Dodaj do ulubionych

Chroniczne niewyspanie...

14.07.22, 14:17
Może niektóre kojarzą moje wątki - zdrada i rozstanie z mężem, potem 8 miesięcy walki z rakiem mamy i jej śmierć miesiąc temu. A w tym tygodniu finał rozwodu. Dużo emocji, ogromny kaliber. Jakoś się zbieram, choć dni są lepsze i gorsze. Ale od jakiegoś czasu mam po prostu doła, mimo że pracuje, zajmuje się dziećmi, spotykam się z ludźmi. Jestem taka rozedrgana, budzę się z uczuciem niepokoju. Od tygodni już śpię kijowo. Budzę się zawsze przed budzikiem, budzę w nocy. Nie jestem zdenerwowana, nie mam atakow paniki czy coś. Po prostu się budzę i jestem wybudzona. I tak sobie dziś pomyślałam, że skoro od takiego czasu tak sypiam to nie ma bata żeby to się nie zaczęło przekładać na stan psychiczny. Nie dość, że procesuję duże rzeczy emocjonalnie to jeszcze nie regeneruję się jak powinnam. Nie chcę brać jakichs leków na receptę, myślę że to nie ten level żeby już aż tak działać. Może polecicie mi jakieś sposoby na to by w tej walce o równowagę życiową przynajmniej się wysypiac?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 14:26
      Nie ma się co dziwić, spotkały Cię dwa stresy dużego kalibru na raz.
      Jeśli nie chcesz farmakologii (moim zdaniem to JEST ten kaliber), to próbuj technik relaksacyjnych i oddechowych.
    • berdebul Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 14:28
      Sport i nauka oddychania. Oddech jest bardzo ważny i bardzo wpływa na emocje.
    • silenta Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:08
      Zbadaj TSH i FT4. Oczywiście te objawy mogą być jak najbardziej związane z Twoimi przeżyciami ale nadczynność tarczycy daje podobne objawy.
    • nangaparbat3 Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:25
      Właśnie leki na receptę są bezpieczniejsze, przebadane dokładnie. bez recepty możesz kupować leki które Cię uzależnią i takie, których odpowiednia dawka daje spokój raz na zawsze.
      Idź do psychiatry, powiedz, co się dzieje, pewnie da Ci trittico - lekarze bardzo go chwalą, to antydepresant brany na noc. Jak zapewniają (lekarze, w tym moja siostra, więc raczej by nie ściemniała) - nie uzależnia, rzadkość w wypadku leków na sen.
      • daszka_staszka Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:29
        Trittico dla mnie na problemy ze snem jest super i łatwo się go odstawia
        • nangaparbat3 Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:39
          właśnie. I nie trzeba go brać codziennie, tylko w razie potrzeby.
          Sama nie używałam,ale trzymam w szufladzie, jakby co.
      • kachaa17 Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 22:45
        Ja właśnie biorę Triticco i uważam, że jak najbardziej u autorki to jest wskazane. Takie dlugotrwałe niewysypianie się jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.
    • daszka_staszka Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:28
      To jest ten level żeby brać leki na receptę.
    • shellyanna Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:40
      Jeśli budzisz się wyspana, to może potraktuj ten czas jako czas dla Ciebie? Na sport, spacery? Pielęgnacje?
      • youngagain Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 17:50
        No właśnie robię sport, robię pielęgnację. Ale po prostu zepsulo mi się spaniesad I widzę że jestem zdołowana, co oczywiście ma prawo mieć miejsce po tym wszystkim co przeszłam, ale też ten niepokój myślę ma związek z tym, że skoro kijowo śpię to jestem zmarnowana strasznie
    • kozica111 Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 19:17
      melatonina, magnez, dermonox, minie...
    • hrabina_niczyja Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 20:00
      Bez leków nic nie zdziałasz. To może i pewnie jest początek depresji. Wybrałabym się do psychiatry. Uważam, że nie ma sensu się męczyć i pogłębiać tego stanu. Leki to nie koniec świata, a bardzo pomagają.
    • pepsi.only Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 20:02
      Może na początek melatonina?
      • daszka_staszka Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 22:04
        Melatonina pomoże tylko jeśli.
        powodem bezsennosci jest niedobór melatoniny. Dziewczyna ma typowe nerwicowe zaburzenia snu, tu pomogą antydepresanty na receptę a nie durne suplementy z reklam
    • youngagain Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 21:33
      Znalazłam w domu stare triticco i wzięłam pół tabsa. Zobaczymy.
      Myślicie że to początek depresji? Bo oczywiście humor mam zdołowany, wiadomo. Ale też właśnie przypaletal mi się ten zepsuty sen i jakis wewnętrzny niepokój. A nawet gadanie z ludźmi czasem wydaje się wysiłkiem i jakoś się zaczęłam spinac jak gadam z ludźmi, dziwne na maksa bo nie miałam z tym problemu. Mam wrażenie że mój układ nerwowy jest jakiś naruszony, rozedrgany...
      • daszka_staszka Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 22:05
        Tak, to są objawy, które powinny być powód.konsultacji u psychiatry
    • eriu Re: Chroniczne niewyspanie... 14.07.22, 21:53
      Przy problemach ze snem to trzeba natychmiast iść do lekarza, bo sobie utrwalasz problemy. Takie problemy leczą psychiatrzy. I słyszałam że się powinno iść jak masz już problem 2-3 tygodnie. Nie warto czekać.
      • princesswhitewolf Re: Chroniczne niewyspanie... 15.07.22, 00:13
        A lekarz ma rozdzke czarodziejska?
        Daje leki nasenne.
        Lekarz to nie psychoterapeuta. I nie kazda bezsennosc wymaga psychoterapii
        • eriu Re: Chroniczne niewyspanie... 15.07.22, 11:53
          Lekarz ma za sobą wiele lat studiów. Nikogo nie zmusi do brania leków, ale może rozpoznać z czym te problemy są związane. Czy to samodzielny problem, czy objaw większego problemu. W przypadku autorki kiedy przechodzi przez tak trudny czas i już sama widzi, że ma obniżony nastrój warto żeby odwiedziła psychiatrę. Nie warto czekać aż problemy zdrowotne nie wiadomo jak się rozszaleją żeby potem człowieka z podłogi zbierać. Jeśli pójdzie kiedy są w małej skali łatwiej je zwalczyć. A i psychiatra może zalecić terapię.
    • princesswhitewolf Re: Chroniczne niewyspanie... 15.07.22, 00:09
      Promethazine Hydrochloride.

Antyhistamina powodujaca dobry sen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka