Dodaj do ulubionych

owad do zidentyfikowania

19.01.23, 12:02
Wiecie może co to jest? Google wskazuje na meszki ale kompletnie nie pasuje mi to do okoliczności.

Takie latające malutkie (około 3mm) stworki mam od dłuższego czasu w okolicy mojego biurka. Niedawno zmieniałam pokój i w nowym miejscu są również (a ze starego pokoju zniknęły) więc podejrzewam, że zagnieździły się gdzieś w biurku, może w laptopie?

Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: owad do zidentyfikowania 19.01.23, 12:13
      A czy przeprowadzając się zabrałaś ze sobą jakiś kwiatek doniczkowy? Bo może to być ziemiórka, choć do końca przekonana nie jestem...
    • geigo Re: owad do zidentyfikowania 19.01.23, 12:27
      Rzeczywiście ziemiórkowato to wygląda.
    • magia Re: owad do zidentyfikowania 19.01.23, 12:30
      Zrób zdjęcie z jakąś miarką albo na kartce w kratkę. Trudno określić jego rozmiar, ale na pierwszy rzut oka nieszkodliwy jak np. może spożywcze
      • mikams75 Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 11:30
        mole spozywcze nieszkodliwe??
        • magia Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 12:41
          zle wie wyrazilam, skrótowo. Powinno byc
          owad wyglada nw nieszkodliwy w przeciwieństwie do moli
    • wkswks Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 10:23
      Ziemiorka. Kup nicienie do podlewania i podlej wszystkie rośliny w twoim pomieszczeniu.
      • joana.mz Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 23:58
        Nicienie? Pewnie chodziło o cos innego....
        • palczak.madagaskarski Re: owad do zidentyfikowania 21.01.23, 00:00
          Zapewne chodziło dokładnie o nicienie smile Te zwierzątka bywają wykorzystywane do walki biologicznej nie tylko z ziemiorkami. Fajna metoda, lepsza od "chemii" smile
          • joana.mz Re: owad do zidentyfikowania 21.01.23, 07:29
            ok, dziękuję, nie słyszałam o takiej metodzie smile
            • wkswks Re: owad do zidentyfikowania 21.01.23, 14:16
              Chodzi o nicienie. 0,5 mln nicieni starczy na 5-6 doniczek.
    • cojapaczem Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 12:45
      mialam takie w kwiatkach
    • joana.mz Re: owad do zidentyfikowania 20.01.23, 23:57
      udało mi się zrobić zdjęcie przy miarce. Tak jak pisałam ok 3mm. Czy to może być faktycznie ziemiorka jeśli nie mam kwiatów w pokoju?
      • ga-ti Re: owad do zidentyfikowania 21.01.23, 00:12
        Ja się z tymi dziadami bujam od lata. Przyniosłam najprawdopodobniej z jakimiś ziółkami w doniczce. Rozmnożyły się straszliwie, upodobały sobie sufit w kuchni. I jak już mam nadzieję, że się ich pozbyłam to się odradzają, np. w cebuli posadzonej na szczypiorek, czy w odpływie od zlewozmywaka (wogle mam wrażenie, że tam się zadekowały żeby przetrwać i wyłażą, gdy poczują sprzyjające warunki, czyli wilgoć wokół cebuli na przykład i wtedy się mnożą).

Przypominają na pierwszy rzut oka nieco większe muszki owocówki, tylko że wcale nie interesują ich owoce.
    • bombalska Re: owad do zidentyfikowania 21.01.23, 00:29
      A to chyba czasem sie przynosi z ziolami w doniczce ze sklepu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka