Dodaj do ulubionych

domowa granola

26.09.22, 20:35
jak zrobić, żeby była chrupiąca?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: domowa granola 26.09.22, 20:43
      a jak robisz?
    • never.surrender7 Re: domowa granola 26.09.22, 22:13
      Mój przepis (z Moich Wypieków, z licznymi zmianami):
      - 250 g płatków owsianych górskich
      - 250 g ziaren (z reguły: 120 g orzechów/migdałów, 80 g słonecznika, 30 g sezamu, 20 g siemienia lnianego)
      - 1 jabłko
      - 120 g miodu
      - 1 łyżka oleju
      - 1-2 garści suszonej żurawiny
      Orzechy/migdały posiekać, dodać pozostałe ziarna i płatki. Obrać jabłko i zatrzeć na drobnych oczkach tarki (na mus), dodać miód, olej i bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki (szczególnie, gdy miód nie jest płynny).
      Wyłożyć na płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
      Piec w temperaturze 150 st przez około 40 minut, przez pierwsze 25 minut nie mieszać, potem przemieszać 2 razy (tak +/- w 25. i 35. minucie), mieszając zgarniać do środka to, co było z brzegu i na brzeg, co było w środku.
      Nie przejmować się, że po wyjęciu z piekarnika będzie miękkie, po wystudzeniu będzie chrupiące. Jak wystygnie dodać suszoną żurawinę.
      * Przepis można modyfikować na wiele sposobów:
      - dać więcej miodu, ewentualnie dodać cukier
      - dodać cynamon, imbir itp
      - oprócz lub obok żurawiny dać rodzynki, suszone wiśnie, liofilizowane truskawki lub maliny
      - zamiast np. sezamu dać wiórki kokosowe
      - zamiast lub oprócz płatków owsianych dać orkiszowe itp

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka