mallard 14.04.22, 10:52 "asperger", na kogoś z ZA: Czy na osobę z Zespołem Downa też mówicie "down"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
suki-z-godzin Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 11:06 Powiem wiecej, nawet na osoby z niepelnosprawnoscią mowie "niepelnosprawni", to dopiero dramat. A na osoby z macicą - kobiety. Ale to juz dla ludzi o naprawde mocnych nerwach. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 17:58 > Powiem wiecej, nawet na osoby z niepelnosprawnoscią mowie "niepelnosprawni", to dopiero dramat. Ale ty ironizujesz w sprawie politycznej poprawności. A tu jest jeszcze kwestia zwykłej gramatyki. W języku polskim nazwy osób cierpiących na różne przypadłości zazwyczaj tworzy się od nazw tych przypadłości przy pomocy formantu -ik/yk. Człowiek ze schizofrenią to schizofrenik, człowiek z paraliżem - paralityk, z chorobą Parkinsona - parkinsonik, z zespołem Tourette'a - turetyk, z wiądem rdzenia (tabes dorsalis) - tabetyk. Na tej samej zasadzie człowiek z zespołem Aspergera to byłby aspergeryk, a nie asperger. Zapytasz może: a z zespołem Downa - downik/daunik? Teoretycznie tak (raczej w spolszczonej pisowni, tak jak u turetyka), ale to się jakoś nie przyjęło, może za bardzo brzmi jak zdrobnienie. Istnieje jednak bliskoznaczna forma trisomik. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 11:11 Na osobę z ZA mówię asperger Na osobę z autyzmem - autystyk Na osobę x macica - kobieta Na osobę z ZD - w sytuacjach formalno-sluzbowych mówię "osoba z zespołem downa", w prywatnych różnie, czasem jw a czasem down. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 11:47 Wg tej logiki na osobę z macicą powinnaś mówić macica. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 11:49 "osoba z zespołem downa" to jest za dlugie na rozmowy nieformalne. Mówię "down" Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 12:17 suki-z-godzin napisała: > "osoba z zespołem downa" to jest za dlugie na rozmowy nieformalne. Mówię "down" Czyli nie powiesz "syn koleżanki z pracy ma zespół Downa", tylko "syn koleżanki z pracy jest downem"? Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 12:23 Nie, ona nie powie "syn kolezanki z pracy jest osobą z zespolem Downa". Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 12:47 suki-z-godzin napisała: > Nie, ona nie powie "syn kolezanki z pracy jest osobą z zespolem Downa". Jaka ona? Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 16:03 suki-z-godzin napisała: > Nie, ona nie powie "syn kolezanki z pracy jest osobą z zespolem Downa". > Zależy do kogo, do ciebie nie Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 12:49 Ja najczęściej używam zwrotu "osoba spektralna" Lub "osoba (dziecko) z ZA" (choć coraz rzadziej, bo określenia ZA już i ma) lub "osoba ze spektrum". W rozmowie z osobą, lub opowiadając o niej publicznie, czy w rozmowie z rodzicem. Bo prywatnie to różnie Choć rodzice często mówią o swoich "aspik" lub "as". Ale rodzic może mówić, jak lubi Był wywiad z matką dziecka z ZD, która mówiła "mój downek" . Ale inni tak nie mogli mówić, bo z jej ust to było pieszczotliwe, a z ust innych - odbierała jako lekceważące lub oceniające. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 13:21 Z Zespolem Downa mówię - z zet-de. Z Zespołem Aspergera mówię - z zet-a Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 13:54 Nie ja tak ani nie mówię ani nawet nie myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 13:56 Ja mowie Aspie na niego. jest zreszta taka organizacja Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pytanie mam do mówiących 14.04.22, 14:29 Ja mówię - z aspergerem -z downem Pomijam syndromy i zespoły, bo to jest za długie w rozmowie a i bez tego wiadomo o co chodzi 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś