Dodaj do ulubionych

Odkurzacz samojezdny - wątek 165298

13.01.23, 08:26
Wiem, było już nie raz, ale może macie jakieś nowe odkrycia.
Zastanawiam się na zakupem takiegoż samojezdnego odkurzacza. Nie interesuje mnie w ogóle funkcja mopowania, chce po prostu taki, który dobrze będzie wsysał kurz, koci żwirek i kocie koty wink. No i najlepiej żeby się sam opróżniał - w którymś wątku wspomniane było, że odkurzacz jeździ do "bazy" i tam jest worek ze śmieciami, który raz na jakiś czas się wyrzuca.
Dobrze, żeby był w miarę cichy, no ale cudów tu nie oczekuje wink
Czy trudno trenuje się taki odkurzacz i czy można go jakoś zmusić do tego, żeby odkurzał tylko jedna część domu? Chciałabym dom podzielić na trzy części i każdą z nich odkurzać innego dnia, ale wystarczy, że odkurzacz będzie miał możliwość włączenia mu programu a, b lub c i żeby się nie domagał puszczenia go do innej części. A może ja za dużo wymagam?
Co polecacie?
A, mam w domu tylko drewniana podłogę i kafelki.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 08:32
      Ja fanką od lat robota koszącego właśnie dorobiłam się odkurzacza, nie wiem dlaczego tyle lat wzbraniał AM się, i jak mogłam bez niego żyć 😉
      Evee, polecam Roborock.
    • b-b1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 08:47
      Roborock S7- ma bazę, gdzie w worku zbiera żwirek i sierść, bardzo dobrze odkurza. Odkurza co chcesz- po zrobieniu mapy wybierasz sobie pomieszczenia, które chcesz żeby posprzątał. Można programować na dni tygodnia- nie korzystam- codziennie wyznaczam obszar/ pokoje.
      Jest opcja cichego jeżdżenia - ale też trochę decybeli jest.

• magia Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 21:19
        a jak u ciebie z wlosami i klakami wokol szczotki?
        Bo co z tego, ze oprozni pojemnik, to co sie owinęło wokol szczotki zostaje..
        • b-b1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 14.01.23, 00:18
          98% zostaje wessane do bazy, bo szczotka podczas opróżniania pojemnika kręci się w odwrotną stronę- czyli odkręca włosy i ładuje do worka. 2% okazyjnie przy zakładaniu mopa zdejmuję. Częściej zostają nasze włosy niż futrzastych🤣 I plus - jeśli jest bazą, nie potrzeba futra.
          • b-b1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 14.01.23, 00:19
            *filtra
    • thank_you Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 08:58
      Wszystko możesz zaprogramować w aplikacji A konkretne pomieszczenia pub ich części, dni tygodnia. Mam
      Roborocka z funkcja mopowania - to oczywiście tylko starcie kurzu, ale podłoga wyglada na czysta, co jest wielka zaleta. Codziennie wieczorem jedzie do kuchni i łazienek, które najpierw lekko spryskuje płynem do mycia szyb i z czysta szmatka przejeżdża po kafelkach - wtedy lśnią. smile
    • princy-mincy Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 09:56
      My mamy roborocka ale nie S7 tylko Q7. Funkcja mop jest przydatna, ale umowmy sie- nie umyje dobrze, tylko rzaczej pomizia. My uzywamy do odswiezenia podlogi w kuchni w przedpokoju.
      Ma spora baze, gdzie oproznia worek, nie trzeba tego robic po kazdym odkurzaniu.
    • evee1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 10:29
      No właśnie czytam i w testach iRobit wypada znacznie lepiej niż Roborock uncertain.
      • evee1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 10:39
        I w ogóle te bez automatycznego opróżniania worka mają lepsze wyniki w czyszczeniu w rogach i sierści. Ciężko będzie coś wybrać. Czekam na kolejne opinie. Tylko podawajcie też proszę model, który macie, bo różne modele mają wady i zalety.
        I piszcie też jakie mają wady, bo może będzie to coś czego absolutnie nie chciałabym w moim odkurzaczu....
        • b-b1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 10:51
          Na pewno nie chcesz roomby🤣
          Dopiszę - mam ok 10 futer w domu- na dole jest S7, u góry S5.
          Gdyby było coś lepszego w zbieraniu siersci niż S7-kupiłabym 🤣
          ...ale nie mam się do czego przyczepić, odkurza idealnie. Mopuję też często, jak jest mokro na zewnątrz to codziennie po odkurzaniu( opcja intensywnego mopowania) , bo mop zbiera również zaschnięte ziarenka żwirku i nie kurzy się tak bardzo.
          • b-b1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 10:55
            Wady- progi. Nie lubią progów wyższych niż 2cm.U góry mam progi i musiałam kombinować. Kupiłam najazd dla wózków , zmniejszyłam, dopasowałam i hula🤣
            • evee1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:12
              U mnie całe szczęście nie ma żadnych progów.
              A dlaczego nie chce Romby? Nie upieram się, ale co jest w niej złego.
              W ocenach patrzę na to jak robot daje sobie radę z rogami (kątami), ale zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę dobrze te rogi sprzątane zwykłym odkurzaczem.
        • pepsi.only Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:10
          Moim zdaniem wada jest taka, że suszarki na ubrania w typie: https://www.carrefour.pl/images/product/org/suszarka-na-pranie-kolibri-18m-i0qc3q.jpg powodują że odkurzacz najeżdża i się na pałąku zawiesza,
          zatem jeśli rozstawiasz w mieszkaniu taką suszarkę, to musisz na czas odkurzania wywalić na taras, czy podstawić na kanapę.

Zalety- wymusza w domownikach większą samodyscyplinę,
          żadnych kabli na podłodze, przedłużaczy, rzuconej w kąt torebki, czy kocie zabawki porozrzucane po podłodze, jak spadnie liść od kwiatka- to też od razu podnosisz, itd itp,
          Przy małych dzieciach pewnie dyscyplina w sprzataniu zabawek, klocków, ale mój dom to nie ten przypadek, za to mamy zwierzęta które kłaczą- odkurzacz sobie radzi.
          Również na dywanach/dywanikach.
          Acha, dywanik łazienkowy nie może być najcieńszy, i raczej podgumowany. (ja po prostu pozbyłam się dywaników w łazience, bo i tak były już podniszczone, więc miałam pretekstwink)

A też zaleta- samo odkurzanie powoduje że OGÓLNIE jest czyściej w mieszkaniu- mniej kurzu na półkach czy książkach na regale, i dzięki temu tak naprawdę rzadziej sprzątam.

To są obserwacje z ostatnich +- 3 tygodni, bo tyle użytkujemy sprzęt.
          • evee1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:16
            U nas całe szczęście na podłogach są w zasadzie tylko meble. Żadnych dywaników, zabawek ani innych przeszkód tego typu. Jedynie mam na stałe rozłożona deskę do prasowania, ale to nie problem. W zasadzie jej nie używam, to mogę złożyć.
            • pepsi.only Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:57
              No i widzisz, złożysz, schowasz do szafy/garderoby- jaka samodyscyplina wink smile
    • maghdalena33 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 10:52
      Mam roombę i7+. i jestem z niego zadowolona. Mam kota w domu i w związku z tym problem z porozsypywanym żwirkiem. Odkurzacz dobrze go zbiera. Nie ma problemu z odkurzaniem dywanu, super radzi sobie w jadalni gdzie manewruje pomiędzy krzesłami. Użytkuję go od ponad 3 lat i nie zrobił mi żadnej przykrej niespodzianki. Sam się opróżnia a worki w bazie starczają na długo.
      Jeżeli chodzi o ustawienie aby odkurzał w dane dni jedną cześć domu w inny inną to jak najbardziej możesz to zrobić.
      • al_sahra Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 14.01.23, 01:18
        maghdalena33 napisała:

> Mam roombę i7+. i jestem z niego zadowolona. Mam kota w domu i w związku z tym
        > problem z porozsypywanym żwirkiem. Odkurzacz dobrze go zbiera. Nie ma problemu
        > z odkurzaniem dywanu, super radzi sobie w jadalni gdzie manewruje pomiędzy krze
        > słami. Użytkuję go od ponad 3 lat i nie zrobił mi żadnej przykrej niespodzianki

Mamy ten sam model od kilku miesięcy i podobne wrażenia, z tym, że u nas jest niewiele do roboty. Używamy roomby między profesjonalnymi sprzątaniami i nie mamy kota. Jedyny problem to hałas.
    • dramatika Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:07
      Mam Xiaomi, kilkadziesiąt procent tańszy niż roomby, a ma wszystko co trzeba - aplikacje sracje, dzielenie na pomieszczenia itd. Kocią sierść zbiera ok.
      • magata.d Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 11:54
        Ja też. Wjeżdża na dywan i go odkurza, bardzo rzadko zdarza mu się nie poradzic sobie z suszarkami na pranie.
        • little_fish Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 14:24
          Mój ostatnio wjechał na wagę w łazience 😊 suszarek nie mam, to nie wiem - nasz się wieszał na stojaku od choinki 😉
      • hummorek Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 13.01.23, 13:04
        Też mam Xiaomi, dużo tańszy niż Roomba, robi wszystko, czego bym oczekiwała, jest dla mnie wystarczający, uwielbiam go.
    • kasiulka25 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 14.01.23, 01:04
      Mam robrocka s5 (na gorze) i s7 na dole (fkcja mopowania jest w obu, w s5 jest malo skuteczna, s7 "umyje" nawet zaschniete psie lapki. Zaden z nich nie ma fkcji automatycznego oprozniania wiec tu sie nie wypowiem.

Generalnie, s7 jest bardzo dobry. Zbiera dobrze i nawet male drobinki piasku wsysa. Jest dosc glosny jesli masz go na max obrotach, ale mozna nastawic na silent (nie uzywam). Apka jasna prosta i przejrzysta, mozesz sobie programowac, timer itd - dodatkowo informuje cie jak cos sie wplacze, zeby wymienic filtr itd. Jestem mega zadowolona z zakupu.
    • bei Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 14.01.23, 11:17
      Mile!
    • evee1 Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 16.01.23, 13:15
      Dzięki za opinie. Stanęło na Roborock S7 ze stacją do opróżniania. Chce biały, tylko teraz szukam dobrej ceny na tutejszych stronkach.
    • lupirka Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 21.01.23, 17:47
      Jak bez mopowania i ma sam się opróżniać to roomba i7+ będzie ok. Używam, a też mam kota i nie mogę powiedzieć złego słowa.
    • sueellen Re: Odkurzacz samojezdny - wątek 165298 21.01.23, 17:52
      Dla mnie wszystkie odkurzacze tylko miziają podłogę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka