Dodaj do ulubionych

Ale to dobre mi wyszło

10.10.22, 13:58
Wczoraj byliśmy na grzybach, z kilku zebrany prawdziwków zrobiłam makaron z grzybami (miałam jakiś taki z tygodni włoskich z lidla, nazwy nie pamiętam, ale wyjątkowo pasował) a że miałam tylko śmietankę 36% chociaż rozcieńczyłam mlekiem to i tak wyszło tłuściutkie i pewnie dlatego takie dobre, do sosu i do dania sporo parmezanuwink
Właśnie zjadłam dziś to samo i niestety zostało na jutro, niestety, bo niespecjalnie dietetyczne to danie
Ps. Polecam jako danie na trudne czasy, koszt niewielki, a smakuje jak z najlepszej restauracji, (tak wiem nie każdy jeździ na grzyby, ale jednak wiele osób zbiera lub dostaje)
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 14:01
      Poszłabym na grzyby..
      Ja dziś szybka "chińszczyzna" z kawałkiem wczorajszej wołowiny 😅
    • chococaffe Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 14:06
      Nam też udalo się zebrać kilka prawdziwków (na własnej działce) - akurat tyle ile wystarczy na święta.

      A przede wszystkim - winogrona - dawno nie było tak pyszne, aromatyczne i słodkie.
      • mia_mia Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 14:19
        Ja mam grzyby suszone z poprzedniego roku czy nawet lat, u mnie zawsze grzybów jest za dużo, bo mąż w każdym pseudolasku coś znajdzie, a z lasu wraca z wiadrem, a poza sezonem mało robię potraw z grzybami.
        • kubek0802 Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 14:48
          Ja kanie miałam w sobotę na kolację, w niedzielę na śniadanie i kolację i dziś na obiad. Chyba z 10 kapeluszy oddałam koleżance. Prawdziwki moja mama suszy i jakoś suszone wolimy potem przerabiać. Zawsze mam zapas. Już kiedyś pisałam że mój syn to grzybiarz na haju.
        • chococaffe Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 14:50
          U mnie podobnie - dobrze, że od lat nie chce mu się po lasach latać i są tylko przydomowe.
    • fornita111 Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 15:30
      U mnie dzis lazanki z kapusta. A w niedziele nazbieralam ponad 5,5 kg podgrzybkow! I tym samym zamknelam na ten rok sezon grzybowy wink
    • ivaz Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 16:37
      U mnie dzisiaj risotto z świeżymi borowikami, parmezanem, szalotką, natka pietruszki, podlane białym wytrawnym winem, dla mnie prze pychota
    • jkl13 Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 17:19
      Wczoraj jadłam carbonarę ze świeżo zebranymi prawdziwkami wink Uwielbiam grzyby, co roku staram się najeść na zapas. Szkoda,że w tym roku sezon u nas taki krótki, grzyby zaczęły się dopiero w październiku i zaraz znikną... Za to w lesie więcej grzybiarzy niż drzew smile, chyba każdy czekał w blokach startowych na początek sezonu, bo już dawno nie widziałam tylu ludzi na grzybach.
      • mia_mia Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 17:26
        My zbieraliśmy w lasku pod Warszawą, praktycznie w Warszawie, bezpośrednio koło domów i drugim będącym terenem spacerowym i to tak koło 14, a grzyby były i to sporo.
    • ga-ti Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 19:39
      Wierzę, że pyszna, a to też duża zasługa śmietanki smile
      Ale tak sie zastanawiam, z kilku prawdziwków narobiłaś sosu na trzy dni?
      • mia_mia Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 20:22
        No my tacy nieematkowi jesteśmy wszystkiego jemy mało, grzybów (choć nie wiem co z nimi robić) też😂
      • mia_mia Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 20:24
        Wczoraj jadły 3 osoby dorosłe plus dziecko, dziś tylko ja i jutro tylko ja, żeby uściślićsmile
    • pepsi.only Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 19:54
      Oj, na pewno było pyszne! smile

      Ja wczoraj miałam tagliatelle z sosem z podgrzybków. smile

      Zrobiłam tak:
      Dzień wczesniej byłam na grzybach, i po ich oczyszczeniu zagotowałam je, i po wystygnięciu odstawiłam do lodówki- nie chciałam ich zostawić tak na sucho, bez zagotowania, bo bałam się, że do następnego dnia zarobaczywieją.

      Na dużej patelni podsmażyłam drobno posiekaną cebulę,
      dodałam wyciśniete 2 ząbki czosnku,
      dodałam podgrzybki, ale nie odcedzałam ich jakoś bardzo z tej zalewy,
      z 10minut smażyłam na wolniutkim.
      Dodałam łychę masła.
      Dodałam 2-3 łyżki śmietany 18% i ze 2 łyżki serka maskarpone.
      Sól, pieprz, natka pietruszki.
      Jak sos był gotowy, to wrzuciłam makaron, szybko zamieszałam, i na talerze. PYCHA! smile
      • mia_mia Re: Ale to dobre mi wyszło 10.10.22, 20:38
        Ja na maśle klarowanym podsmażyłam cebulę, czosnek, potem drobno pokrojone grzyby, potem trochę białego wina i następnie śmietanka, parmezan. Gdyby to było tylko dla mnie to byłoby duuużo świeżej natki pietruszki, bo mi do wszystkiego pasuje każde zielsko poza kolendrąwink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka