uchodzcy_Pomozecie_.html?so=0
            • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:16
              Kuro, nie przepraszaj, jest dużo zamieszania, Ukraincy są zdezorientowani, Polacy trochę też.
              • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:17
                Cd. Ja się odezwę za jakąś godzinę na gazetowy adres i szerzej opiszę. Póki co trzymam kciuki, żeby się udało wydostać jak najwięcej osób.
                • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:18
                  no ja tez walcze.
                  mamy swietnego naukowca w Maripolu - znam chlopaka od 10 lat!
                  szukamy mu pracy i w Polsce i w Niemczech, mobilizacja jest wielka.
                  • jasnoklarowna Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 17:32
                    Praca się na pewno znajdzie, nie za tydzień to za miesiąc, teraz najważniejsze, żeby udało mu się przedostać.
                  • ichi51e Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 17:41
                    W PANie szukają. Czekaj gdzieś to miałam (Żory za zdjęcie jakieś niekopiowalne)
              • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:17
                kiss

i jeszcze urodzinowo (z moim synem!) kiss
                • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:18
                  Dziękuję 😘😘😘 wszystkiego najlepszego dla syna
                  • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:20
                    > Dziękuję 😘😘😘 wszystkiego najlepszego dla syna

wlasnie swietuje na uczniowskiej manifestacji big_grin
            • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 13:12
              kura17 napisała:

> dziekuje Daniela, prosze napisz na gazete

Poszło
          • gama2003 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 18:01
            Czytałam, że uchodźca dostaje coś w rodzaju przydziału miejsca do mieszkania, konkretnego,chyba z ręki naszego rządu.

Ważne jesli przyjechali konkretnie do kogoś, albo łączą się u nas rodziny.
            Nie wiem ile w tym prawdy, ale pisała mi to dosyć obcykana osoba ( nie prawnik ) i kazała czekać na informację legislacyjne.
          • jednoraz0w0 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 19:06
            czytałam wczoraj ze te 6 miesięcy to teoria, w praktyce to teraz jest od pół do półtora roku.
            • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 19:20
              Przez 6 mcy nie można pracować. Natomiast procedura w sprawie przyznania statusu uchodźcy to jest kilkanaście miesięcy niestety
              Dlatego m.in.zaleca się czekać na specustawę.
        • kasiamat00 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:06
          Gdzies tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,567,173272669,173272669,Pozwolenie_na_prace_dla_Ukrainek_.html

Ogolnie, uchodzca wojenny nie ma pozwolenia na prace, normalne pozwolenie na pobyt i prace albo wiza studencka daja duzo wieksze uprawnienia, a dla Ukraincow byly stosunkowo latwe do zdobycia juz przed wojna, a teraz chca to jeszcze ulatwic.
          • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:09
            dziekuje!!
            tego mi potrzeba. swietnie.
    • alessa28 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 11:56
      No ale chyba go nie wypuszcza i tak.
      • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:02
        pytam na wypadek, gdyby sie udalo - naprawde nie chce sie wypytywac, jak to zrobi.

potrzebuje informacji, prosze.

jest szansa, zeby dostal prace i/lub stypendium na uniwersytecie i na razie nawet nie wiem, czy status uchodzcy jest do tego niezbedny, czy nie.
        • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:09
          Nie jest mu niezbędny status uchodźcy i w dodatku przez pierwsze 6 mcy nie mógłby pracować starając się o ten status.
          Jeśli uda mu się wydostać to Polska go wpuści na paszport albo w zasadzie jakikolwiek dokument (Polska wpuszcza,Ukraina nie wypuszcza). Będzie legalnir-na paszporcie 90 dni, bez dokumentów minimum 15. W tym czasie wejdzie Polska specustawa (prawdopodobnie 18 mcy pobytu i pracy) I rozwiązania unijne (miinimum rok ochrony czasowej, praca, edukacja podróż po UE). Jak się wydostanie, niech wjeżdża ale wniosku o status uchodźcy niech nie składa. W każdym mieście większym działają prawnicy, poradzą mu co robić.
          • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:10
            dzieki Daniela. ja mu szukam pracy/studiow w krakowie, warszawie i rzeszowie - zobaczymy, co sie wykluje. moze jak przyjedzie do krakowa, to podpytam gdzie ma sie zglosic po porade prawna?

bardzo dziekuje
            • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:11
              Zaraz ci zalinkuję, gdzie są porady prawne
              • daniela34 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:12
                adwokatura.krakow.pl/pomoc-dla-ukrainy/
                • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:17
                  swietnie.
                  bardzo dziekuje
        • snakelilith Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:18
          Zarówno w Polsce jak i w Niemczech każdy obywatel Ukrainy z paszportem może przebywać 90 dni i ten okres może być ze względu na aktualną sytuację przedłużony. Najpierw trzeba się więc z Ukrainy się wydostać, a potem informować się na miejscu, bo Unia dyskutuje właśnie zniesienie potrzeby posiadania statusu uchodźcy dla obywateli Ukrainy i ułatwiony dostęp tych ludzi do rynku pracy.
          W Niemczech można się zarejestrować jako uchodźca, jak np. potrzebuje się realnej, ekonomicznej pomocy, ale nie jest to konieczne.
          Każdy Ukrainiec (z biometrycznym paszportem) może teraz wjechać też bez wizy z Polski do Niemiec. Jeżeli tego paszportu się nie posiada jest to też możliwe, ale trzeba zgłosić się chyba do ambasady o zwolnienie z obwiązku posiadania wizy.

www.bamf.de/DE/Themen/AsylFluechtlingsschutz/ResettlementRelocation/InformationenEinreiseUkraine/informationen-einreise-ukraine-node.html
          • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:20
            dziekuje Snake!
            na razie wyglada na to, ze moze byc latwiej znalezc mu prace/studia/stypendium w Polsce, ale szukamy mozliwosci tez w Niemczech.
            • snakelilith Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:45
              Podałam to właśnie w razie czego, bo wielu Ukrainców może nie wiedzieć, że nie musi zostać w Polsce, jako pierwszym kraju po przekroczeniu granicy, a może pojechać swobodnie do Niemiec. Tutaj organizacja pomocy uchodźcom leci na pełnej parze, pierwsi już tu są i czeka się na następnych. W Berlinie jest silna ukraińska diaspora. Na dworcu znajdują się punkty pomocy i wolonatariusze odbierający ludzi z pociągów. Centrum pierwszej pomocy i noclegu dla przyjezdnych jest pod adresem:
              Oranienburger Straße 285, 13437 Berlin-Reinickendorf
              Informacji na temat registracji udziela Alexander Djacenko
              Bundesalle 171, 10715 Berlin (mail akuz@LAF.berlin.de)

Po ukraińsku:
              Інформація для біженців з України:
              Заявку на отримання політичного притулку ми звичайно приймаєм. Але наразі ми чекаєм прийняття рішення щодо полегшеної процедури отримання статусу біженця для біженців з України і радимо, якщо можливо, почекати ще два чи максимум три дні до того моменту, поки правова регуляції цього питання для всіх федеративних земель Німеччині стане чіткою
              Якщо вам терміново потрібно житло, зверніться до Берлiнського центру для прибувших за адресою: Oranienburger Str. 285, 13437 Berlin

Zdaje się, że organizuje się też już masowe transporty busami, by odebrać ludzi bezpośrednio z Polski. Rozumiem, że wiele uchodźców chciałoby może zostać w Polsce z wielu względów, ale w Polsce może zrobić się niedługo ciasno.
              • snakelilith Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:48
                Acha, do tego centrum w Berlin-Reinickendorf można dostać się następującymi liniami:
                U-Bahn -U8
                S-Bahn -S25
                Bus -M21, X21 und N8
                • kura17 Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 13:07
                  dobra, swietne informacje.

z nim problemem jest to, ze on potrzebuje prace, bo nie przyjedzie sam.
                  i zeby dostal prace naukowa u mnie, musi miec licencjat (jest w trakcie robienia ...) - a to juz mu zalatwiaja moi znajomi z UJ

w hamburgu pomoc na miejscu tez dziala preznie.
    • 3-mamuska Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:21
      Na fb jest grupa o pomocy jest tam post na temat.
      W skrócie :
      Nie ma jeszcze programu uchodźcy w pl narazie tylko pieczątka z granicy od 24.02 daje status uchodźcy. Nie mówić o dalszych krokach jak studia.
    • turzyca Re: status uchodzcy - prawnie 03.03.22, 12:49
      Kura, on może wjechać do EU na 90 dni bez wizy, po 90 dniach, jeśli będzie w Niemczech, może wystapić o przedłużenie pobytu i w obecnej sytuacji klepną mu to bez mrugnięcia okiem, szczególnie jeśli będzie miał zatrudnienie u Was czy gdzie indziej w nauce.
    • turzyca Re: status uchodzcy - prawnie 04.03.22, 12:45
      Wklejam link do kwestii zbędnych pozwoleń na pracę w Polsce:
      www.biznes.gov.pl/pl/portal/00211?fbclid=IwAR3yEPDqnQc2U62XSIWfd_U0ELPeU6sTcK0JK77v5_uXFDtL08CrtOuDJlQ

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka