7katipo 16.01.23, 20:09 Uwagę TVN oglądam. Asiu, Ty mi się kojarzysz z Trzebinią- uważaj na siebie, proszę. Chyba, że coś pokręciłam 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:10 Do asia_i_p to było. Przerażające, gorzej, niż na bombie 😨 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:13 7katipo napisała: > Chyba, że coś pokręciłam 🤗 Tak. Asia jest z Trzebnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:17 🤣🤣🤣 Goopia ja. To ze strachu; bardzo się zmartwiłam o Asię; to wyjątkowo miła osoba 😋🤭🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:15 Pokręciłaś geografię. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:17 Ale byłam blisko. Brzmieniowo, nie geograficznie ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:22 Raz sobie tam o mało biletu nie kupiłam w automacie biletowym Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:37 Dzięki Asiu. Przywracasz mi smętne resztki wiary w siebie 😚☺ Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:17 Nawet gdyby była z Trzebini to ciekawa jestem jak się na siebie uważa w takiej sytuacji. Co byś zalecała? Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:19 Nie wiem. Da się jakoś przewidzieć, uniknąć, zabezpieczyć? Chodzić w kasku po ulicach? 🤔🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:24 Powiedz im, żeby siedzieli w domu, bo ulica może się zapaść. Albo niech wyjdą na ulice, bo pod domem wywali dziurę 🥴 Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:39 Było pokazane, że tzw. pustki, czyli w perspektywie kolejne zapadlisko, było jakieś 50 m od budynku 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:46 12 Biggest Sinkholes Caught Swallowing Things On An EPIC Scale Drastyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:51 Pustek tam jest fchuj. Pod dwoma dużymi osiedlami są korytarze po płytkim wydobyciu. Na stronie GIG jest mapa obszaru zagrożonego i nanoszone na bieżąco zapadliska. Zerknij sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:58 Tam nawet pociąg jedzie z mniejszą prędkością ze względu na ryzyko tąpnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:17 Asia jest z Trzebnicy koło Wrocławia. Trzebinia leży między Krakowem a Katowicami. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:20 A jak konkretnie miałaby na siebie uważać, nawet gdyby była z Trzebini (jest z Trzebnicy)? Mam klientów z Trzebini, powiem im, żeby na siebie uważali 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:20 Ja jestem z Trzebnicy. U nas się na razie nic nie zapada, ale myślę, że jeszcze jedna kadencja pana burmistrza i wszystko się może zdażyć . Ale tak na poważnie, to jest przerażające z tą Trzebinią, bardzo blisko domów są te dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:25 Tak czy inaczej nie ma w tym nic śmiesznego. Przypominam sobie faceta w Stanach, który spokojnie spał w swoim łóżku. Nagle pod nim powstał ogromny lej krasowy, nie miał żadnych szans na ratunek, w jednej chwili zapadł się dosłownie pod ziemię, tony ziemi go wciągnęły ze sobą i zadusiły. Rodzinie po paru dniach (bo nie znaleziono ciała) pozwolono wrzucić tam kwiaty, taka ceremonia pogrzebowa. I koniec. W każdej chwili grunt może się zapaść pod człowiekiem, domem lub samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:31 Jak na tyle dziur i w takich obszarach (ogródki działkowe, podwórka domów, park) to i tak cud, że jeszcze nikt nie zginął. Cmentarz zapadł się chwilę po siódmej rano, a nie jak powiedzieli w Uwadze koło południa. Gdyby to było koło południa, to na 100% byłyby ofiary. To mały cmentarz parafialny obok osiedla, mnóstwo bliskich chodzi tam codziennie odwiedzać groby. Moja psiapsi mieszka w Sierszy. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:41 I jakiś Pan włodarz, mówiący do dziennikarza coś w rodzaju "panie Redaktorze, jeszcze nikt nie zginął. Jak ktoś zginie, to się będziemy martwić 😤😱 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:51 tez to słyszałam. mówił ze wtedy będą szybko reagować czy coś podobnego... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:54 To nie był pan włodarz, tylko rzecznik spółki, która przejęła zobowiązania po kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 21:15 A być może, nie słuchałam zbyt uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:30 7katipo napisała: > Uwagę TVN oglądam. > Asiu, Ty mi się kojarzysz z Trzebinią- uważaj na siebie, proszę. > Chyba, że coś pokręciłam 🤗 Jeśli sie nie mylę, ona mieszka w Trzebnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:33 Z historii- Wapno 1977 tvn24.pl/magazyn-tvn24/zdazyl-krzyknac-ze-ziemia-sie-rozstepuje-najgorsze-mialo-dopiero-nadejsc,123,2212 Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 21:31 Dzięki! Bardzo ciekawe. To w sumie niedaleko nas (jakieś 50 km), a nigdy o tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:37 a wiedza dlaczego tak sie dzieje? u nas po ulewnych zimowych deszczach tez zrobilo sie spore zapadlisko, wieczorem bylo ok, rano dziura, wezwany geolog stwierdzil, ze podczas robot ziemnych musieli naruszyc warstwe 'jakastam' po wulkaniczna i woda zrobila swoje Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:43 W Gdyni kiedyś po kosmicznej ulewie zrobiła się dziura w asfalcie, że auto w nią wpadło. Cinquecento chyba, nieduże w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 21:30 nasz ' dziura' niestety sie odnawiam, mimo zasypywania i tak bedzie wg geologa, wlasnie przez przerwanie tej konkretnej warstwy, dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 21:36 Chyba największa dziura była na ul. Morskiej. To co prawda było kilkanaście lat temu, za to wpadł do niej dostawczak i to konkretnie, po dach. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:57 mysiulek08 napisała: > a wiedza dlaczego tak sie dzieje? > Zlikwidowano na szybko kopalnie i zostawiono niewypełnione korytarze. Miały się zalać wodą gruntowa i ustabilizować. Owszem zalały się, tylko druga część pomysłu nie pykła. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:58 U nas zwykle pokopalniane. Taka ciekawostka, jezioro Świteź prawdopodobnie powstało w średniowieczu. Jest jeziorem krasowym i istnieje podejrzenie, że razem z jego pojawieniem zniknęła cała wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 21:27 o jeziorze i wiosce wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: W Trzebini zapada się ziemia 17.01.23, 12:32 Wiedzą i nie wiedzą. Pod miastem jest nieprawidłowo wygaszona kopalnia, przez którą tworzą się te zawalenia. Dokładne badania i analiza gdzie i jest ryzyko i jak można zapobiec chyba trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: W Trzebini zapada się ziemia 17.01.23, 18:45 kaki11 napisał(a): > Dokładne badania i analiza gdzie i jest ryzyko i > jak można zapobiec chyba trwają. No właśnie nie trwają, a nawet się nie zaczęły, bo władze spółki odpowiedzialne za tę kopalnię ogłosiły przetarg ale niedoszacowały kosztów, które są tak z dziesięć razy wyższe, w związku z czym do przetargu na badania nikt się nie zgłosił. A ponieważ "na razie nikt nie zginął" nie ma sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:42 gdzie Rzym gdzie Krym? pokrecilas. pomijając ze dziwnie wychodzi jakby ludzie których zapadlisko pochłonęło "nie uważali"? widziałaś kiedyś jak to wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: W Trzebini zapada się ziemia 16.01.23, 20:45 No nie. Wiem, że to było głupie. Ale przestraszyłam się. Odpowiedz Link Zgłoś