Dodaj do ulubionych

Najemca i liczniki -problem

12.03.23, 14:52
Wynajmuje swoje mieszkanie od wielu lat, w budynku nie było wcześniej liczników na kaloryferach. Chyba coś mi umknęło i w międzyczasie założyli te liczniki. Teraz przyszło rozliczenie za liczniki i wyszło ze jest tam tez dopłata za ogrzewanie za kaloryfery. Niestety rozliczenie przychodzi raz na rok wiec ciężko to ogarnąć.

I co mam teraz zrobić ? Nie mam tego wpisanego w umowie tak szczegółowo ale jest oczywiste ze zawsze najemca dopłaca za zużycie ciepła. To moja wina ale wynajmujący chyba widział ze te liczniki zakładają ? Moge obciążyć najemcę ( i zmienić umowę) czy nie mogę tego zrobić ?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Najemca i liczniki -problem 12.03.23, 15:15
      Według mnie możesz - swoją drogą jakbym był najemcą to nawet bym nie dyskutował. Inna rzecz, że jako najemca to pierwsze co to poinformowałbym właściciela mieszkania że są zakładane liczniki.

Natomiast jeżeli nawet nie było liczników to i tak mogły być niedopłaty z tytułu ogrzewania/ciepłej wody...Przecież jakoś to rozliczałaś.
    • bywalec.hoteli Re: Najemca i liczniki -problem 12.03.23, 15:39
      Jak nie masz tego w umowie, to nie jest oczywiste. Jeśli miał płacić czynsz to miał płacić czynsz. Jeśli były elementy zmienne zależne od zużycia to ma za nie płacić.
      Przestudiuj umowę i weź lub nie na klatę dopłatę i wprowadź aneks do umowy.
    • iwoniaw Re: Najemca i liczniki -problem 12.03.23, 15:43
      A jak do tej pory rozliczalaś oplaty za co bez liczników? Przeciez też ci robili rozliczenie i miałaś dopłatę albo zwrot, tyle że nie na podstawie indywidualnego licznika, a takiego na caly budynek. Zatem jak to miałas uregulowane w umowie? Najemca dopłacał/zwracalaś mu?
    • anorektycznazdzira Re: Najemca i liczniki -problem 12.03.23, 15:50
      Ale co masz w umowie- bo jeśli wszystkie opłaty to wszystkie opłaty.
      Jak masz "prąd, woda, gaz" - to nie możesz.
    • szmytka1 Re: Najemca i liczniki -problem 12.03.23, 17:10
      W analogicznej sytuacji, jako ktoś wynajmujący.mieszkanie od.kogos pokryłam z właścicielem po 50%. Właściciel takie rozwiązanie zaproponował, ja się zgodziłam, co ciekawe nie mieszkałam.wtedy już tam od.kilku miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka