Dodaj do ulubionych

Przemówił

18.03.23, 19:08
"Stoimy w obliczu potężnej akcji dyfamacyjnej, skoordynowanej medialnej nagonki" powiedział niejaki pan K.
I tak się zastanawiam nad wyrażeniem "akcja dyfamacyjna". Otóż w moim odczuciu autor tych słów za bardzo intelektualistą nie jest, ani też nie ma takiego grona odbiorców. Jest tylko zawodowym politykiem. Kiedy Danusia z Pcimia usłyszy taką wypowiedź, to co sobie pomyśli? W jakim celu pan K używa takich dziwaczynych sformułowań? Nie można było powiedzieć oszczerstwo albo pomówienie, zamiast akcja dyfamacyjna?
To nie pierwszy raz, już kilkakrotnie uderzył mnie taki niezwykły ton publicznych wypowiedzi tego pana.
Może mądre głowy z emamy potrafią wyjaśnić cel takich "mądrości".
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma [...] 18.03.23, 19:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bistian Re: Przemówił 18.03.23, 20:13
        krolewska.asma napisała:

> Łapie niż Donek który wypala o swojej emeryturze 300000 miesięcznie

Z roztargnienia przeliczyłaś na ruble? big_grin
        • teodor-k Re: Przemówił 19.03.23, 10:54
          Przeliczyła wypowiedzi na eurocenty .
    • gaskama Re: Przemówił 18.03.23, 20:14
      Jego odbiorcy są intelektualnie upośledzeni. Taka królewska asma wypowiedziała się jako pierwsza w tym wątku. Rozumiesz ją? Ja nie. Ale to poziom kaczora. I takich osób jest wiele.
      • dyzurny_troll_forum Re: Przemówił 18.03.23, 22:27
        gaskama napisała:

> Jego odbiorcy są intelektualnie upośledzeni. Taka królewska asma wypowiedziała
        > się jako pierwsza w tym wątku. Rozumiesz ją? Ja nie. Ale to poziom kaczora. I t
        > akich osób jest wiele.

Wrzucę wam najnowsze badanie tzw. opinii...

• livia.kalina Re: Przemówił 18.03.23, 23:58
          Myślałam, że z tym się już wszyscy zapoznali:
        • anorektycznazdzira Re: Przemówił 20.03.23, 12:38
          Fajnie twój kuzyn umie w PowerPointa, szacun
      • teodor-k Re: Przemówił 19.03.23, 10:58
        gaskama napisała:

> Jego odbiorcy są intelektualnie upośledzeni. Taka królewska asma wypowiedziała
        > się jako pierwsza w tym wątku. Rozumiesz ją? Ja nie. Ale to poziom kaczora. I t
        > akich osób jest wiele.
        Asma jest jedną z fajniejszych dziewczyn na tym forum .Pełna się dowcipu .Kaczor coś robi i daje ,a reszta tej żałosnych polityków ,tylko się ślizga na nim .
    • alpepe Re: Przemówił 18.03.23, 20:49
      Po prostu zazdrości Tuskowi dziadka w Wehrmachcie i mu się przypominają różne niemieckie słówka jak diffamieren, bo przecież nie z łaciny, łaciny ten dziad nie zna.
      • ayelen40 Re: Przemówił 18.03.23, 21:29
        Qrcze, a ja z angielskim skojarzyłam. Ale akurat w Stanach jestem, więc pewnie stąd mi się wszystko z angielskiego kojarzy. . Zresztą nie wiem nawet, kto to pan K.
        • rosapulchra-0 Re: Przemówił 19.03.23, 22:05
          Kaczyński. Jarosław. Polityk PiS-u.
    • gama2003 Re: Przemówił 18.03.23, 20:58
      Autor tych tekstów szuka słów brzmiących groźnie, naukowo i intelektualnie. Daje mówcy wydruk, na poduszce z gronostajów, ułożonej na złotej tacy, ulegle przyklękając i schylając głowę.

Suweren słyszy i kiwa głową. Niby nie rozumie, ale czuje, że to doskonałe określenie. Wzdycha z podziwu i szepcze - gdybym był taki mądry jak pan kaczyński, to bym też takich słów używał !
      Słowo trudne zaczynają powtarzać giemkowie partyjni, za chwilę cała Polska ( no, 30% ) powtarza.
      • taki-sobie-nick Re: Przemówił 18.03.23, 22:12
        Daje mówcy wydruk, na poduszce z gronostajów, ułożonej na złotej tacy, ulegle przyklękając i schylając głowę.

Cos ci się składnia pokręciła.
    • krwawy.lolo Re: Przemówił 18.03.23, 21:37
      Dziadyga wydaje się wertować w kiblu słownik wyrazów obcych i od czasu do czasu dzielić się odkryciami. Nie tak dawno odkrył ojkofobię.
      • teodor-k Re: Przemówił 19.03.23, 11:01
        krwawy.lolo napisał:

> Dziadyga wydaje się wertować w kiblu słownik wyrazów obcych i od czasu do czasu
        > dzielić się odkryciami. Nie tak dawno odkrył ojkofobię.
        Obrażasz człowieka ,a sam nie jesteś już młodziań i na siłę chcesz zaistnieć na tym forum .Smutek .
    • taki-sobie-nick Re: Przemówił 18.03.23, 22:29
      W jakim celu pan K używa takich dziwaczynych sformułowań? Nie można było powiedzieć oszczerstwo albo pomówienie, zamiast akcja dyfamacyjna?

Obstawiam, ze w zadnym. Po prostu je lubi.
      • ladymercury Re: Przemówił 19.03.23, 07:47
        Po prostu, dla tępych wyznawców to słowo brzmi dziwnie, obco i jest niezrozumiałe. Znaczy się : wrogie i groźne.
        I chodzi o strach i wrogość.
        Cokolwiek by powiedzieć o Panu K., to głupi nie jest i potrafi świetnie manipulować.
        • rosapulchra-0 Re: Przemówił 19.03.23, 22:11
          Nie jest trudno manipulować głupcami.
    • pepsi.only Re: Przemówił 19.03.23, 07:48
      No przemówił, przemówił...brzmi tak jakby pierdnął, pierdnął
      Tym bardziej że żadnej akcji nie ma. Ci co mieli z opozycji wypowiedzieć się na temat szacunku do papieża - wypowiedzieli się, opozycja uchwały nie przekreśliła, ale też nie poparła ( ot nie głosowali uznając, że olewamy to i słusznie. W trakcie spotkań z wyborcami Tusk jednym zdaniem uciął temat papieza.
      Słowem: opozycja nie dała dziadowi wody na młyn, wniosek : za tydzień - dwa będzie inna afera, o żółtym papieżu wszyscy zapomną. PiS temat przegrzał już na samym początku. O wygranych wyborach " na papieża" mogą zapomnieć.
    • mgla_jedwabna Re: Przemówił 19.03.23, 07:55
      Partyjny bełkot, bardzo pretensjonalny - K. ma pretensje do brzmienia "inteligencko", a robi wrażenie powiatowego pisarczyka wypowiadającego się o "absencji", podczas gdy osoby władające poprawną polszczyzną mówią o "nieobecności". Takie słownictwo imponuje wyłącznie ludziom, którzy poruszają wargami czytając urzędowe formularze.
      • krwawy.lolo Re: Przemówił 19.03.23, 08:18
        Właśnie. Tacy nie "mają" tylko "posiadają", szczególnie posiadają wiedzę, zamiast po prostu wiedzieć.
      • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 21:35
        mgla_jedwabna napisała:

> Takie słownictwo imponuje wyłącznie ludziom, którzy poruszają wargami czytając urzędowe formularze.

😃 racja
      • babcia47 Re: Przemówił 20.03.23, 01:49
        Trafiłaś w punkt
    • atojaxxl Re: Przemówił 19.03.23, 08:51
      I tej potężnej akcji dyfamacyjnej i barbaryzacyjnej podejmują się ojkofobiczne elity kompradorskie (suflowane zresztą przez zachodnie media), zarażone permisywizmem społecznym , skłonne do prezapateryzmu i nawołujące do wzmożonej punitywności wobec prawdziwych patriotów. A wszystko dlatego, że inni szatani byli tam czynni... Ufff...
      • daniela34 Re: Przemówił 19.03.23, 09:09
        😁😁😁 kocham Cię!
      • pepsi.only Re: Przemówił 19.03.23, 10:12
        atojaxxl napisała:

> I tej potężnej akcji dyfamacyjnej i barbaryzacyjnej podejmują się ojkofobiczne
        > elity kompradorskie (suflowane zresztą przez zachodnie media), zarażone permisy
        > wizmem społecznym , skłonne do prezapateryzmu i nawołujące do wzmożonej punityw
        > ności wobec prawdziwych patriotów. A wszystko dlatego, że inni szatani byli tam
        > czynni... Ufff...

ZŁOTO! big_grin
      • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 21:41
        atojaxxl napisała:

> I tej potężnej akcji dyfamacyjnej i barbaryzacyjnej podejmują się ojkofobiczne
        > elity kompradorskie (suflowane zresztą przez zachodnie media), zarażone permisy
        > wizmem społecznym , skłonne do prezapateryzmu i nawołujące do wzmożonej punityw
        > ności wobec prawdziwych patriotów.

Nawet ja nie dałam rady. Co to jest prezapateryzm?
        • triss_merigold6 Re: Przemówił 19.03.23, 21:43
          Deregulacja dominującej pozycji Kościoła?
        • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:07
          Ach, no i jeszcze "kompradorski".
      • babcia47 Re: Przemówił 20.03.23, 01:51
        Co wywołuje powszechny absmak
        • atojaxxl Re: Przemówił 23.03.23, 09:03
          babcia47 napisała:

> Co wywołuje powszechny absmak
          >
          O tak, o absmaku zapomniałam smile
    • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 09:03
      > Otóż w moim odczuciu autor tych słów za bardzo intelektualistą nie jest,

Dla Ciebie człowiek z tytułem doktora na UW nie jest intelektualistą? Kto więc, wobec Ciebie, zasługuje na miano intelektualisty? Magister D.Tusk?

> Nie można było powiedzieć oszczerstwo albo pomówienie, zamiast akcja dyfamacyjna?

Można. Ale dobrze jest. gdy język wzbogaca się w nowe wyrazy. Ten akurat nie jest nowy, ale jakby zakurzony, J.Kaczyński go odkurzył i ciekawa jestem, czy się przyjmie. "Ojkofobia" się przyjęła.
      • snajper55 Re: Przemówił 19.03.23, 11:12
        demodee napisała:

> > Otóż w moim odczuciu autor tych słów za bardzo intelektualistą nie jest,
        >
        > Dla Ciebie człowiek z tytułem doktora na UW nie jest intelektualistą? Kto więc,
        > wobec Ciebie, zasługuje na miano intelektualisty? Magister D.Tusk?

Intelektualista to osoba posiadająca intelekt a nie dyplom.

S.
        • 7katipo Re: Przemówił 19.03.23, 22:00
          "Nie pomogą doktoraty, kiedy człowiek chamowaty!" 🤣🤣🤣
          • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:09
            😃
        • teodor-k Re: Przemówił 20.03.23, 04:06
          snajper55 napisał:

> demodee napisała:
          >
          > > > Otóż w moim odczuciu autor tych słów za bardzo intelektualistą nie
          > jest,
          > >
          > > Dla Ciebie człowiek z tytułem doktora na UW nie jest intelektualistą? Kto
          > więc,
          > > wobec Ciebie, zasługuje na miano intelektualisty? Magister D.Tusk?
          >
          > Intelektualista to osoba posiadająca intelekt a nie dyplom.
          >
          > S.
          Intelekt idzie w parze z wykształceniem .
          • iwles Re: Przemówił 20.03.23, 06:19
            teodor-k napisał:

> Intelekt idzie w parze z wykształceniem .

U Kaczyńskiego nie poszło. Cóż zrobić...
      • livia.kalina Re: Przemówił 19.03.23, 19:58
        Ale wiesz, że Kaczyński nie zdał matury? Te jego studia są lewe.

Co ciekawe wielki intelektualista Wojtyła nie ma magisterium wink Ale jury przyznało mu doktorat, drogą awansu.
      • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 21:19
        Demodee, najwyraźniej inaczej rozumiemy słowo intelektualista.
        Ale krótka ławka uzasadnia rozszerzanie pojęć.
        • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 21:30
          > Ale krótka ławka uzasadnia rozszerzanie pojęć.

Ale konkretnie, o co chodzi?
      • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 21:26
        Zawodowy polityk jest politykiem.
        I w ogóle polityk intelektualista to rzadko spotykane. Gdzieś na samym początku, po upadku komuny, na fali radości i nadzei, nieliczni intelektualiści przewijali się w polityce i szybko z niej odpadali.
        A tytuły naukowe miało wielu polityków.
        Tytuł naukowy ma iluś znajomych, ale nie jest to równoznaczne z byciem intelektualistą. To znaczy, że mają tytuł naukowy.
        • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 21:40
          Skoro doktor praw nie jest intelektualistą, to kto, według Ciebie, nim jest?
          • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 21:42
            Masz na myli intelektualistę czy inteligenta?
            • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 21:43
              *na mysli
              • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 21:49
                Intelektualistę, tak jak kozaki.
          • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 21:54
            Np. mój wujek, pomimo bycia zwykłym mgr inż.
            Jest erudytą, ma rozległą wiedzę z rozmaitych dziedzin i cały czas się uczy. Z profesorami (nie uczelnianymi, z prezydenckimi) przyjaźni się i rozmawia jak równy z równym. Pomimo technicznego wykształcenia zna się też na muzyce, malarstwie i astronomii. Chodzi po górach. Jednocześnie jest skromny i mówi jasnym językiem, nie stara się brzmieć mądrze, a każde słowo w jego wypowiedziach jest po coś.
            Obcowanie z nim to prawdziwa przyjemność.
            To pierwsza osoba, o której myślę, gdy pytasz o intelektualistę.
            • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 21:57
              Nieweryfikowalny przykład. Nie znamy owego wujka, jesli w ogóle istnieje.
              • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 21:59
                taki-sobie-nick napisała:

> Nieweryfikowalny przykład. Nie znamy owego wujka, jesli w ogóle istnieje.

Demodee upiera się, że ktoś mający doktorat z prawa jest automatycznie intelektualistą.
                I pyta, kto wg mnie nim jest.
                Więc odpisałam.
                • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:00
                  Osoba ma być ogólnie znana.
                  • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 22:02
                    I ogólnie uznana za intelektualistkę (gdyż może to być także osoba kobieca).
                    • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:06
                      Kobieta, nie zadna "osoba".
            • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 21:59
              OK, ale to nie jest argument w dyskusji, gdyż nie znam Twojego wujka.

Liczyłam na nazwiska jakichś wszystkim znanych osób, niekwestionowanych intelektualistów, żeby można je było zestawić z J.Kaczyńskim i ocenić stopień jego intelektualizmu.
              • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:01
                Janecki jest erudytą, ale nie wiem, czy to to samo.
              • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:12
                Ależ demodee, przecież nie ma sensu zestawiać ze sobą ludzi, żeby obiektywnie ocenić, jak byłaś uprzejma napisać, stopień intelektualizmu.
                W poście startowym masz napisane "w moim odczuciu". Sądzę, że przerzucanie się nazwiskami raczej mojego odczucia nie zmieni.
                • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 22:18
                  Kozaki, napisałaś, że J.Kaczyński nie jest intelektualistą, w Twoim odczuciu.

Czyli masz jakiś wzorzec intelektualisty, do którego J.Kaczyński nie przystaje. Ten wzorzec reprezentuje Twój wujek. Co jest złym przykładem, bo wujka nie znamy. Ale wujek nie jest chyba jedynym intelektualistą, którego znasz (niekoniecznie osobiście)?
                  • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:22
                    Juz wiem, dlaczego miałam nie gadać z kozakami- ona kręci w sposób typowy dla trolli zamiast odpowiadać na temat.
                    • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:29
                      Dziękuję ci, potraktuję to jak swego rodzaju komplement z twoich ust
          • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:03
            demodee napisała:

> Skoro doktor praw nie jest intelektualistą, to kto, według Ciebie, nim jest?

Studia doktoranckie na wydziale prawa robiła również p.Rozenek-Majdan i kilka innych znanych osób, np. prof.Matczak. Czy wg ciebie są intelektualistami?
            • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 22:10
              Profesora zaliczyłabym do grona intelektualistów z automatu.

Jeśli chodzi o M.R-M, to znam ją tylko z telewizji, gdzie nie kreuje się na intelektualistkę. Może jest nią prywatnie?

Ale nie chodzi o to, kogo ja uważam za intelektualist(k)ę. Ważne kto dla Ciebie, kozaki, jest intelektualistą, bo wiemy, że ani J.Kaczyński, ani jego odbiorcy nie są. Więc jeśli nie oni, to kto?
              • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:12
                bo wiemy, że ani J.Kaczyński, ani jego odbiorcy nie są.

Ale tak zaden, co do jednego?
                • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:15
                  No właśnie
                • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:16
                  Dobre pytanie
                  • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:17
                    To jest pytanie do ciebie
                    • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:19
                      Ale cytat-twierdzenie nie jest ze mnie, jest wariacją na temat.
                      • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:23
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,175554558,175554558,Przemowil.html?p=175564564
                        • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:26
                          Yyy????
                          Czy to jakieś mistrzostwa w odwracaniu kota ogonem? Wygrywasz.
                    • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:24
                      Nicku, wątek jest o tym, jaki jest cel tak skomplikowanej publicznej wypowiedzi.
                      Może ad rem się wypowiesz?
                      • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:27
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,175554558,175554558,Przemowil.html?p=175556117

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175554558,175554558,Przemowil.html?p=175564564
                      • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 22:29
                        Ale wypowiedź nie jest skomplikowana. Osoba z maturą powinna sobie z nią poradzić, jeśli nie zna słowa "dyfamacyjny", może sobie wygooglać.

• kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:30
                          Czyli słowa były kierowane do osób z maturą? Tak to rozumiesz?
                          • demodee Re: Przemówił 19.03.23, 22:32
                            Wypowiedź była skierowana do wszystkich, moim zdaniem. Także do intelektualistów.
                            • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:34
                              Politycy zwykle kierują swoje słowa do określonego grona odbiorców, rzadko mówią "do wszystkich"
                        • iwles Re: Przemówił 20.03.23, 00:12
                          demodee napisała:

> Ale wypowiedź nie jest skomplikowana. Osoba z maturą powinna sobie z nią poradz
                          > ić, jeśli nie zna słowa "dyfamacyjny", może sobie wygooglać.
                          >

To czemu nie wygooglalas sobie słowa "intelektualista"?
            • taki-sobie-nick Re: Przemówił 19.03.23, 22:16
              Studia doktoranckie na wydziale prawa robiła

... i jaki ma w końcu tytuł?
              • kozaki_za_kolano Re: Przemówił 19.03.23, 22:18
                Matczak? Profesora zdaje się.
              • livia.kalina Re: Przemówił 19.03.23, 23:52
                A to jakiś problem, żeby sobie sprawdzić w bazie Ludzie Nauki?
                nauka-polska.opi.org.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=112010&lang=pl
            • hanusinamama Re: Przemówił 20.03.23, 14:02
              Adrian...tfu! Andrzej Duda też smile
      • triss_merigold6 Re: Przemówił 19.03.23, 21:44
        człowiek z tytułem doktora na UW nie jest intelektualistą

NIE
      • rosapulchra-0 Re: Przemówił 19.03.23, 22:16
        Ten zakurzony się przyjmie. W kabaretach się przyjmie.
      • chicarica Re: Przemówił 19.03.23, 23:39
        No nie, Jarosław intelektualistą nie jest. Mało tego, jest wręcz antyintelektualistą.
      • anorektycznazdzira Re: Przemówił 20.03.23, 12:37
        PRLowskie stopnie naukowe facecika, który matury nie udźwignął big_grin
        wow big_grinbig_grin
        • ta Re: Przemówił 20.03.23, 13:32
          Więcej. W państwie prawa niemożliwym byłoby dopuszczenie do matury i przepchnięcie przez nią delikwenta, który nie uzyskał promocji do klasy maturalnej. W przypadku Kaczyńskiego brak promocji z dwóch przedmiotów, w tym z przedmiotu maturalnego - j.polskiego.
          Przepychał go przyjaciel mamy braci pan Jerzy Kuberski ówczesny kurator stołeczny i członek Komitetu Centralnego PZPR.
          Tak więc pan JK ma nieprawnie „ zdobytą” maturę i co dalej w związku z tym także dalsze dyplomy i uprawnienia.

„W książce "Polska naszych marzeń" przyznał [J.Kaczyński], że przeżywał pewne szkolne zawirowania: - Moje czasy szkolne kryją pewną tajemnicę. Otóż zdarzyło mi się nie zdać z 10. do 11. klasy i mimo to wylądowałem w ostatniej klasie, a następnie po odkręceniu tego znalazłem się w liceum na Woli. Po czym dodał szczerze: - Zdaje się więc, że prawdopodobnie nielegalnie skończyłem 11. klasę i zdałem maturę, a potem poszedłem na studia - zdradził prezes Prawa i Sprawiedliwości.”

polityka.se.pl/wiadomosci/kaczynski-nielegalnie-zdal-mature-tajemnicza-historia-prezesa-pis-aa-GwSu-wupU-LVxh.html

Poniżej link do artykułu ze wspomnieniami świadka wydarzeń:

natemat.pl/217409,ten-wpis-wywolal-burze-w-sieci-jaroslaw-kaczynski-nie-zdalby-do-klasy-maturalnej-gdyby-nie-pomoc-aparatczyka-pzpr

Można także znaleźć w sieci wspomnienia na ten temat ówczesnego dyrektora LO oraz nauczycielki tego liceum, późniejszej senator RP pani Anny Radziwiłł i ich relacje z posiedzenia zwołanej na żądanie kacyka PZPR rady pedagogicznej, na której Kuberski żądał zmiany decyzji o wstrzymaniu promocji do klasy maturalnej ucznia Jarosława Kaczyńskiego. Rada decyzji nie mieniła. Bracia zostali z tej szkoły przeniesieni do innej.
          Dyrektor Lelewela za swoje twarde stanowisko „ zapłacił”.

• mdro Re: Przemówił 20.03.23, 13:48
          Naprawdę myślisz, że PRL-owskie stopnie naukowe były jakoś lepsze niż obecne?
          Ja mam wrażenie, że wcale nietrudno było je uzyskać dobrze umocowanym tępakom albo niezbyt bystrym karierowiczom.
          • anorektycznazdzira Re: Przemówił 20.03.23, 14:08
            Lepsze??? Haaaalo, do dzisiaj społeczność naukowa buja się z profesorami za dychę nadanymi w tamtych czasach za prawomyślność i dobre kontakty. Jakie lepsze?!
            • mdro Re: Przemówił 20.03.23, 22:44
              OK, nie zrozumiałam wypowiedzi - można ją było odebrać jako wątpliwość co do faktu szkolnych problemów JK, bo przecież skoro miał PRL-owski doktorat, to nie mógł być głupi.
    • ta Re: Przemówił 20.03.23, 00:36
      Kompleksy. Nie dostał promocji do IV klasy LO z powodu ( m.inn) niedostatecznego z j.polskiego.
      Mamusia, zresztą polonistka, załatwiała mu przeniesienie do innej szkoły.
      • teodor-k Re: Przemówił 20.03.23, 04:10
        ta napisała:

> Kompleksy. Nie dostał promocji do IV klasy LO z powodu ( m.inn) niedostateczneg
        > o z j.polskiego.
        > Mamusia, zresztą polonistka, załatwiała mu przeniesienie do innej szkoły.
        Nie tacy lecieli na dwójach ,a później byli zdolnymi ludźmi .Nie wiem co to ma do rzeczy .
        • anorektycznazdzira Re: Przemówił 20.03.23, 12:35
          tak, tak, a Einstein był zagrożony z matematyki
          wszyscy słyszeliśmy te bajania urban legenderów, są takie zawody "kto lepiej sprzeda większą bzdurę jako true anecdote".
          • mdro Re: Przemówił 20.03.23, 13:26
            Bajania o Einsteinie nie mają żadnego potwierdzenia, natomiast o szkolnych problemach i "załatwieniu" sprawy przez rodziców Jarosław Kaczyński sam pisał big_grin
            tu artykuł z Natemat z konkretnymi cytatami
    • babcia47 Re: Przemówił 20.03.23, 01:43
      Moim zdaniem pan ma wbrew pozorom słaby zakres slownictwa co widac po wiekszosci wypowiedzi. Przemawia jak stary wujej ze wsi na imieninachu cioci. Czasem jednak ma ambicję zabłysnąć i wtedy wyszukuje sobie taki kwiatek, ktory nigdy nie był w powszechnym uzyciu bawet wsrod osob sprawnie pislugujacych sie duzym zasobem slownictwa i błyszczy a przynajmniej tak mu sie zdaje, moim zdaniem wręcz pokazuje swoje braki w wykształceniu. Z podobnych przypomina mi się "absmak" na tą chwilę
      • ta Re: Przemówił 20.03.23, 12:20
        „ Patryjotysss” mówi ten patriota. Niechluj w ubiorze, zachowaniu i mowie.
      • chicarica Re: Przemówił 20.03.23, 13:50
        On jest w ogóle intelektualnie bardzo słaby. Miałam kiedyś w rękach i nawet częściowo przeczytałam jego książkę. Szału nie ma. Do tego ma bardzo specyficzny styl wypowiadania się, a jeśli chodzi o wypowiedzi ustne - dramatycznie niechlujną wymowę i złą składnię. Nie powinnam się może czepiać, bo ja ostatnio też mam problemy ze złożeniem wypowiedzi po polsku, ale on jednak żyje w Polsce, jego robota to przemawianie do tłumów. Powinien się bardziej postarać.
        • alpepe Re: Przemówił 20.03.23, 14:02
          On to powinien zdechnąć, a nie starać się. I to jak najszybciej.
      • taki-sobie-nick Re: Przemówił 20.03.23, 22:38
        Niestety, zwrot "na tą chwilę" to dwa błędy naraz.

I nie "słaby", ale "wąski" zakres słownictwa. Hehe.
    • anorektycznazdzira Re: Przemówił 20.03.23, 12:31
      Och, suweren sika po nóżkach jak słyszy. Do nowego, tak mądrze brzmiącego słowa dopasowuje sobie to, co czuje w swym sercu że wódz miał na myśli. Na przykład "agresywna akcja elgiebetów", "niszczenie Jedynie Prawdziwych Polaków", "obrzydliwy atak unii europejskiej",
      itd
      itp
      itd
      Pan K chce się ze swoimi dogadać, więc wypowiedź musi być jednocześnie wystarczająco patetyczna i wystarczająco głupia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka