Dodaj do ulubionych

Przetwory: co zrobić?

15.07.22, 18:37
Tak trochę na fali paniki, a trochę ot tak, mam zamiar sobie nieco poprzetwarzać. Ale dżemów produkować nie będę, bo w zasadzie nie jadam.
Planuję ajwar, może trochę śliwek/grzybów w occie, ale zastanawiam się, co można by z sensem jeszcze zrobić, żeby było smacznie i rozsądnie finansowo. Na przykład, czy da się przechować pieczoną paprykę bez skóry, czy się zepsuje? Czy warto jakoś utrwalać pomidory?
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 18:40
      Pieczona papryka w zalewie z oleju jest genialna, ale obecnie raczej mało ekonomiczna. Mnie chodzi po głowie wekowanie mięs.
    • woman_in_love Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 18:52
      1) nakupić cukru
      2) narobić bimbru
      3) niech stary borsuk powie jak agregat prądotwórczy do tego kupić
      4) kupić wielką chłodnię i pod to podłączyć
      5) kupić świniaka i zamrozić
      • balladyna Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 11:54
        A potem wyłączą prąd.
        • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 12:32
          To siniaka znakomicie.sie da przerobić i bez prądu. Jestem.ze wsi, wczasach mojego.dziecinstwa moja matka radziła sobie bez chłodni że siniakiem. Wszystko możesz zawekować. Kotlety mielone, schabowe, zeberka, kawałki gulaszowe, nawet wędzona szynkę i boczek możesz zrobić w sloiki. Golonka z ogotowanymi z mięsa koscmi w postaci galarety też w weki. Trochę kiełbasy uwedzic i siniaka nie ma. Nie ma co pchać w zamrażalnik, bo wszystko w wekach 😉 ale bym zjadla takiej zawekowanej wędzonki, posmarowała kanapkę tym smalczykiem. Aż minslinka cieknie
          • balladyna Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 13:45
            Dlatego wydaje mi się, że weki są bezpieczniejszą formą przechowywania, szczególnie w obecnych okolicznościach. Ja mam np. płytę indukcyjną, w razie czego nie miałabym jak tego świniaka przerobić.
            • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 13:49
              Nic tylko w rogu kuchni stawiaj kuchnie kaflową i wylotem.komina przez okno..napali się kartonami, w razie co starego poslesz na skwer i wyrąbie jakiegoś klona ozdobnego
      • alicia033 Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 11:48
        woman_in_love napisała:

        > 1) nakupić cukru
        > 2) narobić bimbru
        > 3) niech stary borsuk powie jak agregat prądotwórczy do tego kupić
        > 4) kupić wielką chłodnię i pod to podłączyć
        > 5) kupić świniaka i zamrozić


        Przy tych cenach prądu i diesla?
        Trzeba przyznać, że twardo trzymasz się z daleka od rozumu, woman.
    • lady.madrugada Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 18:53
      Kiszone ogórki.
    • m_incubo Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 18:57
      Przeczytałam "Potwory: co zrobić?"
      I weszłam z zaciekawieniem sad
      • daniela34 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 18:59
        Strzygę w zalewie octowej 😉
        • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:12
          Jak okrutnie...
          • daniela34 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:24
            Ja jestem zua kobieta
      • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:13
        big_grin Polecam "Potwory krakowskie," jeżeli na Netflixie jeszcze s.ą
        • bene_gesserit Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:26
          Są chyba, ale nie polecam.
          Ostrzyłam sobie na nie zęby, ale obeszłam się smakiem. Scenariusz i reżyseria do niczego (!!!), chociaż pomysł i aktorzy świetni.
          • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:44
            Mi się spodobało spojrzenie na słowiańskie mity i byty ponadnaturalne. Wanda jako arcykapłanka. Fajne.
            • bene_gesserit Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:05
              Ja sporo o tym czytałam - w sensie o starych bóstwach, chociaż wiadomo, że to informacje z piątej ręki i nikt nie wie, jak było naprawdę.

              W scenariuszu było sporo dziwactw, które nie wynikały z dziwnego tematu, tylko nieporadności realizatorek. Temat reinkarnacji doklejony na siłę; to co się stało z postacią graną przez tę panią modelkę (nie pamiętam nazwisk, sorry) - kompletnie niezrozumiałe, na zasadzie diabła z pudełka. I to źródło zła jakieś takie groteskowe, rozkładający się chłopiec kompletnie bez sensu (miał być chyba straszny, a był po prostu nieapetyczny jak zarzygany pijak). A brak zdecydowania, czy idziemy w kierunku gore czy też może jakiś zupełnie innym (jakim?) bardzo szkodził w odbiorze.

              Szkoda - szkoda, bo główna aktorka świetna, reszta zresztą też, a pomysł na grupę dziwaków, która mieszka razem, wspiera się i dokonuje różnych rzeczy - bardzo uwodzący.
      • potworia116 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 00:53
        Ja się wciąż, jadąc krajową siódemką, a jeżdżę przynajmniej raz w miesiącu, nie mogę nacieszyć tablicą RADOM Centrum POTWORÓW
        • burgundisa Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 12:59
          Kiedyś szkoła w Potworowie miała swój autobus z wielkim napisem: SZKOŁA POTWORÓW smile
    • paola.brunetti Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:03
      Robię buraczki w occie, kiszone ogórki, sos slodko-kwaśny (genialna rzecz, otwierasz słoik, podsmażasz mięso i masz gotowy obiad), sałatkę z ogórków, cebuli i marchewki. Raz kiedyś zrobiłam pomidory, ale chyba coś nie tak wyszło, bo spleśnialy w słoikach. Pomidory w puszce są póki co tanie, więc na razie nie robię. Trochę się napracuję, bo robię też dżemy (mam sporo własnych owoców), ale zimą oszczędza mi to sporo czasu.
      • berdebul Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:59
        Podzielisz się przepisem na sos słodko-kwaśny?
        • paola.brunetti Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:00
          Bierzemy: 3 kg pomidorow (najlepiej Lima), 1 kg cebuli, 1 kg papryki różnokolorowej, 2 puszki ananasa, puszka bambusa (może być, ale nie musi,.jak ktoś nie lubi), 0,5 kg cukru, 2 łyżki musztardy, pół szklanki octu, 2 łyżki curry w proszku, 2 łyżki słodkiej papryki, kawałek startego korzenia imbiru, sos sojowy, pieprz, sól, olej do smażenia.
          Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy,.następnie wrzucamy do garnka i gotujemy 10 minut. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do pomidorów. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do pomidorów, gotujemy przez kilka minut - nie za długo, żeby pozostała chrupiąca. Na koniec dodajemy ananasa i bambus. Dodajemy przyprawy, gotujemy do wrzenia i przelewamy gorący sos do słoików. Pasteryzować nie trzeba dzięki dodatkowi octu i cukru. Z tych proporcji wychodzi około 5-6 litrów sosu.
          • bei Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 22:20
            Dzięki za przepis!
          • margaretta80 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 22:30
            Ile słoików mniejwiecej wychodzi Tobie z tego przepisu? Mam ochote wypróbować.
            • paola.brunetti Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 23:58
              Masz około 6 litrów. Ja zazwyczaj używam do tego słoików półlitrowych, więc powiedzmy 10-12.
      • magia Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 01:46
        pomidory sa swietne w formie passaty
    • tilijka123 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:04
      Papryka to chyba w sierpniu/wrześniu dopiero. Jak zaczną na targu sprzedawać na worki.
      W słoikach pieczonej nie zamykałam ale po obraniu ze skórki miksowałam i mroziłam. Był z tego potem fajny sos do duszenia mięsa.
      • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:12
        O, na to nie wpadałam. Ale ja mam niewielki zamrażalnik, dlatego tak o tym wekowaniu myślę.
        • bene_gesserit Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:28
          Ale taka pieczona, obrana ze skórki papryka jest jak koncentrat. Parę małych torebek strunowych w zamrażarce to świetna rzecz na zimową albo przednówkową nostalgią za papryką (która na początku 2023 będzie pewnie kosztować 50zł/kg. Rób, mówię ci. Ja zrobię tyle, ile się da.
          • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:43
            Dobra, sprzedałaś.
          • tilijka123 Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 11:28
            bene_gesserit napisała:

            > Ale taka pieczona, obrana ze skórki papryka jest jak koncentrat. Parę małych to
            > rebek strunowych w zamrażarce to świetna rzecz na zimową albo przednówkową nost
            > algią za papryką (która na początku 2023 będzie pewnie kosztować 50zł/kg. Rób,
            > mówię ci. Ja zrobię tyle, ile się da.
            >

            Ja mrożę w silikonowych foremkach do mufinek, a po zamrożeniu zsypuje te kostki do torebki strunowej. Potem wyciągam ile potrzeba.
    • kurt.wallander Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:32
      Pieczoną paprykę, to może w oliwie?

      Z pomidorów robię sos do słoików.
    • kurt.wallander Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:35
      Ja robię zazwyczaj trochę dżemów, z tego co mi akurat obrodziło w ogrodzie. Bardzo dobry jest dżem/mus z jabłkiem - dzięki jabłkom ma bardziej zwartą konsystencję, a jeżyny dają smak smile

      W zeszłym roku zrobiłam też aronię w syropie, ale w tym chyba sam syrop będzie.

      Maliny, truskawki, czarną porzeczkę zamrażam. Bazylię, lubczyk, miętę suszę.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:49
      Lubię sałatkę na slodko/kwaśno/słono: kalafior, kapusta, papryka, marchewka, cebula - mniam mniam mniam.
      Cukinia w zalewie - pyszka.
      Sałatka z kapustą i ogórkami,
      Poszukaj sobie.
      Buraczki czerwone w calosci w sloiku i zalewie - później buraki do sałatki a sok jako barszczyk.
      I wersja sałatek w przecierze pomidorowym - też mniam.
      Kiedyś robiłam leczo z warzyw do sloików, chyba z 5 lat temu - mam jeszcze sloik ;P - dalej trzyma.
      Dżem uznaje tylko morelowy i truskawkowy.
      Przeciery, ajwar i tylko sok malinowy.



      • dreg13 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:53
        Daj przepis na tę sałatkę na słodko kwaśno z kalafiorem, jak możesz big_grin
    • boogiecat Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 19:53
      u mnie by bezproblemowo i w duzych ilosciach zeszlo to:

      - wszelkie przeciery owocowe (bezcukrowe tongue_out)
      - wszystko jagodowe, a najbardziej galaretka
      - salatka z zielonych pomidorow z cebula w occie
      - passata pomidorowa
      - papryka w oleju
      - ogorki kiszone
      • margaretta80 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:00
        Podzielisz się przepisem jak robisz passatę i te przeciery bezcukrowe? Może bym zrobiła taki z jabłek.
        • boogiecat Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:17
          niestety, ale nic z tego nie robie, ale gdybym miala nadmiar warzyw/owocow to bym robila wlasnie to smile

          co do passaty- bez problemu znajdziesz dobre przepisy w necie, albo ktoras ematka doradzi

          co do przecierow owocowych- moja tesciowa bis robi tego pelno i mi daje- jemy w zasadzie codziennie caly rok;
          to sa bardzo proste sprawy, jablkowy robi bezbledny z malymi kawalkami (caly urok tego "przecieru") z dodatkiem tylko soku z cytryny, robi tez jablkowo-gruszkowy z kawalkami, cudo;

          mnie najbardziej kreca te z owocow letnich niedostepnych pozniej, z takich fancy-przecierow to tesciowa robi jezynowy z mieta i brzoskwiniowy (z winnej brzoskwini) z werbena
          • y_y Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:39
            Ja o passacie. Pomidory piekę w piekarniku ze skórą 180C 1h, pokrojone w spore kawalki plus czosnek bazylia, inne zioła. Potem przecierak lub maszynka (bez tej wody po pieczeniu). Sól w proporcji 1 łyzka na ok. 4 litry (ma być lekko słone). Zagotować. Do sloików 1l wrzące. Wazne - zalewam olejem 2-3 łyżki w słoikach, zakręcam, do piekarnika 110C na 20 min.

            Jeszcze żaden słoik mi się nie popsuł a w sezonie robię około 40l.

            Używam do spaghetti, pizzy, sosów, dań z przecierami, praktycznie 40l schodzi przez zimę.
    • nenia1 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:19
      Sama nie robię, ale kupuję z gospodarstwa rolnego z Lublińca, pani robi pyszne rzeczy. Najbardziej lubię pikle curry, skład jest prosty - ogórki, woda, cebula, gorczyca, ocet i curry. Kupuję też pikle w sosie musztardowym. Muszę powiedzieć, że te pikle zrobiły furorę wśród moich znajomych, podawałam kiedyś do jedzenia z grilla i ludzie się zachwycali/zajadali. Córce zakupy robię, bo też kocha te pikle, ale z Krakowa ma dość daleko, więc jak sobie kupuję to przy okazji i jej. Pikle to przebój smile Co jeszcze kupuję - buraczki tarte, ćwikłę z chrzanem, kapustę czerwoną z jabłkiem, małe ogóreczki z chilli i czosnkiem, puree z dyni hokkaido, przecier pomidorowy z bazylią, pani robi też pyszne kompoty np. z truskawek, gruszek.
      Dżemów, powideł, konfitur też ma sporo, niektóre brzmią smakowicie jak np. gruszka z pomarańczą, ale nie jem tego typu rzeczy więc nie kupuję.
      • boogiecat Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:24
        zapomnialam o cwikle z chrzanem, do ktorej moja babcia dodawala marynowana papryke- to bylo nie do pobicia
      • gulcia77 Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 12:09
        Nenia, dawaj namiary na ten Lubliniec. 😁 Ode mnie rzut beretem. A za dobrą ćwikłę (taką, co czyści zatoki), to każde pieniądze zapłacę.
        • nenia1 Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 13:22
          wklejam, polecam pikle curry, chrzan ma tarty ręcznie, domowy, ale je wolę ostrzejszy.

          przetworyewy.pl/pl/i/O-nas/8



    • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:48
      Pomidory jak masz swoje to warto, kupnych by mi się nie chciało. One mają dużo wody a malo suchej masy, więc stoisz długo przy garach i mieszasz, by odparowało a w efekcie mas malonproduktu. Wysiłek I koszt niewspółmierny do efektu. Ja je robię, bo mam fioła i sądzę po kilkadziesiąt krzaków. Zeszlegonroku zrobiłam tyle przecierów i sosów, że ze 2 lata będziemy to jeść. Ale już szału dostawałam i pod koniec wciskałam pomidory komu sie dało.

      Rób to co lubisz jeść. Ja np robię przecier ogórkowy, bo mi smakuje zupa z przecieru. Robię jabłka prażone do naleśników bondziecku smakują a mam swoje. Ty masz jakieś swoje owoce albonwarzywa, czy wszystko musisz kupic?
      • langsam Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:58
        No muszę kupić, niestety.
        Zazdroszczę własnych pomidorów. Jakie sadzisz gatunki? Ja próbowałam na balkonie, ale za dużo słońca, i słabo mi wyszły.
        • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:05
          Łooo Pani, ja.mam ponad 20 odmian. Na przetwory kwasne zyska, Kmicic, słodkie aurija, polish plum, różne w typie lima, do jedzenia betalux, alka, marmande, oxhearty różne i sakiewki, malinowy olbrzym, malinowy smaczek, malinowy kapturek, pokusa, black cherry, yellow pear, jeszcze jakieś tam.malinowe i koktajlowe różne. No chyba między 20 a 30.odmian w tym.roku. każdego sezonu wypróbowuje coś nowego
        • gosiablo Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 14:20
          Moje sprawdzone 4 odmiany niższe Betalux i Lima, wysokie Malinowy Warszawski i Faworyt
          • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 14:44
            Faworyta też mam, fajny pomidor, betalux to najwcześniejszy jaki mam, już powinien być czerwony, ale w tym.roku późno zasialam.i.spodziewam.sie dopiero bliżej jesieni
            • gosiablo Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 15:27
              U mnie Betaluxy to te niższe w pierwszym rzędzie i one już dały ładny plon. Ja staram się pomidory do tunelu sadzić jak najwcześniej bo w pobliżu tata hoduje ziemniaki i staram się zdążyć przed zarazą. Niczym nie pryskamy i nawóz tez tylko naturalny smile
      • dreg13 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:04
        Zależy, jakie pomidory. Ja robię z jajo, które kupuję w pierwszej połowie września. One mają bardzo mało wody, a dużo miąższu.
        Robię od razu ze trzy-cztery skrzynki. Jednego dnia przerabiam ok. 60 kg na sosy do pizzy/makaronu czy passatę. Mam do tego jeden olbrzymi gar, który wyciągam raz w roku, plus 3 garnki mniejsze. Sparzam, obieram ze skóry (nie pasują mi potem skórki w sobie, poza tym ze skórkami jest bardziej kwaśny), wrzucam do gara, dorzucam cebulę, czosnek, sól, pieprz, cukier, przyprawy. I sobie pyrka w jednym garze, kiedy ja przygotowuję gar kolejny. Jak popyrka już trochę i pomidory się rozpadają, to je miksuję (nie wcześniej, bo zrobi się giga piana), razem z tym czosnkiem i cebulą. I pyrka potem przez kilka godzin do zgęstnienia. Gorący sos wlewam do słoików, zakręcam i koniec roboty. Nie pasteryzuję. Nigdy żaden sos mi się nie zepsuł, a robię ponad 10 lat. I mam gotowy sos na pizzę, tortillę albo do makaronu.
        Wysiłek - jeden dzień. Koszt - pomidory i prąd. Efekt - zawsze obiad pod ręką, bez bawienia się.
        Aczkolwiek zastanawiam się nad podsmażeniem wcześniej cebuli i dodaniu jej do zmiksowanego już sosu, bo ktoś tutaj coś takiego pisał. Pewnie spróbuję.

        Robię też sosy słodko-kwaśne, tylko z bardzo dużą ilością warzyw - z marchewką, ananasem, kukurydzą, pędami bambusa, na bardzo gęsto. Wystarczy dodać podsmażonego kuraka albo tofu i ugotować ryż. Albo jeść sam sos jako dodatek do innego dania, co też mi się zdarza.
        • kurt.wallander Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:32
          Lepiej cebuli nie, podobno wtedy szybciej się może popsuć.
        • margaretta80 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:52
          Podzielisz się przepisem na sos słodko kwaśny?
    • bene_gesserit Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:57
      galaretka z jabłek i rozmarynu (przepis mi się akurat gdzieś zakopał, ale tu jest bardzo podobny)
      sos ze śliwek 'na azjatycko' - przestałam go robić, bo jest stanowczo zbyt dobry smile - ze śliwek, cebuli, azjatyckich przypraw, octu i sosu sojowego)
      polski sos z pomidorów i śliwek - ajwar się przy tym chowa smile
      1 kg pomidorów
      1/2 kg śliwek
      2 sporawe cebule
      2/3 szkl octu winnego
      kilka liści laurowych
      łyżeczka pieprzu ziołowego (mój ulubiony: Kamis, i to nie nie jest reklama!)
      łyżka suszonego czosnku (moim zdaniem lepszy do takich przetworów niż świeży, chyba że się ma znajomą babcię z targu, która ma prawdziwy czosnek - jeśli jednak masz, to ze trzy średnie ząbki, zmiażdzone)
      płaska łyżeczka cynamonu (chyba, że masz zwietrzały, wtedy więcej)
      sól i cukier (w ilościach jak uważasz)

      Pomidory sparz i obierz ze skórki, rozgnieć (łapą nad miską, usuwając z miąższu 'ości'), śliwki wydryluj, cebulę posiekaj. Wszystko to + pół szkl wody piecz w żaroodpornym naczyniu w 180C około 20 minut (czujnie - zależy od owoców, a raczej poziomu cukru w nich - niektóre potrzebują więcej, inne mniej). Mają być miękkie, rozwalające się. Gotowe ostudz i przetrzyj przez sito (ja miksuję, bo jestem leniwa i nie przeszkadzają mi drobinki skórki śliwkowej w sosie). Dodaj ocet i - cały czas mieszając - odparuj na małym ogniu jeszcze jakieś 20-30 minut (znowu: zależy od owoców, jedne mają więcej wody, inne mniej). Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dopraw solą i ew. cukrem.

      Można trzymać w lodówce około tygodnia, można zapasteryzować w słoikach. Świetny do dokładnie wszystkiego smile
    • kaki11 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 20:57
      Rok temu robiłam pomidory w słoiku (jak pomidory z puszki) i passatę. Jeśli wpadnie mi w tym roku trochę pomidorów to też zrobię, zwłaszcza słoikowe- jakoś mi bardziej smakowały. A jednocześnie przetworów pomidorowych i tak używam do gotowania.
      Z bardziej obiadowych ratatui. Fajne o tyle, że zimą otwierasz słoik, podgrzewasz i gotowy obiad, w tym roku też pewnie zrobię 3-5 słoików na awaryjny obiad. Robię tez sos z papryki i cukinii (cukinii co roku mam za dużo od babci, więc trzeba coś z nią zrobić). Spoko jako sos-baza do jakichś klopsików albo makaronu.
      Śliwki przerabiam na czeko-śliwki i powiadała. Grzybki robię w occie i w sosie pomidorowym. Lubię czasem otworzyć zimą taki słoik, ale nie zawsze robię, bo to zależy od sezonu.
      Z owoców fajnie jest zrobić soki/syropy na zimę jako dodatek do wody czy herbaty.
      Chyba tyle, ja coś tam zawsze robię ale zwykle dość małe ilości i raczej z tego co mam, więc to dość powtarzalne pomysły.
      • szmytka1 Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:09
        Powiedz więcej o sosie cukiniowym, bo rozdaje cukinie po sąsiadach, a.moze mogłabym zrobić. Robilam tylko cukinie w pomidorach ale w tym.roku rozjedzie.minsie terminami.owocowanie pomidorów i cukinii. Cukinie już widzę, że dusi zaraża a pomidory poznonzasialam i dopiero na jesieni się spodziewam je miec
        • kaki11 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 17:52
          Coś takiego jak tu: www.wedrowkipokuchni.com.pl/sos-z-cukinii-i-papryki-na-zime/
          Ja trochę inaczej doprawiam a cukinię raczej kroję na drobną kostkę a nie mielę, chyba, że mam przerośniętą twardą, wtedy faktycznie wrzucam do maszynki do tarcia.
    • lannnnntana Re: Przetwory: co zrobić? 15.07.22, 21:06
      Nie robię niczego z dodatkiem cukru - szkodliwe to i bez sensu. Mięso w wekach - ok.
      • gryzelda71 Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 13:00
        Rozumiem, nie lubię cukru więc nie używam, ale daruj sobie pierdaczenie, że jego dodatek do przetworow jest szkodliwy.
    • rosie Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 00:25
      Zrobiłam kilka sloików dżemu truskawkowego. Teraz będe robić ogórki kiszone, korniszone i sałatkę szwedzką (odkrycie zeszłego roku, więc muszę zrobić dużo). Później buraczki z octem jabłkowym. Sok malinowy został z zeszłego roku ale mam swoje maliny to zrobię jeszcze świeżego (są chętni na kupno, więc się nie zmarnuje). Jak będą grzyby, to grzybki w occie. Będą też suszone jabłka i gruszki. Więcej nie wymyślam, zrobie tylko sprawdzone rzeczy. Z nowości w tym roku ususzylam miętę, zrobilam herbatę utlenianą z bzu i z liści czarnej porzeczki.
    • snajper55 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 13:59
      langsam napisała:

      > Tak trochę na fali paniki, a trochę ot tak, mam zamiar sobie nieco poprzetwarza
      > ć. Ale dżemów produkować nie będę, bo w zasadzie nie jadam.
      > Planuję ajwar, może trochę śliwek/grzybów w occie, ale zastanawiam się, co możn
      > a by z sensem jeszcze zrobić, żeby było smacznie i rozsądnie finansowo. Na przy
      > kład, czy da się przechować pieczoną paprykę bez skóry, czy się zepsuje? Czy wa
      > rto jakoś utrwalać pomidory?

      Ja w tym roku skupiam się na trzech wyrobach, za to będzie tego sporo. Żona przerabia owoce z działki a ja wolę konkrety. Dlatego...

      Pomidory. Późne, podługowate, nie znam nazwy. Gotowane w żeliwnym garze, przecierane przez durszlak, redukowane i do słoików.

      Buraki z papryką i cebulą.

      Leczo z papryki i cukini. Potem się otwiera, dodaje coś mięsnego albo parówki i do ryżu pychota.

      S.
      • boogiecat Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 14:09
        snajper55 napisał:

        > l Żona prz
        > erabia owoce z działki a ja wolę konkrety. Dlatego...
        >
        > Pomidory.


        Pomidory to owoce <wywraca oczami>
        • snajper55 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 16:47
          boogiecat napisała:

          > snajper55 napisał:
          >
          > > l Żona prz
          > > erabia owoce z działki a ja wolę konkrety. Dlatego...
          > >
          > > Pomidory.
          >
          >
          > Pomidory to owoce <wywraca oczami>

          Wiem. Podobnie jak papryka czy cukinia. Jednak dla mnie leczo to jest inna jakość niż galaretka z czarnej porzeczki czy powidła śliwkowe.

          S.
          • boogiecat Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 17:06
            Przygarne dobra galaretke porzeczkowa i powidla sliwkowe. Leczo to kazdy umietongue_out
    • sundace46 Re: Przetwory: co zrobić? 16.07.22, 17:29
      Ja robie od lat kiszone ogórki, kiszoną kapustę i przecier pomidorowy. Z pewnością wychodzi to taniej niz kupne, a na 100% jest o wiele smaczniejsze niż kupne wyroby.
    • mamamisi2005 Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 11:44
      Obowiązkowo robię to, czego nie jestem w stanie kupić w pobliżu w ulubionym smaku, a co potrafię zrobić sama, czyli mus truskawkowy, kiszone ogórki, sałatkę szwedzką, tarte buraczki bez octu, konfiturę z czerwonej cebuli, sos śliwkowy, dżem śliwkowy z czekoladą, dżem jeżynowy.
      I jeszcze czasem, w zależności od weny, eksperymenty typu dżemy z niekonwencjonalnymi dodatkami, różne sosy warzywne, choć te zasadniczo kupuję od pani, która jest mistrzynią.
    • jkl13 Re: Przetwory: co zrobić? 17.07.22, 12:12
      Ja zwykle robię soki, dżemy i konfitury, buraczki i ogórki (kiszone i różne sałatki) oraz sos pomidorowy. Zwłaszcza sosu robię dużo, bo zużywam potem do wszystkiego, także pomidorówki. Robię podstawowy (pomidory, cebula, czosnek, bazylia, sól), potem w zależności od potrawy doprawiamy odpowiednio.
      I leczo robię do słoików, dużo leczo. Świetnie się przechowuje, a warzywa zamykane w słoiku w sezonie smakują znacznie lepiej niż kupowane zimą.
    • chococaffe Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 11:55
      Nie czytałam całego wątku więc może już było - wszystkie marynaty (śliwki, papryka, gruszki, ogórki curry) robię z octem jabłkowym. W smaku super, a ja się łudzę, że mniej szkodliwy niż inne octy.

      Robię też powidła śliwkowe bez cukru - jako bazę. Potem albo jest do naleśników w wersji podstawowej albo dosmaczam imbirem, sosem sojowym, chilli w płatkach i mam sos do kaczki

      Dżemy i konfitury słabo mi "schodzą". W tym roku nie miałam czasu, ale robię często truskawki w "sosie" malinowym. Zrezygnowałam z moreli, brzoskwini, wiśni itd. Na jesienie jeszcze będzie chutney.
      • chococaffe Re: Przetwory: co zrobić? 18.07.22, 11:57
        p.s. szukam przepisu na sok winogronowy a najlepiej winogronowo-aroniowy, taki, żeby zachował możliwie najwięcej witamin i minerałów. (chociaż wiem, że straty i tak być muszą)
      • rosie Re: Przetwory: co zrobić? 19.07.22, 07:50
        Jakie proporcje masz do zalewy z octem jabłkowym? Gdybym chciała ogorki zrobić z octem jabłkowym np? Muszę na próbę kilka sloikow sałatki szwedzkiej zrobić z octem jablkowym. Mam swój, z ekologicznych jabłek więc nie wiem ile ma %
        • chococaffe Re: Przetwory: co zrobić? 19.07.22, 08:13
          Mniej więcej takie same jak w przepisach, może ciut mniej. Mój ulubiony przepis to

          bibliasmakow.pl/sliwki-w-occie-z-gozdzikami-i-cynamonem/

          p.s. tu od razy masz ocet jabłkowy w przepisie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka