mag1_k 23.03.22, 13:29 Ubiłam trzy jajka z cukrem, bo chciałam zrobić ciasto. W międzyczasie okazało się, że mąki brak, do sklepu nie chce mi się iść. Jak mogę te ubite z cukem jajka teraz wykorzystać ? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasnoklarowna Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 13:41 1. Nieśmiertelny kogel-mogel, do połowy możesz łyżkę kakao dodać, będą 2 smaki. 2. Są drinki z takim jajkiem ubitym. 3. Jak masz orzechy lub migdały to możesz zmielonych zamiast mąki użyć, będzie orzechowe ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 13:44 1. Dodać cytryny lub alkoholu jeśli się boisz salmonelli i zwyczajnie zjeść 2. semifreddo Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 13:45 semifreddo lepsze bo jeszcze białka wykorzystasz Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 13:59 no ale ona ma juz ubite CAŁE jajka z cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 14:04 tego jest tyle wersji że jakaś z całym jajkiem też się znajdzie, tzn są takie gdzie się ubija jedno i drugie i łączy ale myślę że jest jakaś gdzie się ubija razem Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 13:57 U mnie by byl najprostszy krem deserowy: zagotuj lekko pol litra mleka z wanilia lub cukrem waniliowym, zatrzep cieple mleko z jajkami, powlewaj do ramekinkow i upiecz w kapieli wodnej pol godziny 190°. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 14:02 A to zależy, czego jeszcze w domu nie masz. Ja najszybciej to poszłabym do sąsiadów pożyczyć mąkę Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Kulinarny problem😀 23.03.22, 14:11 Zrobiłabym coś w stylu omleta i zjadła z żurawiną lub konfiturą z czarnej porzeczki ( kwaskowatą). Odpowiedz Link Zgłoś