Dodaj do ulubionych

Żwirek dla kota

24.03.25, 06:48
Mam kotkę, która ma dwie kuwety, ma w nich żwirek silikonowy. Żwirek jej pasuje i ogólnie wszystko byłoby z nim ok gdyby nie to że jest on bardzo głośny. W nocy ona budzi nas tym zakopywaniem, a stara się zakopać bardzo dokładnie. Do kuwety łazi w nocy ze 3-4 razy. No nie idzie się wyspać.
Obie kuwety są na piętrze, jedna w łazience a druga w pralni. My też śpimy na piętrze. Nie chciałam dawać kuwet na dół, ponieważ tu przyjmujemy gości. Na dodatek na dole nie bardzo mam gdzie ustawić te kuwety. Mamy ogromną otwartą przestrzeń, w literę L. Tam nie postawię bo jest salon, jadalnia, kuchnia. Wiatrołap odpada, wiadomo, żeby kot nie zwiał. Jest jeszcze łazienka (no ale jak ktoś u nas jest to z niej korzysta), spiżarnia (jakoś chyba nie chcę kuwety tam gdzie trzymam jedzenie) oraz kotłownia (która musi być zamknięta).
Do rzeczy. Polećcie proszę jakiś cichy żwirek, najcichszy jaki może być. Albo może są gumowe kuwety żeby było ciszej podczas kopania. Ona rano zje i idzie spać, a my musimy do pracy niewyspani.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 06:57
      1 kuweta powinna być na dole.
      3-4 X w nocy do kuwety? Mnie by to bardzo niepokoiło i zrobiłabym kotu badania a nie martwiła się głośnym żwirkiem.

Gościom przeszkadza kuweta? smile)) Prawidłowo karmiony kot nie ma śmierdzących kup i siuśków zatem zrobiłabym badania jeżeli z kuwety czuć.
      • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 07:45
        Z kuwety nie śmierdzi. Ona 6 dni temu miała kastrację i może dlatego chodzi częściej do kuwety. Wcześniej tak nie robiła. Zresztą zadzwonię do weta i zapytam. Ale nie widać po niej żeby jej coś było. Je, pije, bawi się, śpi, nie miauczy, myje się, włącza traktorka przy głaskaniu.
        Czyli jaki żwirek polecasz?
      • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 07:54
        To dorosła kotka, jest u nas od miesiąca. Jest kochanym, grzecznym koteczkiem.
        Karmiona jest prawidłowo, saszety doliny noteci, pana mięsko. Suchego je mało, ale jak już to tez pana mięsko. Smalec gęsi i trawka na kłaki. Wodę pije codziennie.
        • serei Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 08:06
          Pan Mięsko ma dobre karmy, ale po nich i mój pies i kot częściej robią dwójeczki smile
          • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 08:15
            No dzisiaj w nocy na dwojkę była 2 razy w kuwecie. Ona robi te kupy eleganckie, takiej jak trzeba konsystencji, ale może faktycznie po tym robi częściej 😉
          • iberka Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 16:48
            Bo ma sporo podrobów. U nas 2/3 siuśki na dobę i 1 kupa. Gdybym nie zaglądnęła do kuwety, to nie wiedziałabym, że Lucyna w niej była.
      • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 08:05
        Ona jeszcze bierze antybiotyk po sterylce. Dostała na 8 dni. Dostaje też 2x w tygodniu syrop Uroceum profilaktycznie.
        • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 12:18
          uroceum ma dzialanie moczopedne przeciez, wiec nie dziwne, ze czesciej sika 😺
          z karmami pana miesko trzeba uwazac, gdzies mi mignelo, ze maja za duzo fosforu, co zle robi nerkom

cichy zwirek to lekki zwirek wiec albo kukurydziany ( benek jest super chyba, ze trafi sie zle wygrzana partia) albo drewnianowiorowy np cats best - zbrylajacy ale roznosi sie tragicznie i tez bywa nierowny
          swietny jest grecki aegean, niby bentonit ale zachowuje sie jak roslinny, lekki, swietnie bryla, nie pyli i nie halasuje, ale nie wiem czy jest dostepny w PL

musicie z kicia potestowac 😺

nasza ferajna nie lubi silikatowych, czesc nie toleruje roslinnych
          • bazia_morska Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 13:04
            Polecam Benka kukurydzianego, nie roznosi się i jest w miarę cichy.
            • aankaa Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 13:55
              też jestem z frakcji kukurydziany Benek smile
              • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 15:53
                kukurydziany benek rzadzi! nie ma lepszego roslinnnego zwirku smile
                • nikki30 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 16:43
                  >nie ma lepszego roslinnnego zwirku

Bo nie miałaś sojowegowink
                  Sojowy jest najlepszym żwirkiem jaki miałam, koty go nie roznoszą, nie śmierdzi, nie pyli.
                  • tilijka123 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 16:58
                    nikki30 napisała:

> Bo nie miałaś sojowegowink
                    > Sojowy jest najlepszym żwirkiem jaki miałam, koty go nie roznoszą, nie śmierdzi
                    > , nie pyli.
                    >
                    A jaki sojowy polecasz? Mam ochotę spróbować bo dobija mnie pylący bentonit. Przy czterech kotach łazienka po kilku dniach wygląda jakby w domu trwał remont. Non stop ścieram kurz. Oglądałam kilka sojowych na allegro i na zooplusie ale ludzie bardzo narzekają, że śmierdzą. Zamówiłam dziś MyFriend Żwirek Tofu Zielona Herbata skuszona opiniami, że najlepszy ale chętnie przetestuję też inne.

• nikki30 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 10:37
                      Sama kupuje tutaj. Plus mają genialne zabawki dla kotów.

myzooliday.pl/produkt/kit-cat-soya-clump-100-natural-eco/
                      Tę firmę ( Kit Cat) znam z Singapuru, gdzie mieszkało moje dziecko. Nawet nie wiedziałam, że ktoś ten żwirek sprowadza do Polski. Jest świetny, tam jest numerem 1 na rynku. Nie śmierdzi, nie pyli, kot go praktycznie nie roznosi (mamy teraz kociego malucha). Pachnie takim mlekiem sojowym.
                      • tilijka123 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 10:47
                        Dzięki. Wypróbuję.
                      • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 13:22
                        pachnie ? smierdzi raczej, draznil mnie mocno i kotka, ktora nigdy nie nasikala poza kuweta, po wsypaniu tego zwirku miala swoj pierwszy raz

czyli, jak zwykle, co kotu pasuje
                        • tilijka123 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 14:35
                          mysiulek08 napisała:

> pachnie ? smierdzi raczej, draznil mnie mocno i kotka, ktora nigdy nie nasikala
                          > poza kuweta, po wsypaniu tego zwirku miala swoj pierwszy raz
                          >
                          > czyli, jak zwykle, co kotu pasuje
                          >

Tego się właśnie obawiam. Będę testować w formie dostawionej dodatkowej kuwety i zobaczymy czy kotom podpasuje. Kukurydzianego nie chciały używać, dostałam cały wielki wór i w końcu mieszałam go z bentonitem, żeby nie wyrzucać.
                        • nikki30 Re: Żwirek dla kota 27.03.25, 13:59
                          Mysiulku z całym szacunkiem, ale firma, firmie nierówna jeśli chodzi o żwirek...
                          Są żwirki sojowe, które nie śmierdzą, ten akurat, który używam pachnie po prostu mlekiem sojowym, jest naturalny. Mój kot go zaakceptował od razu a wychował się w hodowli na bentonicie.
                          • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 27.03.25, 15:32
                            przeciez ja to doskonale wiem, dlatego tez napisalam, ze ten konkretny kitcat sojowy byl dla mnie ( zapach przyprawial mnie o mdlosci) i kota nie do przejscia, moze inny sojowy bylby ok, nie wiem, nie probowalam

tak samo, komus moze nie pasowac np kukurydziany benek ale inny juz tak
                • alicia033 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 17:06
                  mysiulek08 napisała:

> kukurydziany benek rzadzi! nie ma lepszego roslinnnego zwirku smile
                  >

Jest, greenwoodssmile
                  • bazia_morska Re: Żwirek dla kota 27.03.25, 21:11
                    Właśnie przyszla paczka z sojowym greenwoodsem, a okazało się, że w domu był jeszcze zwirek tofu smile
          • iberka Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 16:50
            U nas Cat's Best spisuje się b.dobrze - jeśli młoda wykopie, to zostaje "na wycieraczce przy drzwiach" kuwety wink
    • tilijka123 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 08:19
      Żwirek silikonowy warto zmienić bo to najgorszy rodzaj żwirku dla kota. Chociaż najwygodniejszy dla właściciela moim zdaniem.
      Moje koty kochają żwirek bentonitowy. Wadą jest niestety mocne pylenie. Kopanie słychać tylko w przypadku kocurów, które po każdym skorzystaniu próbują przekopać się przez kuwetę na wylot.
      Możesz spróbować żwirek kukurydziany, wydaje się dość cichy. Moje koty nie chciały z niego korzystać.
      • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 08:38
        A czemu silikonowy najgorszy? Ona go lubi, nie kaleczy jej łapek, jest podobno antybakteryjny i niepylący. Bentonitowy już miała, dla mnie to byla masakra bo rozniesiony gdzie się da, jak w piaskownicy. Spróbuje kukurydziany. Dzięki
        • tilijka123 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 12:30
          Chodzi o ostre krawędzie i to, że mocz nie jest usuwany z kuwety. Może być pożywką dla bakterii, kot cały czas czuje zapach moczu. Hałas tworzony przez żwirek i dotyk bryłek dla wielu kotów jest niekomfortowy.
          No i ze względu na to, że nie tworzą się bryłki nie masz kontroli nad tym jak często kot sieka.
          • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 12:35
            dokladnie tak
        • mava12 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 13:51
          >Bentonitowy już miała, dla mnie to byla masakra bo rozniesiony gdzie się da, jak w piaskownicy. Spróbuje kukurydziany.

moje koty nie chciały korzystać z silikonowego. Za duże kawałki (to nie piasek) i nieprzyjemny dla łapek. Może nie kaleczył (do krwi) ale zbyt kłujący dla poduszeczek
          Betonitowy pyli tylko przy nasypywaniu do kuwety (bo duza ilość jednorazowo), normalnie raczej nie pyli albo w minimalnym stopniu, dla mnie nieodczuwalnym. Przy czym warto kupować w miarę firmowy żwirek a nie najtańszy z marketu.
          jesli betonitowy roznosił ci sie po całym mieszkaniu (u mnie nie roznosił...) to nie licz na to, że kukurydziany nie bedzie. raczej przeciwnie. Ja przez chwilę miałam taki żwirek i był wszędzie w chałupie.
          W kuwecie musi być odpowiednia ilość żwirku. Wtedy kot nie drapie po dnie kuwety tylko "pracuje" ze żwirkiem.
          Jeśli kuweta nie pozwala wam spać to jedyną opcją jest jej przestawienie. Ja, przy kuwecie oddalonej o jakieś 6 m od sypialni (w łazience), nie budziłam się z powodu obecnosci w niej kota więc jakoś wyjątkowo wrażliwi jesteście.
    • tairo Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 14:31
      Żwirek drewniany albo kukurydziany jest cichy, chłonny, bardziej higieniczny i przyjemniejszy dla kocich łapek oraz ludzkich stóp. Przy czym drewniany to zwykle duże pelety i nie wszystkie koty to lubią, poza tym jest lekki i łatwo się roznosi, bo przyczepia się do kocich łapek i sierści. Kukurydziany to zazwyczaj małe granulki, dużo cięższe niż drewniane, więc dużo mniej się roznoszą. Benek Corn Cat jest bardzo dobry, widzę, że pojawił się też Tigerino kukurydziany, ale nie kupowałam jeszcze.
      Przede wszystkim jednak jedna kuweta powinna być na dole. Możesz zamontować kocie drzwiczki do kotłowni albo łazienki, a jak nie chcesz robić dziury w drzwiach albo ścianie, to zawsze możesz wstawić kuwetę do szafki - kupić gotową albo coś zmodyfikować, jest mnóstwo pomysłów w sieci - i postawić gdzieś z boku w tej otwartej przestrzeni.
    • iza232 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 14:47
      No i co z tego, że goście korzystają z łazienki dolnej? To kota nie może? Ja też mam kuwetę w dolnej łazience. Sprzątam po kocie i nic nie śmierdzi. A żwirku używam cast's best +. Jest wygodny, bo można go wyrzucać do sedesu.
      • iberka Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 16:52
        Nie można.....w Polsce żadnego żwirku nie można wyrzucać do kanalizacji (są adnotacje na opakowaniu CB dot.regulacji wewnętrznych w krajach)
        • gryzelda71 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 13:26
          Od lat w sedesie. No trudno.
      • siedemkropek82 Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 14:12
        Ja mam kuwetę w salonie,za drzwiami.Nikomu nie przeszkadza.
        • mava12 Re: Żwirek dla kota 28.03.25, 11:24
          no wiesz...jednak w salonie to ja bym nie postawiła.
          Ja mam w łazience i bywa, że trochę jednak czuć, co kot zostawił w kuwecie, jak wejdzie sie zaraz po nim, do łazienki..
    • siedemkropek82 Re: Żwirek dla kota 24.03.25, 20:48
      Ja mam drewniany ake pyli nie wiem czemu?kot to wdycha jak zakopujem
    • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 26.03.25, 14:14
      Jedną kuwetę przeniosłam na dół. Zamówiłam dwie kryte i wymienię właśnie na nie.
      • iberka Re: Żwirek dla kota 27.03.25, 15:49
        Kotka będzie zachwycona smile. Mamy savic nestor Jumbo (standardowa za krótka) i jest świetna
        • mysiulek08 Re: Żwirek dla kota 27.03.25, 17:22
          najlepsze sa jumbo catit 😺
        • 1papryczkachili Re: Żwirek dla kota 28.03.25, 13:50
          Kupiłam savic nestor ale nie jumbo. Moja kotka jest mała. Ma krótkie łapki i jest ogólnie krótka. Waży nie więcej jak 3 kilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka