12.12.22, 12:26
Nosz ku..a m.ć. Konieczna była korekta roku 2016. Pracowniczka zatrudniona u nas została błędnie zgłoszona przez drugiego pracodawcę. W szczegóły nie ma co wchodzić, musieliśmy zrobić drobną korektę, która powinna dla nas oznaczać dopłatę rzędu 19 zł. Nagle na portalu pue pojawiło się u nas kilkanaście tysięcy nadpłaty. Telefonicznie udało się im uświadomić, ze jest błąd z ich strony. Potraktowali korektę tak, jakby pracowniczka była jedynym pracownikiem naszego biura i niepotrzebnie poszedł za nią przelew kilkunastu tysięcy. Telefonicznie przyjęli do wiadomości. Po czym tydzień później pojawiła się u nas niedopłata na 5 tysięcy +2,5 tysiące odsetek od 2016.
Tu już nie dało się wyjaśnić telefonicznie. Wysłałam dwa tygodnie pismo z prośbą o ustalenie konta i w ubiegły czwartek pojawiła się znów nadpłata kilkunastu tysięcy. Poczekała, bo nie chciałam przed weekendem kontaktu z ZUSem. Dziś sprawdzam, niedopłata 7 tysięcy. My mamy 6 osób zatrudnionych. Praktycznie nigdy nie chorujemy, nie ma żadnych korekt z naszej strony.
Co się dzieje w ZUSie przy dużych firmach, gdzie ludzie chorują, chodzą na zasiłki, zwalniają się dochodzą nowi pracownicy itd. itp. Że to jeszcze nie padło? Aż dziw. Podejrzewam, że będziemy to miesiącami wyjaśniach. A sprawa jest naprawdę banalna.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: ZUS 12.12.22, 12:40
      zapomniałaś się przelogować
      • gaskama Re: ZUS 12.12.22, 12:46
        ?
        sorry, poniedziałek, nie kumam zbyt szybko.
        • woman_in_love Re: ZUS 12.12.22, 14:21
          zawsze jak jest jakiś problem z pracownikiem albo pracowniczką to pisze inny nick
          • gaskama Re: ZUS 12.12.22, 17:26
            Po xuj mam zmieniać nick. Tu problem z ZUSem. Pracowniczka jest zayebista.
    • nenia1 Re: ZUS 12.12.22, 12:52
      Nie macie księgowej w firmie? Nic się nie dzieje, po prostu nikt nie sprawdzana stanu konta na PUE, bo od dawna wiadomo, że to nie działa. Nie nie musisz miesiącami wyjaśniać. Napisałaś pismo o ustalenie stanu konta więc przyjdzie wiążąca odpowiedź. Korekta była prawidłowo sporządzona? Bo przy drugim pracodawcy to najczęściej jest dopłata do Funduszu Pracy, wtedy nie koryguje się pracowników a samo DRA w części Funduszu Pracy. Skoro ZUS potraktował korektą jakby był jeden pracownik to jaka była liczba pracowników na korekcie DRA?
      • gaskama Re: ZUS 12.12.22, 13:04
        Mamy firmę księgową. Ale ja mam dostęp do PUE. Więc widzę, co się dzieje. W korekcie DRA była poprawna liczba pracowników.
        • gaskama Re: ZUS 12.12.22, 13:04
          W sensie, ja też mam dostęp.
          • nenia1 Re: ZUS 12.12.22, 13:16
            No to niech firma księgowa się tym zajmie. Po co ty dzwonisz? Ja moich klientów wręcz uczulam, żeby nie sprawdzali na PUE, bo to nie działa prawidłowo a przede wszystkim nie działa logicznie od zawsze.
            Trudno teraz dywagować, bo nie znam waszych dokumentów, ale dziwne jest to, co piszesz o tym jednym pracowniku, że tak ZUS przyjął. Jeśli korekta jak pisałam wyżej faktycznie dotyczyła F. Pracy to dopytaj w tej firmie księgowej czy czasem nie złożyli druku RCA. A jeśli jednak złożyli to kogo i jak tam wykazali.
            • gaskama Re: ZUS 12.12.22, 13:32
              Dopytam.
    • amast Re: ZUS 12.12.22, 14:22
      > Co się dzieje w ZUSie przy dużych firmach, gdzie ludzie chorują, chodzą na zasiłki, zwalniają się dochodzą nowi pracownicy itd.

To się dzieje, że mnie na przykład składki za czas urlopu macierzyńskiego ZUS zaksięgował, kiedy dziecko było mniej więcej w połowie podstawówki. Same odsetki były wyższe niż te zagubione składki.
    • z_lasu Re: ZUS 12.12.22, 14:57
      W dużych firmach paradoksalnie jest łatwiej, bo mają swojego opiekuna z ZUSie. Nie muszą więc dzwonić na ogólną infolinię, tylko dzwonią do "swojej" p. Kasi, która jest w temacie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka