Dodaj do ulubionych

Emigracja do Australii

12.03.22, 06:07
Pisze tu bo wy wiecie wszystko a wujek google zasypuje mnie taka masa inf ze nie przekopie sie a tez szczerze mowiac nie chce mi sie.

Pani z Ukrainy ktora przyjelam chce uciec do Australi bo tam ma chlopaka poznanego na portalu randkowym. Czy w obecnej sytuacji ma ona jakies szanse otrzymac tam prawo pobytu jako uchodzca wojenny?
Obserwuj wątek
    • vivi86 Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 06:31
      A dobrze zna tego chłopaka?
      • marcowa_aprilla Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 06:37
        No nigdy sie nie widzieli jeszcze...
        • rozaliaolaboga Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 06:47
          To bardzo fajnie.
          Moja koleżanka tak pojechała do narzeczonego z netu. Nawet jej z lotniska nie odebrał... To znaczy, w ogóle nie przyjechał. Musiała sobie szukać hotelu na własną rękę i zaraz wróciła. Na szczęście nie była to Australia, a znacznie bliżej.
          • jowita771 Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 07:43
            Ja w 2004 poznałam dziewczynę, która pojechała do Turka poznanego przez internet. Młodziutka była wtedy, chyba nie miała dwudziestu lat. Są małżeństwem, mają dzieci, chyba mieszkają teraz w Polsce, ale dość długo mieszkali w Turcji.
            • rozaliaolaboga Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 21:14
              Wspaniałe, cieszę się bardzo. Jednak zakładanie, że wszystkim zawsze się tak ułoży, jest nieco naiwne... Pomijając już nawet fakt odległości i sytuacji wizowej w Australii.
              Ale oczywiście, każdemu wolno kochać i lecieć w ciemno ma droga półkulę, czemu nie.
              • rozaliaolaboga Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 21:15
                *na drugą
        • stary.login Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 07:15
          marcowa_aprilla napisała:

> No nigdy sie nie widzieli jeszcze...

Co za głupi pomysł aby jechać w ciemno. Równie dobrze, może to być jakiś kryminalista poszukiwany listem gończym lub inny świr.
        • szare_kolory Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 08:17
          A on ją w ogóle zaprasza?
    • akn82 Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 07:48
      Przecież takie rzeczy ukochany powinien sprawdzić w instytucjach rządowych.To on ma ogarnąć formalno-prawne informacje, bo jemu jest łatwiej. Jeśli pan niewiele robi w tym kierunku to absolutnie tam nie jechać.
      • akn82 Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 07:53
        Poza tym status uchodźcy może się okazać bardzo kłopotliwy na dłuższą metę. To trzeba bardzo bardzo dobrze sprawdzić w danym kraju. Ja np raczej nie decydowałabym się na to w moim konkretnym przypadku. Choć to oczywiście zależy od prawa kraju do którego się bym udawała.
        Poradź pani żeby dobrze sprawdziła w co się pakuje i jeśli pan jej w tym nie pomaga to Australię odpuścić. Niestety sad
        A co do historii tego typu związków to znam taką parę związek udany. Trójka dzieci, kupa zwierząt, własną mają firma, i mieszkają w Polsce. Więc tu bym nie przesadzała.
        • vivi86 Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 08:08
          I też pani pojechała w ciemno w ogóle nie widząc wcześniej na oczy obecnego męża?
      • princesswhitewolf Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 08:27
        Prawda
    • anorektycznazdzira Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 07:49
      Serio???
      Zakładam, że dorosła jest, będzie chciała, to pojedzie- ale powinno to być zorganizowane tak, że jeśli narzeczony się stleni albo okaże jakąś szują, to ona nie zostanie na lodzie.
    • geez_louise Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 08:25
      Eeee, myślałam że to wątek na serio, bo ostatnio to scenariusz który w skrajnych przypadkach rozważam.

Na zachętę - zdjęcie od mojej koleżanki z Australii.
      • geez_louise Re: Emigracja do Australii 12.03.22, 08:26
        Mem, nie zdjęcie.
    • lodomeria Re: Emigracja do Australii 13.03.22, 01:06
      W Australii póki co ogromne powodzie na wschodnim wybrzeżu, do tego rząd boi się ogłosić wybory bo dołuje w sondażach - niestety premier, który jest tańszą wersją Trumpa skrzyżowanego z Johnsonem tego nie ogarnia i goni w piętkę. Uchodźcy z Ukrainy nie są teraz ich priorytetem.

Póki co zalecenie jest takie, żeby występować o wizę turystyczną i potem jakas scieżka legalizowania dłuższego pobytu.

Wejdźcie na fb grupę "Ukrainians in Sydney" i tam wszystko znajdziecie, łącznie z darmowymi konsultacjami prawników migracyjnych. Są też ogłoszenia o pomocy w znalezieniu mieszkania i pracy więc może też podpowiedz pani, żeby sobie plan B przygotowała, bo chłopaki z internetu polujący na dziewczyny z biednych krajów uzależnione od nich wizowo to w Australii spory problem - od zwykłych przemocowców szukających sobie uległych partnerek po handel ludźmi włącznie.
    • marcowa_aprilla Re: Emigracja do Australii 13.03.22, 07:56
      Dzieki za podpowiedzi, podpytam ja co pan robi w tym kierunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka