Dodaj do ulubionych

Thermomix vs Bosch Cookit

07.02.23, 20:03
Na początek, witam serdecznie
Dawno mnie tu nie było, wcześniej pod innym nickiem
Ale do brzegu...
Jak w temacie, o thermomixie już się nasłuchałam od zachwyconych koleżanek, może bym się skusiła ale nie przemawia do mnie kompletnie pojemność naczynia, zn. jest za mała.
Jest nas 4, ja, mąż, który pracuje fizycznie więc musi też dobrze zjeść i dwójka nastolatków.
Ostatnio natrafiłam na reklamę Bosch Cookit, czyli praktycznie to samo ale jednak większy garnek, 3l podczas gdy thermomix ma niewiele ponad 2l
Czy znajdę tu jakieś użytkowniczki Boscha, które mogłyby się podzielisz wrażeniami, a przede wszystkim czy jest wystarczająco pojemny żeby przygotować w nim obiad dla lubiącej zjeść czwórki 😁
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 20:12
      pokaz tego boscha
      nie moge cos znalezc
      ile kosztuje?
      ja jestem termomiksiara i tylko z tym mam doswiadczenie
      w temacie malej misy - mialam takie obawy
      ale zupelnie niepotrzebnie
      mojej piecioosobowej rodzinie spokojnie starcza
      wiadomo, ze gar rosolu czy ragu robie tradycyjnie
      ale inne rzeczy - spokojnie sie najadaja
      • dzoanaa Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 20:43
        www.bosch-home.com/de/shop/kuechenmaschinemitkochfunktion/cookit/MCC9555DWC#/Tabs=section-highlights/Togglebox=accessories/Togglebox=manuals/Togglebox=accessoriesOthers/
        Link z niemieckiej strony, polskiej też nie znalazłam

I tutaj artykuł
        step-tech.pl/po/nowa-alternatywa-thermomix-cookit-firmy-bosch-moze-to-zrobic/
      • dzoanaa Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 20:44
        Kosztuje dokładnie tyle co Thermomix, przynajmniej w Niemczech
        • kotejka Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 20:58
          to jesli cena jest ta sama, wolalabym termomiks
          to sprawdzone, niezawodne urzadzenie
          i ogromny komfort, naprawde
          • dzoanaa Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 21:42
            Ok, ale zapytam tak serio, jak dajesz radę wykarmić 5 osób gotując w thermomixie? Kiedy ogladałam u koleżanki wydawał mi się dość mały. Z jednej strony ona, która gotuje w nim dla 4 osobowej rodziny( ale wiem że córki jedzą jak ptaszki) a z drugiej inna koleżanka która gotuje dla 2 osób i mówi że dla dwóch idealnie, 3 też się najedzą ale dla 4 nie ma szans, i bądź tu mądra...
            • kotejka Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 21:54
              jakos nomalnie
              na varomie na luzie narobie warzyw czy golabkow jeszcze z dokladka
              makaron i tak robie osobno
              ale juz surowka czy koktajle - bez problemu
              akurat po jeednej porcji
              zupy kremy - po miseczce i jeszcze czasem zostaje
              fakt, ze moi nie jedza jakos szczegolnie duzo
              • kotejka Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 21:58
                poza tym - ja czesto traktuje go jako pomocnika
                typu poddusic, rozdrobnic i wrzucic do gara
                dzisiaj np robilam ragu bolognese
                cebulka - 5 sekund i do gara
                marchewka 5 sekund i do gara
                mieso - takoz
                a potem podlewam winem leje w kieliszek i ide ogladac seriale
                i tak wygoda
                czesto tez dzieciaki gotuja i to jest super
                robia ssobie wtedy akurat po 1-2-3 porcje naprawde - moja glowna obawa o wielkosc misy byla najbardziej niepotrzebna smile
                • gajmal Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 22:34
                  A masz jakieś doświadczenia z reklamacjami? Zastanawiam się na ile to jest załatwiane, bo np. czytałam latem, że gwarancja obowiązuje od dnia podpisania umowy, a wtedy czas dostawy to było minimum 6 tygodni. I to mnie trochę zaniepokoiło. Masz jakieś doświadczenia?
                  • kotejka Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 22:38
                    na szczescie nie, alee wykupilam dodatkowa gwarancje na 5 lat na wszelki wypadek
                  • princesswhitewolf Re: Thermomix vs Bosch Cookit 07.02.23, 23:45
                    Reklamacja w sprawie Termomixa?

Chyba jakis cud

Mam od pierwszej polowy lat 90 tych. Tyle co gume dwa razy wymienialam
    • fibi00 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 11:45
      A może rozważ MPM Icoook mrk 38? Ma misę o pojemności użytkowej 3,5l. Ja mam Icoooka mrk 18, z mniejszą misą ale też mniejszą mocą silnika. Misa 2,5l spokojnie wystarcza na moją 4 osobową rodzinę, i też mam męża pracującego fizycznie i lubiącego zjeść i dwóch nastolatków. Ale ze względu na większą moc polecałabym model mrk 38.
      • fibi00 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 11:48
        Teraz przeczytałam komentarze i wnioskuję że mieszkasz w Niemczech? A to chyba Icoook nie, bo jednak w razie awarii może być problem z serwisem....
    • topcia27 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 11:51
      I- companion xl z Tefala ma misę 4,5 litra.
    • karo.8 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 11:54
      Nas jest 3. Gotuje przeważnie 1/2 z przepisu. Misa spokojnie starczy na 4 osoby. Tez długo się zastanawiałam czy kupić tm. Po zakupie stało to miesiąc nie używane. Dzisiaj korzystam z niego kilka razy dziennie i przygotowuje potrawy i desery , których nie chciałam by mi się robić bo są czaso i pracochłonne
      • dzoanaa Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 18:37
        No właśnie o to mi chodzi, w tygodniu, po pracy,nie mam ochoty sterczeć przy garach więc przygotowuje dania które nie sa czaso i pracochłonne, uwielbiam wszelkie dania jednogarnkowe, w weekendy uskuteczniane większe gotowanie
    • aamarzena Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 12:05
      Weź garnek, ugotuj 2 litry zupy jakiejś gęstszej i zobaczysz, czy co się rodzina naje. Zadaj sobie też pytanie, jak lubisz gotować - ja zupe robię na 2 dni, więc nawet przy mniejszych dzieciach i mężu niepracujacym fizycznie 2 litry to mało. Zawsze mnie zastanawiaja te rozkminy godne nastolatek, co pierwszy raz patelnie obsługują. Jak ktoś gotuje od dłuższego czasu to chyba wie jakiej wielkości potrzebuje garnka na zupe, ile gramów miesa na mielone, itd
      Jeśli chcesz używać termomiksa czy innego tego typu jako pomocnika do rozdrabniania, przemielenia, przygotowania ciasta to nie ma takiego znaczenia pojemność misy. Jeśli jako głównego naczynia, w którym przygotujesz obiad od a do z, to 2 litry w twojej sytuacji raczej na 99% nie wystarczy.
      • panna.nasturcja Re: Thermomix vs Bosch Cookit 09.02.23, 00:17
        Popieram. Dwulitrowy garnek na zupę to ja wyciągam z szafki jak mi zależy żeby tej zupy było naprawdę mało.
      • jednoraz0w0 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 09.02.23, 02:24
        Rozkminy dotyczące pojemności to akurat tutaj mają sens, bo jak robisz coś w zwykłym garnku to na ogół masz więcej palników i garnków i możesz robić kilka rzeczy naraz w kilku naczyniach. A jeśli chcesz opędzić wszystko jedną maszyną i to drogą, to pytanie, czy da się coś robić po kolei (ile trwa ten proces i ile trwa mycie), czy i tak kończy się tak, ze coś robisz w tm a resztę w garnkach więc równie dobrze mogłabyś wszystko w garnkach więc wydatek bez sensu.
    • marianna1960 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 12:43
      Tak samo zbędne jak i pierwsze, kup duży garnek.
      • fibi00 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 12:56
        marianna1960 napisała:

> Tak samo zbędne jak i pierwsze, kup duży garnek.

Za tę cenę też bym nie kupiła. Na szczęście są już tańsze odpowiedniki i w tym przypadku warto kupić.
        • marianna1960 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 16:29
          Czy tańszy czy droższy całkowicie zbędny klamot
          • fibi00 Re: Thermomix vs Bosch Cookit 09.02.23, 08:23
            marianna1960 napisała:

> Czy tańszy czy droższy całkowicie zbędny klamot

Oczywiście że da się obejść bez tego sprzęu ale mój (za 1,5tys a nie za 5 tys) bardzo ułatwia mi życie. Zagniatam w nim wszystkie ciasta (robię często drożdżowe którego nie robiłam nigdy wcześniej), szatkuję warzywa na surówki i sałatki, mielę mak, cukier na cukier puder, dzieciaki robią sobie same pizzę, lody, lemoniadę, gotuję w nim na parze, służy mi jako blender. Ogólnie są dania, które uwielbiam w nim robić ale są i takie które jednak wolę przyrządzać klasycznie. Dlatego nigdy nie wydałabym na podobny sprzęt 5 tys. Ale za 1,5 tys bardzo sobie chwalę takiego pomocnika. A i ten mój jest mniejszy gabarytowo niż TM więc nie zajmuje dużo miejsca na blacie.
      • princesswhitewolf Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 18:39
        po co ci samochod, wystarcza nogi. Po co ci zmywarka, masz rece, po co ci pralka, masz wanne etc
    • 1papryczka.chili Re: Thermomix vs Bosch Cookit 08.02.23, 16:10
      Ja myślałam podobnie jak Ty, że thermomix ma za mały garnek. Wszystko to szybciutko musiałam odwołać, ponieważ jest absolutnie wystarczający. On przeważnie ma przepisy na 6 osób, więc nawet jak jecie więcej to na 4 osoby będzie wystarczający.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka