Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenie balkonu/kot

15.03.22, 07:57
Mamy balkon wiszacy i fikusny ksztalt, byloby ciezko osiatkowac.
Pomyslalam o opcji na drzwi balkonowe, jakas mocniejsza moskitiera, typu dodatkowe drzwi.
Nie mam pojecia, czy takie sa. Tak, zeby kot nie mogl wejsc na ten balkon, ale czlowiek tak. On obserwowalby sobie z pokoju, ew na szelkach.
Moze macie cos takiego, ewentualnie jakis inny pomysl? Pokażcie.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • swiecaca Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:04
      jeśli nie masz nad balkonem sufitu, można rozpiąć siatki na wysokich palikach ustawinych w rogach balkonu. w zależności od skoczności kota wysokość 1m nad barierką lub więcej.
      • triismegistos Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 09:07
        No nie wiem. Moje koty wspaniale wspinają się po siatce ilekroć jakieś ptasie piórko o nią zaczepi. Wcześniej nie podejrzewałabym.
    • tairo Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:10
      Tak, są takie, robią je na wymiar firmy, które robią moskitiery, rolety i inne tego typu rzeczy.
      Może być na zawiasach jak drzwi: www.domondo.pl/moskitiery/moskitiery-drzwiowe/moskitiera-drzwiowa-na-zawiasach-na-wymiar
      Druga opcja to moskitiera zwijana: www.domondo.pl/moskitiery/moskitiery-drzwiowe/moskitiera-rolowana-drzwiowa-na-wymiar
      Trzecia opcja - przesuwna: www.domondo.pl/oslony-zewnetrzne/moskitiery/moskitiery-na-wymiar/moskitiera-przesuwna-drzwiowa
      Czwarta - roleta zewnętrzna z moskitierą: www.domondo.pl/rolety-zewnetrzne/rolety-elewacyjne-natynkowe/roleta-zewnetrzna-elewacyjna-z-moskitiera-na-wymiar-premium
      Pooglądaj sobie i wybierz, która u ciebie będzie najlepiej pasować.

Linki pierwsze z brzegu, tylko poglądowo, nie znam tej firmy.
      • e-ness Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:27
        Moskitiera nie wytrzyma kocich pazurów i jego ciężaru. Jest delikatna w porównaniu do „ kocich siatek”. Na działce po jednym sezonie mam pełno dziur😫
        Zawsze można dogadać się z firma od moskitier i podmienić siatki
        • tairo Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:59
          Jak się kupi taką najtańszą plastikową, a kot lubi drapać i wspinać się, to oczywiście nie wytrzyma.
          Na szczęście najtańsza plastikowa siatka nie jest jedyną opcją.
          • e-ness Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 09:03
            Gdybym miała najtańszą, to by mnie tak nie bolał widok uczepionego kota do moskitiery😉
    • ruda_wydra Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:26
      Może takie coś? żeby mógł siedzieć na balkonie
      www.omlet.com.pl/shop/produkty_dla_kotow/kojec_dla_kota_na_balkon/
    • podaje_haslo_okon Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 08:29
      Ja mam balkon bez dachu i siatkę na słupkach. Ale nie wiem jak to się sprawdza przy fikuśnym. Są takie moskitiery z siatki, w stylu drzwi dwuskrzydłowych i zapinają się na magnesiki. Bodajże w casto widziałam.
    • alicia033 Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 09:09
      Nie kombinuj, tylko weź firmę, którą zajmuje się zabezpieczaniem balkonów pod potrzeby zwierząt.
    • ophelia78 Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 09:11
      Każdy balkon da się osiatkowc tylko nie kazdy samemu... Czasem trzeba to po prostu zlecić profesjonalnej firmie.

Ja przez długi czas myslalam że to fababeria - koty chodzą po dachach, drzewach, po co balkon osiatkowywac. Aż wreszcie kot spadł; skończyło się na połamanych 2 lapach, 2 operacjach, lapie skręcanej ma jakieś druty i 2 tyg w szpitalu z odmą płucną (bo spadając uderzył w balkon nizej). Rachunek u weta: 5000. Plus bol i stres kota I moje wyrzuty sumienia.
      Na szczęście kot ma się dobrze.
      Juz mam balkon osiatkowany.
    • rb_111222333 Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 09:44
      Moim zdaniem to się nie sprawdzi przy ciekawskim kocie. W zeszłe wakacje testowaliśmy zamykanie po prostu drzwi balkonowych, koty siedziały w pokoju. No ale jednak z balkonu wychodziliśmy po jakieś picie czy inne potrzebne rzeczy. Przy otwieraniu drzwi koty próbowały się przecisnąć na balkon, za każdym razem trzeba było uważać gdzie jest kot, czy uda mu się czmychnąć i zawsze trzeba było mieć jedną rękę wolną, żeby zamknąć drzwi (przy sprzątaniu rzeczy z balkonu było to bardzo niepraktyczne).
    • australijka Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 10:02
      Kot to ekwilibrysta niezwykły.
      Pokrótce. Co jakiś czas w mieszkaniu na 8 piętrze znajdowałam odchody na środku pokoju dziennego. Biegła w kupach nie byłam i zaczęłam mieć obawy, że jakieś coś mi po domu lata i to coś dużego.
      Droga kota do pokoju -kuwety wyglądała tak. On mieszkał na 9 piętrze "za rogiem", moja część mieszkania była wysunięta o jakieś 2 metry.
      Wyskakiwał ze swojego balkonu na parapet mojej sypialni za rogiem. Z parapetu narażając życie musiał przelecieć około 3 metrów. Tylko po to, żeby mi kupę w pokoju zrobić.
      I pewnie zaraz wracał.
      Kiedyś zostałam, bo byłam chora i zobaczyłam akcję. Podejrzałam gościa i odnalazłam mieszkanie skąd przybywał. Piękny kot tylko ryzykant straszny. I pani i ja miałyśmy uchylone drzwi balkonowe. Potem balkon obudowano siatką.
      Tak, że kota nie powstrzymasz.
    • thea19 Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 11:22
      każdy balkon da się osiatkować, poszukaj na kociej grupie polecanych lokalnie firm
    • kanna Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 11:39
      Ja mam moskitierę przesuwną, jak drzwi harmonijkowe.
      Jest solidna, siatka jest bardzo gęsta, na metalowych linkach.

Montuje się ja z zewnątrz drzwi.

Spokojnie zabezpieczy balkon przed kotem - ty będziesz mogła wyjść, on zostanie. Będziesz mogła tez wietrzyć, przy otwartych drzwiach.

Jak raz czy dwa wskoczy, to nic się nie stanie - ale generalnie warto go oduczyć skakania na moskitierę. To dość proste, bo przecież nie będzie zostawał sam z moskitierą.
      • aniani7 Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 11:46
        Ja mam zwykla aluminiowa i tez jest super, z tym, ze moje koty przed moskitiera tez nie lubily wychodzic na balkon.
        • jottka Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 12:03
          zgadza się, szukasz profesjonalnej firmy (większość tych, które zajmują się pracami na wysokościach, ma kocie siatki w oferciesmile i z nimi ustalasz projekt, materiały też są do ustalenia (czyli np. siatka z żyłki, metalu, rozstaw oczek itp.), to jest najlepsza opcja. trzeba na pewno brać pod uwagę, że najspokojniejszy kot na widok sikorki nie wytrzyma i skoczy na siatkę, a ona musi go utrzymać. natomiast przy kocie starszym lub myślicielu z natury można najpierw spróbować czegoś w rodzaju relingu, tzn. prowadzisz wzdłuż ściany balkonu grubą linkę, porządnie zamocowaną do tejże ściany. do linki mocujesz za pomocą karabińczyka kocią smycz bądź drugą linkę, która w razie czego utrzyma ciężar kota. z drugiego końca linki mocujesz kotasmile to znaczy ubierasz go w szelki samochodowe, one mają kółeczko i zaczepem do wpięcia w pasy, ale ten ostatni zwykle można wymontować, a do kółeczka przyczepić kolejny karabińczyk. w efekcie końcowym kot może poruszać się swobodnie wzdłuż balkonu, za to w poprzek tylko na tyle, na ile pozwoli linka.

ja mam bardzo długi balkon, a mój kocur był z gatunku gawędziarz erotoman, tzn. lubił sobie leżeć na słoneczku i odgryzać się ustnie bezczelnym ptaszkom, na czynne argumenty nie miał ochoty. ale dla pewności przy samotnym zaleganiu na balkonie był wpinany w szelki, bardzo dobrze się sprawdzało. tyle że kiedy pojawiła się trzymiesięczna kocica i pierwszego dnia skoczyła na skrzynki wiszące ZA balustradą, to już następnego dnia umawiałam się z fachowcami...
    • swinka-morska Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 12:08
      arabelax napisał:

> Tak, zeby kot nie mogl wejsc na ten balkon, ale
      > czlowiek tak. On obserwowalby sobie z pokoju, ew na szelkach.

Nie, to nie będzie tak działało. Kot smyrgnie na balkon przy byle uchyleniu drzwi.
      Firmy siatkujące balkony już różne rzeczy widziały, na pewno coś Ci zaproponują.
    • kautokeino Re: Zabezpieczenie balkonu/kot 15.03.22, 12:56
      To ja w opcji "cos na drzwi balkonowe". My mamy jedno skrzydlo kompostownika przed drzwiami. Skrzydlo ma wysokosc 70cm, czyli duzo lepsze od plotka jaki mielismy poprzednio. Plotek mial okolo 30-40cm, "znikal" z mojego pola widzenia i przypominalam sobie o jego istnieniu dopiero jak sie na niego wladowalam - nie polecam zbyt niskich przeszkod! Kotu kompostownik w ogladaniu nie przeszkadza, w wachaniu powietrza tez nie.
      Taki element ma 70/90cm, nasze drzwi balkonowe maja 90cm wiec dopasowanie mamy idealne. My uzywamy jeden element, bo kot rozumie pojecie "droga zamknieta dla ruchu" i sie z tym ograniczeniem zgadza, a w przypadku kota o odmiennym zdaniu mozna powiesic na framudze dwa lub nawet trzy elementy nad soba, albo u stolarza zamowic rame (ew. zrobic samemu) i wykorzystac kompostownik jako "mocniejsza moskitiere".
      Pokazac praktycznego zastosowania chwilowo nie moge, bo po zimie kompostownik jeszcze nie wrocil do domu z garazu, ale sam kompostownik wyglada tak (na wypadek gdybys nie wiedziala):

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka