Dodaj do ulubionych

co byscie zrobiły -- pytanie prawne

03.02.23, 23:35
Jestem wierzycielką i mój dłużnik pisze do komornika, żebym mu umorzyła dług wtedy on go w części zapłaci mi. Komornik do mnie dzwoni i pyta czy zdecydowałam się dług umorzyć. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, i nie wiem co robić, bo Komornik naciska mówiąc, ze on chce egzekucję zakończyć a dłużnik jest mi gotów wpłacić połowę długu. Dług to 5.000 zł, a Dłużnik się ze mną nie kontaktuje, tylko z komornikiem, który dzwoni do mnie od 3 tygodni i pyta co postanowiłam, nie odbieram już tych telefonów, dzwoni jego kancelaria komornicza.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:37
      A komornik też zrezygnuje z połowy swojej opłaty?
    • taki-sobie-nick Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:40
      W jakiej sytuacji materialnej jest dłuznik?
    • alpepe Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:50
      Jaja sobie ktoś tu robi. Nie, nie i jeszcze raz nie.
      • idz_pokawe Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:55
        Po prostu boję sie tego komornika i jego telefonów nie wiem, o co chodzi. Czuje sie zastraszona, dzwoni jakis chlopak z kancelarii komornika, potem dziewczyna i pytają czy sie zdecydowałam i ile jeszcze beda czekać na odpowiedź.
        • alicia033 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:59
          idz_pokawe napisała:

> i pytają czy sie zdecydowałam i ile jeszcze beda czekać na odpowiedź.

co cię powstrzymuje przed udzieleniem im odpowiedzi: "Tak, zdecydowałam. Macie ściągnąć z dłużnika cały dług. Jeszcze jeden taki telefon i zmienię kancelarię komorniczą". ?
          • profes79 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 00:03
            Chyba nie ma możliwości takiej zmiany - coś jakiś czas temu dłubano przy tym, żeby ściślej powiązać komorników z rejonami ale nie wiem czy finalnie to weszło - Daniela będzie wiedziec pewnie lepiej.
            • teodor-k Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:41
              Chyba jest . Prawo zmiany komornika posiada jedynie wierzyciel, który po złożeniu odpowiedniego wniosku o wszczęcie egzekucji – może wybrać go na terytorium całego kraju.
            • alicia033 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 10:44
              profes79 napisał:

> coś jakiś czas temu dłubano przy tym, żeby ściślej powiązać komorników z rejonami

przeciwnie.
              Jakiś czas temu, szczęśliwie dla wierzycieli, zrezygnowano z rejonizacji komorników i wierzyciel może sobie wybrać dowolnego.
              • profes79 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 12:41
                ZNaczy wiedziałem, że gdzieś dzwonią ale już gdzie to nie. Dzięki.
        • nangaparbat3 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 07:22
          A skąd masz pewność, że oni pracują w tej kancelarii?
          • sundace46 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:00
            nangaparbat3 napisała:

> A skąd masz pewność, że oni pracują w tej kancelarii?
            >
            O dokladnie.
        • sundace46 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 07:59
          idz_pokawe napisała:

> Po prostu boję sie tego komornika i jego telefonów nie wiem, o co chodzi. Czuje
          > sie zastraszona,

Serio, boisz sie jakiś ludzi via telefon? Nie nie umorzysz dlugu i juz.

dzwoni jakis chlopak z kancelarii komornika, potem dziewczyna
          > i pytają czy sie zdecydowałam i ile jeszcze beda czekać na odpowiedź.

Tak zdecydowałaś się, nie umorzysz. A jak dalej będa wydzwaniac powiedz, że zlozysz na nich skarge.
        • felicjastrelicja Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 11:30
          A skąd wiesz, ze to na pewno komornik lub ktoś od niego dzwoni? Idź po prostu do tego komornika lub napisz maila. Może to ludzie od tego wierzyciela dzwonią. Może zadzwoń z jakiego innego numeru na te nękające Cię numery telefonów pytając się czy to np. kwiaciarnia i będziesz wiedziała.
          • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 12:38
            Przecież to autorka jest wierzycielem.
        • arthwen Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 22:27
          To mówisz, że się zdecydowałaś i nie jesteś zainteresowana połową długu tylko całym.
    • profes79 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 03.02.23, 23:56
      Powiedz komornikowi że nie umarzasz długu i tyle. Alternatywnie możesz zdaje się złożyć na komornika skargę do sądu bo komornik na konkretny tytuł wykonawczy do realizacji.
      • teodor-k Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:44
        W przypadku złożenia takiej skargi komornik jest kontrolowany przez sąd rejonowy (ten, przy którym dany komornik działa.Tydzien na rozpatrzenie to z neta .
      • agniesia331 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 09:28
        Powiedz komornikowi,że złożysz skargę na nekanie i zastraszanie do izby komorniczej. I złóż po prostu
    • taki-sobie-nick Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 00:05
      Dłużnik się ze mną nie kontaktuje, tylko z komornikiem

Nie na temat, ale nie mogę. Prawidłowo : dłużnik nie kontaktuje się ZE MNĄ, tylko z komornikiem.
      • soft.kitty Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 05:55
        taki-sobie-nick napisała:

> Prawidłowo :

Nie stawia się spacji przed dwukropkiem.
        • taki-sobie-nick Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 22:41
          Masz rację.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:51
        Nie pleć, napisała dobrze, bo chciała podkreślić fakt, że to z nią się dłużnik nie kontaktuje, a nie fakt, że dłużnik się nie kontaktuje.
      • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:11
        A czego nie możesz?
        • kk345 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 13:08
          marta.graca napisała:

> A czego nie możesz?
          >
          No nie może "na temat" 🤣
    • panna.nasturcja Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 00:13
      A czemu nie odbierasz telefonów od komornika i nie udzielasz odpowiedzi?
      Przecież wystarczy powiedzieć, że się ńie zgadzasz.
      Albo, że się zgadasz, ale nie w tej kolejności czyli najpierw on Ci zwróci połowę a Ty zgodzisz się na umorzenie reszty. Bo tak to Ty się zgodzisz na umorzenie i tej połowy spłaty w życiu nie zobaczysz.
    • zwyczajnamatka Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:06
      Oczywiście, że się nie zgadzam na umorzenie długu!
      Odbierz telefon od komornika i powiedz, że ma odzyskać Twoje pieniądze w całości. Co to za pomysł w ogóle z tym umorzeniem? W jakiej sytuacji finansowej jest dłużnik? Kto to jest dla ciebie? Pracuje?
    • eagle.eagle Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:41
      Pojeb....

Jak mu umorzysz to on połowę spłaci..., Rozumiem że można umorzyć część, ale najpierw trzeba okazać dobrą wolę i spłacić tą połowę a dopiero później prosić a nie stawiać warunki !

Na twoim miejscu zaczęłabym częściej dzwonić do komornika kiedy ściągnie dług.
      • teodor-k Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:47
        Wywiera presję bo tamten mu obiecał działkę .
    • mamtrzykotyidwato5 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:46
      To zależy, co o za dług, skąd się wziął i czy chcesz mu go umorzyć z jakiegoś powodu.
      Jaki to by był powód? Bo chyba nie strach przed komornikiem?
      • mamtrzykotyidwato5 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 06:52
        To on się powinien bać komornika, a nie ty.
    • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 07:17
      Bardzo dziwne zachowanie komornika. Nic dziwnego, że komornicy uchodzą w społeczeństwie za szuje. Przedmówcy już napisali- nie zgadzaj się. Jak dłużnik taki chętny do płacenia, to niech płaci. Niedługo komornicy każą wierzycielom prowadzić egzekucję, jak tak dalej pójdzie.
    • zamyslona_ona02 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 07:53
      Nie rozumiem tego nieodbierania telefonów. Wystarczy odpowiedzieć czego chcesz i problem rozwiązany.
    • iwles Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:10

Odebrały telefon
      Jeśli nie odbierasz, to będą dzwonić, żeby dowiedziec się, co postanowiłaś.
      Odebrać, powiedzieć, że zdania nie zm8enilas, chcesz egzekucji długu.
      Ja nie rozumiem - jak umorzysz, to on ci połowę zapłaci? A jak nie umorzysz, to nic ci nie zaplaci? Czyli komornik to dupa. Nie będzie w stanie wyegzekwować?
    • nangaparbat3 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:17
      A jaki interes ma komornik w umorzeniu długu? Czy moze być tak, że boi się dłużnika i chce już mieć to wszystko za sobą?
      Pomysł, że najpierw Ty umarzasz, a potem on oddaje połowę, jest absurdalny, a cała historia mocno niepokojąca. Ale nie znam się na tych sprawach, to może przesadzam.
      • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:22
        Komornik bojący się dłużników nawet nie miałby po co otwierać kancelarii.
        • krolewska.asma Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 10:13
          Tu Nie mamy komornika bojącego się dłużników ale komornika zastraszającego wierzycielke
          Myślisz ze komornik nie ma ludzi żeby zastraszać ?
      • 35wcieniu Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 12:57
        Tak, komornik boi się dłużnika. Z 5tys długu.
        Jak widzi tych co mają wielokrotność to mdleje, wiadomo. Normalna sprawa u komorników.
        • nangaparbat3 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 13:31
          Czemu więc nastaje na wierzycielke?
          Czemu wierzycielka i dłużnik nie kontaktują się ze sobą bezposrednio?
          Może bzdurnie, ale wyobrażam sobie dłużnika jako przenocować.
          • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 18:55
            Wierzyciela i dłużnik mogą się kontaktować bezpośrednio, ale jak już zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne, to nawet jak dłużnik zapłaci bezpośrednio wierzycielowi, to komornik pobierze opłatę. Jasne, że są dłużnicy przemocowcy, ale nie ma takiej opcji, by komornik bał się dłużnika. W razie potrzeby może posiłkować się asystą policji, czy nakładać grzywny na agresywnych dłużników.
    • mysiaapysia Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:18
      Bardzo podejrzane. Komornik powinien był wyznaczyć Ci termin 7 dni na decyzję, w po bezskutecznym jego upływie prowadzić dalej egzekucję. Śmierdzi na kilometr. Napisz do niego maila, że nie zgadzasz się na propozycję dłużnika i nie życzysz sobie wydzwaniania w tej sprawie.
    • palacinka2020 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 08:35
      Wierzyciel boi sie komornika??
      Dlaczego po prostu nie powiesz, ze nie umarzasz?
      • imponderabilia22 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 12:06
        Wynika z tego, że wszyscy się boją dłużnika i dłużnik dyktuje warunki 🤣
    • szare_kolory Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 10:50
      Jaką masz pewność, że nikt nie podszywa się pod pracowników kancelarii?
      Czy rozmawiałaś w tej sprawie z komornikiem? Ale z nim samym, we własnej osobie. Przecież na zdrowy rozum, to komornikowi nie opłaca się umorzenie długu.
    • bei Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 11:54
      Czy na pewno to komornik i pracownicy jego kancelarii do Ciebie dzwonią?
      Może to przekręt, są sposoby, by wyświetlił się inny numer, niż ten z którego ktoś naprawdę dzwoni! Sama zadzwoń do komornika i porozmawiaj.
    • mgla_jedwabna Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 14:37
      Proponuję złożyć skargę do okręgowej izby komorniczej. Nie dość, że działają na twoją szkodę (dążą do tego, byś pieniędzy nie odzyskała, a powinni do czegoś odwrotnego), to jeszcze uprawiają nękanie.
    • irma223 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 19:29
      Ale dlaczego miałabyś mu umorzyć?
      I od kiedy to komornik decyduje, czy dłużnik jest wypłacalny i na jaką kwotę?
      "Jemu pasuje" - a tobie nie pasuje.
      Chcesz swoje 5.000 zł.
    • magda.z.bagien Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 20:44
      To brzmi jakby ten komornik reprezentował dłużnika, a nie wierzyciela.
    • jednoraz0w0 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 21:20
      E? Pożyczyłaś Kaczyńskiemu lub Ziobrze, że to dłużnik was trzyma w garści a wy się boicie czy co?
      Ja bym zadzwoniła do tej kancelarii się upewnić czy to oni.
    • tokyocat Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 04.02.23, 22:13
      Nie, nie umorzylabym. Kasa na drzewach nie rosnie.
      • idz_pokawe Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 01:18
        To dzwoni komornik, bo ja dzwonię do kancelarii i również pytają mnie o to samo.
        Komornik postawił ultimatum ze - za moja zgodą - po wplacie przez dłuznika polowy, umorzy drugą polowe. A ten dług się spłaca, wpływają jakieś kwoty na konto dłużnika i komornik mu je zabiera.
        Powiedziałam komornikowi ze nie chce umarzać a on ciągle naciska i nie wiem co myslec o komorniku bo sprawa trwa krotko a ten komornik ciagle mowi ze pan mecenas prosi by umorzyć i czy ja sie zgodze (dłużnik ma adwokata). Boje sie komornika ze zadecyduje za mnie albo powie ze sie zgodziłam
        • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 04:39
          No to niech pan mecenas się skontaktuje z tobą i ustala ewentualne warunki umorzenia - podkreślam- chodzi o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a nie umorzenie długu. Jeśli w grę wszedł komornik, to masz w ręku orzeczenie sądu i nawet jak złożysz wniosek o umorzenie egzekucji, to zawsze możesz ponownie wystąpić do komornika ( do egzekucji składa się oryginał wyroku z zaznaczonym wynikiem poprzednich egzekucji- tzn. ile wyegzekwowano).
          • szare_kolory Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 09:01
            Wysłałabym pismo do kancelarii, o treści, mniej-więcej, następującej: w związku z powtarzającymi się prośbami że strony kancelarii komorniczej (I tu zidentyfikować kancelarię precyzyjnie z nazwy j adresu) wysuwanymi zarówno przez pracowników kancelarii jak i przez komornika (oczywiście nazwiska), dotyczącymi umorzenia długu (zidentyfikować sprawę) informuję, że nie wyrażam zgody na umorzenie długu. Prośby formułowane są ustnie, przez telefon i przybierają formę nacisku. Telefony, jakie skierowano do mnie w sprawie umorzenia tego długu odbyły się (I tu lista połączeń, jeśli jesteś w stanie sobie to odtworzyć).
            Kolejny telefon w tej sprawie będzie skutkowało (I tu sankcja: albo skarga albo przeniesienie do innej kancelarii. Albo obie sankcje).
            Podpis.
            Wysyłasz poleconym, za potwierdzeniem odbioru. I zrób to szybko, jeśli się obawiasz, że komornik zadziała bez konsultacji z Tobą.
        • mysiaapysia Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 09:09
          Uuu. To grubo. Ewidentnie działanie w zmowie z dłużnikiem. Koniecznie wystosuj jednoznaczne mocne pismo do komornika. Nie zgadzasz się na żadne ulgi, umorzenia itd., koniec kropka. Jako wierzyciel nic nie musisz odpowiadać dłużnikowi. A tutaj zmuszają Cię do tłumaczenia się. Paranoja.
        • jednoraz0w0 Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 16:09
          idz_pokawe napisała:

> i nie wiem co
          > myslec o komorniku bo sprawa trwa krotko a ten komornik ciagle mowi ze pan mece
          > nas prosi by umorzyć i czy ja sie zgodze (dłużnik ma adwokata).

Zwróć mu uwagę, że pan mecenas nie pracuje dla ciebie więc z jakiej pyty masz robić to o co on prosi
          • marta.graca Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 17:54
            Ej, ale to w ogóle brzmi jak jakiś nonsens. Wierzyciel wszczyna egzekucję, dłużnik nie chce płacić, prosi wierzyciela by umorzył, a ten z jakiej racji miałby się zgodzić? Gdyby nie chciał odzyskać kasy, to chyba by nie szedł do komornika.
    • agatazieba Re: co byscie zrobiły -- pytanie prawne 05.02.23, 19:57
      Zadzwoń sama do komornika i zapytaj czy to on dzwonił w tej sprawie. To jest co najmniej dziwne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka