Dodaj do ulubionych

Efekt Klimasa

23.05.22, 15:22
Na Fb Filip chajzer komentuje i promuje „efekt Klimasa” - człowieka który odchudza dzieci, metamorfozy są spektakularne - dzieciaki chudną po kilkanaście kg w 2-3 miesiące. Miesięczna opieka to koszt 1.400 zł.
Z kolei na IG jedna z cialopozytywnych influencerek zwraca uwagę na szkodliwość takiego odchudzania, rekację człowieka z jedzeniem (cokolwiek to jest), brak informacji o tym czy efekt odchudzania się utrzymuje.
Co sądzi ematka? Znacie dzieci odchudzone przez Klimasa?
Obserwuj wątek
    • riskylea Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:23
      Trochę nieskładnie wyszło - FCh promuje efekt Klimasa - czyli stworzoną przez Leszka Klimasa metodę odchudzania dzieci.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:28
      Odchudzanie dzieci to szkodliwy proceder, który powinien być zabroniony. Nie wiem, czy pan Klimas razem z ematka zdają sobie sprawę, co jest czynnikiem pozwalającym z największym prawdopodobieństwem przewidzieć wystąpienie otyłości?

Stosowanie diety odchudzającej.
      • alpepe Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:41
        Haha, masz na starcie tłuste dziecko, niewłaściwie karmione przez zapewne równie lekkich rodziców i mówisz, że to dieta jest problemem?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:54
          alpepe napisała:

> Haha, masz na starcie tłuste dziecko, niewłaściwie karmione przez zapewne równi
          > e lekkich rodziców i mówisz, że to dieta jest problemem?
          >

Tak, dieta jest problemem.
          Takie dziecko ma praktycznie 0% na utrzymanie prawidłowej wagi.
          • iberka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:40
            Mając wagę trzycyfrową powiem, to mojemu chudzielcowi (56 kg i 186 cm) - tak, badania robi i jest zdrowy smile.
            • simply_z Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:05
              ty sie smiej ale ja mam kolege-dorosly mezczyzna, wiec juz nie rosnie jak natolatek itd. i przy wzroscie 183 wazy//ok 60 kg.
              • iberka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 19:52
                No mój starszak też już raczej nie rośnie - za kilka mcy skończy 21 lat.
                • simply_z Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 01:02
                  myślę, że nabierze jeszcze ciała, to taki wiek.
              • arwena_11 Re: Efekt Klimasa 25.01.23, 20:41
                Mój syn ma 192 cm i waży pewnie coś ok 75 kg. Jak wrócił na przerwę bożonarodzeniową z Anglii ( na pierwszym roku studiów ) to się przeraziliśmy. Bo wyglądał jak z Oświęcimia by wyszedł. Ważył 71 kg. Bo nie miał kiedy gotować, jadł co tam mu wpadło w łapki, bo mieszkał na kampusie i do sklepu daleko, więc jeździł raz na tydzień. Wkurzyłam się i wykupiłam mu obiady na kampusie. Kosztowało więcej niż jakby sam gotował, ale przynajmniej pewność była, że jeden porządny posiłek zje. Odkarmiliśmy go przez miesiąc, dostał wałówkę do walizki, toster taki do robienia kanapek i poszła paczka z żarciem. W marcu wrócił do domu, bo uniwerek zamknęli i było zdalne.
            • kamin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 19:00
              Ale twój chudzielec schudł 30 kg w 5 miesięcy?
              • iberka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 19:54
                Nie, urodził się "duży" bo 64 cm i 4680 wink, był okrągły przez prawie 2 lata a później chudzielce i najmniejszy w każdej grupie smile
                • kamin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 20:17
                  Czyli to zupełnie inna sytuacja. Co innego dziecko chude z natury, co innego odchudzone radykalnie w okresie wzrostu.
      • asiairma Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:20
        Może w tym jest trochę racji. Z mojego pokolenia znam dwie osoby, które już w wieku 10-13 lat były pod opieką dietetyka i matek. Do tej pory zmagają się jako 40latki z problemem. Tylko pytanie co przyczyną, co skutkiem itp.
        Znałam też grubsze dzieci co teraz są normalnymi dorosłymi i chuderlaków co są teraz dużymi dorosłymi.
        Musiałabym mieć więcej danych.
      • mrs.solis Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 05:29
        Hahaha, ale pasienie dzieci to juz szkodliwe nie jest? Wiesz one w wiekszosci nie utyly od jedzenia wartosciowego jedzenia i picia wody.
        • lauren6 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 07:06
          Dieta polega szybkim na zrzuceniu kg, a nie wdrożeniu zasad zdrowego żywienia na stałe. Schudnięcie kilkunastu kg w 2-3 miesiące oznacza spektaklularny efekt jojo.
          • leosia-wspaniala Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:04
            >Schudnięcie kilkunastu kg w 2-3 miesiące oznacza spektaklularny efekt jojo.

"Dieta" to pojęcie szerokie, często po prostu skrót od myślenia "teraz jemy zdrowo". Kilkanaście kg na minusie w 3 miesiące nie musi oznaczać jojo, o ile jest to bardziej 11-12, a nie 18.
      • bigimax4 Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 11:04
        Stosowanie diety odchudzającej.

wlasciwe odzywianie to nie dieta odchudzajaca
      • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:48
        Odchudzanie dzieci to szkodliwy proceder bo? Jakieś argumenty?
        • chicarica Re: Efekt Klimasa 24.01.23, 23:19
          Zdecydowana większość ludzi bardzo grubych zaczynała od sytuacji, w której mając raptem kilka kg na plusie i będąc często wręcz w granicach normy albo lekko ponad nią, rozpoczynali restrykcyjną dietę odchudzającą. Był to początek huśtawki wagi, gdzie po każdej takiej diecie odchudzającej na dłuższą metę następował przyrost wagi w stosunku do wagi wyjściowej.
          Te dzieci taką akcją są pchane w tym kierunku.
    • arthwen Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:42
      Kilkanaście kg w 2-3 miesiące? Kiedy tak bardzo się podkreśla, że taki szybki spadek wagi jest niezdrowy i często skutkuje efektem jo-jo?
      Dzieci tak odchudzanych nie znam (ale w zasadzie to nie znam dzieci z taką nadwagą, żeby musiały kilkanaście kg chudnąć), ale w przypadku dzieci, to chyba tym bardziej powinno się postawić na zmianę trybu życia i zdrowe jedzenie, a nie szybkie odchudzanie?
      • ichi51e Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:48
        dzieci pewnie szybko zrzucają - wystarcza nieduże zmiany - maja raczej dobry metabolizm - zastąpić słodycze marchwią więcej ruchu i waga takiemu dziecku poleci - bo ono ciagle ma zwiększone zapotrzebowanie bo rośnie i pracuje umysłowo wink
        w takich sytuacjach mówi się o tych co odnieśli sukces - o tych których się nie dało siedzi się cicho.
      • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:48
        Sęk w tym, że u bardzo otyłego dziecka wystarczy często postawić na zdrowy tryb życia i zdrowe jedzenie (do syta), a waga sama zaczyna spadać.
    • kamin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 15:58
      Próbowałam kiedyś komentować i dopytać czy ich zdaniem utrata 10% masy ciała przez dziecko w ciągu kilku miesięcy jest zdrowa i zgodna ze sztuką. Mój głos zniknął w potoku zachwytów wyznawczyć.
      Moim zdaniem ten facet robi krzywdę dzieciom, a Chajzer jest suto opłaconym niemoralnym kretynem, że go promuje.
      • kamin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:03
        Sorry, nie dziesięcu procent tylko znacznie więcej. Tutaj na przykład dzieciak zrzucił 20 kg w kilka miesięcy.
        www.facebook.com/EfektKlimasa/posts/pfbid0V2m9TU45DWCVSg2Efzs4HEdhv7Af1VhQErSDUZHg7iUpH4VUkeWfY6oQYUPmYRZml

Ale gawiedź przyklaskuje, a rodzice stoją w kolejce.
        • alpepe Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:07
          Matka Bartka powinna siedzieć za to, co zrobiła synowi. Ojciec zresztą też. Klimas mógłby się przyłączyć.
        • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:35
          Bartek pod opieką naszej dietetyczki Sandry wykonał taką gigantyczną pracę 👍 efekt jest powalający! EFEKT KLIMASA 🤛
          MAMA BARTKA - "Dzięki Wam Bartek ze smutnego, zamkniętego w sobie chłopca, który zajadał stres i kompleksy słodyczami oraz "śmieciowym" jedzeniem znowu stał się wesołym nastolatkiem,

Wszystko pięknie, o ile ktoś z Bartkiem przepracował kwestię odreagowywania stresu, co z tekstu nie wynika. Bo się dziecko przez następnym sprawdzianem znów zacznie tuczyć.

Szybkie, spektakularne wyniki w odchudzaniu zazwyczaj oznaczają, że ktoś się do tego zabrał od d**y strony.
          • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:08
            Otóż to, przekierowanie uwagi z fastfoodów na różnorodne i zdrowe żarcie piękna sprawa - zawsze lepiej podjadać jabłuszka i serek niz hotdogi i chipsy. Ale piękniej by było w ogóle nie podjadać czyli potrzebne długofalowe działania terapeutyczne. Może Klimas robi dobrą robotę, może, ale nawet najwłaściwsze i najzdrowsze odchudzenie nie zagwarantuje długofalowego sukcesu jeśli pacjent pełną parą powróci do tego co było wcześniej.
          • mrs.solis Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:48
            suki-z-godzin napisała:

> Wszystko pięknie, o ile ktoś z Bartkiem przepracował kwestię odreagowywania str
            > esu, co z tekstu nie wynika. Bo się dziecko przez następnym sprawdzianem znów z
            > acznie tuczyć.
            >
            > Szybkie, spektakularne wyniki w odchudzaniu zazwyczaj oznaczają, że ktoś się do
            > tego zabrał od d**y strony.

Widocznie wystarczylo, ze chlopak schudl i przestali sie z niego wysmiewac, czasem wystarczy tyle i az tyle.
          • awf-33 Re: Efekt Klimasa 25.01.23, 20:10
            suki-z-godzin napisała:

> Wszystko pięknie, o ile ktoś z Bartkiem przepracował kwestię odreagowywania str
            > esu, co z tekstu nie wynika. Bo się dziecko przez następnym sprawdzianem znów z
            > acznie tuczyć.
            >

No właśnie się przepracowuje, motywuje, daję siłę do zmiany.
          • korpal_30 Re: Efekt Klimasa 15.11.23, 08:47
            Próbuj dzisiaj zapisać dziecko do dietetyka lub psychologa na nfz. Na kiedy ? A nie ma dietetyka w Polsce na nfz . No wlasnie kto ma przegadać z dzieckiem temat. Sądzisz że wszyscy rodzice potrafią dotrzeć do swoich pociech we właściwy sposób. Bylem ze swoim prywatnie u dietetyk. 1.5h nawijanie z książek i 300pln . Efekt zaden. Musial bym tylko na diete i wizyty co miesięczne pracować
        • fornita111 Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:03
          Co to w ogole za pomysl, zeby dzieciaka metamorfoze na fb wrzucac.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:05
            fornita111 napisała:

> Co to w ogole za pomysl, zeby dzieciaka metamorfoze na fb wrzucac.

Prawda?
            Jakbyśmy mieli 2010 rok i nikt nie rozumiał, jak głupie są zdjęcia PRZED i PO.
        • 1matka-polka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:06
          Ale hype na tego dziada, plebs lubi takie czary mary🙄
      • 1matka-polka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:08
        "a Chajzer jest suto opłaconym niemoralnym kretynem, że go promuje."

A to juz wiadomo od dawna.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:34
        kamin napisał(a):

> Moim zdaniem ten facet robi krzywdę dzieciom, a Chajzer jest suto opłaconym nie
        > moralnym kretynem, że go promuje.

Zgadzam się.
      • kaka-llina Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:29
        Jako dziecko chodziłam przez chyba 6 lat do poradni zaburzeń wagi i wrostu i w poczekalni spotykałam takie za małe i za chude jak i takie bardzo otyłe (wtedy tak czesto tego nie widziano-koniec lat 80tych, początek 90tych). Widziałam jak niektóre dzieci (z widzenia się znaliśmy mieliśmy podobnie wizyty). I tak dzieci powoli spadały na wadzę, ale podkreślamPOWOLI!! Tak samo jak mój lekarz nie kazał mi żreć słodyczy i syfnego żarcia, żebym przytyła natychmiast. To na sto procent nie jest zdrowe.
      • bigimax4 Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 11:06
        opytać czy ich zdaniem utrata 10% masy ciała przez dziecko w ciągu kilku miesięcy

jak jest spasione jak tucznik na wielkanoc to nic mu nie bedzie jak troche spadnie
        • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 11:10
          bigimax4 napisał:

> opytać czy ich zdaniem utrata 10% masy ciała przez dziecko w ciągu kilku miesię
          > cy
          >
          >
          > jak jest spasione jak tucznik na wielkanoc to nic mu nie bedzie jak troche spad
          > nie

Będzie.
          • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:55
            Bo? Chętnie wysłucham do czego dziecku nadmierna tkanka tłuszczowa smile
      • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:54
        Robi krzywdę bo? Jeśli dzieciaczek traci tylko tkankę tłuszczową, to właśnie o to chodzi w zrzuceniu zbędnej tkanki tłuszczowej, prawda? Ona nie jest potrzebna do czegokolwiek dziecku.
        • angazetka Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 23:04
          Tak, jasne, tylko tkankę tłuszczową. U dzieci nie wolno przeprowadzać diet redukcyjnych, zbyt łatwo podczas ich stosowania można pozbawić je tego, czego potrzebuje do rozwoju. Poza tym element psychiki - nie chodzi o to, by zafiksować dziecko na jedzeniu - w tę czy w tamtą stronę. No i odchudzanie dziecka to jednoczesna praca i terapia całej rodziny.
          Osoba, która próbuje tu udawać znawcę, powinna to wszystko wiedzieć.
          • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 23:25
            "U dzieci nie wolno przeprowadzać diet redukcyjnych"

U 7-latka, który waży 83 kilo też nie?

"zbyt łatwo podczas ich stosowania można pozbawić je tego, czego potrzebuje do rozwoju"

No po to się robi program żywienia, żeby dziecka nie pozbawiać tego, co potrzebuje do rozwoju. I da się to zrobić przy deficycie kalorycznym. Zwłaszcza u 7-latka, który waży 83 kilo.

Z rolą rodziny i psychiki się zgadzam.
    • fornita111 Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:08
      Pewnie taki Gaca dla dzieci. Bedzie kolejne Gwity produkowac...
      • 1matka-polka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:47
        fornita111 napisała:

> Pewnie taki Gaca dla dzieci. Bedzie kolejne Gwity produkowac...

🤷‍♀️
    • majenkir Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 16:55
      Poguglałam sobie co to za cudotwórca i..
      „Kiedy zapomniał do szkoły kanapki, kolega chciał mu dać ciastko, odmówił, zjadł jabłko ze szkolnej akcji, do czego od razu się przyznał, bo to nie był moment, kiedy powinien po nie sięgnąć”

😳😳😳
      • swinka-morska Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:01
        majenkir napisała:

> Poguglałam sobie co to za cudotwórca i..
        > „Kiedy zapomniał do szkoły kanapki, kolega chciał mu dać ciastko, odmówił, z
        > jadł jabłko ze szkolnej akcji, do czego od razu się przyznał, bo to nie był mom
        > ent, kiedy powinien po nie sięgnąć”

>
        > 😳😳😳

No piękne - dziecko miało zgodnie z "planem" zjeść w szkole kanapkę, ale jabłko to produkt "po który nie powinien wtedy sięgać"??? WTF???
        • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:04
          wiedział ze ma zjeść kanapkę a nie jabłko. widać ze dziecko w ogóle nie rozumie wartości kalorycznych (tylko zakumalo ze ciastko złe a jabłko lepsze) ale i tak czuło ze jabłko to nie kanapka. Cos zaszwankowało w tłumaczeniu dziecku zamienników (zapewne ten punkt programu opuszczono)
    • wapaha Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:26
      Obserwuję od kilku miesięcy
      Facet odchudza dzieci poprzez zmianę ich nawyków życiowych i żywieniowych- trafiają do niego bardzo zaniedbane dzieciaki, cżesto z tak samo zaniedbanym rodzicem
      Robi dobrą robotę
      • riskylea Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:39
        Zmiana nawyków zawsze jest dobra, ja się tylko zastanawiam czy utrata kilkunastu kg w ciągu 2-3 miesięcy jest zdrowa, zwłaszcza dla dziecka, które szybko rośnie? Poza tym zawsze mówiło się że im szybszy spadek wagi tym szybszy efekt jojo.
        Chciałabym tez dowiedzieć się na ile tym dzieciom i ich rodzicom wystarcza sił i chęci do utrzymania zmienionych nawyków i wagi.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:45
          riskylea napisała:

> Zmiana nawyków zawsze jest dobra, ja się tylko zastanawiam czy utrata kilkunast
          > u kg w ciągu 2-3 miesięcy jest zdrowa, zwłaszcza dla dziecka,

Tu naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać. Nie jest. Jest recepta na jojo, zaburzeni odżywiania i otyłość w przyszłości.
          • ykke Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:04
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> riskylea napisała:
            >
            > > Zmiana nawyków zawsze jest dobra, ja się tylko zastanawiam czy utrata kil
            > kunast
            > > u kg w ciągu 2-3 miesięcy jest zdrowa, zwłaszcza dla dziecka,
            >
            > Tu naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać. Nie jest. Jest recepta na jojo, za
            > burzeni odżywiania i otyłość w przyszłości.

Co?? Kilkanaście kilo w 3 m-ce to jest kilogram tygodniowo, co daje 12 kg przez ten czas. Co tu niezdrowego? Idealny rytm utraty wagi. Mówimy przecież o zrzucaniu szkodliwych kilogramów u dzieciaka otylego. Czyli wystarczy, że wywali mu się z jadłospisu syf, którym go faszerowano.
            • riskylea Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:22
              Nie wiem, dla mnie to dużo. A 24 kg w 4 mce u 16 latka?
              • riskylea Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:24
                Za szybko wysłałam - nie jestem dietetykiem, ale 24 kg w 4 miesiące to chyba jednak nie jest zdrowo. Szybko - niewątpliwie.
            • czerwonylucjan Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:02
              Uwielbiam te teksty o 'syfie' jakby te dzieci jadly polon.. a jadly pewnie duzo pierogow, smazonych produktow itp kalorycznych rzeczy ktore wcale nie sa niezdrowe w mniejszych ilosciach..
              • mgla_jedwabna Re: Efekt Klimasa 25.01.23, 09:04
                Syf to przede wszystkim cukier i sztuczne barwniki oraz substancje "poprawiające" smak i zapach. Rano dzieciak je kolorowe chrupki do mleka, na drugie śniadanie chipsy, na podwieczorek wafle w czekoladzie, a na obiad i kolację dostaje za dużo węglowodanów, a za mało warzyw (np. rosół z makaronem + naleśniki z nutellą). I mamy syf na talerzu.
            • mika_p Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 17:57
              > Kilkanaście kilo w 3 m-ce to jest kilogram tygodniowo, co daje 12 kg przez ten czas. Co tu niezdrowego? Idealny rytm utraty wagi.

Utrata kilograma tłuszczu wymaga spalenia około 7000 kcal, czyli deficyt kaloryczny powinien wynieść dziennie średnio 1000 kcal. Umiarkowanie aktywne dziecko w wieku 10-12 lat potrzebuje 2100/2400 kcal (dziewczynki/chłopcy). Okrojenie o nadmiar i jeszcze o 1000 kcal to nie jest według ciebie drastyczna dieta?
              • bigimax4 Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 11:10
                Utrata kilograma tłuszczu wymaga spalenia około 7000 kcal, czyli deficyt kaloryczny powinien wynieść dziennie średnio 1000 kcal.

dziecko to nie stara gruba baba , spalanie nadrabia aktywnoscia
          • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:30

> Tu naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać. Nie jest. Jest recepta na jojo, za
            > burzeni odżywiania i otyłość w przyszłości.

masz ty pojęcie, ile dodatkowych kalorii potrafi poza posiłkami wciągnąć takie dziecko ze złymi nawykami? ile batoników, czipsów? zdziwiłabyś się, mając okazję to poobserwować. to są nie setki, ale tysiące dodatkowych kalorii, nie zostawiających uczucia nasycenia.
            obcięcie syfiastego żarcia daje efekt piorunujący, dużo szybciej niż u dorosłego, nie rozchwiewając przy tym metabolizmu. dołóż do tego aktywność fizyczną wdrażaną przez Klimasa, wyjściowe warunki dziecka, które rosnąc przetwarza swoje zasoby nawet, gdy jest szczupłe, i masz efekt, niekoniecznie jojo czy zaburzenia.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 16:46
              „aktywność wdrażana przez Klimasa” to kolejny przepis na katastrofę - normalnie dzieci kochają się ruszać, do czasu, kiedy maja obowiązkowy trening (może być odchudzający 🙄). Zabijmy w nich radość ze sportu, to na pewno zaprocentuje w przyszłości samymi pozytywnymi efektami!
              • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 17:03
                Kryste Panie, przecież największy idiota wie, że dziecku trzeba tak wdrożyć aktywność, żeby ją polubiło. Zakładam, że chodzi raczej o granie w piłkę z tatą, a nie o interwały jak dla maratończyka.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 17:40
                  suki-z-godzin napisała:

> Kryste Panie, przecież największy idiota wie,

Mogłabyś się zdziwić wink

Skoro dietę wdrożył tak, ze dziecko czuło się winne, ze zjadło jabłko, to jak myślisz, jak sobie dał radę z wdrożeniem aktywności?
                  • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 21:28

> Skoro dietę wdrożył tak, ze dziecko czuło się winne, ze zjadło jabłko, to jak m
                    > yślisz, jak sobie dał radę z wdrożeniem aktywności?

the point is, ja nie wiem czy dziecko się czuło winne. w moim odczuciu raczej zajawione na pracę z tym trenerem. a kto ma rację - nie wiadomo.
        • rb_111222333 Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:57
          Zalonkowany wyżej Bartek chudł 1 kg na tydzień. To chyba odpowiednie tempo zrzucania wagi?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:04
            rb_111222333 napisał(a):

> Zalonkowany wyżej Bartek chudł 1 kg na tydzień. To chyba odpowiednie tempo zrzu
            > cania wagi?

U dziecka??
            Nie. Nawet u dorosłego maksymalne!! (nie optymalne) tempo to 1% masy ciała tygodniowo. Czyli 1kg owszem, jeśli masa wyjściowa to 100kg.
          • kamin Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 19:10
            1 kg tygodniowo to dobre tempo dla otyłego dorosłego, a nie dla dziecka, które rośnie, wyrzynają się zęby, dojrzewa układ nerwowy i hormonalny.
            • ichi51e Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 23:30
              to dziecko miało duży zapas.
      • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 17:46
        Jeśli główna działalność pana Klimasa polega na przekonaniu dzieciaków żeby nie żarły fastfoodów tylko normalne produkty, żeby się ruszały i jeśli pan Klimas nie serwuje im zbyt radykalnego deficytu kalorycznego to z pewną taką nieśmiałością chyba mogę nie mieć nic przeciwko niemu.
        • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 07:49
          Yyyy... Wyzej majenkir wkleila cytat obrazujacy na czym polega dzialalnosc tego pana. Dzieciak zjadl jablko "kiedy nie trzeba i przyznal sie do tego"- to jest fundowanie zaburzen odzywiania a nie wdrazanie zdrowych nawykow. Sorry, kolejny szarlatan, ktory ma chwilowe spektakularne efekty. Jak dorosli sie na takie bajery lapia to ich problem, ale zeby to dzieciom robic- masakra uncertain
      • czerwonylucjan Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:06
        Zmiana nawykow w ciagu 1-2 miesiecy? Te dzieci musza byc na restrykcyjnych dietach jeslu chudna tak duzo (5-6 kg/miesiac)
        • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:09
          nieprawda. nie ma co porównywać dorosłego z dzieckiem - które rośnie, ma zupełnie inny ruch spontaniczny niż dorosły i które ma dobrze podkręcony metabolizm (między 5 a 20 pogarsza się ale i tak nie ma co porównywać z dorosłym) www.science.org/content/article/little-kids-burn-so-much-energy-they-re-different-species-study-finds
          • czerwonylucjan Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:07
            Eee a co ty porownujesz wzrastajace dziecko o wadze 40 kg z doroslym ktory warzy 70 kg. Przeciez to 10% utraty wagi miesiecznie!!
            • czerwonylucjan Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:09
              Tj utrata 10-12% masy ciala!! Na to sie powinno dawac min 3 mies.
        • g.r.uu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:17
          Niekoniecznie. Może po prostu jedzą normalnie zamiast napychać się syfem i więcej się ruszają.
    • angazetka Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 18:57
      Mam bardzo mieszane uczucia wobec takiego "publicznego" odchudzania dzieci.
    • cegehana Re: Efekt Klimasa 23.05.22, 19:11
      Nie znam dzieci, nie wypowiadam się o samej metodzie, uważam że szkodliwe jest umieszczanie w mediach informacji o tych metamorfozach. Zupełnie niepotrzebna presja.
    • zuzanna_a Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 06:07
      Zgadzam sie.
      Chajzer z tym pisaniem pod kazdym postem peanow robi sie do urzygu nudny.

Za to lubie ematke, ze jak cala polska robi pod siebie z wrazenia na jakis temat - tu dostrzega sie zupelnie co innego.
    • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:07
      Sorry, to jest chore. Komentarze od starych bab, ze dziecko jest ciachem, przystojniakiem, doradzanie "jeszcze tylko idz do fryzjera i bedzie super", albo takie "dowcipne" teksty jak ten o zmianie plci. Powinno byc zabronione takie bezrefleksyjne wystawianie dziekciakow w necie na ocene obcych doroslych.
      • lauren6 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:23
        Co to znaczy "nie popieram operacji zmiany płci"?
        Może jakiś TERF mi wytłumaczy.

Jakoś nikt nie pisze: nie popieram wycinania zmian nowotworowych, ale.., nie popieram operacji plastycznych, ale... . Nie potrzebujesz chirurgicznej korekcji płci to sobie fiuta nie ucinaj. Proste i logiczne 🤷‍♀️
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:46
          >Co to znaczy "nie popieram operacji zmiany płci"?

Nic, bo nic takiego jak "zmiana płci" nie istnieje.

Nie ma za co.
      • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:26
        Te komentarze tez sa dla mnie oblesne.
        • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:17
          tam dużo dziwnych. Ludzie radzący zmianę fryzury (względnie którzy nie zamykali ze Bartek jest chłopcem) chyba chorzy umysłowo.
    • mgla_jedwabna Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:39
      Ale to jest odchudzanie stukilowych czternastolatków, czy dziesięciolatków, u których całość nadwagi to kilkanaście kg?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:50
        mgla_jedwabna napisała:

> Ale to jest odchudzanie stukilowych czternastolatków, czy dziesięciolatków, u k
        > tórych całość nadwagi to kilkanaście kg?

Ja tam widziałam dzieci poniżej 10 roku życia.
        • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:52
          Ja znalazlam nawet 4 latke.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 08:53
          4-latka.

• ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:19
            nigdy ciekawe ze dzieci które na starcie miały pulchne buzie nawet jak schudną pozostają okrągłe. To chyba taki typ który się wyostrzy dopiero jako dorosły.
            • 35wcieniu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:54
              Może się wcale nie wyostrzyć. Są tacy ludzie, którzy z twarzy zawsze wyglądają na grubszych niż są.
          • kura17 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:32
            Laura ma 5 lat i jest dowodem, ze to zmiana na cal zycie ...
            • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:38
              Tak! Po roku! Noz cholera, chyba to dziecko nie ma smiertelnej choroby z okreslona data zgonu, ze to juz finito jesli o jej zycie chodzi...
            • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:18
              Nie zapominaj, że teraz jest piękna...
          • milva24 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 12:47
            Smutne to jakieś. Takim maluchom wystarczy ograniczyć słodycze i zachęcić do ruchu i żadne "odchudzanie" nie jest potrzebne.
          • swinka-morska Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:35
            4-latka odchudzona o 14 kg? To ile ważyła wyjściowo? Załóżmy, że przeciętna 4-latka waży około 18-20 kg, a dziecko z nadwagą około 25 kg. To jak może zrzucić 14 kg???
            • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:51
              widocznie ta ważyła 40.
              • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:53
                spokojnie 40
                • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:21
                  Nie no nie przesadzaj. MOja 10 latka (fakt szczupła ale tez ma troche mięsni od treningów) waży 30 kg, mając ponad 140 cm. Nie jest możliwe aby to dziecko wazyło 40 kg.
                  A nawet jak ważyło 30...to nie wiem czy utrata prawie 50% wagi jest zdrowa.
                • agonyaunt Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:14
                  Ichi, ale wiesz, że wklejanie tutaj tych zdjęć to nie tylko świństwo względem tych dzieci, ale też łamanie prawa?

• suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 21:38
                    agonyaunt napisała:

> Ichi, ale wiesz, że wklejanie tutaj tych zdjęć to nie tylko świństwo względem t
                    > ych dzieci, ale też łamanie prawa?
                    >
                    z którego paragrafu?
                    • agonyaunt Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 22:05
                      >z którego paragrafu?

Art. 81 Prawa Autorskiego.
                      • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 12:17
                        agonyaunt napisała:

> >z którego paragrafu?
                        >
                        > Art. 81 Prawa Autorskiego.

Te osoby zgodziły się na wykorzystanie wizerunku przez firmę Klimasa, a to co zapodano tutaj to przeklejka firmowej strony, powszechnie dostępnej. Nikt nie rozpowszechnia fotek z prywatnego profilu, nikt nie udaje że fotografie jego autorstwa.
                      • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:34
                        Nie bo nie wykorzystujesz tego ani w swojej pracy zawodowo ani artystycznie. W dodatku nie wklejasz samych zdjęć sciagnietych a zrzut ekranowy z dyskusją. Nie łamie żadnego prawa.
                        Wrzucone zdjęcie do sieci niestety zaczyna żyć własnym życiem...dlatego uwazam, ze takie posty czy reklamy powinny być zabronione
            • mrs.solis Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 13:53
              Ponad 30 kg. W tej rodzinie schudli wszyscy lacznie 120 kg.
              • majenkir Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:06
                Pytanie jak długo zostaną te 120 kg chudsi 😉.
                Mama Sylwia faktycznie wylaszczona
                • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:13
                  myśle ze łatwiej jak schudła cała rodzina - być może to właśnie znaczy ze zmienili styl zycia
            • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:19
              Moja waży 16 kg a ma 5 lat!!!! Jest szczupła...ale nie ejst jakoś specjalnie wychodzona. To dziecko ważyło 30 kg???
              • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 18:47
                wydaje się ze niestety tak. Wydaje się być w ogóle duża jak na 4 latke
                • umi Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:37
                  Obie wygladaja jak pedzone na jakims.... eee... niedobrym dla dzieci jedzeniu. Takie dzieci latwo odchudzic, wystarczy zaczac karmic zdrowo i smacznie. Tej mniejszej juz w ogole robia krzywde. Gdzie oni je stoluja? W McD?
          • agonyaunt Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:14
            Masz zgodę autora i matki na wklejenie tutaj tego zdjęcia?
            • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:25
              zdjęcie jest publicznie dostępne na fb
              • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:29
                mogę dorzucić jeszcze jedno #fektklimasa Klimasa ze swoimi aniołkami!
                • agonyaunt Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:40
                  Ichi, swoje fotki możesz wrzucać do woli, cudze są chronione prawnie.
                  Poza tym czasem warto się powstrzymać, nie tylko ze względu na prawo, ale zwykłą przyzwoitość. To że niektórzy rodzice mają w nosie ochronę własnych dzieci, nie znaczy, że powinno się tym dzieciom jeszcze bardziej zabierać prywatność.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 21:32
                  ichi51e napisała:

> mogę dorzucić jeszcze jedno #fektklimasa Klimasa ze swoimi aniołkami!
                  >

🤢🤢🤢
              • agonyaunt Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 20:37
                To że ktoś upublicznia coś na swoim profilu nie oznacza, że można to sobie wziąć i wkleić na innej stronie. Wystarczyło podać link. A ty wzięłaś sobie zdjęcie i je wykadrowałaś (łamanie praw autorskich fotografa), wrzuciłaś zbliżenia twarzy (naruszenie praw do wizerunku) i generalnie zrobiłaś świństwo dzieciakom rozpowszechniając w sieci fotki, których nawet rodzice nie powinni publikować.
                • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 21:50
                  cóż widać tej rodzinie nie przeszkadza ze świat wie jak wyglądają/wyglądali.
                • turzyca Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:10
                  >Wystarczyło podać link.

Podawanie linków powoduje, że tym ludziom nabija się wejścia, co ich promuje w algorytmach, co przyczynia się do rozpowszechniania tych głupot.
                  Hasło "stop making stupid people famous" obejmuje także cytowanie za pomocą zrzutu z ekranu zamiast linkowania.

>To że ktoś upublicznia coś na swoim profilu nie oznacza, że można to sobie wziąć i wkleić na innej stronie.

Na publicznym profilu? Można. Z zamkniętej grupy lub z postu widocznego tylko dla znajomych? Nie. Po to są ustawienia prywatności.
                • mgla_jedwabna Re: Efekt Klimasa 25.01.23, 10:20
                  "Upublicznia" nie oznacza nic innego, jak właśnie "czyni publicznym, dostępnym dla szerokiej publiczności/opinii publicznej", zatem tak - można to sobie komentować dalej na publicznych forach, podobnie, jak można cytować publiczne wypowiedzi. Zbliżenia twarzy również nie oznaczają wyciągnięcia prywatnej informacji na widok publiczny - tam nie ma ani jednego bita, którego nie zamieściłaby osoba upubliczniająca zdjęcie.
    • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:19
      > Z kolei na IG jedna z cialopozytywnych influencerek zwraca uwagę na szkodliwość takiego odchudzania

a co się ciałopozytywnej influencerce nie podoba? fakt, że małe grubiątka zmieniają się w dzieci szczuplejsze, pewniejsze siebie, z błyskiem w oku? a może to, że Klimas każe ćwiczyć?

zastanówcie się, co może narobić więcej złego, kilka miesięcy odchudzania, czy jednak, w myśl, że dzieci odchudzać nie należy, pozostawienie spraw własnemu biegowi i hodowanie małego tłuściocha, dla którego batonik to przedłużenie ręki.
      nie wiem też, skąd (może z tyłka jakiejś ciałopozytywnej influencerki) wyciągnięta została teza, że Klimas to tylko redukcja jedzenia - z tego, co znajduje się na stronie internetowej wynika, że w procesie odchudzania wdrożony zostaje sport i ogólna zmiana nawyków. tym dzieciom nie dzieje się krzywda dlatego, że stosują się do pewnego rygoru. zdrowsze wydaje się być wahadło wychylone w tą stronę, niż gdyby z małego pączusia miała wyrosnąć kolejna influencerka ważąca grubo ponad stówę, uparcie twierdząca, że nic jej nie dolega, a problemy typu niepłodność, rozwalona gospodarka hormonalna czy zasap po dłuższym spacerku wcale nie mają związku z przekroczeniem normy wagowej o jakieś 40kg.
      • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:22
        Tu jest dyskusja o tempie odchudzania. Ta mała 4 latka wyżej schudła 14 kg. Ile wazyła wczesniej 30?? schudła 50% swojej wagi
        • mrs.solis Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:41
          Wg. mnie zrzucila nadwage, a nie schudla ze swojej wagi.
          • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:48
            NO ale zrzuciła 14 kg...Nie wiem czy jednak nie za szybko. NO ale wolniej nie byłoby spektakularnych efektów
            • mrs.solis Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 15:03
              Chyba nie sadzisz, ze rodzice glodzili dziecko i wdrozyli morderczy trening zeby szybciej schudlo. Widocznie u dzieci dziala to inaczej niz u doroslego. Skoro rak u dzieci rozwija sie szybciej niz u doroslych to i pewnie sa w stanie schudnac szybciej. Chyba nikt z nas tutaj nie odchudzal otylego 4 latka, wiec nikt z nas nie wie jak szybkie sa efekty.
              • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 15:11
                ale każdy chyba widział ze z dziecka potrafi po kilku dniach choroby zostać połowa człowieka.
              • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 16:41
                Nie o to chodzi. Chodzi o to ze to za szybko. Bo dziecko rośnie, rosną mu kości...
                • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:58
                  Ale dziecko nie rośnie na tkance tłuszczowej, którą ma odłożoną na trzustce, wątrobie, twarzy, boczkach, udach.
                  Kości też nie. Dziecko do prawidłowego wzrostu potrzebuje odpowiedniej podaży białka, minerałów, witamin i zapasów energii. Tyle.
                  Wiem za to, co faktycznie potrzebuje tej tkanki tłuszczowej: postępująca cukrzyca typu 2 i stany zapalne tętnic.
        • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:44
          A to juz tylko skrajnosci istnieja? Albo fastoodowy maly grubas, albo fb-fit dziecko, ktore "przyznalo sie do zjedzenia jablka"? Lol
    • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 14:23
      Jestem przeciwna ochudzaniu dzieci w TV czy w internecie.
      To wrzucanie zdjęc przed i po i te oblesne komentarze/.
      • ichi51e Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 15:12
        mnie to tez odrzuca. W życiu za żadne pieniądze bym się na takie reklamowanie pną nie zgodziła. Matka musi być niespełna rozumu
        • 1matka-polka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 15:15
          ichi51e napisała:

> mnie to tez odrzuca. W życiu za żadne pieniądze bym się na takie reklamowanie p
          > ną nie zgodziła. Matka musi być niespełna rozumu
          >

I to jest jeden z powodow otylosci tych dzieci. I do tego zrodla trzeba dotrzec zamiast manipulowac dzieciakami na pokaz🙄
          • bene_gesserit Re: Efekt Klimasa 15.11.23, 10:14
            Też mi się tak wydaje. To jest lans na dziecku, który nakręca ten cały Klimas.

I mam wrażenie, że zwłaszcza w przypadku małych dzieci wystarczyłyby warsztaty z rodzicami. Cała odpowiedzialność za 15hg nadwagi u malucha ponoszą oni. To ignorancja i głupota rodziców. To nie czterolatek ma zmienić nawyki, ale do rodziców ma dotrzeć, co się stanie, jeśli dzieciak będzie pił codziennie butelkę coli i wtranzalal kajzerki z szynką.
    • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 15:23
      Dobra, nie jestem dietetykiem, wiec nie oceniam, czy utrata wagi nie za szybka i czy to zdrowe w tym wieku. Ale sam fakt, ze koles sie reklamuje w ten sposob- podkreslajac ile kg w jakim czasie ubylo- duzo o nim mowi.
      • gronostajka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 17:27
        efekt k****a
        To jest chore i powinni tego zabronić. Dzieciaki i nastolatki może i schudły, ale szczerze wątpię, żeby przyczyny nadwagi/otyłości zniknęły. Raczej widzę kilka dodatkowych, które mogą się pojawić po tak szybkim odchudzaniu pod czujnym okiem obleśnych komentatorów. Jak zawsze w tego typu imprezach pojawia się guru, media, zdesperowani ludzie, obowiązkowe sesje przed i po, p***lec związany z liczbami (100kg w 2 tygodnie u noworodka! zobacz zdjęcia przed i po!!!) i gratulacje, a potem chowanie po szafach, jak efekt jojo przybędzie. Jak to robią dorośli sobie sami, to może i jeszcze pół biedy (chociaż i tak mi żal), ale przy dzieciakach to już mi się nóż w kieszeni otwiera
        • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 17:36
          Jest taki film z motywem odchudzanie: przed i po- "Grubasy"- bardzo fajny, polecam.
          • gronostajka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 18:02
            dodam do długiej listy filmów do obejrzenia, którą mam obok długiej listy książek do przeczytania smile
          • kotejka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 19:07
            Ma czym te grubasy? Chce oglądać
            • fornita111 Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 19:51
              Ja ogladalam na cda- ale widze, ze juz tylko w premium dostepny film.
        • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 22:59
          Przyczyny otyłości są zazwyczaj te same: nadwyżka kaloryczna. Jeśli np. dzieciaczki przestały obżerać się słodyczami w domu i chodzić do Maca na obiady, to przyczyny jak najbardziej zniknęły.
          • melisananosferatu Re: Efekt Klimasa 25.01.23, 09:43
            Bzdura. Jest wyroznionych 59 powodow otylosci. 25 hormonow decyduje o tym jak bedzie ksztaltowala sie nasza waga. To podstawowe informacje ale lepiej klepac farmazony.
    • kotejka Re: Efekt Klimasa 24.05.22, 19:17
      Znam kilka osób, które były pod osobista opieka Klimasa
      Dorosłych - bardzo spektakularne efekty
      Bardzo krótkotrwałe
      Po ustaniu nadzoru powrót do starych nawyków i wagi
      Koledzy mojego syna - bardzo otyli chłopcy lat 13 jeden ma świetną sylwetkę,.ćwiczy
      Wygląda mega
      Drugi jest bardzo bardzo chudy
      Az niepokojaco
      Trzeci - "po klimasie" je na co ma.ochote i jest misiaczkowaty
      Ale bardzo dużo trenuje, bo to piłkarz
      Wiec wnioski mam takie
      W "czasie Klimasa" każdy osiągnie wow
      "Po klimasie" zależy od każdego co z tym zrobi
      Szkód ma zdrowiu nikt nie rejestrował ze znajomych mi osób, więc zakładam, że chłop wie co robi i nie szkodzi
      • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:33
        Czy dobrze zrozumiałam? ten trzeci był kiedyś bardzo otyły a teraz jest tylko misiaczkowaty i dużo trenuje?
        Wygląda na to że dzieciom od Klimasa zostały dobre nawyki, dorosłym niekoniecznie.
    • ursula.iguaran Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 13:40
      Bratanek jako 10-11 latek miał nadwage i za radą dietetyka zmienił dietę (caął rodzina) plus zaczął więcej się ruszać. Dietetyk jednak mówił że żadnego dochudzania, ma jeść normalne porcje, zdrowe i ćwiczyć. w tym wieku po prostu wzrost ma dogonić wagę, ważne żeby przestać nadmiernie przybierać. I tak też się stało.

Nie musiał się katowac dietą, ćwiczyć nadmiernie. Wystarczyła zmiana nawyków. Długotrwała. Całej rodziny.

Moim zdaniem to co robi Klimas nie jest zdrowe i dobre dla tych rodzin.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:16
        ursula.iguaran napisała:

> Bratanek jako 10-11 latek miał nadwage i za radą dietetyka zmienił dietę (caął
        > rodzina) plus zaczął więcej się ruszać. Dietetyk jednak mówił że żadnego dochud
        > zania, ma jeść normalne porcje, zdrowe i ćwiczyć. w tym wieku po prostu wzrost
        > ma dogonić wagę, ważne żeby przestać nadmiernie przybierać. I tak też się stało
        > .
        >
        > Nie musiał się katowac dietą, ćwiczyć nadmiernie. Wystarczyła zmiana nawyków. D
        > ługotrwała. Całej rodziny.
        >
        > Moim zdaniem to co robi Klimas nie jest zdrowe i dobre dla tych rodzin.

I to jest jedyne słuszne podejście do nadwagi dzieci. A najlepiej, żeby dzieciaki w ogóle nie znały pojecia „dieta odchudzająca”, żeby zrozumiały, jaka jest rola każdego ze składników odżywczy ch w diecie, i nauczyły się zdrowo komponować posiłki. Mają jeść do syta, i wtedy, kiedy są głodne, a niekiedy zegarek pokaże, że czas na posiłek.
        • suki-z-godzin Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 16:21

> Mają jeść do syta, i wtedy, kiedy są głodne, a niekiedy zegarek poka
          > że, że czas na posiłek.

Część dorosłych tego nie kuma, a Ty od dzieci wymagasz? Dodaj: jeść kiedy jest smutno, jeść kiedy stres, jeść żeby się nie zmarnowało, jeść bo się ciocia obrazi...
        • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 23:01
          Nie ma dowodów na to, że to jedyne słuszne podejście do nadwagi dzieci. Ba - są za to dowody naukowe, że późniejsza walka z cukrzycą i chorobą wieńcową (obie są produkowane u otyłych dzieci) oznacza dużo większe problemy w cofaniu tych chorób. Innymi słowy: im później zrzucają wagę, tym te dwie jednostki chorobowe już dalej posunięte.
        • adamkwiatkowski1 Re: Efekt Klimasa 05.07.22, 23:15
          "żeby zrozumiały, jaka jest rola każdego ze składników odżywczy ch w diecie, i nauczyły się zdrowo komponować posiłki. Mają jeść do syta, i wtedy, kiedy są głodne"

Fun fact: wdrożenie tych zasad może spokojnie spowodować, że dziecko zrzuci wagę. I to szybko.
      • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:30
        " Dietetyk jednak mówił że żadnego dochudzania, ma jeść normalne porcje, zdrowe i ćwiczyć. w tym wieku po prostu wzrost ma dogonić wagę, ważne żeby przestać nadmiernie przybierać. I tak też się stało."

Ile czasu (miesięcy, lat) zajęło mu dogonienie wzrostem wagi czyli dojście do optymalnej wagi?
        • hanusinamama Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:37
          Ale chodzi o efekt expres?? Czy o zdrowie dziecka? Bo zdecydowanie zdrowiej jak w 2 lata dogoni niż bedzie na diecie z efektami Klimasa po pół roku
          • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:48
            hanusinamama napisała:

> Ale chodzi o efekt expres?? Czy o zdrowie dziecka? Bo zdecydowanie zdrowiej jak
            > w 2 lata dogoni niż bedzie na diecie z efektami Klimasa po pół roku
            >

O nic mi nie chodzi, pytam bo jestem ciekawa, nie mam żadnej tezy.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:41
          aandzia43 napisała:

> " Dietetyk jednak mówił że żadnego dochudzania, ma jeść normalne porcje, zdrowe
          > i ćwiczyć. w tym wieku po prostu wzrost ma dogonić wagę, ważne żeby przestać n
          > admiernie przybierać. I tak też się stało."
          >
          > Ile czasu (miesięcy, lat) zajęło mu dogonienie wzrostem wagi czyli dojście do o
          > ptymalnej wagi?
          >
          >

Jakie to ma znaczenie, ile mu zajęło?
          Jeśli dogonił naturalnie, to jest duś szansa, ze będzie utrzymywał prawidłowa wagę w dorosłym życiu.

• aandzia43 Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:47
            Pytam z czystej ciekawości, żadnego podstępu w tym nie ma wink Miałam w dzieciństwie koleżankę, dość grubą, która w początkach okresu dojrzewania "wyciągnęła się" i potem przez całe życie była taką całkiem zgrabną choć nie chudą, średniej budowy najpierw dziewczyną a potem kobietą. Chyba to było optimum dla jej konstrukcji fizycznej. Nie wiem czy tak sama z siebie się wyciągnęła, czy rodzice zmienili coś w sposobie odżywiania.
        • ursula.iguaran Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:52
          Po roku już było widać efekty, a potem przyszedł okres dojrzewania, bratanek bardzo urósł w krótkim czasie i problem odszedł w niebyt.
          • aandzia43 Re: Efekt Klimasa 25.05.22, 15:59
            Dzięki smile U koleżanki o której piszę w poście wyżej też trwało to parę miesięcy, najwyżej rok. Ona już bardzo nie urosła bo to wcześnie dojrzewająca dziewczyna i w trakcie tego chudnięcia/rośnięcia przybyło jej najwyżej kilka centymetrów.
    • filmmk Re: Efekt Klimasa 18.06.22, 20:28
      W związku z tym, ze miałem okazje współpracować z Leszkiem Klimasem przez kilka miesięcy mogę sprostować kilka rzeczy, które tutaj się pojawiły. Przede wszystkim to co proponuje Leszek Klimas to nie dieta, tylko zmiana nawyków żywieniowych. Oczywiście na początku zasady są dość restrykcyjne, ale nie oznacza to małych ilości jedzenia. Wręcz przeciwnie. Ze swoją otyłością walczę od 25 lat, a z otyłością swojego dziecka od 5. Spróbowałem praktycznie wszystkiego, od dietetyków przez różne cudowne diety gwiazd, do większości cateringów dietetycznych, które są na rynku. Większość diet oznaczała mała ilość jedzenia. W tym wypadku je się 5 obfitych posiłków dziennie. To co kluczowe, to jak łączyć produkty w ramach posiłku, dlatego może być tak, ze zjedzenie jabłka o danej porze może być problemem, a o innej porze już nie jest. Co się je: mięso (kurczaka, indyka, krolika, wieprzowinę, wołowinę, ryby, owoce morza), jajka, sery (biały, feta, mozzarella,), jogurty, płatki owsiane, ziemniaki, kasze, ryż, pieczywo, owoce (truskawki, maliny, borówka) warzywa w prawie każdej postaci i w każdej ilości. Co to znaczy? Ze je się praktycznie wszystko. W diecie nie ma słodyczy (pojawiają się od czasu do czasu), a do przygotowania posiłków wybiera się te produkty, które maja najmniejsza zawartość cukru z tych dostępnych w sklepie.

Oprócz zasad zdrowego żywienia - dochodzi jeszcze ruch - godzina spaceru dziennie. Po 4-5 miesiącach dochodzą opcjonalnie dodatkowe ćwiczenia.

Tempo spadania wagi - wyniki robią wrażenie, bo bardzo szybko gubi się pierwsze kilogramy. W moim wypadku w pierwsze 2 tygodnie zjechałem
      8 kg - zjechała opuchlizna. Przez kolejne tygodnie waga spadała po 1,5 kg w tydzień. Po 3-4 miesiącach było to po 0,8-1 kg tygodniowo. Pod koniec około 0,5 kg tygodniowo. Co ważne - po dwóch tygodniach wyrzut energii był olbrzymi i utrzymuje się do dzisiaj. Pierwsze dwa tygodnie były wyzwalaniem, potem trzymanie się tych zasad nie jest wcale wielkim wyzwaniem, pod warunkiem, ze posiada się podstawowa wiedze kulinarna (podkreślam podstawowa). Oczywiście mam w tym wypadku na myśli osobę dorosła. Moj syn miał chwile słabości, ale Leszek za każdym razem znajdował rozwiązanie dla jego potrzeb.

Filip Hajzer - robi robotę promując Leszka Klimasa i … swój biznes. Zachęcam do weryfikacji KRS spółki. W czasie obozu wykonał kawał dobrej roboty dając dzieciom i rodzicom ogrom motywacji.

Zdjęcia przed i po - miałem mieszane uczucia, nie publikuje zdjęć moich ani moich dzieci w internecie. Ale dla mojego syna zdjęcia innych dzieci były wsparciem w trudnych momentach, prosił czasami, żeby mu pokazać, ze kto pojawił się u Leszka. Na koniec swojego efektu również trafił na profil Leszka i widać, ze było to dla niego wazne. Czy komentarze cytując „starych bab” są złe? Moj syn potraktował to jako docenienie jego wysiłku, wiec przeczytaliśmy je wszystkie.

Podsumowując - uważam, ze Leszek wykonuje kawał dobrej roboty, ze nie jest to kolejna cud dieta i uzdrowił moja relacje z jedzeniem. Podobnie w przypadku mojego syna.

• mamkotanagoracymdachu Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 10:12
        I ile czasu już utrzymujesz prawidłowa wagę?
      • molaaa37 Re: Efekt Klimasa 24.01.23, 23:19
        Bzdura bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura. KaZdy kto odxhudzal sie u Klimasa wie, ze wiecej jest produktow zakazanych niz tych, ktore faktycznie sie je.
        To nie jest zadna zmiana nawykow, to restrykcyjna dieta ketogeniczna, dla kazdego dokladnie to samo, zero indywidualnego podejscia.

Jesli piszesz o wiedzy kulinarnej to trzeba miec calkiem
        Sporą bo od Pana Klimasa nie dostajesz ZADNEGO jadlospisu, musisz sobie wszystko wygooglowac SAM!!!!
        Podkresle, ze za 1400 zlotych dostajesz jedna kartke odrecznie napisala przez asystentke.
        Troche czary mary dla ludzi szukajacych ostatniej deski ratunku i gotowych zaplacic krocie.
      • molaaa37 Re: Efekt Klimasa 24.01.23, 23:21
        I od kiedy u Klimasa można jeść FETĘ???? Albo jogurty?
        Chyba podczas ostatniego tygodnia diety…
    • mariannakaas Re: Efekt Klimasa 19.06.22, 10:08
      czy wy też musieliście zapłacić gotówką? Bez żadnego paragonu, pokwitowania, oficjalnego potwierdzenia zapłaty? Mnie sama wizyta rozczarowała. Dietetyczka w klinice Klimasa mało zorganizowana, notująca coś niedbale na kartce. Odniosłam wrażenie, że nie jest prowadzona żadna dokumentacja medyczna dziecka a wszystko to taka prowizorka.
      • molaaa37 Re: Efekt Klimasa 24.01.23, 23:09
        To samo u mnie. Byłam na dwóch wizytach. Jedna kartka z tym co mogę a czego nie mogę jeść. Przepisy miałam sobie sprawdzić w internecie. Nawijał mi na uszy teksty o za małej ilości wody w wodzie, jego asystentki są nauczone NA PAMIĘĆ pewnych kwestii. Nikt nie jest traktowany indywidualnie. Każdy z nas dostaje to samo.
        Zrezygnowałam szybko bo ta dieta to nie zmiana stylu życia ani nauka zdrowego żywienia tylko katorga nastawiona na to aby Pan Klimas miał jak najszybsze efekty w najkrótszym czasie.
        • kotejka Re: Efekt Klimasa 24.01.23, 23:12
          Za mała ilość.wody w wodzie? A możesz coś.wiecej?
    • pelissa81 Re: Efekt Klimasa 20.06.22, 08:08
      A jak odchudzić już otyłe dziecko?
      • 1matka-polka Re: Efekt Klimasa 20.06.22, 10:47
        pelissa81 napisała:

> A jak odchudzić już otyłe dziecko?

Najlepiej zrobic sobie nowe, szczupłe...
    • nangaparbat3 Re: Efekt Klimasa 15.11.23, 10:41
      Każde odchudzanie radykalne, a niepolegające na stopniowej, powolnej i trwałej zmianie trybu życia i odżywiania sie, uważam za co najmniej ryzykowne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka