Dodaj do ulubionych

kciuki za Mariupol

06.03.22, 09:31
wiadomo, ze sytuacja tam jest tragiczna - jak pewnie w wielu innych miejscach.
wlasnie przeczytalam, ze maja od 11 zaczac ewakuowac ludnosc cywilna korytarzem humanitarnym.
mysle o tym Mariupolu caly czas, bo moj kolega tam jest - znam go ponad 10 lat, "od studenta" ...
ostatnia wiadomosc mialam 2 dni temu - ze jest tragicznie.

oby udalo sie wszystkich ewakuowac.
Obserwuj wątek
    • marzeka11 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:36
      Najgorsze, że te ruskie skur.... ny ostrzeliwują często takich ewakuujących się.
    • profes79 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:40
      Korytarz humanitarny miał ruszyć już wczoraj i nie doszło to do skutku bo Rosjanie nie wstrzymali ostrzału.
      • kura17 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:49
        no wiem, ale wlasnie przeczytalam, ze ma znowu ruszyc dzis o 11 - moze wreszcie sie uda?
    • sophia.87 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:48
      Trzymam mocno od wczoraj, niestety Rosjanie pokazali, że nie dotrzymuja slowa. Sytuacja jest tragiczna
    • lea_233 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:55
      Śledzę, trzymam kciuki. Moja znajoma ma tam rodzinę. Na razie się trzymali ale jest bardzo ciężko. Ostatnie wieści mam sprzed 3 dni. Wczoraj wstrzymali ewakuację, dziś mają próbować.
    • la_mujer75 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 09:57
      Trzymamy. Cały czas. Za wszystko.
    • triismegistos Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 10:02
      Trzymam. Siedzi tam ktoś, kogo znam.
    • milupaa Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 10:05
      Sorry ale nie wierzę. Ruscy cały czas pokazują, że te obietnice korytarzy mają głęboko gdzieś. Dzicz i chołota, na którą nie ma odpowiednich określeń.
      • milupaa Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 10:06
        A jeszcze większą tragedia było by, gdyby zaczęli strzelać do ludzi, którzy się już ewakuują. Nawet nie chcę myśleć....
        • aqua48 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 11:48
          Mam podobne obawy. Oby obiecywany korytarz humanitarny nie okazał się pułapką. Kompletnie nie dowierzam rosyjskim zapewnieniom.
        • leosia-wspaniala Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:08
          W jednym mieście zaczęli strzelać niestety sad
          • aqua48 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:48
            Bo są s..syny. I ich obietnice oraz zapewnienia takoż.
    • anilorak174 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 10:06
      Żeby się udało... Żeby to wszystko się w końcu zakończyło...
    • bei Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 12:03
      Cały czas myślę o ludności tych miast. Największe marzenie, by już był koniec tych okrucieństw.
    • leosia-wspaniala Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:05
      >wlasnie przeczytalam, ze maja od 11 zaczac ewakuowac ludnosc cywilna korytarzem humanitarnym.

Chyba tylko po to, żeby go ostrzelać uncertain Nie mam najmniejszych złudzeń, że pozwolą cywilom spokojnie się ewakuować, już zniszczyli autobusy przeznaczone do ewakuacji.
    • milupaa Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:14
      Wykrakałam 😡☹️ Myślę teraz ze to jest celowe, kolejne bandyckie terrorystyczne działanie w celu złamania obrońców, damy wam nadzieję a potem ją odbierzemy.
      Chyba zaczęłam trzymać kciuki aby otworzyli ta wolną strefę od samolotów, a niech NATO wypowie mu wojnę. Przecież on z NATO nie ma szans.
      • milva24 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 15:38
        milupaa napisała:

> Wykrakałam 😡☹️ Myślę teraz ze to jest celowe, kolejne bandyckie terrorystyczne
        > działanie w celu złamania obrońców, damy wam nadzieję a potem ją odbierzemy.
        >

Po takim czymś drugi dzień z rzędu zaczynam dochodzić do tego samego wniosku.
    • koko8 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:21
      Ewakucja nie doszła do skutku, Rosjanie wbrew uzgodnieniom nie wstrzymali ostrzału.
      • ga-ti Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:30
        Sku.wiele.
      • chlodne_dlonie Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 15:45
        koko8 napisała:

> Ewakucja nie doszła do skutku, Rosjanie wbrew uzgodnieniom nie wstrzymali ostrz
        > ału.

To przechodzi ludzkie pojęcie.. mamy XXI wiek a ta swołocz jak zwykle - mordować, gwałcić, rabować..
    • anomaliapogodowa11 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:39
      Też trzymałam,i syn też,ma tam znajomych..
      Załamała mnie wiadomość o Odessie,że ma być bombardowana, też tam znajomi mieszkają...
      Niech piekło pochłonie Putina,brak słów..sad
    • 35wcieniu Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:43
      Jakby popatrzeć na dotychczasowe działania tej armii w ostatnich powiedzmy 10 latach to generalnie należy wyciągnąć wniosek że na wieść o korytarzu humanitarnym należy spierda*ać w drugą stronę, niestety.
      • milupaa Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:47
        Ja bym "armii" ujęła w cudzysłow, bo działania tych bandytów nie są godne żadnego żołnierza ani żadnej armii.
    • iuscogens Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 14:44
      Boże, potwierdza się to, że jedyne co wychodzi militarnie tej swołoczy to mordowanie dzieci, kobiet i staruszków. A u nas niektórzy histeryzują, że co to będzie jak zaczną działać sankcje, bo to uderzy też w nas i biednych Rosjan. Niech sobie zobaczą co będzie jak się nie zniszczy tego potwora!!
    • chococaffe Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 19:00
      kura, może sie przyda

www.uni-bielefeld.de/themen/refugees/index.xml
      • kura17 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 22:24
        dziekuje!
        bede pamietac.

na razie mamy ogarniete te osoby, ktore tu dotarly, ale na pewno bedzie ich wiecej ...
    • koronka2012 Re: kciuki za Mariupol 06.03.22, 21:02
      Sk.syny 💔💔💔
      • ladymercury Re: kciuki za Mariupol 07.03.22, 19:31
        Chyba w żadnym języku nie ma przekleństw, których można użyć w stosunku do tych sqr.
        Wszystkie są za slabe.
        Bombardowali też dziecięcy szpital onkologiczny.
        • ladymercury Re: kciuki za Mariupol 07.03.22, 20:18
          Właśnie podali, że ustalone wcześniej korytarze zaminowane.
          I łaskawie zgodzili się na ewakuację obywateli Mariupola, Charkowa... Do Rosji!!! Tak, dobrze czytacie.
          A obywateli Kijowa na Białoruś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka