Dodaj do ulubionych

Ok e-matka terapeutka

28.02.23, 13:45
Zanim dotre do terapeutki prawdziwej, juz bedzie po sprawie. Zatem radze sie. 🙄 Mam w tym tygodniu spotkanie dotyczace nowego zawodu. Na ostatniej sesji ze starym terapeuta powiedzialam mu o tym. Zalecil mi, abym nie przyznawala sie, ze choruje na depresje. I kurde zle sie z ta rada czuje. Bede pytana o kwestie zdrowotne. Zle sie z tym czuje, ze mam zatajac cokolwiek. Nie, depresja nie wplynie na moja prace. Z drugiej strony moge byc przez to odwalona, bo chodzi o projekt, w ktorym to urzad bedzie mi placil za to szkolenie a pozniej prace ( nie msm pojecia, jak to ocenia). Zatailybyscie taki "szczegol", jakby Was komisja wprost zapytala o choroby?
Obserwuj wątek
    • kot_filemon88 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:49
      W życiu bym się nie przyznała.
      • ichi51e Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:54
        Przecież ona nie chce dostac tej pracy… zapodawaj z detalami niech wiedza na co się piszą…
    • borsuczyca.klusek Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:50
      Yyyy regularnie na każdych badaniach okresowych zatajam taki szczegół. Nic nikomu do tego. Moje choroby to sprawa mojego lekarza a nie pracodawcy.
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:14
        Dzieki klusku. Twoj racjonalizm zawsze mi pomaga.
    • kanna Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:50
      Osoba, z która się spotykasz, nie jest terapeutą.
      Terapeuci nie dają rad.
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:17
        Ten dawal.
        • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:37
          Nie powinien, zdecydowanie.
        • kanna Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 19:39
          Może jest więc doradca, albo coatchem.. terapeutą nie jest.
    • po_godzinach_11 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:50
      Do czego Ci te psychoterapię są potrzebne?
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:18
        To pytanie zlosliwe? Yyyy 🤔
        • po_godzinach_11 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:38
          andallthat_jazz napisała:

> To pytanie zlosliwe? Yyyy 🤔

Nie. Po prostu można odnieść wrażenie, że te terapię robią w twoim życiu więcej bałaganu, niż pożytku.
          • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:00
            Teraz tak, wczesniej pomagaly przetrwac najgorsze: rozwod, przeprowadzke, wszystko od nowa. Teraz zrobil sie balagan z terapeutami. Sama zastanawiam sie, czy tej szyny zupelnie nie odpuscic.
    • maslova Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:53
      > Bede pytana o kwestie zdrowotne.
      Przez kogo?

> jakby Was komisja wprost zapytala o choroby
      Zawiadomiłabym UODO
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:01
        Komisje lekarska.
    • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 13:57
      Wydaje mi się, że żadna komisja ( oprócz ZUS-owskiej rzecz jasna) nie ma prawa pytać o kwestie zdrowotne. Może zapytać ogólnie, czy czujesz się na siłach? Twoje choroby- Twoja sprawa. Jeżeli masz badania lekarskie, dopuszczające do pracy, to tutaj się spowiadasz.
      • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:03
        W sensie- w gabinecie lekarskim się spowiadasz z chorób.
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:10
        Bede na komisji lekarskiej, ktora bedzie mnie wypytywac o choroby, w tym tez psychiczne. Mam opinie psychiatryczna stwierdzajaca jednoznacznie, ze jestem stabilna. Nikomu nie zagroze, z tym ze jestem na lekach. W karcie nie ma wpisanej mojej choroby. To kwestia, czy sie przyznam, czy nie. Ich oceny sie nie obawiam. Nie lubie poprostu klamac.
        • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:18
          A nie, jak na lekarskiej, to masz obowiązek powiedzieć prawdę.
          Myślalam, że piszesz o rozmowie o pracę.
        • asfiksja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:44
          Ale przecież jak poświadczysz nieprawdę na komisji lekarskiej to to może wyjść (np. jeśli ktoś nadgorliwy kiedyś zacznie drążyć) i możesz nawet odpowiadać za to karnie. W takiej kwestii poradziłabym się raczej prawnika, nie psychoterapeuty.
          • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:10
            To tez mi przeszlo przez glowe. Niby nie zagroze innym, ale moge sie wpedzic w klopoty, jak ktos odkryje zatajanie.Na prawnika juz czasu nie znajde. Rozmowa w piatek. Znow zglupialam, co robic. 🙄🤦‍♀️
            • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:30
              Mówić prawdę.
        • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:58
          Jeśli komisja lekarska, to trzeba o depresji powiedzieć.
          • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:19
            Tak tez po czesci czuje, ale zaboli mocno, jak mnie z tego tytulu odrzuca. Bardzo zelezy mi na tej malo platnej, sredniej pracy. Swietnie sie czulam, jak moglam ja krotko wyprobowac.
        • beaucouptrop Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:00
          》Mam opinie psychiatryczna stwierdzajaca jednoznacznie, ze jestem stabilna. Nikomu nie zagroze, z tym ze jestem na lekach. 《
          Nikomu nie zagrozisz...? To w końcu spotkanie o pracę czy komisja lekarska? Coś ci ssię narracja nie spina.
          • szmytka1 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:53
            W pl do każdej pracy w służbach mundurowych masz komisję lekarska, może startuje na celnika.
            • rosapulchra-0 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 20:46
              Wątpię.
      • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:18
        Ona nie mieszka w Polsce.
    • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:16
      Nie ma takiej opcji żeby depresja nie wpływała na Twoją pracę. Wpływa na całe życie, więc i na pracę.
      Jeżeli piszesz prawdę i miałabyś pracować z ludźmi w potrzebie to jest to informacja kluczowa.
      Komisja prawdopodobnie nie ma prawa pytać i choroby.
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:34
        Nieleczona owszem, ale jestem na lekach. I pewnie na nich dluzszy czas zostane. Nigdy nie zawalilam pracy, wrecz przeciwnie. W tym zawodzie moglabym tez sie bardzo wykazac. Pytalam psychiatre, terapeute (chcialam opinii ludzi, ktorzy mnie znaja, ale sa profi) Zgodnie mowia "tak", dobry wybor.
        • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:40
          Nie wiem jaki to rodzaj pracy, chodzi mi po głowie, że pisalaś o pracy z ludźmi, jakiejś socjalnej.
          W takiej pracy to może mieć znaczenie. Także dla Ciebie, to może pogłębiać depresję.
          I dwie uwagi: po pierwsze skoro komisja będzie o to pytać i ma prawo to robić to Twoją rolą jest powiedzieć prawdę.
          Po drugie, naprawdę zero złośliwości w tym poście. Cokolwiek Ci jest psychiatrycznie, Twoje zachowanie na forum dowodzi, że nie jest to pod kontrolą.
          • joyce_byers Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 14:43
            Ostatnie zdanie niestety chyba prawda.
        • beaucouptrop Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:51
          I w tej pracy z ludźmi w trudnej sytuacji, bo jak zrozumiałam to praca socjalna, też będziesz rodziców krytykować bo dzieci jedzą kilka razy dziennie?
          • eriu Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:59
            To na pewno. Ile by zaoszczędzili gdyby dzieci nie jadły!
    • emateczka Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:12
      Zalezy jaka praca.
      DOmyslam sie, ze nie w korpo czy w urzedzie, bo tam nie ma komisji lekarskiej?

Jesli jest komisja lekarska, to zakladam, ze z jakiegos powodu... jesli masz byc kontrolerem lotow lub zolnierzem, to powiedz o depresji, bo to MA WPLYW. Niezaleznie od tego, co sobie wmawiasz.

A twoj "terapeuta! doradzajacy zatajenie tego jest do odpalenia w trybie natychmiastowym, no chyba ze jemu tez takie bzdury opowiadasz jak tu...
      • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:26
        Nie chce byc kontrolerem lotow, ani zolnierzem. 🤦‍♀️ To praca socjalna, w ktorej sie dobrze odnajduje, zahaczajaca o sluzbe zdrowia. Dlatego komisja. Terapeucie opowiadalam takie same bzdury, jak tu.
        • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:31
          andallthat_jazz napisała:

> Nie chce byc kontrolerem lotow, ani zolnierzem. 🤦‍♀️ I dlatego depresja najprawdopodobniej nie będzie przeciwskazaniem. Jeśli jednak Cię odrzucą, to znaczy, że że zdrowotnie się nie kwalifikujesz. Trzeba wziąć na klatę.
          • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:55
            Wiesz, dziekuje Ci bardzo. Wbrew opniom wielu forumek emocjonalnosc jest w tej pracy wazna. I serio moglabym sie w niej spelnic. Osoby depresyjne na lekach, nie rycza w poduszke. To taki powtarzany nonsens. Normalnie chodzimy, dzialamy. Malo tego,czesto miewamy dobry humor. Dziekuje. Wezme na klate wyrok. Choc nie bylby sprawiedliwy, jesli to bedzie ich kryterium, czego doswiadczylam od samych pacjentow na praktykach.
            • szmytka1 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:57
              Tak, szczególnie tak stanie osoby, co demolują wyimaginowana kuchnie, bo przyszedl zmyślony list...
              • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:08
                Szmytko ani kuchnia, ani list nie byly zmyslone. Oddychaj gleboko. Zlosc to pozytywna, wbrew pozorom, i zdrowa reakcja. Boj sie osob, ktore sie nie zloszcza na zewnatrz. Zlosc to odgraniczenie i wypuszczenie emocji. To nym Ci szczerze polecala.
                • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:22
                  Czucie złości a jej przejawianie to nie to samo.
                  Ty nie kontrolujesz przejawów emocji, rozładowujesz je w bardzo niezdrowy i niedojrzały sposób.
                • szmytka1 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:22
                  W tej słabej pracy magisterskiej tak było napisane?
            • eriu Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:03
              Tak? W jaki sposób emocjonalność jest ważna w tej pracy? Oprócz tego, że doprowadzi do szybkiego wypalenia zawodowego?

Empatia tak. Ale empatię trzeba umieć wyłączyć.
              • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:15
                Bo musisz sie wczuc w sytuacje pacjenta i fajnie by bylo, zebys sie tez emocjonalnie wczul. Mialam praktyki (nie wiem jak to nazwac po polsku), zeby zobaczyc, czy to zawod dla mnie. I wiesz co? Najwazniejszy dla pacjentow byl usmiech, rozmowa o ich problemach, przytulak (dostawalam za to ochrzan, bo covid). Nie czulam sie wypalona, wrecz napedzona energia.
                • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:20
                  To nie jest praca dla Ciebie dopóki nie przejdziesz skutecznej terapii i leczenia.
                  Będziesz szkodzić i innym, i sobie.
                  • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 17:35
                    Internetowy byt wie najlepiej co jest dla autorki a co nie.
                    • rosapulchra-0 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 20:53
                      Na postawie tego, co sama autorka pisze o sobie, swojej chorobie i sposobie jej leczenia - tak, można wyciągnąć takie wnioski.
                    • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 00:42
                      Nie jestem internetowym bytem (co to w ogóle jest) tylko człowiekiem, który pisze na forum. Mniemam, że jak większość z nas, chyba że jesteś botem?
                      Opieram się na postach autorki, bo tylko to znam.
                      Na pewno nie jest na etapie życia, w którym powinna się zawodowo zająć pomaganiem ludziom.
                      Zaszkodzi to i jej, i tym osobom.
                      • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 07:28
                        Poproszę napisz listę prac jakie może wykonywać osoba z leczoną depresją?
                • szmytka1 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:24
                  Bo poprzytulalas na stażu kilka osób, pod nadzorem pracownika, który rozwiązywał ich prawdziwe problemy, podczas gdy ty byłaś zajęta trzymaniem za rękę i przytulaniem..aha...
                  • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:49
                    Nie on rozwiazywal. I to byly ich problemy. Problemy z nierozumieniem sie. Mialam Slowaka, czecha i Czeczena bez znajomosci jezyka. (z tym ostatnim mowilismy przez google translator). Tak, udalo sie im pomoc w kwestiach administracyjnych. Zasilek, chorobowe etc. Ja to robilam, opiekun zatwierdzal.
                  • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 18:05
                    Nie wiemy na czym będą polegać obowiązki Andall. Przecież nie pisze, że będzie psychoterapeutyzować pacjentów. Natomiast na wagę złota wśród chorych są osoby życzliwe, pomocne, które potrzymają za rękę, wysłuchają, itp.
                • eriu Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:27
                  Ty nawet nie odróżniasz empatii od emocjonalności. Tak samo COVID a Ty wbrew wszystkim zaleceniom przytulasz pacjentów. To jest po prostu lekkomyślne. Nie można dać się porwać emocjom i narażać ludzi, bo emocje są ważniejsze.

Ty się czułaś napędzona, bo sobie tak wypełniasz braki z dzieciństwa. Nie ma to wiele wspólnego ze zdrowym funkcjonowaniem. Póki nie jesteś w stanie pracować nie łamiąc najbardziej podstawowych zasad, bo się dajesz porwać emocjom i np. Prxytulasz to nie nadajesz się do zawodu.
                  • andallthat_jazz Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 17:17
                    Dziekuje za ocene. Na szczescie prowadzacy wystawil mi "mimo przytulakow" bardzo dobra. I tez jako pacjentka bylam pare razy w szpitalu przytulana. Wiec moze odpusc sobie Twoje rewelacje wzgledem covid. Wiekszosc lekarzy w Austrii na to psioczy. Systemy ochrony sa, ale z 🙄. Wiec dostawalam opierdziule formalne, ale nie przez to, ze sie zle zachowalam w danej sytuacji. Wiesz, ze przytulenie daje taka dawke endrofin, ze pacjentowi to rzeczywiscie pomaga?
                • beaucouptrop Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 19:23
                  Trudno żebyś się wypalila po miesięcznej praktyce. A tak poza tym to opowiadasz naiwne bzdury.
            • turbinkamalinka Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 21:10
              Wiesz, tylko że osoba z takim bajzlem w głowie nie powinna się brać za naprawę cudzego życia. Napraw najpierw swoje życie, a później weź się za cudze.
        • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:31
          To w takiej pracy depresja i zaburzenia psychiczne mogą być problemem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:34
      Nie podaje się wieku w cv, stanu cywilnego, dzieci a masz mówić o chorobach?
      • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:35
        Tak, komisja lekarska od tego właśnie jest żeby mówić o chorobach.
    • klaramara33 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:37
      Daj spokój a po co.
    • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 15:55
      A w życiu bym nie powiedziała o depresji.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 17:17
        I rozumiem Karolino, ze rozgrzeszasz takie osoby, które zatajają prawdę a potem wsiadają np. Jako pilot do samolotu i rozwalają go razem z wszystkimi pasażerami, bo akurat depresja dała o sobie znać. Oraz bierzesz na klatę, ze takie osoby gdzies na swojej ścieżce możesz spotkac
        • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 17:23
          Na swojej sciezce mogę spotkać wielu wariatów.
          Od wykrycia depresji w kluczowych zawodach są badanua lekarskie.

A, i nie mam na imię Karolina.
          • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 00:44
            Osoby z depresją nie są żadnymi wariatami.
            • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 06:50
              Twierdzisz, że są chore skoro uwazasz, ze nie nadają się do pracy.
          • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 00:44
            anilorak174 napisała:

> Od wykrycia depresji w kluczowych zawodach są badanua lekarskie.

I własnie namawiasz autorkę by je zfałszowała.
            • panna.nasturcja Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 00:45
              mato: sfałszowała
            • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 06:49
              Nieprawda. Lekarz wychwyci objawy, a jak nie to znaczy, że może normalnie pracować.
        • jednoraz0w0 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 18:32
          Są jednak chyba różne wymagania zdrowotne w zależności od wykonywanej pracy? Osoba niewidoma może być telemarketerem na przykład, ale niekoniecznie pilotem.
    • szafireczek Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:11
      Skoro oficjalnie padnie takie pytanie, to być może jest do tego uzasadnienione - w tej konkretnej pracy. Komisja to zespół wieloosobowy i mam nadzieję, że potraktuje Ciebie obiektywne i wyda wyważoną opinię. Jeśli będzie miała wątpliwości, to jest opcja, że może mieć rację, co uchroni Cię od rozczarowań. Innymi słowy - nie ukrywaj takich informacji.
    • cegehana Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 16:33
      A co to za komisja? Depresja to choroba, informacja wrażliwa której nie musisz nikomu podawać. Jeśli praca tego wymaga to pracodawca wyślę Cię na badania (w tym psychiatryczne).
    • towarzyszka_leila Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 17:01
      Nie warto się przyznawać. Moja koleżanka w zawodzie wymagającym dostępu do informacji niejawnych wpisała w ankiecie bezpieczeństwa, że się leczyła na depresję i przez rok ciągali ją po ABW, chcieli dokumentacji medycznej i same kłopoty z tego były.
      • amsterdama Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 18:07
        Większe kłopoty mogły by być, gdyby się nie przyznała.
        • zosia_1 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 06:39
          Jakie?
          • anilorak174 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 07:27
            Też jestem ciekawa.
            To moze stworzmy listę zawodów , w jakich zdaniem naszych forumek depresja nie przeszkadza.
    • lalkaika Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 18:22
      Dens dens with mai hends hends.
    • jednoraz0w0 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 18:29
      Jeżeli nie zamierzasz być pilotem samolotu pasażerskiego, to to nie ich sprawa. Czy czułabyś, że musisz ich informować o cukrzycy, miażdżycy, płaskostopiu itd?
      • black.emma Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 19:34
        W pewnych zawodach, np. kierowcy trzeba informować o cukrzycy. Co w tym dziwnego?
        • jednoraz0w0 Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 19:45
          No właśnie o to mi chodzi, ze w zależności od zawodu różne choroby maja znaczenie lub nie, więc informowanie lub nie zależy od tej pracy i oni chyba nie mogą pytać onwszystko, ale o stan zdrowia w zakresie takim który może mieć wpływ na bezpieczeństwo pracownika i otoczenia to mam nadzieje ze sprawdzają.
    • teodor-k Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 20:55
      Powinnaś Anna wyjaśnić swoje problemy podczas rozmowy kwalifikacyjne ,bo jak się wyda przez głuchy telefon .To stracisz wiarygodność .To Twój wybór .Jesteś dużą i mądrą dziewczynką.Trzymam kciuki .
    • samawsnach Re: Ok e-matka terapeutka 28.02.23, 22:36
      Robisz z forum to, co z prawdopodobnie z terapeutą, a on albo w to idzie, albo tobie wydaje się, że idzie - oczekujesz, że ktoś podejmie za ciebie decyzję. Potraktuj samodzielne podjęcie tej decyzji jako pierwszy krok do niezależności - ze wszystkimi konsekwencjami.
    • zosia_1 Re: Ok e-matka terapeutka 01.03.23, 06:38
      Nie powiedziałabym, tak samo jak nie powiedziałabym o endometrioxie i bolących miesiączkach gdybym miała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka