Dodaj do ulubionych

Retikulum endoplazmatyczne

19.12.22, 21:28
Retikulum endoplazmatyczne czyli siateczka wewnątrzplazmatyczna, aparat Golgiego - organellum występujące w większości komórek eukariotycznych, błona plazmatyczna, w cytozolu występują również rybosomy etc.

Kto zgadnie skąd pochodzi ta siatka pojęciowa i do czego służy odbiorcom/
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:30
      jakiś genialnie napisany podręcznik do biologii, zgaduję
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:34
        V klasa sp... (jest w podstawie programowej, sprawdziłam)
        • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:49
          Ale sam cytat to podręcznik czy podstawa?
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:52
            To notatki w zeszycie, jest w podręczniku i podstawie.
            • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:54
              to nie cytat
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:15
              Ale ta notatka jest bez sensu, bo RE i aparat Golgiego to zupełnie różne organella, wstawka o cytozolu i rybosomach zupełnie z innej bajki…

A to, ze młodzież poznaje budowę komórki - a czemu nie..? Moi robili modele komórek i pracowicie umieszczali wszystkie te organella, chyba do dziś pamiętają, ze „mitochondrium to mandarynka” wink
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:19
                Moja też robiła model komórki, roślinnej o ile pamiętam.
        • georgia.guidestones Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 13:07
          triss_merigold6 napisała:

> V klasa sp... (jest w podstawie programowej, sprawdziłam)
          Ja o tym sie uczylam majac z 4 lata wiecej niz Twoja córka. Przeładowany i zbyt mocno abstrakcyjny program.
    • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:32
      O matko, najpierw matematyka była na forum, teraz biologia. czy Wasze bombelki coś zdają przed Świętami?
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:34
        Młodsza przyszła, żeby ją przepytać przed sprawdzianem. Przepytałam bez zrozumienia.
        • rosapulchra-0 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:50

> Młodsza przyszła, żeby ją przepytać przed sprawdzianem. Przepytałam bez zrozumi
          > enia.

😅😅😅
          Pojęcia słyszałam i nawet się o nich uczyłam, ale niczego nie pamiętam.
          • kornelia_sowa1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:31
            I tu jest pies pogrzebany.

Domniemuje, że skoro "przepytalas bez zrozumienia", to twoja córka odklepala na pamięć przed wiernym słuchaczem czyli twoja osobą.

Wniosek-albo mają kiepska nauczycielkę albo twoje dziecko nie umie się uczyć.

Mam w domu pasjonata biologii.
            Nigdy ale to nigdy nie uczył się w ten sposób.
            To, co przeczyta potrafi przekazać w sposób jasny zrozumiały, swoimi słowami.
            Biologię trzeba rozumieć.

Uczenie się definicji na pamięć i wymienianie skladowych to nie nauka biologii tylko uczenie się tekstu na pamiec

Oczywiscie ktos ta biologie musi umieć wyłożyć.

Czy się to przyda? Jednym tak, innym.nie.
            Jak wszystko w szkole niemalże.
            • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:43
              To szydera. Tak, biologię trzeba rozumieć, ale materiał w którym tak duży procent tekstu składa się z nowych pojęć nie jest zrozumiały. Takie abc skutecznej komunikacji.
              • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:57
                Jednym z najbardziej traumatycznych (naprawdę) momentów w mojej karierze nauczycielki SP, było jak wysłano mnie do V klasy na zastępstwo na lekcję biologii. Miałam zrobić konkretną lekcję, dotyczyła ekologii, było tam jakieś 5-6 nowych pojęć, i trzeba było dzieciom wyjaśniać nowe używając innych nowych, na tej samej lekcji poznanych. Czyli objaśniamy "nieznane przez nieznane" - jeden z kardynalnych błędów metodyki nauczania. Maturzystów za jeden błąd kardynalny się oblewa, co zrobimy z mędrcami od podstawy, podręczników, rozkładów materiału?
              • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:59
                Z nauką jest tak, że warto od początku uzywac właściwych pojec, bo potem trudno jest się ich douczyc. Niektóre rzeczy trzeba sobie osłuchać (wielokrotnie), jest to długi proces ale po paru latach używa się prawidłowych określeń odruchowo.
                • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 07:27
                  Dziad o chlebie, baba o fiołach.
                  Warto by się zresztą zastanowić, co lepiej - poznać więcej definicji i pojęć naukowych czy naprawdę rozumieć procesy i mechanizmy.
                  • berdebul Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:15
                    Procesy i mechanizmy bez pojęć do dużo machania rękami i niewiele więcej. Musisz znać pojęcia, żeby moc opisać co widzisz, co się stało i dlaczego.
                  • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:19
                    A jak chcesz zrozumieć proces powstawania białek, jeśli nie znasz organelli komórkowych? Siateczka endo to układ rurek i cystern, w tej siateczce siedzą „bałwanki” czyli rybosomy. Rybosomy to taśmy produkcyjne do białek jak w fabryce. Takie białko jest potem modyfikowane, zmieniane, formowane, a wreszcie trafia to rozdzielni, czyli do aparatu Golgiego, który wysyła je do „odbiorców”.

Jak chcesz sie tego uczyć nie znając w ogole i nie używając nazw organelli. Białko powstaje jakoś gdziestam- i koniec.
                    • asia_i_p Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 21:31
                      Czytasz tekst ze słowniczkiem. Pokazujesz na filmie, na rysunku. Prosisz, żeby dzieciak, nadal z tym słowniczkiem w ręku, opowiedział. Ale nie robisz testu z tego słowniczka.
              • kornelia_sowa1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 22:15
                No tak.
                Nauczyciel pracuje na podręczniku który ktoś popełnił.
                I albo trzeba będzie odklepywac regułki toczka w toczkę albo wyłoży to w sposób zrozumiały dla dzieci i spróbuję by pojęły istotę rzeczy
                • kornelia_sowa1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 22:18
                  Biologia to nauka ścisła, nie pamięciowa wbrew pozorom.

Liczy się umiejętności kojarzenia, wnioskowania,ogicznego myślenia.
                  Choć oczywiście bez niektórych pojęć i trudnych wyrazow ani rusz.

• arwena_11 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:00
              Słowo klucz - pasjonat. Większość dzieciaków nie jest jednak pasjonatami biologii.

• triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:13
                Nie takiej. Mnóstwo dzieci lubi np. oglądać owady, obserwować ptaki, hodować rośliny, bawić się mikroskopem i te zainteresowania przechodzą na późniejsze wybory licealne czy akademickie, ale mało kogo w wieku 11 lat fascynuje taka teoria.
                • arwena_11 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:15
                  No dokładnie.
                  • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:21
                    Modele komórek dzieci robią bardzo chętnie… W krajach anglojęzycznych również robi się podobne modele na podobnym etapie nauki. Także w organellami.
                • claudel6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 13:29
                  moja córka od małego pasjonowała się przyrodą, jeździła przez kilka lat na kolonie tematyczne, ale szkolna biologia zabiła w niej jakąkolwiek chęć studiowania tej tematyki w przyszłości sad
            • asia_i_p Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:45
              5 klasa, przypominam.
              Planowanie podstaw programowych to nie powinna być kwestia "A nuż się przyda". To mają być podstawy plus jeszcze ktoś mógłby uwzględnić, że doba ma 24 godziny a dziecko nie jest wiadrem do zapełniania. OK pokazać budowę komórki, wyjaśnić jak działa. Nawet w piątej klasie OK. Nie ok robić z tego wiedzę do opanowania pamięciowego.
        • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:53

> Młodsza przyszła, żeby ją przepytać przed sprawdzianem. Przepytałam bez zrozumi
          > enia.

Uczyłam się o tym. Kiedyś. I nigdy, przez 60 lat mojego życia do niczego mi się ta wiedza nie przydała..
          • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:15
            aqua48 napisała:

> I nigdy, przez 60 lat mojego życia do niczego mi się ta wiedza nie przydała..

Noi? Nie "przydało ci się" też całe mnóstwo innych rzeczy, które zawierał szkolny program, co zupełnie nie znaczy, że uczenie o nich było pozbawione sensu.
            • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:42
              alicia033 napisała:

> Nie "przydało ci się" też całe mnóstwo innych rzeczy, które zawierał szkol
              > ny program, co zupełnie nie znaczy, że uczenie o nich było pozbawione sensu.

A jakiż to sens ma i miało uczenie dzieci encyklopedycznych szczegółów, bo ja do tej pory nie wiem?
          • koronka2012 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:37
            A ja pierwsze słyszę mimo że bylam na biol-chem 🤔 mitochondria pamiętam…
        • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:38
          Wystarczyło wykonać absolutne minimum, czyli puścić dziecku film na YT - są setki naprawdę świetnych pokazujących budowę komórki. Jeśli ma kiepska nauczycielkę, to problem bedzie narastał, więc lepiej już teraz zainwestować w abonament Nebula czy innego portalu pop-sci.
        • milva24 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:49
          Kurczę, jestem na tym samym etapiebig_grin Tylko jeszcze wcześniej sprawdzian z krajobrazów Polski.
        • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:49
          Ona ma to umieć tak jak w opisie? A nie na rysunku zaznaczyć i znać funkcje??
          Tu mało co do rozumienia, trzeba wiedzieć gdzie co jest i do czego słuzy
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:52
            Miała znać definicje oraz budowę komórek: zwierzęcej, roślinnej i bakteryjnej, natomiast wybacz, ale nie interesowały mnie szczegóły sprawdzianu.
            • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:00
              To nie są szczegóły sprawdziany (chyba jednak cie interesuje ze sie produkujesz przez cały watek).
              Podpowiem więc: ma umieć zaznaczyć na rycinie organelle, nazwać je i podać funkcję.
              Umieć też porównac (czyli podac co jest w obu komórkach, czego brakuje w zwierzęcej a jest w roślinnej i odwrotnie, pokazać które organelle mają te same funkcje w obu typach komórek).
              Zdecydowanie uczenie się na pamięć wrzuconego tu tekstu jej nie pomoże...
            • lauren6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:04
              Pamiętam sprawdziany z biologii w 5 klasie i nie przypominam sobie pojęć, o których piszesz.
              Co to za podręcznik?
              Tak jak hanusinamama pisze trzeba znać składowe komórki i umieć odróżnić roślinną od zwierzęcej itd.
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:10
                To było podyktowane do zapisania w zeszycie, z definicjami, życzysz zdjęcie?
                • paskudek1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:48

> To było podyktowane do zapisania w zeszycie, z definicjami, życzysz zdjęcie?

Pytanie co było w komentarzu nauczycielki do tejże notatki, tyle że już ustnym.
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:03
                    Bądź realistka, ile wyjaśnień można przekazać 11-12-latkom podczas 1-2 lekcji wprowadzania materiału z taką siatka pojeciową i w jakim stopniu będą przyswajalne?
                    • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 09:37
                      można i da się. To nie jest kilkanaście pojęć.
                      Na marginesie - w historii tez jest wprowadzane po kilka dat w czasie jednej lekcji. A sam napisałaś, że daty są ważnę (i podałaś powód). Tu te nieszczęsne 11 latki dają radę, no nie? A na biologii - krzyk, że za wiele.
                      Ciekawe, co będzie z fizyką i chemią(!) w poźniejszych klasach suspicious (tak, najlepiej zlikwidować)

Czyli można wprowadzać z historii kilka dat, faktów bo to ważne.
                      Z biologii nie (a część materiału była wcześniej np białka, sole mineralne. Ba - były wprowadzane na przyrodzie w klasie IV). I biedne 11 latki nie są w stanie tego przyswoić.
                      Zwłaszcza, że przywoływane przez Ciebie w tytule wątku dwa pojęcia są dla tych, co chcą rozszerzyć wiedzę.

Taką radę dam Ci - przejrzyj Ty wpierw podręcznik (łącznie z wcześniejszymi tematami, a nie bazuj na notatkach z lekcji - przy odpytywaniu córki. Notatki mogą najwyżej byc po ) to, by zobaczyć co robili na lekcji.
                      Warto, byś zobaczyła spis treści podręcznika przyrody i zobaczyła, co córka powinna już umieć. Możesz się zdziwić, że w temacie budowy komórki, zakres nowego słownictwa (po uprzednim sprawdzeniu, co przerabiali) gwałtownie się zmniejszy.

Naprawdę, wcale mnie nie dziwi "nadprodukcja" w Polsce wszelkiej maści humanistów.
                      I niedobór ścisłowców, przyrodników.
                      Przy tym, co postuluje duża część ematek (dziwnym trafem "humanistek", rzeczywiście, edukacja w Polsce będzie polegała na pokolorowaniu drwala.

Tak, mam wiele zastrzeżen do progrmu szkoły podstawowej, ale zmiany niekoniecznie muszą polegać na wycinaniu czegokolwiek co się niektórym wydaje trudne.

• memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:24
              Przerabiałam to 2x. Maja znać różnice- które komórki maja błonę, a które ścianę i błonę. Które maja jądra. Co jest typowe dla roślinnej. Co jest typowe dla zwierzęcej. Jakie są podstawowe organella.

Serio, w materiale dla klasy 4 czy 5 nie ma niczego straszliwego.
    • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:33
      Podrecznik do biologii dla uczniów szkół średnich?
      • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:35
        Aha, jeszcze do czego służy. Otóż obstawiam, że służy do jednego z najważniejszych procesów w życiu ucznia szkoły polskiej, a mianowicie do "procesu 3Z: zakuć-zdać-zapomnieć."
        • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:36
          Ta pani wygrała talon na balon i cerate w szkocką krate.
          • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:38
            Dziękuję, dziękuję. Nagrody oddam na cel charytatywny: opłacenie autorom podstawy i podręcznika terapii. Elektrowstrząsami.
        • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:37
          Dlaczego zapomnieć?!
          Ja to pamiętam do dziś. Przydało mi się również w szkole średniej. Biologię zdawałam na maturze.
          (Oraz na studiach, jak również w późniejszym zawodzie.)

To podstawa podstaw.
          • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:39
            Ukończyłam studia wyższe i zapewniam, informacja, że w cytozolu występują rybosomy nie była mi do tego potrzebna. Naprawdę uważasz, że to jest materiał dla jedenastolatków?
            • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:42
              daniela34 napisała:

> Naprawdę uważasz, że to jest materiał dla jedenastolatków?

Owszem. Warto wiedzieć, jak działa świat, który Cię otacza.
              • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:44
                Jak działa świat- owszem. Ale znaczenie ma też jakim językiem o tym świecie mówimy. I otóż ten język jest zupełnie zbędny jedenastolatkom. Potrzebna jest im wiedza przekazana w sposób przystępny, bez użycia pojęć, których nie są nawet w stanie poprawnie odmienić w języku polskim.
                • rosapulchra-0 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:52
                  Podejrzewam, że większość dzieciaków nie wie jak to poprawnie napisać.
                • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:55
                  a jakim językiem chciałabyś opisywać budowę komórek?
                  Postawię diamenty przeciwko orzechom, że zastąpienie "retikulum endoplazmatycznego" "siateczką śródplazmatyczną" jednak by Was dalej nieusatysfakcjonowała.
                  • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:00
                    A jakby tak jednak spróbować wymagać zrozumienia a nie terminologii? A terminologię z rodzaju "organellum" pozostawić licealistom?
                    • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:07
                      daniela34 napisała:

> A jakby tak jednak spróbować wymagać zrozumienia a nie terminologii?

Zasadniczo łatwiej zrozumieć coś, co potrafisz konkretnie nazwać, zamiast posługiwać się w tłumaczeniu, jak to działa określeniem "to coś co znajduje się między tym czymś a tym czymś w tym czymś".
                      • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:10
                        alicia033 napisała:
                        > Zasadniczo łatwiej zrozumieć coś, co potrafisz konkretnie nazwać, zamiast posłu
                        > giwać się w tłumaczeniu, jak to działa określeniem "to coś co znajduje się międ
                        > zy tym czymś a tym czymś w tym czymś".

A potem szkoły kończą takie właśnie - wykute skomplikowanymi określeniami ale za Chiny Ludowe nie potrafiące ogarnąć jak działa szczepionka.
                        • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:21
                          Doskonale ogarniam jak działa szczepionka i, w przeciwieństwie do ciebie wiem, jak powinny wyglądać wiarygodne badania skuteczności.
                          So, try harder, bo znowu spudłowałaś, araceli.

snajper55 napisał:

> Dania wege dają się zjeść, tylko trzeba do nich mięsa dołożyć.
                          • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:22
                            alicia033 napisała:
                            > Doskonale ogarniam jak działa szczepionka

No właśnie nie.
                      • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:16
                        Yhm. Weź dziecko parabellum i strzel sobie w organellum I koniecznie zapamiętaj retikulum i przedrostek "endo." Bo to jest najważniejsze jak masz 11 lat.
                        • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:58
                          >i przedrostek "endo."

A tak na marginesie mam wrażenie, że przedrostek endo- wcale jakoś się nie wbija w pamięć, zakuwa się o procesach endogennych, endogamii, endoplazmozie, endemitach, słyszy o endorfinach i endoskopii, ale co znaczy endo- to większość jakoś w ogóle nie ogarnia. I nie umie sobie rozbić słowa na kawałki i zrozumieć co znaczy endogenne.
                        • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:36
                          Ale dzieci używają określenia siateczka. Retikulum jest podane jako synonim.
                    • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:33
                      Serio..? Organellum to taka trudna nazwa, ze 12 latek nie ogarnie…? To taki organ, tylko w komórce. W ciele mamy organy, w komórce - organella.
                    • 7katipo Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:54
                      Wyżej ktoś bardzo ładnie opisał.
                      Da się? Da się!
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:31
                  Organella czy cytozol to nie jest jakieś wybitnie skomplikowane pojęcie…
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:46
                Tyle, że owe 11-12-latki takiej informacji nie pozyskują, to dla nich czysta, wyabstrahowana teoria, równie dobrze mogliby ryć na pamięć przypadkowy zbiór sylab.
                • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:53
                  A daty z historii? Na co to i komu, w życiu realnym?
                  A też do wkucia...
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:57
                    Daty są punktami w procesach polityczno-społeczno-gospodarczych, wydarzenia miały/mają swoje przyczyny i skutki.
                    • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:02

> wydarzenia miały/mają swoje przyczyny i skutki.

to zupełnie jak elementy budowy komórki. Spełnią bardzo określone zadania i dzięki nim funkcjonujemy.
                  • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:59
                    albo taka geometria czy inne pierwiastki...
                    Całkowicie wystarczy dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie, nie?
                    No, mooooże jeszcze procenty, chociaż chyba niekoniecznie...
                • aandzia43 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:59
                  Mniej więcej, przypadkowy zbiór sylab. Wystarczyłoby gdyby jedenastolatek pamiętał ze zrozumieniem, że komórka żywego organizmu zawiera jądro z materiałem genetycznym i różne organelle umożliwiające jej metabolizm. Że są organizmy jedno i wielokomórkowe i jeszcze parę podstaw. Reszta w następnych klasach.
                • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:55
                  Ale ona nie ma zaryć tego tekstu co napisałaś. Ma umieć pokazać na rycinie, która organella to która i znać jej funcję.
                  Jak ryje tak jak napisałaś to faktycznie bez sensu...
                  • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:52
                    Jak ma podpisać rycinę bez znajomości nazw "aparat golgiego", "rybosomy" , " cytozol" czy "reticulum endoplazmatyczne " - czyli występujących w cytacie?
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:32
                  To niech otworzą podręcznik, tam są piękne ryciny tych wszystkich komórek i organelli…
                  • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:08
                    Na sprawdzianie nie otworzy podręcznika tylko będzie musiała podpisać rysunek z głowy. Nie zrobi tego, jeśli nie nauczy się nazw. Na pamięć
                    • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:07
                      Na tym polega szkoła, czasem trzeba sie czegoś nauczyć… Na pamięć. Na matematyce musi sie nauczyć „mnożna” i „mnożnik”, na polskim „przydawka” i „orzeczenie” i nikt nie stęka…
                      • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:20
                        Odpowiadałam hanusinej, która pisała, że nie trzeba tego "zaryć". No inaczej się tych nazw i funkcji nie przyswoi.
              • maly_fiolek Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:44
                > Owszem. Warto wiedzieć, jak działa świat, który Cię otacza.

No z tego cytatu na pewno się nie dowiesz.
                Na pewno warto poznać biologię człowieka - to najważniejsze.
                Immunologia.
                Taksonomia i uprawa roślin, biologia i taksonomia zwierzęt, zwłaszcza tych bliskich człowiekowi, ekologia (w sensie zależności środowiskowe).
                Reticulum endoplazmatyczne zdecydowanie nie jest czymś wartym wspominania - tak do poziomu biol-chem liceum.

• alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:54
                  maly_fiolek napisała:

> Na pewno warto poznać biologię człowieka - to najważniejsze.

no i właśnie poznają.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:43
                  >No z tego cytatu na pewno się nie >dowiesz
                  No ale ten cytat to jakas pomieszana twórczość z zeszytu, a nie fragment podręcznika.

To jest podręcznik
              • arwena_11 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:11
                Zakładam jednak, że jak Daniela będzie zainteresowana lub będzie jej to do czegoś potrzebne - to wie gdzie zajrzeć. Po cholerę ma sobie zbędną dla niej wiedzą zapychać sobie głowę.
              • mgla_jedwabna Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:32
                Niestety, jedenastolatka uczą się rzeczy, które im tego świata nie objaśniają. Dzieciak wkuwa o cytozolu w rybosomach, a jako dorosły nie rozumie działania szczepionek. Uczy się o rozmnażaniu stułbi, a nie wie, czy kwiatek, który zrywa w lesie, nie jest przypadkiem pod ochroną. Niby ma coś o ekologii, ale potem i tak chodzi na kupkę albo seks na wydmy. Klepie teorie o rozmnażaniu ssaków, a kotki/suki nie wysterylizuje, bo po co. Zakuwa o budowie odnóży owada, a potem wypala trawę na wiosnę. Program biologii w podstawówce to tylko wstęp do biologii licealnej, który jest wstępem do medycyny albo biotechnologii na uniwersytecie. Tylko że większość ludzi nie będzie studiowała biologii ani pokrewnych kierunków.
                • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 12:28
                  mgła - oni się uczą takich rzeczy. w klasach 1-3 oraz na przyrodzie w klasie 4 (dział 8 w podręczniku Nowej Ery). Oraz w klasie 5 również - przy okazji omawiania roślin nago- i okrytozalązkowych
                  np klasa 4
            • spirit_of_africa Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:01
              Dobra Daniela. Dla Ciebie informacja o budowie komórki była zbędna, ale dla mnie, która studiowała na MISMaP były. Dla mnie natomiast zupełnie zbędna była informacja dot. powstania związku młodzieży polskiej „wić” albo o tym, ze Brzetysław przyłączył Śląsk i Małopolskę do Czech.
              • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:06
                A czy ja twierdzę, że informacje o budowie komórki są zbędne? Ja twierdzę, ze język e jakim o nich mowa powinien być dostosowany do wieku odbiorcy. Co do zakresu wymaganej wiedzy historycznej na etapie szkoły podstawowej ( o podstawówce mowa) podane przez ciebie informacje również uważam za zbędne.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:46
                  Ale wkleilam wyżej co jest w podręczniku. Co jest złego w definicji:
                  „Cytozol to galaretowata substancja, która wypełnia komórkę. Składa się z wody, soli mineralnych i białek”?
                  Albo
                  „Rybosomy maja kształt drobnych ziarenek. Odpowiadają za powstawanie białek”.
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:13
                    W 2 krótkich zdaniach 5 nowych pojęć: cytozol, komórka, sole mineralne, białka, rybosomy.

Z podręcznika skutecznej komunikacji: jest ponad 15% zawartości przekazu stanowią kompletnie nowe, nieznane odbiorcy informacje, to przekaz jest niezrozumialy, a co za tym idzie nieskuteczny.
                    • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:24
                      Sole mineralne były w poprzednim rozdziale. Bialka także. Strona 25. Komórka w poprzednim dziale, a tak w ogole to w 4 klasie. Weź sprawdź najpierw czego i kiedy sie dziecko uczyło albo zainteresuj sie i nadrobcie braki, skoro się nie nauczyło i nadal nie umie...
                      • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:30
                        No właśnie. Przyroda w czwartej klasie wprowadzała część pojęć.
                        Co wiecej - te pojęcia będą się powtarzały w starszych klasach.
                        Wprowadzadzać je w 7-8 klasie? I tak już są narzekania, że zbyt wiele materiału w tych klasach.
                        A może dopiero wprowadzić je w liceum? Albo na studiach?
                        Jak pisałam i pokazywałam na obrazku. Wprowdzanych jest parę nowych terminów. Plus dwa dla chcących wiedzieć więcej (nie są obowiązkowe). Mniej niż np angielskich słówek/zwrotów na jednej lekcji. A języka obcego są co najmniej 3 h tygodniowo. Biologii - tylko jedna.
                        Dlaczego na polskim trzeba wprowadzać nazwy części zdania? Nie można jakoś tego inaczej określić? suspicious
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:06
                Bo to również są informacje doskonale zbędne na etapie podstawówki czy szkoły średniej w wersji przedmiotu bez rozszerzenia.
                • spirit_of_africa Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:52
                  Niestety programy ustalają chyba jacyś niezbyt mocni na umyśle i mam wrażenie ze zawsze tak było. W klasie maturalnej biol-chem miałam JEDNĄ godzinę chemii i 4 historii.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:47
                  Bez przesady, to są same nazwy 5 organelli. Uczenie czegoś takiego na poziomie rozszerzonym w liceum to byłaby kpina…
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:25
              4 latki uczą się tego oglądając „Było sobie zycie”…
              • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:38
                No właśnie... 5 latki, oglądające Było sobie życie (a seria) wielokrotnie wspominana tu, na forum, nawet proces mitozy rozumieją...

• turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:50
                  >Było sobie życie (a seria) wielokrotnie wspominana tu, na forum, nawet proces mitozy rozumieją...

Proces mejozy też.
                  To skoro da się to przedstawić tak, żeby nawet przedszkolne dzieci rozumiały, to dlaczego nie możemy tego oczekiwać od programu szkolnego?
                  • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:56
                    turzyca napisała:

> dlaczego nie możemy tego oczekiwać od programu szkolnego?

znaczy czego nie zrozumiałaś z wklejonego tu przykładu podręcznika?
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:09
                    Qzwa, przecież nie rozumieją. Fakt, że coś jest atrakcyjną kreskowka nie oznacza, że rozumieją to przedszkolaki i że potrafią opisać dany proces, wskazać do czego służy
                    • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:32
                      no nie wiem.... spora część dzieci 5-6 lat rozumie, po obejrzeniu tej serii...
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:39
                I uja z tego pamiętają.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:48
                  Na tej zasadzie to Twoje mogą kolorować drwala do osiemnastki…
          • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:40
            pepsi.only napisała:

> Dlaczego zapomnieć?!
            > Ja to pamiętam do dziś. Przydało mi się również w szkole średniej.

Heh, ja teżsmile.
          • aandzia43 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:47
            pepsi.only napisała:

> Dlaczego zapomnieć?!
            > Ja to pamiętam do dziś. Przydało mi się również w szkole średniej. Biologię zda
            > wałam na maturze.
            > (Oraz na studiach, jak również w późniejszym zawodzie.)
            >
            > To podstawa podstaw.

Też zdawalam biologię na maturze i też pamiętam do dziś co znaczą te terminy. Uczyłam się ich w pierwszej biol.-chem. Ale dzieciom w połowie podstawówki są one zbędne, przynajmniej większość z nich. Chyba że jako rozszerzenie.
        • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:50
          Chyba ze zdajesz biologie na maturze smile wtedy pamietasz to nadal po 20 latach od matury smile
        • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:53
          Tak, tak, a potem cieciorka w noge, strach przed szypawka i plaska ziemia. Ciekawe, czy wystepuje koleracja miedzy poziomem wyksztalcenia a wiata w te pierdy🤔
          • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:04
            Ja? Ja po 4 dawkach jestem smile
            • daszka_staszka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:21
              To tak jak i ja i jescze bezczelnie się na grupę szczpie i choroby egzotyczne nie widząc co to retucullum endoplazmatyczne 🤣🤔
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:35
        V klasa sp i nie tylko podręcznik, w którym nadgorliwe wydawnictwo upchnęło tryliard szczegółów, ale podstawa programowa.
        • daszka_staszka Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:37
          A dowiesz się co to retucullum robi? Ciekawa jestem. Przykładowo dopiero rok temu się dowiedziałam do czego można wykorzystać znajomość logarytmów 🤣
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:40
            Dowiedziałam się w V klasie podstawówki prl-owskiej i natychmiast zapomniałam, potem dowiedziałam się na biologii w liceum i również wyparłam i teraz dowiedziałam się jeszcze raz.
            • daszka_staszka Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:41
              Znaczy że ta wiedza do życia jest niezbędna🤔
            • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:44
              Cóż.... o tobie to tylko świadczy...
              chociaż z drugiej strony ja żadnej daty historycznej nie znam , mozecie mnie zabić ale nie wiem kiedy było jakie powstanie, i pewnie wielu innych rzeczy z histry czy gegry (geografii to ja nawet w szkole średniej nie miałam big_grin)
              więc wierzę, że nie potrafisz raz i na zawsze nauczyć się takiego banału jak budowy komórki.
              • daszka_staszka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:14
                No popatrz za to ja historię mam w małym palcu, i też mogłabym być złośliwa i napisać że to banał daty zapamiętać...
                • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:00
                  Identycznie. Historię powszechną i Polski, wos, geografie polityczną i gospodarczą mam opanowaną super, to banalne i wszystko się klei.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:54
                  Ok, to ja wytłumaczę. Rybosomy to takie bałwanki będące taśmą produkcyjną jak w fabryce - z jednej strony wchodzi w nie „instrukcja/matryca” czyli mRNA, z drugiej wychodzi produkt - białko. Żeby to surowe białko nie latało gdzie popadnie po komórce (w końcu białka to cząsteczki aktywne i nie mogą sobie działać gdzie im się zachce) - od razu jest składowane do magazynu - czyli do siateczki endoplazmatycznej. Tam jest modyfikowane z półfabrykatu do wersji ostatecznej - cos jak wyposażanie samochodu, ten dostaje skórzana tapicerkę, ten matowy lakier, a ten gps. Potem trafia do działu spedycji, czyli do Aparatu Golgiego, który pakuje gotowe białka w małe, zgrabne paczuszki i wysyła do kontrahentów.
                  • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:33
                    smile
          • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:11
            Więc w tym rzecz.
            Ja w LO, podobno bardzo dobrym, byłam odpytywana z budowy szkieletu ptaka. Dostałam 4 minus, nie wiedząc, czemu tyle, za to jeszcze do niedawna tkwiłam w przekonaniu, że ptaki grzebieniowe to te z grzebieniem na głowie, kogut choćby.
            Zauważ: nauczycielka musiała się zorientować, że w kwestii grzebienia nie wiem o co chodzi, mogła mi to była w dwie minuty wyjaśnić, a przy okazji przypomnieć reszcie klasy, zwłaszcza tym geniuszom, co podobnie jak ja nie wiedzieli. Ale to jej po prostu nie przyszło do głowy. Wystarczy przyłapać ucznia na braku wiedzy i odpowiednio ocenić - reszta nieistotna.
        • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:38
          No i? Tak, to jest podstawa. Od zawsze.
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:41
            To było na biologii w PRL, potem znikło w podstawówce w wersji sześcioklasowej i po reformie PiS - tadam - wróciło!
            • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:45
              Nie żartuj. Moja młodzież (po gimnazjum) też zna budowę komórki.
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:47
                Bo mieli w gimnazjum...
                Gimnazjum obejmowało dzisiejszą klasę VII, VIII i I licealną.
                • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:51
                  Nie pisz więc że zniknęło, nie zniknęło, było w innym etapie edukacji.

Wiesz co, to, że Ty nie masz styczności z naukami biol-chem, to znaczy tyle, że to nie twoja dziedzina, ale rzucasz sie jak wesz na grzebieniu.
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:58
                    było w innym etapie edukacji

późniejszym, o to chodzi
                  • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:01
                    pepsi.only napisała:

> było w innym etapie edukacji.

Bingo! I to jest jakby kluczowe.
                    • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:58
                      Ale Danielo, ja mam dwójkę już po tym etapie edukacji i naprawdę budowa komórki w 4 i 5 klasie nie była żadnym problemem. To, ze Triss nie chciało się otworzyć podręcznika i odpytać dzieciaka z rzeczywistego materiału, zamiast z jakichś bzdur zanotowanych byle jak w zeszycie nie znaczy, ze tam realnie był jakiś skomplikowany dział…
        • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:51
          To radzę aby nauczyła się na rysunku co gdzie jest w komórce. Oraz funkcji organelli komórkowych. Bo raczej z tego bedzie sprawdzian
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:00
            Już był.
      • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:36
        O kur...zapiał i obudził kurki!!! Doczytałam. 5 klasa.
        • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:52
          Ja tez to miałam w podstawówce. Wy zapewne też. Ja pamietam bo biologioa to był moj konik, mam nadal zeszyty z podstawówki
          • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:05
            Byłam finalistką olimpiady z biologii w podstawówce, i jeżeli nie mam jeszcze całkowitej demencji, to imho takiego poziomu szczegółowości, a przede wszystkim siatki pojęć - nie było.
            • berdebul Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:17
              Było. Przełom lat 90/00
              • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:45
                Nie było- połowa lat 90-tych. Ta teeminologia to LO wówczas.
              • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:46
                Pozwolę się sobie upierać, że nie (skończyłam SP w 2000). Nie tak dogłębnie.
                • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:52
                  Ja rok wcześniej. Wyżej wrzuciłam link do zdjęć podręcznika do biologii do V klasy.
                  • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:05
                    Widziałam smile Ja miałam inny podręcznik, pani Klimuszko do klasy 5 i 6 (rośliny i zwierzęta w jednym). To był dość "nowoczesny" podręcznik wtedy, ale z tej serii z PRL sobie lubiłam doczytać, bo miałam w domu po starszym rodzeństwie. Czasami w jednym było więcej wiadomości, czasami w drugim. Chociaż już np. w 7 klasie (biologia człowieka) ten mój był wyraźnie bardziej opasły.
                    • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:13
                      Ja lubiłam czytać encyklopedie.
                    • manon.lescaut4 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:50
                      Tez korzystałam z tego podręcznika i bardzo go sobie ceniłam, jak na tamte czasy był powiesiłem świeżości. A ten do 7-ej klasy, o biologii człowieka był fenomenalny, można się śmiać, ale wiele faktów z tej dziedziny znam do dziś z tego właśnie podręcznika.
                • berdebul Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:20
                  8-klasową? Szlam 6+3+3, budowa komórki była w podstawówce.
    • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:37
      Nie muszę zgadywać, nadal to pamiętam.
    • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:37

> Kto zgadnie skąd pochodzi ta siatka pojęciowa i do czego służy odbiorcom/

Nie rozumiem pytania.
      To przecież są podstawy.
    • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:41
      Jestem po studiach przyrodniczych, to są podstawy.
      Takie same podstawy jak dla humanisty co to jest podmiot-orzeczenie-przydawka, czy okolicznik. W której klasie podstawówki o tym człowiek uczy się? Czy też uważacie że to zakuć-zdać-zapomnieć
      ?
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:44
        W V.
        Tak, zakuć, zdać, zapomnieć, bo oni się uczą tego bez cienia zrozumienia i bez oglądania komórek pod mikroskopem. Moja się nauczyła na pamięć, dostała 6, za chwilę będą mieli tryliard szczegółów o grzybach i nagonasiennych oraz okrytonasiennych i też się nauczy na pamięć.
        Mam déjà vu
        • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:47
          To może pokaż jej chociaż schemat rysunkowy, niech sobie zobaczy rysunek. Bo pewnie Villego na stanie to nie macie...a szkoda, bo to na serio kapitalna książka
          • extereso Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:49
            Też uczyłam się z villego i też bardzo tę książkę lubię
          • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:11
            Na YT jest masa świetnych filmów o budowie komórek, pokazują nawet mechanizm replikacji, jak wygląda w praktyce ekspresja genów itp.
        • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:53
          Nie no, wiadomo, po co dziecku podstawowa wiedza o przyrodzie, jeszcze miałaby jakiś problem z np. wycinaniem zdrowych drzew w rezerwacie, odstrzałem gluszców albo (UCHIWAJNASPAMBU!!) okaże się, że fascynuja ja np. grzyby, pojdzie na biologię i za 20 lat zalozy firmę produkującą biopaliwo z grzybni, drukarki 3d uzywajace grzybowego filamentu albo inne bezeceństwa.

A przecież mogłaby zostać urzędniczka przekładająca papierki albo wciskać ludziom kredyty.
          • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:56
            Tak.
          • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:00
            fragile_f napisała:

> po co dziecku podstawowa wiedza o przyrodzie, jeszcze miałaby
            > jakiś problem z np. wycinaniem zdrowych drzew w rezerwacie, odstrzałem gluszców

Bo jak wiadomo problem z wycinaniem zdrowych drzew, i odstrzałem zwierząt mają wyłącznie ludzie po studiach biologicznych. Całej reszty to nie rusza...
          • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:02
            fragile_f napisała:
            > A przecież mogłaby zostać urzędniczka przekładająca papierki albo wciskać ludzi
            > om kredyty.

Jeżeli dziecko ma z każdego przedmiotu masę oderwanych od poznawanej rzeczywistości ZZZ to nie zainteresuje się niczym. Nie ma na to szans. Wszystko staje się szarą masą.
            • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:10
              evening.vibes napisała:

> Jeżeli dziecko ma z każdego przedmiotu masę oderwanych od poznawanej rzeczywist
              > ości ZZZ to nie zainteresuje się niczym. Nie ma na to szans. Wszystko staje się
              > szarą masą.

rili?
              Jakim cudem nadal się jednak rozwijamy?
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:15
                Eliminując zbędne w danym momencie informacje.
                • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:25
                  Wiesz, dla Ciebie zbędne są informacje dotyczące rozmnażania roślin, będące IMHO generalnie absolutna podstawa dla kogoś, kto uwaza się za wykształcona osobę

Przez taka ignorancką postawę za 10 lat będziemy zapylac ręcznie połowę drzew owocowych na świecie, bo tępe biurwy nie ogarniają ze kwiat musi być zapylony, żeby wyszła śliwka.
                  • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:03
                    >tępe biurwy nie ogarniają ze kwiat musi być zapylony, żeby wyszła śliwka.

A możesz mi wytłumaczyć, jak Ci się wiedza o ekosystemie spaja z retikulum?
                    Najważniejszych rzeczy o tym, jak wspierać ekosystemy, że np. ultraważne są takie wyspy odpowiedniej roślinności (typu drzewa na miedzy), nauczyłam się chodząc na science slamy kolegi, który robił z tego magisterkę i doktorat i latał zbierając próbki z bobków, żeby ustalić, jak się rozwijają populacje. Nie wyniosłam tego ze szkoły. Choć akurat z biologii miałam bardzo zasłużoną piątkę przez cały okres nauki. W liceum był to wręcz jeden z moich ulubionych przedmiotów, bo nauczycieli miałam takich, że pokazywali nam biologię jako naukę, jak to się wszystko łączy ze sobą, a nie zbiór faktów do zakucia.
                    I w tym zakresie zgadzam się z Triss - program jest bez sensu, z tych rozlicznych faktów nic nie wynika, one nie tworzą w programie żadnej całości, twórcy nie zadbali, żeby dzieci budowały sobie większą całość. Przypomina to pionki szachów ustawione na planszy byle jak, bez żadnego sensu w grze.
                    • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:33
                      Spaja się z tym, co pisze Triss - że po cholere uczyć dzieci o rozmnażaniu roślin czy organellach, bo pocoimto.

No właśnie po to, żeby były w stanie zrobić korelacje kwiat+pszczola=owoc.

Triss nie chodzi o te konkretną definicje, ona ma problem z uczeniem czegokolwiek, co nie jest zgodne z jej zainteresowaniami i/lub nie przynosi pieniędzy.

To jest bardzo krótkowzroczna postawa, bo obcina wszystkie dalsze zależności - bardzo często okazuje się, że inwestycja w ekologię niweluje straty w innym sektorze, pozornie niezwiazanym.

Dodatkowo: ostatnio zaczelam się uczyć niemieckiego od nowa, mialam chyba 6 lat w szkole. Nienawidziłam tych lekcji i samego języka, było to typowe ZZZ - i wiesz co się okazało? Po krótkim odswiezeniu odkrylam, że pamiętam ogrom słownictwa, odmianę, gramatykę itp. To jest zupełnie inne doświadczenie, niż to które miałam z hiszpańskim, którego uczyłam się faktycznie od zera.

Ps. Myślę, że Twój kolega mimo wszystko musial wiedzieć czym jest aparat Golgiego ZANIM dostał sie na studia wink
                      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:42
                        Weź sobie coś na uspokojenie...

Mam problem z formą i treścią nieadekwatną do wieku, z poziomem szczegółowości i brakiem przełożenia (bo na lekcjach nie ma czasu) teorii na konkret. Krótko mówiąc, mam problem z rozpaczliwie anachroniczną podstawą programową, z tym powrotem do przeszłości.
                        • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:47
                          To nie ja histeryzuje, dlaczego mam brać coś na uspokojenie?

Już Ci podałam rozwiazanie - abonament na Nebula, dziecko odpala konkretny odcinek i po 20 minutach ma budowę komórki w jednym palcu. Albo za darmo na YT, tylko trzeba poświęcić 5 minut na wyszukanie czegoś fajnego.

Niestety polscy nauczyciele są często kiepscy, podręczniki toporne i trzeba sobie radzić samemu/pokazywać dzieciakom inne, bardziej zjadliwe źródła wiedzy.
                          • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:34
                            fragile_f napisała:
                            > Już Ci podałam rozwiazanie - abonament na Nebula, dziecko odpala konkretny odci
                            > nek i po 20 minutach ma budowę komórki w jednym palcu. Albo za darmo na YT, tyl
                            > ko trzeba poświęcić 5 minut na wyszukanie czegoś fajnego.

Czyli dziecko ma się uczyć z internetu... bo szkoła jest ujowa. CBDU.

• fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:23
                              Nie, nie "z internetu" tylko z programów edukacyjnych stworzonych przez osoby zajmujace sie tym zawodowo.

Oczywiście Triss mogłaby pomóc dziecku sama, ale woli zachowywać się wg. schematu - "jeśli czegoś nie rozumiem/nie potrafie sie nauczyc, to znaczy że jest to gupie". Najgorsze, że ten sam model przekazuje kolejnemu pokoleniu.
                          • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:19
                            >Niestety polscy nauczyciele są często kiepscy, podręczniki toporne i [...]

Dlatego trzeba krytykować podstawę programową i podręczniki oraz sposób kształcenia nauczycieli, żeby każde dziecko miało szanse na opanowanie wiedzy w sposób dostosowany do jego rozwoju psychicznego?

>trzeba sobie radzić samemu/pokazywać dzieciakom inne, bardziej zjadliwe źródła wiedzy.

A, nie, sorry, Ty wnioskujesz zupełnie inaczej, zrozumiałe podstawy mogą dostać tylko te dzieci, które mają zaangażowanych rodziców, reszta niech spada na drzewo i robi ZZZ.
                            • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:04
                              Ktoś wrzucił zdjęcie tego podręcznika - wygląda to bardzo fajnie (przynajmniej strona o budowie komórki, nie wiem jak reszta).

Triss jak zwykle robi histerie, bo czegoś nie rozumie (a to budzi w niej lęk, który natychmiast przerabia na wkurw). Przerabialiśmy to milion razy na forum.
                      • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:16
                        >Spaja się z tym, co pisze Triss - że po cholere uczyć dzieci o rozmnażaniu roślin czy organellach, bo pocoimto.

>No właśnie po to, żeby były w stanie zrobić korelacje kwiat+pszczola=owoc.

Przepraszam, ale ja tego nadal nie ogarniam. Jak z retikulum się wiąże to, że kwiat+pszczoła=owoc? Serio, proszę w trzech krokach.
                        • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:26
                          Jeśli nie ogarniasz, to polecam lekturę innych postów Triss - miala problem nawet z tym, że na biologii uczą o rozmnażaniu roślin, podziale na nagozalążkowe i okrytozalażkowe etc. Czyli z absolutna, totalna podstawą biologii, cos na zasadzie "a po co mam wiedzieć, co to chlorofil?".
                  • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 05:47
                    >tępe biurwy nie ogarniają ze kwiat musi być zapylony, żeby wyszła śliwka.

A możesz mi wytłumaczyć, jak Ci się wiedza o ekosystemie spaja z retikulum?
                    Najważniejszych rzeczy o tym, jak wspierać ekosystemy, że np. ultraważne są takie wyspy odpowiedniej roślinności (typu drzewa na miedzy), nauczyłam się chodząc na science slamy kolegi, który robił z tego magisterkę i doktorat i latał zbierając próbki z bobków, żeby ustalić, jak się rozwijają populacje. Nie wyniosłam tego ze szkoły. Choć akurat z biologii miałam bardzo zasłużoną piątkę przez cały okres nauki. W liceum był to wręcz jeden z moich ulubionych przedmiotów, bo nauczycieli miałam takich, że pokazywali nam biologię jako naukę, jak to się wszystko łączy ze sobą, a nie zbiór faktów do zakucia.
                    I w tym zakresie zgadzam się z Triss - program jest bez sensu, z tych rozlicznych faktów nic nie wynika, one nie tworzą w programie żadnej całości, twórcy nie zadbali, żeby dzieci budowały sobie większą całość. Przypomina to pionki szachów ustawione na planszy byle jak, bez żadnego sensu w grze.
                  • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:19
                    fragile_f napisała:
                    > tępe biurwy nie ogarniają ze kwiat musi być zapylony, żeby wyszła śliwka.

Prawie 100% ludzi w PL ukończyło podstawówkę i uczyło się o retabulum a jak są akcje ratowania pszczół to NIE WIEDZĄ o co chodzi.

Chciałaś dowalić a pięknie obnażyłaś DRAMAT polskiego systemu edukacji.
                    • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:32
                      evening.vibes napisała:
                      > retabulum

Nawet słownik ma problem 🤣
                  • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:45
                    fragile_f napisała:

> tępe biurwy nie ogarniają ze kwiat musi być zapylony, żeby wyszła śliwka.

Przede wszystkim "tępe biurwy" jak je szlachetnie nazywasz nie powinny w żadnym wypadku decydować o sprawach na których się nie znają. Tylko tyle i aż tyle.

• sferoplast Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:44
                    Poniżej można zobaczyć skutek nieuczenia 'zbędnych informacji o rozmnażaniu roślin' - kobietę zdumioną, że truskawki biorą się z kwiatków.
            • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:15
              No popatrz, kończyłam polskie szkoły z przeladowanym programem i pamięciowka - jakims cudem zainteresowałam się fizyka, biologia i archeologia. W zasadzie większość przedmiotów była dla mnie ciekawa, jedynym problemem byli niektórzy nauczyciele, nie sam program.
              • evening.vibes Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:21
                fragile_f napisała:
                > No popatrz, kończyłam polskie szkoły z przeladowanym programem i pamięciowka -
                > jakims cudem zainteresowałam się fizyka, biologia i archeologia.

A mojego kolegę ojciec tłukł a wyrósł na dobrego człowieka. Czego to dowodzi?

Pandemia pięknie pokazała, ze rozumienie biologii na podstawowym poziomie leży i kwiczy.
        • kotejka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 04:59
          Pamiętam, mój przystąpił do tych nauk mając lat 10 - sześciolatek z dekretu Zalewskiej
          I był to chyba wrzesień - czyli absolutny początek nauki biologii
          Jakiś geniusz uznał, że od tego należy zacząć uczyć 10 letnie dzieci tej pięknej i mądrej nauki o zyciu
          Kolejna lekcja to było porównanie budowy trzech komórek w tabelce na całą stronę
          Ze grzybowa ma te coski z celulozy, roślinna coś innego, a w zwierzęcej zachodzi inszy proces, bo coś tam ma inne to spiralne
          Kolejny rok to były testy sprawdź się pt
          Podaj liczbę chromosomow w komorce szympansa po mitozie
          Wyrósł w przekonaniu, że biologia jest do bani, a on jej nie kuma
          Nie wiem, po co to było, bo teraz jak oglądam jego podręcznik do biologii w szkole średniej to znów zaczynamy od czym zajmuje się biologia
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:17
            kotejka napisała:

> Pamiętam, mój przystąpił do tych nauk mając lat 10 - sześciolatek z dekretu Zal
            > ewskiej
            > I był to chyba wrzesień - czyli absolutny początek nauki biologii
            > Jakiś geniusz uznał, że od tego należy zacząć uczyć 10 letnie dzieci tej piękne
            > j i mądrej nauki o zyciu
            > Kolejna lekcja to było porównanie budowy trzech komórek w tabelce na całą stron
            > ę
            > Ze grzybowa ma te coski z celulozy, roślinna coś innego, a w zwierzęcej zachodz
            > i inszy proces, bo coś tam ma inne to spiralne
            >
            teraz o komórkach to klasa 5.

I sprostuję - grzybowa ma ścianę komórkową z chityny. Dlatego grzyby uznaje się za cięzkostrawne (pogląd kontrowersyjny wśród dietetyków)

Celulozową ścianę ma komórka roślinna. Stąd m.in. wykorzystanie roślin do produkcji tkanin, papieru....
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:05
              Chitynę grzybową traktuje się jako odpowiednik błonnika, czyli substancję niepodlegającą trawieniu, stanowiącą składnik „balastowy”, korzystny dla jelit. Czy wszystko z błonnikiem traktujesz jako „ciężkostrawne”?
              • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:35
                no przecież napisałam, że ta ciężkostrawność jest kontrowersyjna
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:22
                  Mam specjalną umowę z pieczarkami o ich obronę do ostatniej kropli krwi…
                  • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:25
                    eee. rozumiem. Ja też mam podobną.
                    Ps. U syna w żłobku, pieczarkowa była w menu.
                    Zresztą pieczarki są... bardzo zdrowe!
          • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:31
            Straszliwa tabela na cała stronę, która można podsumować zdaniem „rośliny maja ścianę i chloroplasty, a baterie ogólnie są niedorobione”.
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:40
              jak widać, dla ":humanistów"wszystko co nie jest "humanistyczne" jest straszne tongue_out

Tyle, że szkoła podstawowa jest dla wszsytkich. I dla ścisłowców i dla przyrodników również. I dla tych, co wybiora branżówkę - równiez.

Może Triss powinna wytłumaczyć córce, że skoro biologia jej nie interesuje - to wclae nie musi uczyć się materiału dla dociekliwych (właśnie to reticulum i aparat G). W końcu może zostać socjologiem, politologiem, filozofem, psychologiem.. Niekoniecznie biologiem, czy medykiem.

A jak już musi mieć 6+ ze sprawdzianu - to cóż....

• hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:54
          Tez sie tego triss uczyłaś, jak widać zapomniałaś
          Komórki pod mikroskopem aby widzieć organelle.??? Chciałabys aby w kazdej szkole był mikroskop elektronowy? Bo pod świetlnym za dużo by nie zobaczyli....dużo widac zapomniałaś.
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:46
            Widać zapomniałam natychmiast po dostaniu oceny bdb, a z liceum nie pamiętam tego wcale. Co skądinąd świadczy o metodyce nauczania i zakresie materiału, bo z innych przedmiotów kojarzę sporo rzeczy.
            I nie, nie mam problemu z informacją, że roślina musi być zapylona, aczkolwiek tej wiedzy NIE pozyskalam że szkoły.
        • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:30
          >bez oglądania komórek pod mikroskopem.
          Serio myślisz, ze w szkołach maja mikroskopy elektronowe…?
      • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:57
        pepsi.only napisała:

> Jestem po studiach przyrodniczych, to są podstawy.

Być może podstawy dla kogoś kto chce studiować biologię. Dla mnie wiedza tak samo bezużyteczna jak umiejętność wylepienia na kawałku szkła szkieletu żaby. Też to robiliśmy w podstawówce...
        • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:19
          Ale wiesz dlaczego przysiadłam do biologii, i następnie wybrałam biologię na maturę (studia były jedynie konsekwencją) bo na wcześniejszym etapie COŚ mnie akurat w tej biologii zainteresowało.
          I być może było to później, a może właśnie na etapie omawiania budowy komórki. Ktoś nam ciekawie o tym opowiedział. Nie miał preparatu, to pokazał w książce. Dobra, w prlu nie było kolorowych ksiażek- sam narysował, zrobił fajny rysunek, pokolorował. Cokolwiek. Ju now: zainteresował nas budową komórki , bo przecież od komórki wszystko się zaczyna, to są absolutne podstawy.
          A nie stwierdził: oxujali, po co takim małym dzieciom budowa komórki, te słowa są za trudne, olać to: 3 razy Z.
          • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:26
            Dokładnie tak. Dla mnie takim momentem była jakaś podrecznikowa ilustracja pokazująca budowę komórki (nomen-omen).
      • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:58
        A ja jestem po studiach prawniczych i mam w związku z tym dość porządne przygotowanie historyczne. I nie uważam, by o średniowiecznych (to zdaje się też materiał V klasy) statutach kazimierzowskich należało uczyć piątoklasistow tak:

"(...)W pierwszej kolejności chodzi tutaj o tzw. argumenta a regula. Polegały one na odwołaniu się do reguły (zasady) prawnej, uznawanej powszechnie za obowiązującą. Reguły tego rodzaju
        znane były także pod nazwą „maksym prawa” (maximae iuris). Odgrywały one szczególnie ważną rolę w rozumowaniach prawniczych, jako argument o największej sile przekonywania.
        Znane tak w epoce średniowiecza, jak i dzisiaj, tego rodzaju reguły prawne wywodziły się przede wszystkim z prawa rzymskiego lub kanonicznego. Szereg z nich figurowało w zbiorach maksym prawniczych, tzw. brocardach. Zbliżone ad argumentorum a reguła są występujące w Statutach argumenta a loci communis, które polegały na odwołaniu się do zwyczajnej topiki, czyli stwierdzenia uznawanego powszechnie (...)."

• aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:06
          Ja uważam, że uczniów należałoby przede wszystkim uczyć gdzie i jak znaleźć potrzebną w danym momencie w życiu pogłębioną i rzetelną wiedzę na konkretny temat oraz jak z niej korzystać. I szerszego spojrzenia na poszczególne zagadnienia czyli analizy i syntezy. A nie ciupasem wszystkiego jak leci ze szczegółami. Komu się przyda nauczanie historii literatury światowej, jeśli nie umie przeczytać żadnego dzieła ze zrozumieniem ani wypowiedzieć się na jego temat, a szkołę kończy z niechęcią do nauki?
          • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:10
            I wracając do naszych baranów, czyli tej budowy komórki- zdecydowanie ważniejsze, żeby uczeń wiedział JAK niż żeby posługiwał się pojęciem "organellum." Owszem, jak ma dobrą pamięć to zakuje i wyrecytuje. Ene-due-rike-fake. Torba-borba ósme smake. Deus, deus kosmateus a morele baks.
            • aqua48 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:14
              daniela34 napisała:

> i wyrecytuje. Ene-due-rike-fake. Torba-borba ó
              > sme smake. Deus, deus kosmateus a morele baks.

O widzisz, a ja wczoraj uczyłam wnuczkę - trumf trumf misia bela, misia kasia konfacela, misia a, misia be, misia kasia kon fa ce. Spodobało jej się. Torby borby też ją muszę nauczyć. Będzie popularna w przedszkolu smile
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:10
          Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
          Dla innego - zupełnym bezsensem będzie wiedza na temat oboczność/temat, co to jest przydawka lub partykuła.
          Dla innego - co to jest transept, a dla jeszcze innego - jak były zorganizowane klasztory w średniowieczu.
          Kolory dopełniające - tez nisesą dla wszystkich.

Triss nieco histeryzuje.. Tak - znam materiał klasy piatej.
          Owszem Jest kilka nowych pojęć. Ale to kilka, a nie tak, jak to wygląda z postu Triss.
          Nalezy pamietac, że każda nauka posługuje sie swoim językiem. Dla slyszących to pierwszy raz - trochę to jak język obcy., I dlatego ten język obcy jest teraz wprowadzany. Stopniowo, po kilka terminów.
          Szkoła powszechna jest dla wszystkich. Zarówno dla humanistów, jak i przyrodników, czy ścisłowców.

Tereminy na dalszym etapie kształcenia? Już teraz materiał w licech jest moicno przeładowany. Dowalać jeszcze ucząc od podstaw terminologii?
          • bajgla Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:16
            kochamruskieileniwe
            >
            > Tereminy na dalszym etapie kształcenia? Już teraz materiał w licech jest moic
            > no przeładowany. Dowalać jeszcze ucząc od podstaw terminologii?

A może zreformować i powyrzucać, na pewno się coś znajdzie...
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:18
              no to jeszcze trzeba przeorganizowac programy studiów...
          • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:30
            >Owszem Jest kilka nowych pojęć. Ale to kilka, a nie tak, jak to wygląda z postu Triss.
            >Nalezy pamietac, że każda nauka posługuje sie swoim językiem. Dla slyszących to pierwszy raz - trochę to jak język obcy., I dlatego ten język obcy jest teraz wprowadzany. Stopniowo, po kilka terminów.

Można też te terminy na początku obejść, rozłożyć naukę w czasie. Np. w polskiej szkole bardzo późno wchodzi gramatyka i rozbiór zdania, za to od razu bardzo kompleksowo. A można zacząć w zasadzie od pierwszej klasy i powolutku wprowadzać elementy, utrwalać je, wprowadzać potem fachowe nazwy.
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:49
              zobacz ile terminów. Wkleiłam odpowiedznie strony podręcznika. Chciałabym zauważyć, że część terminów pokrywa się z późniejszymi tematami o komórce roślinnej i grzybowej....
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:15
          daniela34 napisała:

> A ja jestem po studiach prawniczych i mam w związku z tym dość porządne przygot
          > owanie historyczne. I nie uważam, by o średniowiecznych (to zdaje się też mater
          > iał V klasy) statutach kazimierzowskich należało uczyć piątoklasistow tak:
          >
          > "(...)W pierwszej kolejności chodzi tutaj o tzw. argumenta a regula. Polegały o
          > ne na odwołaniu się do reguły (zasady) prawnej, uznawanej powszechnie za obowią
          > zującą. Reguły tego rodzaju
          > znane były także pod nazwą „maksym prawa” (maximae iuris). Odgrywały one szczeg
          > ólnie ważną rolę w rozumowaniach prawniczych, jako argument o największej sile
          > przekonywania.
          >
          >
          >
          A jesteś pewna, że uczą właśnie w ten sposób?
          Zapewniam Cię, że nie.
          Chyba, że mają walniętego historyka.

Z historii - mają absolutne podstawy. Co mnie brakuje - uczenia powiązywania faktów. Ale to w dużej mierze zależy od nauczyciela
          • bajgla Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:18
            kochamruskieileniwe
            > A jesteś pewna, że uczą właśnie w ten sposób?
            > Zapewniam Cię, że nie.
            > Chyba, że mają walniętego historyka.
            >
            No cóż, żenujące zarobki spowodowały selekcje negatywną.

> Z historii - mają absolutne podstawy. Co mnie brakuje - uczenia powiązywania f
            > aktów. Ale to w dużej mierze zależy od nauczyciela

No więc właśnie, a wielu się nie chce.
          • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:20
            >Co mnie brakuje - uczenia powiązywania faktów. Ale to w dużej mierze zależy od nauczyciela

A nie powinno. To powinna być podstawa podstawy programowej. I to się da zrobić, metodologię mamy opanowaną, wiemy, jak uczyć w ten sposób. Było nawet w nauczaniu historii podejście do takiej dydaktyki, całkiem dobrze odbierane przez nauczycieli historii. Wyleciało na falii deformowania nauki.
          • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:26
            No właśnie nie uczą w ten sposób. I biologii też się dało nie uczyć w ten sposób- zajrzalam sobie do mojego podręcznika do V klasy (zapraszam uprzejmie, ktoś był tak mili, że na allegro wrzucił zdjęcia wielu kart oraz słowniczka z końca książki, można porównać).
            • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:30
              Podlinkuj proszę.
              • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:33
                Proszę. Zwracam szczególną uwagę na słowniczek, zakładam że zawiera on definicje pojęć wymaganych od uczniów

archiwum.allegro.pl/oferta/biologia-klasa-v-prl-podrecznik-elementarz-podst-i7139302951.html
                • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:38
                  Aha, podręcznik jest z 1987 roku, ja do V klasy chodziłam nieco później, ale uczyłam się z tej samej serii podręczników do biologii przez całą podstawówkę.
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:13
                  Polecam foto 3
                  „co powinieneś wiedzieć; Jaka jest budowa komórki roślinnej i zwierzęcej, cechy wspólne i różniące” Czyli dokładnie to samo…
        • daszka_staszka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:32
          daniela34 napisała:

> A ja jestem po studiach prawniczych i mam w związku z tym dość porządne przygot
          > owanie historyczne. I nie uważam, by o średniowiecznych (to zdaje się też mater
          > iał V klasy) statutach kazimierzowskich należało uczyć piątoklasistow tak:
          >
          > "(...)W pierwszej kolejności chodzi tutaj o tzw. argumenta a regula. Polegały o
          > ne na odwołaniu się do reguły (zasady) prawnej, uznawanej powszechnie za obowią
          > zującą. Reguły tego rodzaju
          > znane były także pod nazwą „maksym prawa” (maximae iuris). Od
          >
          Nie ten mądry, ktory używa trudnych słów, ale ten który potrafi trudne rzeczy wyjaśnic nawet głupcowi. Poziom przekazu należy dobrać do poziomu odbiorcy, w Polsce jescze na to nie wpadli
        • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:08
          Napisze jeszcze raz
          „Rybosomy maja wygląd ziarenek. Odpowiadają za wytwarzanie białek”
          „Mitochondrium na owalny kształt. Dostarcza energii”

Co w tym takiego straszliwego..?
      • kaskazuza Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:02
        Jako osoba po studiach przyrodniczych, biologicznych, pracująca w zawodzie uważam wiedzę aparacie Golgiego za doskonale zbędną jedenastolatce. Szczególnie, że zapewne będzie miała okazję zapoznać się z tą materią jeszcze ze dwa razy w toku nauki szkolnej. Za równie zbędne uważam studiowanie Villego w tym wieku.
        • aandzia43 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:20
          Dzięki za głos rozsądku.
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:11
          wiedza o aparacie polega na tym - że on istnieje i po co. Tyle.
      • aandzia43 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:17
        No i fajnie, dla mnie osobiście to też są podstawy. Dla mnie, nie dla jedenastolatka który nie dość że nie zapamięta tych nazw to jeszcze w powodzi obcych terminów nie zapamięta absolutnych podstaw. I potem chodzą ludzie po świecie i myślą, że wirus to organizm a wszy powstają z brudu tongue_out Spotkałam na swojej drodze egzemplarze homo sapiens po studiach i z normalnym IQ całym swoim umysłem tkwiące w teorii żyworództwa big_grin
      • stephanie.plum Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 00:36
        może kwestia natłoku zapomnianych słów tak zszokowała Triss?
        ja miałam dobrą biologię w szkole, i choć na studiach byłam humanistycznych (porażka...), to pamiętam, że to są rzeczy podstawowe.
        oczywiście, nie wystarczy się wykuć nazw, trzeba zrozumieć, jak to działa - ale to zadanie nauczyciela, by wyjaśnić odpowiednio obrazowo i zrozumiale.

ale checheszki z podstaw nauki o organizmach żywych świadczą o jakimś nieprzyjemnym rodzaju prostactwa, jak da mnie.
        • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 02:36
          stephanie.plum napisała:

> ja miałam dobrą biologię w szkole, i choć na studiach byłam humanistycznych (po
          > rażka...), to pamiętam, że to są rzeczy podstawowe.

To nie są rzeczy podstawowe. Podstawą są mechanizmy biologiczne, a nie nazewnictwo. W żadnym wypadku nie można zaczynać nauki przedmiotu od recytacji trudnych do zapamiętania nazw, a w 5 klasie w ogóle nie ma potrzeby ich używać. Niezależnie od tego, co opowie na lekcji nauczyciel, znajomość terminu “retikulum endoplazmatyczne” nie jest do niczego potrzebna jedenastolatkom.
        • danaide2.0 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:24
          "Checheszki z podstaw" jak je nazywasz kończą się tam, gdzie zaczynają się nerwice, zaburzenia i samobójstwa dzieci. Szkoła w obecnej formie jest parodią samej siebie. I nie dotyczy to tylko biologii.
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:26
            Dlatego zasada 3Z jest mechanizmem obronnym.
            • danaide2.0 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:32
              Owszem, moje dziecko jest wielką jej fanką, a w podstawówce doszło do tego, do czego ja doszłam w liceum - na świadectwie można mieć oceny po całej niemal skali, zależnie od tego co lubimy i do czego mamy predyspozycje.
      • sanciasancia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:35
        O toto.
    • extereso Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:49
      Zupełnie szalone. Ja się tego uczyłam w liceum i to na biol-chemie.
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:56
        O budowie komórek i ich funkcjach ja uczyłam sie w podstawówce ( jestem rocznik 83).
        • la_mujer75 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:28
          Ja jestem 75 i tez uczyłam się w podstawówce. Nie chodzi o to, aby się nie uczyć, tylko chodzi o to, aby dziecko zrozumiało i zapamiętało podstawy.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:47
            Ale co ma zrozumieć? No tak jest zbudowana komórka, nazwy są dziwne, ale taka jest terminologia. Dlatego uczy się o penisach i sromach, a nie siusiakach i pipciach...
        • mgla_jedwabna Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:44
          Ja to samo, ale na litość wszelką - jądro komórkowe, ściana komórkowa itp. Jedna lekcja. Budowa komórki tak z grubsza. Budowa komórki jako dział do przerobienia w miesiąc, gdzie każda lekcja to było omówienie funkcji poszczególnych części komórki, to była już pierwsza klasa liceum.
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:46
            wkleiłam całą wiedze na temat komórki zwierzęcej z podręcznika klasy 5.

mam wrażenie, że duzo forumek wypowiada się, nie wiedząc, co jest w podręczniku...
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:52
            Jeśli miałam to w liceum, to wyparlam. Jedyne lekcje, jakie kojarzę, bo rysowalismy schematy, to mitoza i mejoza, rozmnażanie nago i okrytonasiennych oraz groszek z podstaw genetyki.
    • iuscogens Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 21:57

> Retikulum endoplazmatyczne czyli siateczka wewnątrzplazmatyczna, aparat Golgieg
      > o - organellum występujące w większości komórek eukariotycznych, błona plazmaty
      > czna, w cytozolu występują również rybosomy etc.
      >
      > Kto zgadnie skąd pochodzi ta siatka pojęciowa i do czego służy odbiorcom/

Hmmmm...nawet nie pamietam, ze sie tego uczylam. Musialam jakos to wyrzucic ze swojej pamieci.
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:03
        Przyjaciółka, która V klasę z dzieckiem ma za sobą, twierdzi, że miałyśmy to w podstawówce w PRL. Możliwe, wyparłam. Z liceum pamiętam, że wkuwaliśmy schematy rozmnażania roślin nago i okryto nasiennych, do dziś ich nie odróżniam, były też płazińce i obleńce (wtf?).
        • iuscogens Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:16
          Ja bylam w podstawowce w latach 90 I z biologii pamietam ze sie robilo ryby, gady, plazy, ssaki, ptaki it'd. Innych rzeczy nie pamietam, pewnie byly.
          Biologie z czasow LO tez wyparlam, te wszystkie dziwne rzeczy o ktorych piszesz wink
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:20
          ucz się Triss - to materiał 6 klasy. Przy odpytywaniu - przyda się.

Wiesz co to tasiemiec? Lub glista ludzka?

To bardzo konkretna wiedza
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:49
            Oczywiście, że wiem, nie tyle ze szkoły, co z różnych kampanii informacyjnych na temat pasożytów i ryzyka zarażenia się.
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:43
              a teraz dzieci wiedzą ze szkoły. Nie do wszsytkich docierają kampanie edukacyjne ...
              I wiedza o płazińcach i obleńcach skupia się właśnie na pasożytach. I zapobieganiu chorób pasożytniczych.
              Zapewne też zbędne.
              • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:10
                kochamruskieileniwe napisała:

> a teraz dzieci wiedzą ze szkoły. Nie do wszsytkich docierają kampanie edukacyjn
                > e ...
                > I wiedza o płazińcach i obleńcach skupia się właśnie na pasożytach. I zapobiega
                > niu chorób pasożytniczych.
                > Zapewne też zbędne.

ej ja tez pamietam ze szkoły (SP)
                nawet mieliśmy preparaty w formalinie ( glista, motylica,tasiemiec uzbrojony,owsiki)
                • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:16
                  To bylo do Triss - odpowiedź na:
                  plazińce, obleńce (wtf?)
                  Zwlaszcza o to w nawiasie mi chodzi... 😝
    • primula.alpicola Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:03
      Studia medyczne czy nowa podstawa programowa w sp?🤔
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:05
        Nowa podstawa programowa w V klasie... idealny moment na wkodowanie, że uczenie się biologii jest męczliwą nudą, wypełnioną kompletnie niezrozumiałymi słowami.
        • primula.alpicola Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:13
          Szkoda, to mógłby być pożyteczny, interesujący przedmiot.
          A retikulum do liceum.
        • kornelia_sowa1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:36
          Wystarczy nauczyciel, który wytłumaczy prostymi słowami a rycie na pamięć trudnych wyrazów uzna za zbędne.

Tylko i aż tyle.

Biolożka syna zakazywała nauki na pamięć i odklepywania pojęć.
          • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:48
            Nie nie nie.
            Nie można twierdzić, że wszystko jest w porzadku, bo istnieją nauczyciele, którzy nie będą wymagać. To wszystko stoi na głowie.
            Ile dzieci cokolwiek z tego zrozumie i na jak długo zapamięta?
            Nie dalej jak dzisiaj rozmawialiśmy o tym, że podstawę tworzą ludzie, którzy nie mają pojęcia ani o dzieciach w ogóle, ani o pracy w szkole
    • gama2003 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:06
      To można sprzedać tak ciekawie a powyższy cytat wywołuje we mnie chęć włożenia palca do gardła i sprowokowanie wymiotów.
      Autor wiedział, że dla dzieci pisze ?
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:57
        Bo to jest jedynie opis. Serio dzieci kazdego zdania ucza sie na pamięc z ksiązki?
        Mało praktyczne biorąc pod uwage ze trzeba umiec nazwać na rysunku organelle i podać ich funcje...
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:32
        To uczniowska notatka z zeszytu, bez ładu i składu.
        • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:31
          Ściślej rzecz biorąc, wzięłam kilka pojęć z zeszytu.
          W zeszycie są po kolei opisane z definicjami.
    • stephanie.plum Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:09
      no to taka poezja, o nas między innymi.
      te rzeczy naprawdę istnieją, bez nich byłoby... inaczej.
    • zwyczajnamatka Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:12
      Uczyłam się tego w 1 kl LO o profilu biol-chem.
      Bardzo lubiłam, nawet teraz przyjemnie mi się to czyta.
      • pepsi.only Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:20
        Ciekawe co biedna Triss zrobi jak jej córka wybierze np medycynę, kobita zapłacze sie....
        • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:24
          Nic, będę wspierać, to kierunek po którym zwykle jest wysoka stopa zwrotu z inwestycji.
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:23
            to przygotuj się, że n a chemii w podstawówce uczą również dużo bezsensownych (wg humanistów) rzeczy....

Tylko potem pytania, czy ocet spirytusowy odkaża - bo ma w nazwie coś ze spirytusem big_grin big_grin big_grin
            • danaide2.0 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:27
              Proszę o zdjęcie strony z podręcznika chemii dla podstawówki opisującego ocet spirytusowy i jego zastosowanie.
              • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:01
                flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Chemia-Nowej-Ery-8/#p=42

nie wkleję obrazka, ale link do niego.

Podręcznik Nowej Ery, str. 164
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:34
              A która to w wątku o hennie upierała się, ze w spożywczym można kupić kwas jabłkowy, bo skoro ocet to kwas octowy, to ocet jabłkowy musi być z kwasu jabłkowego…?
              • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:45
                Wyrzucić chemię z programu szkoły (choć to zupełne podstawy podstaw). Był juz taki postulat!
    • figa_z_makiem99 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:20
      Miałam to w liceum, byłam na profilu biologiczno-chemicznym, nie wiem po cholerę tego uczą w SP.
      • zwyczajnamatka Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:24
        5 klasa to za wcześnie na tak szczegółową wiedzę. Dziecko wybierające klasę biologiczno chemiczną i pasjonujące się biologia będzie się tego uczyli z przyjemnością, bo samo sobie to wybrało. Dzieciak z 5 klasy, któremu ta wiedza została narzucona z góry programem jest w dużo gorszej sytuacji, bo i młodszy i wpływu nie ma na to, czego musi się nauczyć. Może się zniechęcić na amen.
        • figa_z_makiem99 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:36
          Zbędna szczegółowa wiedza.
    • kamin Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:29
      Pamiętam to 1 klasy LO
      Możliwe, że wcześniej było zasygnalizowane, ale w liceum już było na serio.
    • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 22:42
      podstawa programowa i to pewnie dla SP
    • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:13
      Mam takie marzenie: test - najlepiej publiczny - z podstawy programowej dla tych, co ją układają - tylko przedmioty pozmieniać.
      • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:50
        Coś jak test dla osób zajmujących się planowaniem obiektów - delegacje z Krakoww wysyłasz na dworzec w Łodzi i vice versa. Obydwie ekipy maja 15 minut na znalezienie kas, zakup biletów, siku i znalezienie swojego pociagu 😎
        • paskudek1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 00:27
          fragile_f napisała:

> Coś jak test dla osób zajmujących się planowaniem obiektów - delegacje z Krakow
          > w wysyłasz na dworzec w Łodzi i vice versa. Obydwie ekipy maja 15 minut na znal
          > ezienie kas, zakup biletów, siku i znalezienie swojego pociagu 😎
          >

I w dodatku o kulachalbo na wózku inwalidzkim. Bez prawa wstania.
          • fragile_f Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 00:54
            Albo z walizka, torba i dwoma bombelkami 4-6 lat.
            • paskudek1 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:49
              fragile_f napisała:

> Albo z walizka, torba i dwoma bombelkami 4-6 lat.
              >

Jeden z walizką i bombelkami, jeden na wózku, jeden np z zawiązanymi oczkami. Pomysłów mam mnóstwo 🤣
              • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:10
                Nie chcę nic mówić, ale ja tu widzę poważny potencjał na reality show.
                • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:15
                  Eee... faktycznie.
                  Komendant Główny Policji z doktoratem w kategorii FIZYKA 😆
                  • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:16
                    W kategorii fizyka odpowiada na pytania z podstawy programowej z VII i VIII klasy
      • la_mujer75 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:52
        Od 2017 roku to jest i moje marzenie '). Starszy wtedy poszedł do VII klasy. Jak zobaczyłam ogrom materiału, to wtedy zaczęłam marzyć, aby dorwać tych, co to ułożyli podstawę.
        • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 07:29
          I kazać im się tego uczyć i żeby po śmierci przez całą wieczność musieli grać na flecie na ocenę.
          • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:18

> I kazać im się tego uczyć i żeby po śmierci przez całą wieczność musieli grać n
            > a flecie na ocenę.

Haha, moja corka, kl. 5 sp, bardzo lubi grac na flecie, nawet na ocenę, chodzi z wlasnej woli na kolko muzyczne, teatralne oraz na sks, lubi sie tez uczyc biologii, a z matematyki zajmuje wysokie miejsca w roznych konkursach. Sprawia jej to radosc. Lubi sie rozwijac dla wlasnej przyjemnosci. Mam cudowne, wszechstronnie uzdolnione oraz bardzo aktywne dziecko, chociaz jedyne, co sie staralam robic, to je kochac z calych sil...
            • la_mujer75 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:30
              Czekaj, czekaj...
              Zobaczymy, czy za dwa lata (jak będzie w VII) będzie się tak rozwijała, czy będzie miała na to czas...
              • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:38
                la_mujer75 napisała:

> Czekaj, czekaj...
                > Zobaczymy, czy za dwa lata (jak będzie w VII) będzie się tak rozwijała, czy będ
                > zie miała na to czas...
                >

Moze nie bedzie miala czasu, ale jakos to przezyjemy, bo nie sadze, zeby histerie urzadzane w necie mialy jakikolwiek wplyw na rzeczywostosc🙄
            • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:56
              Moja uczyła się grać na gitarze, coś tam wybrzdaka.

Poza tym ma treningi, angielski dodatkowy, naukę rysunku i harcerstwo, co jej wypełnia cały tydzień.
              • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:10
                Wypełnienie całego tygodnia - dobra motywacja🤤
              • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:15
                Ja nie napisalam o wszystkich zajeciach, tylko tych, co sa organizowane przez szkole. Zapomnialam jeszcze o kólku matematycznym.
                Dodatkowo chodzi na angielski i na akrobatyke 2x w tygodniu.
      • andaba Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:33
        Nanga, wiele lat temu, chyba ze 20 jakiś ówczesny minister edukacji (facet to był, może Handke?) dostał test z wiedzy ze szkoły do napisania. Odpowiedział tylko na jedno smile
    • bajgla Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:28
      Metodyka sretodyka, lepiej kopiuj wklej z podręcznika akademickiego
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:48
        W podręczniku Zabla są chyba 4 rozdziały….
    • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:45
      Oczywiście, że podstawy biologii są potrzebne w szkole, ale wszystko można wytłumaczyć na odpowiednim poziomie i tak, żeby było w miarę interesujące.

Składniki komórki biorą udział w procesach chemicznych we wnętrzu komórki które łącznie nazywamy przemianą materii albo metabolizmem.

Komórka jest otoczona błoną, która sprawia, że transport do środka i na zewnątrz komórki jest kontrolowany: nie wszystkie związki chemiczne są w stanie przejść przez błonę. Poszczególne części wewnątrz komórki są zwane organellami; każda ma określoną funkcję w procesach metabolizmu.

Komorka pobiera pokarm (różne związki organiczne), który ma podwójne znaczenie: po pierwsze sluży jako “paliwo”, czyli żródło energii, a po drugie jako budulec do zwiększania masy i budowy nowych komórek. Najlepszym paliwem jest cukier, czyli glukoza, albo związki, które łatwo można przerobić na glukozę. Spalanie tego “paliwa” odbywa się w mitochondriach, nazywanych “komórkowymi fabrykami energii”. Są to jakby małe komórki wewnątrz większej komórki! Jest nawet teoria, że pochodzą one od bakterii, które kiedyś wniknęły do wnętrza innych komórek.

W procesie spalania paliwa w mitochondriach bierze udział tlen z powietrza, a jego produktem są dwutlenek węgla, woda i energia. Podczas spalania wewnątrzkomórkowego energia zostaje zmagazynowana w formie chemicznej, ale poza tym to jest proces bardzo podobny do spalania drewna w kominku, gdzie produktami też są dwutlenek węgla, para wodna i ciepło (czyli też energia).

Do budowania nowych składników komórki i całych nowych komórek niezbędne są białka. Produkcja białek odbywa się w organellach zwanych rybosomami, gdzie małe cząsteczki (aminokwasy) są łączone w odpowiedniej kolejności w długie łańcuchy (białka). Białka to zasadniczy skladnik wszystkich komórek, bo nie tylko tworzą struktury komórkowe, ale niektóre mają funkcję enzymów, czyli umożliwiają reakcje chemiczne.

Wszystkimi procesami we wnętrzu komórki zarządza jądro komórkowe, które jest otoczone własną wewnętrzną błoną, a wśrodku zawiera materiał genetyczny czyli DNA. Jeśli komórka to mała fabryka, to jądro komórkowe można porównać do centrum zarządzania - stąd wychodzą polecenia dla wszyskich oddziałów o tym, co ma być produkowane, w jakiej ilości i jaką ilość paliwa można zużyć.

To wystarczy dla dzieci, pieprzyć endoretikulum.
      • sanciasancia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:33
        Najgorsze są opisy takie jak ten, w których jest pięć skrótów myślowych i pominięć i wynikających z tego pięćdziesiąt nieprawd. Jak mówisz o rybosomach, to powinnaś też powiedzieć o ER.
        • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:35
          >Najgorsze są opisy takie jak ten, w których jest pięć skrótów myślowych i pominięć i wynikających z tego pięćdziesiąt nieprawd.

Szkoła to zbiór kłamstw. W ogóle ludzie operują uproszczeniami, przemilczeniami, skrótami myślowymi, a wręcz kłamstwami, żeby być w stanie funkcjonować w świecie. Weźmy choćby podział na owoce i warzywa, który zupełnie nie ma sensu i nie jest jednolity nawet w obrębie jednego kontynentu, o całej kuli ziemskiej nie mówiąc. Nie da się ogarnąć całej dostępnej wiedzy. Pytanie, czy lepiej skupić się na poszczególnych elementach, oczekując dogłębnej wiedzy w tym zakresie, czy lepiej pokazać mechanizmy i nauczyć korzystać z dostępnej wiedzy.
          • sanciasancia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 12:15
            Myślałam o tym i dziś mam taką opinię: dzieciom należy przekazać, że komórki to są złożone biochemiczne fabryczki, które mają wydzielone błoną obszary, w których odbywają się wyspecjalizowane procesy, które nazywa się organellami. I tak mamy jądro komórki, mitochondria, etc., i pewne procesy, które w nich zachodzą.
            Bo te wszystkie teksty z biologii w SP napisane są tak, żeby się łatwo pisało testy sprawdzające, czy dziecko wkuło, a nie to, co zrozumiało. W ogóle żyjemy w okresie, w którym zaczynamy się intelektualnie zmagać ze złożonością świata wokół nas i dobrze by było, żeby dzieci miały tego świadomość. Wszystkie procesy są złożone i jak się po inżyniersku wierzy, że wszystko jest proste, to się potem człowiek leczy witaminą C i to z wielu powodów (abstrahując od tego, że lekarz nie chce/nie ma czasu rozmawiać z pacjentem): wie się, co to są witaminy i że są ważne (bo się człowiek uczy o awitaminozach), wydaje mu się, że w komórce wszystko działa prosto i witamina C zadziała, bo "mechanizm brzmi rozsądnie". Również, jak się mówi, w czym wszystkie komórki są do siebie podobne, a w czym nie, to łatwiej wytłumaczyć skutki uboczne leków.

Oprócz tego zaczynamy powoli rozumieć, jakie są molekularne podstawy różnych zaburzeń i naprawdę tu ER to pikuś, weź wytłumacz, że mutacje w genie SynGAP1, który koduje jedno z białek rusztowania molekularnego w kolcach dendrytycznych, są odpowiedzialne za niepełnosprawność intelektualną i zaburzenia ze spektrum autyzmu.

ps. Akurat procesy związane z ER są częścią mojej pasji.
            • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 14:58
              sanciasancia napisała:

> Myślałam o tym i dziś mam taką opinię: dzieciom należy przekazać, że komórki to
              > są złożone biochemiczne fabryczki, które mają wydzielone błoną obszary, w któr
              > ych odbywają się wyspecjalizowane procesy, które nazywa się organellami.

To właśnie próbowałam naszkicować powyżej. Tekst pisany na kolanie, więc na pewno trzeba byłoby go dopracować (przecież to jasne, że podręcznik nie powstaje w pół godziny), ale cel jest taki, żeby przekazać, że komórka to fabryczka - mimo, że ktoś to może nazwać skrótem myślowym, który generuje nieprawdę smile.
              • sanciasancia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:50
                Rozumiem, o co Ci chodziło. Uczyłam się tego materiału, jak córka była w piątej klasie (3 lata temu) i moje doświadczenie jest takie, że trzeba było mówić opisowo o tym, jak komórki się ze sobą komunikują (jak mówisz o błonie), a poza tym bardziej o funkcji niż morfologii. Oraz opowiadać żartobliwie ("If I ever go to prison, I'll change my name to mitochondrion, I want everyone to know I’m the powerhouse of the cell.").

Oraz ER jest ważne, ER składuje wapń, żeby komórka mogła szybko odpowiadać na zmiany zachodzące wokół niej.
        • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 14:52
          sanciasancia napisała:

> Najgorsze są opisy takie jak ten, w których jest pięć skrótów myślowych i pomin
          > ięć i wynikających z tego pięćdziesiąt nieprawd. Jak mówisz o rybosomach, to po
          > winnaś też powiedzieć o ER.

A jeśli wspomina się o retikulum, to trzeba omówić mechanizmy transportu przez błony i białka chaperonowe, a jeśli mowa o mitochondriach, to wszystkie elementy fosforylacji oksydacyjnej, bo bez tego to będzie nieprawda? I gdzie należy się zatrzymać, na poziomie podręcznika uniwersyteckiego czy na publikacji w Nature z ostatniego tygodnia?

Nie przekażesz dziecku całej istniejącej wiedzy, a najgorsze, co można zrobić - i z tego wątku wynika, że to zrobiono w szkole większości uczestniczek dyskusji - to kazać wkuwać trudno brzmiące słowa bez odpowiedniego kontekstu.
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 14:57
            Przecież tak właśnie są budowane podstawy programowe - akademiccy fani własnych specjalizacji wp...ją do nich połowę zagadnien kierunkowych. Na biologii ewidentnie realizują się dendrolodzy.
            • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:03

> Na biologii ewide
              > ntnie realizują się dendrolodzy.

W podręczniku, który pokazała Daniela, było o różnicach między pieczarką a borowikiem. To dopiero wąska specjalizacja. Nota bene tamże grzyby są nazywane roślinami, więc to wszystko jakieś przedpotopowe teksty.
              • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:08
                Moja ulubiona opowieść dotyczy cisu.
                Otóż w jednym z podręczników do biologii do V klasy po reformie jest omawiany cis. Dokladnie, z budową liści włącznie i schematami każdego elementu.
                Zgadnij, jakich informacji tam NIE MA?
                Otóż, nie ma informacji, że cis jest gatunkiem pod ścisłą ochroną i żeby nie żreć tych ładnych czerwonych owoców, bo są silnie trujące.
                Czyli nie ma informacji kluczowych z użytkowego punktu widzenia i w 100% przyswajalnych nawet dla przedszkolaka.
                • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:16
                  Ej, ale same czerwone osnówki mozna zreć. 😁
                • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:22

> Moja ulubiona opowieść dotyczy cisu.
                  > Otóż w jednym z podręczników do biologii do V klasy po reformie jest omawiany c
                  > is. Dokladnie, z budową liści włącznie i schematami każdego elementu.
                  > Zgadnij, jakich informacji tam NIE MA?
                  > Otóż, nie ma informacji, że cis jest gatunkiem pod ścisłą ochroną i żeby nie żr
                  > eć tych ładnych czerwonych owoców, bo są silnie trujące.
                  > Czyli nie ma informacji kluczowych z użytkowego punktu widzenia i w 100% przysw
                  > ajalnych nawet dla przedszkolaka.

wnoszę ( po retikulum itd) że piszesz o Pulsie zycia ?
                  ale tam nie ma nic o cisie

• triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:25
                    Nie, podręcznik, z którego już po reformie korzystało dziecko przyjaciółki, wtedy ona była w szoku.
                    • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 15:57
                      a znasz tytuł ?
              • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:00
                >Nota bene tamże grzyby są nazywane >roślinami
                OMG! Czyli tak było!! Cały czas żyłam w cichym przekonaniu, ze w szkole uczono mnie, ze grzyby to rośliny, ale wstyd mi się było przyznać, bo to brzmiało absurdalnie, w końcu nie chodziłam do szkoły w miedzywojniu… A jednak! Wreszcie mam dowód! Tak było!
                • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:06
                  dopiero w latach 60. ub. w. wydzielono grzyby jako królestwo. Chociaż nie od razu sie to przyjęło. Jeszcze w latach 70. niektórzy uznawali je za podkrólestwo. A podręczniki za dawnych czasów, średnio były aktualizowane wink
                  • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:48
                    >dopiero w latach 60. ub. w. wydzielono >grzyby jako królestwo
                    Dlatego wydawało mi się niemożliwe, żeby tak mnie uczono jeszcze w 90. A jednak ta druga cześć mnie tupała ze złością „a właśnie, ze tak było! A właśnie, ze tak!”

I ze nie było żadnego podziału na protisty i archeonty, bakterie tez były jakoś wmieszane w jeden dział razem z eugleną i pantofelkiem…
                    • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:18
                      Tak, protistów nie było.
                      A w sprawie grzybów moja kumpela studiująca prawo kłóciła się z babką od logiki - mieli na kolokwium coś tam zaliczać/wykluczać i wg klucza p. prowadzącej grzyby powinny się znaleźć w zbiorze roślin. Kumpela ich tam nie zaliczyła i straciła punkty. Poszła do kobiety i mówi "proszę pani, ja jestem po biol chemie i moja nauczycielka biologii by na zawał zeszła, gdybym wpisała grzyby do roślin" 😁
                      • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 10:17
                        Tak to jest jak jak prawnicy przekombinują. Nasz pan od logiki trzymał się opcji: "Każde krzesło jest meblem, nie każdy mebel jest krzesłem", jak do przedszkolaka.
                  • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 07:56

> dopiero w latach 60. ub. w. wydzielono grzyby jako królestwo. Chociaż nie od ra
                    > zu sie to przyjęło. Jeszcze w latach 70. niektórzy uznawali je za podkrólestwo.
                    > A podręczniki za dawnych czasów, średnio były aktualizowane wink

pfff
                    my jak gramy w państwa /miasta i mamy kategorię rośliny to jak najbardziej wpisujemy grzyby tak samo jak w kategorii zwierząt wpisujemy ptaki/płazy/stawonogi/ryby tongue_out
                    ppff
                    • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 08:32
                      Nikt Wam nie zabroni. Mozecie tez wpiac morsztyna pecherzykoeatego do roślin.Albo orosiczkę traktować jako zwierzę. 😁 Tylko jak bedziecie traktowac to na serio, moze ktos potem niemałe zaskoczenie przeżyć 😛
                    • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 08:42
                      No różnica tak, że ptak to zwierzę, a grzyb to nie roślina 😁
                      • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 10:09
                        wojen jeszcze nie m, generalnie zasady sa dość elastyczne big_grin
                        ale nie widzę problemy by utrudnić wink

p.s. najtrudniejsza kategoria sa "miary" wink
      • nangaparbat3 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 07:39
        No i teraz od razu przychodzi do głowy pytanie: w jaki sposób jądro zarządza? Jak to się dzieje? Jak się coś po prostu zrozumie, pyta się dalej, a nauka staje się przyjemnością, czym powinna być (to w ogóle nie stoi w sprzeczności z wysiłkiem, który trzeba także włożyć - jak człowiek jest motywowany pragnieniem poznania, chętnie się wysili i nawet tego nie zauważy).
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:07
        Przecież w podreczniku jest rycina. Zaznaczone co jest co. I zapewne tabelka z funkcjami organelli. I to ma uczen umieć - zanzaczyć co jest co, opisać funkcję.
        Umieć porównać komórkę roślinną i zwierzęcą (co jest tu a nie ma tam).
        Widziałam chyba aktualnie wszystkie dostępne podręczniki do tego przedmiotu, kazdy tak to ma przedstawione....nic specjalnego.
        Jak się dzieciak chce uczyć na pamięc całego tekstu z podręcznika...no to wychodzi słabo ale po co?
        • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:44
          >Jak się dzieciak chce uczyć na pamięc całego tekstu z podręcznika...no to wychodzi słabo ale po co?

Bo są nauczyciele debilie, którzy oczekują dokładnego recytowania definicji?

>Umieć porównać komórkę roślinną i zwierzęcą (co jest tu a nie ma tam).

A co z tego porównania wynika? Czy ktoś w ogóle zadaje pytanie "dlaczego"? Czy raczej jest "uzupełniej nazwy"?
          • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:48
            Z tego porównania nie wynika absolutnie nic. Są różne, ta ma abc, druga xyz, trzecia ufg, bez przełożenia na konkret.
            • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:16
              >Są różne, ta ma abc, druga xyz, trzecia ufg, bez przełożenia na konkret.

A można dać obrazek z kompletem informacji i zadać pytanie "dlaczego"? Albo wrzucić cytaty błędne i prawidłowe i kazać rozróżniać w oparciu o dostarczoną wiedzę.
              Może by się skończyły pomysły na odkwaszanie organizmu czy modyfikację DNA za pomocą szczepionek.
              • bajgla Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:20
                Niedasię, trza uczyć od początku akademickich pojęć i definicji, żeby dzieci zrozumiały.
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:24
              Ale rak sobie tylko gadasz czy zerknęłas choć raz do podręcznika…? Już bardziej konkretnie niż „roślina ma jądro, bakteria nie ma jądra” się nie da.
          • po_godzinach_11 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:48
            turzyca napisała:

> Bo są nauczyciele debilie, którzy oczekują dokładnego recytowania definicji?
            >
            > >Umieć porównać komórkę roślinną i zwierzęcą (co jest tu a nie ma tam).
            >

Jak w każdym zawodzie.

Ale właściwie dlaczego mądrzy ludzie mieliby chcieć być nauczycielami jeśli ten zawód nie cieszy się społecznym uznaniem ani nie jest dobrze wynagradzany?
            • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:10
              >Jak w każdym zawodzie.

I dlatego podstawa programowa i podręczniki powinny być zaprojektowane tak, żeby nawet nauczyciel debil nie był w stanie pozbawić ucznia wiedzy. Tzn. ta podstawowa wiedza, którą Al_Sahra spisała powinna być w podręczniku i powinna być w podstawie programowej. Retikulum i reszta fachowego nazewnictwa mogą być dostępne jako obrazek pod kodem QR dla chętnych.
              • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:03
                Ekhm. Ale dokładnie tak jest… RE i Golgi są w okienku „dla zainteresowanych”…
                • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:08
                  no dałam obrazek z podręcznika. To dla dociekliwych!
      • daniela34 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:01
        Polać tej pani C2H5OH
        • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:41
          Ale ze samej chemicznej chemii polać??? Zabić chcesz?
      • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:30
        to jest praktycznie cała wiedza o komórce zwierzęcej. z podręcznika klasy 5: (podręcznik Nowej Ery).

• al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:06

> to jest praktycznie cała wiedza o komórce zwierzęcej. z podręcznika klasy 5: (
          > podręcznik Nowej Ery).

To jest całkiem niezłe i wcale nie ma nagromadzenia trudnych terminów bez kontekstu, jak sugerował pierwszy post Triss.

Zauważ jednak, że retikulum jest umieszczone jako wiedza dodatkowa smile.
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:32
            Triss wielokrotnie pisała, że ma bardzo pracowitą córkę. Typ dobrej uczennicy...
            Może w tym problem?

Jak już pisałam, mam wrażenie, że bardzo wiele osób wypowiadających sie w tym wątku, nie ma pojęcia jak wygląda obecny podręcznik do klasy 5.
            • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:41
              Bardzo solidna dziewczynkawink ambitna i z tych, co się nauczą porządnie, bo nie chcą zrobić przykrości pani.
              Wyrośnie z tego, mam nadzieję.
              • 1matka-polka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 15:54

> Bardzo solidna dziewczynkawink ambitna i z tych, co się nauczą porządnie, bo nie
                > chcą zrobić przykrości pani.
                > Wyrośnie z tego, mam nadzieję.

Następna supermotywacja, zadowalać innych👍
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:50
        Serio…?
        • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:41
          memphis90 napisała:

> Serio…?

Ale co serio?
          • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:19
            To, ze piszesz „a wystarczyłoby…”, podczas gdy właśnie wszystko jest pięknie wyjaśnione i pokazane, tylko Triss nie chciało sie do podręcznika zerknąć, tylko wkleiła jakieś pomieszanie z zeszytu…
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:41
        >Składniki komórki biorą udział w procesach >chemicznych we wnętrzu komórki które łącznie >nazywamy przemianą materii albo >metabolizmem.
        A to akurat niekoniecznie, bo synteza białek i procesy jądrowe to nie przemiana materii.
        • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:41
          memphis90 napisała:

> >Składniki komórki biorą udział w procesach >chemicznych we wnętrzu kom
          > órki które łącznie >nazywamy przemianą materii albo >metabolizmem.
          > A to akurat niekoniecznie, bo synteza białek i procesy jądrowe to nie przemiana
          > materii.

Synteza białek to jest jak najbardziej część metabolizmu (proces anaboliczny).

Ale zgadzam się, że są procesy biochemiczne w komórce, których nie zalicza się do metabolizmu, np. sygnalizacja komórkowa i w ogóle wszelkie "zarządzanie". To też można opisać prostymi słowami.
    • starczy_tego Re: Retikulum endoplazmatyczne 19.12.22, 23:58
      Omg, nic z tego nie kojarzę, a byłam wzorową uczennicą 😂 zakuć zdać zapomnieć. Biedne dzieci, co mnie czeka 🫤
    • chococaffe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 00:27
      Uważam, że biologia ma chyba najgorszy program ze wszystkich przedmiotów.
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:01
        Tak teraz faktycznie to jest mydło i powidło....ale jak ja byłam w podstawówce ( wtedy program był bardzo sensowny) to też sie uczylismy budowy komórki na biologii. Nadal mam zeszyty z podstawówki
      • berdebul Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:42
        Ma mało godzin, często słabo wyposażone pracownie, oraz porażająco cienkich nauczycieli. Gorzej jest na fizyce i chemii (tu dodatkowo przeorali program, moi znajomi ze studiów koszą wory złota na korepetycjach).
    • sanciasancia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:29
      W sensie zgrubny opis morfologii komórki?
    • conena Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 06:38
      Niestety, dla większości społeczeństwa jest to wiedza kompletnie bezużyteczna.

I tak sobie funkcjonujemy, dla mnie - ekonomistki retikulum to mało interesująca ciekawostka, dla biolożek to podstawa podstaw, ale już RSO to czarna magia. Dla mnie układ jest spoko, nie czuję potrzeby zmian.
    • asfiksja Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:09
      Akurat moja córka robiła model tego, o czym piszeszsmile (cytozolem była galaretka, retikulum skórka mandarynki). Jest w 5 klasie.
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:07
        Nasza komórka wink Podpisy były osobno.
        • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:18
          memphis90 napisała:

> Nasza komórka wink Podpisy były osobno.
          >
          wow !!
          • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:26
            Eee, wcale nie było tak trudno - kula ze styropianu i masa piankowa. Córka wycinała swoją (roślinna) ze styroduru, organelle robiła chyba z żelków, o ile dobrze pamietam…
            • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:25
              >Eee, wcale nie było tak trudno - kula ze styropianu i masa piankowa. Córka wycinała swoją (roślinna) ze styroduru

Razy 200 tysięcy dzieci w roczniku... ekologia jak ta lala.

Ale ja znam model komórki zrobiony z kilku koców, krzeseł, ławek, szarf. Oraz uczniów. Wcielali się na zmianę w różne role, zostało w pamięci bardzo ładnie.
              • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:21
                Możesz zrobić z galaretki agarowej… Skoro moje dzieci maja różne masy plastyczne do ćwiczenia motoryki małej, to czemu nie miałyby jej wykorzystać do modelu szkolnego?
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 12:31
          to wkleję to:
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 12:34
            ściana komórkowa - połówka opakowania po dużym ferero rocher
            jądro - połówka jaja z kinder jaja
            cytozol - klej "magiczny"
            ściana - fizelina ze zużytego farutucha szpitalnego
            reszta to ziarenka i papier
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 12:35
              zeby nie było - podpis jest zamiast cytozolu - cytoplazma big_grin big_grin
              zostało poprawione....
            • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 15:58

> ściana komórkowa - połówka opakowania po dużym ferero rocher
              > jądro - połówka jaja z kinder jaja
              > cytozol - klej "magiczny"
              > ściana - fizelina ze zużytego farutucha szpitalnego
              > reszta to ziarenka i papier

świetne !!!!
    • nutella_fan Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:25
      Biologia, klasa 7 lub 8 podstawówki. Jestem na bieżąco big_grin
      • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:39
        No chyba nie bardzo, to klasa 5 😁
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:48
          5 klasa - wprowadzany termin. W późniejszych klasach się powtarza się...
          • piesfafik Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 10:18
            Przypomniala mi sie historyjka ze wspomnien Feynmana I tym jak kolega smial sie z niego ze nie znal nazywa jakiegos ptaszka. Ojciec Feynmana mu wtedy powiedzial ze moze znac te nazwe we wszystkich jezykach swiata a dalej nic I nim nie bedzie widzial wiec niech lepiej pojda do lasu I poobserwuja jak sie ten ptaszej zachowuje. Feynman wyrosl na czlowieka I ogromnej ciekawosci swiata - nie tylko fizyki. Katowanie dzieci dlugimi nazwami organelli zamiast im interesujaco opowiedzuec co sie w tej komorce dzieje I dlaczego to jest wazne tylko taka ciekawosc zabija.
            • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:24
              Jest raptem 5 nazw. Serio, poza Triss wszyscy 5 klasisci ogarniają bez problemu. Jak chcesz opowiedzieć co sie dzieje w komórce nie używając nazw? „Takie różne fajne rzeczy są produkowane w takich jakby bałwankach w tej banieczkach i robią w tej banieczce takie różne inne rzeczy, a steruje tym ta kulka w środku „
              • piesfafik Re: Retikulum endoplazmatyczne 22.12.22, 01:10
                Nie wiem. Nie jestem biologiem ale pewnie mozna powiedziec dzieciom ze komorka ma jadro plus organelle ktore robia to czy tamto I dlaczego to jest wazne. Ja wiem ze jest tylko 5 nazwe ale dzieci maja mnostwo przedmiotow i w kazdym jest tylko 5 nazwe albo dat albo slowek itp. Dobrze by bylo zeby szkola poza dawaniem podstawowej wiedzy ksztaltowala w dzieciach ciekawosc swiata I umiejetnosc stawiania pytan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka