Dodaj do ulubionych

Porada potrzebna.

11.04.23, 15:16
Chodzi o sukienkę letnią. Zwykła. Krótki rękaw, do kolan. Jest jedno ale. Materiał to pół na pół len i poliester. Miała któraś ciuch z takiego materiału? Jak to się nosi, polecacie, odradzacie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 15:43
      Nie dość, że będziesz łazić w pomiętej kiecce, to jeszcze będziesz jechać niezbyt mile potem. Poliestru nie da się prasować na trójce, a lnu na jedynce nie wyprasujesz. Takie rzeczy się sprawdzają tylko przy podszewce, tak myślę, czyli ja bym nie brała.
      • pepsi.only Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 15:56
        Jasne....
        • alpepe Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:02
          Sądzisz, że bym brała? Okej, znasz mnie lepiej, niż ja sama. Len sam, albo len z bawełną u mnie przejdzie.
      • mia_mia Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:11
        Moja siostra zajmuje się modą w międzynarodowej firmie, najlepiej sprzedaje się wszystko co niemodne i krytykowane na ematce, także poliester, tam nawet po 1000 złwink Nawet się dowiedziałam, że moje cygaretki są niemodne, kupione z tydzień temu, ale oficjalnie są niemodne i też sprzedają się świetnie😀
    • liliawodna222 Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 15:44
      Odradzam niestety. Wszelkie poliestry, nawet jeśli to domieszka sprawiają, ze skóra nie oddycha, poci się, noszenie takiej sukienki jest mocno niekomfortowe. Według mnie idealnie sprawdza się wiskoza, na szczęście coraz bardziej popularna.
      • pepsi.only Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 15:56
        big_grin
    • marzeka11 Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 15:45
      Sukienka może być najpiękniejsza, ale to,że jest tam poliester - nie, dziękuję. Podstawa - skład.
    • pepsi.only Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:00
      Oczywiście, tak się spodziewałam: wszystkie odradzać będą ciucha, bo .... poliester...
      big_grin
      A poliester poliestrowi nie równy- przecież to trzeba pomacać.

Na jedwabie mnie nie stać, i pewnie dlatego nie mam schizy tongue_out
      i pół mojej szafy to poliester
      (bo drugie pół to ta cała reszta, a jak się dobrze przyjrzeć to mieszanki nierzadko z poliestrem właśnie, typu poliester+wiskoza+elastan i inne miksy) . A poliester nosi mi się dobrze, mi się nie gniecie i nie jadę potem z kilometra
      (noszę zarówno bluzy polarowe, funkcyjne ciuchy, jak i wyjściowe rzeczy)
      • alpepe Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:03
        Może tak masz po koronie, co?
        • pepsi.only Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:14
          Mam tak od dawna.
      • eriu Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:06
        Sukienki z poliestru są tak samo drogie i droższe co jedwab, len itp. Spokojnie kupisz za tysiaka z poliestru. Tylko po co?
      • snakelilith Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:17
        Tobie się może dobrze nosić, ale poliester to poliestr, sztuczny polimer, krewny plastikowej butelki, więc można z zasady tego nie lubić, a tym bardziej w połączeniu ze szlachetnymi materiałami jak len.
        Więc bawełna z poliestrem może ujść i dobrze się nosić jako szybciej wysychający i niewypchający się na kolanach dres, a wełniany płaszcz przez dodatek poliesteru stać się mniej wrażliwy na warunki atmosferyczne, ale w letniej sukience poliestru być nie musi. Ja bym nie kupiła.
        A już przechwałki, że pół szafy jest z poliestru są kuriozalne. Ja jedwabiu też specjalnie nie noszę, ale poliestru unikam jak mogę i mam go tylko jako mały dodatek do wełny w płaszczach i niektórych grubszych spodniach oraz trochę więcej w nieprzemakalnych kurtkach zimowych.
      • primula.alpicola Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:19
        pepsi.only napisała:

> Oczywiście, tak się spodziewałam: wszystkie odradzać będą ciucha, bo .... poliester
        >

Ja nie.
        • magdallenac Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:36
          Trzecia.
      • swinka-morska Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:33
        pepsi.only napisała:

> Na jedwabie mnie nie stać, i pewnie dlatego nie mam schizy tongue_out
        > i pół mojej szafy to poliester

ale wiesz o tym, że akurat w jedwabiu można się masakrycznie spocić?
    • eriu Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:04
      Po co kupować len jak się go miesza z poliestrem? Len to materiał przewiewny, pozwala ciało ochładzać, a poliester nieprzewiewny. Stracisz właściwości lnu. Płacisz więcej za sukienkę, bo ma len a poliester wykasuje wszystkie właściwości tego lnu. Bez sensu.
      • ib_k Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:09
        No i gadasz głupoty bo i poliester może być przewiewny. Na forum panuje jakaś fobia przed poliestrem a prawda jest taka że... to zależy.
        Obecnie włókna tego typu są bardzo lekkie, wytrzymałe i przewiewne, np większość dobrych ubrań fitnesowych jest właśnie z takich włókien.
        Wolałabym kieckę z dobrego poliestru niż kiepskiej ( cienkiej, kurczliwej i gniotliwej) wiskozy.
        • pepsi.only Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:13
          Dokładnie tak.
          Schiza i fobia w jednym.
        • snakelilith Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:26
          Ale ubrania fitnesowe nosi się zwykle na ciele krótko. Podczas długich fizycznych wysiłków jak wędrówki po górach te poliestrowe ciuchy znanych sportowych marek u mnie nigdy się nie sprawdziły. Przy ciele preferuję tu rzeczy z lekkiej wełny, jak bielizna z merynosa, także w połączeniu z jedwabiem. A nawet bawełna jest ok, chłonie dużo wilgoci i zawsze można t-shirt po zapoceniu zmienić. Tzw. funkcjonalne kurtki to także pic na wodę, owszem, chronią przed deszczem i wiatrem, ale jak się człowiek w nich zapoci, to się i tak kisi.
          • larix_decidua77 Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:44
            Zależy w jakich temperaturach. Latem w gorach, tylko poliester. Właśnie chodzi o to żeby pot nie wsiąkał jak w bawełnę, lekkie poliestrowe koszulki powodują, że pot paruje przez nie, sucha jest i skóra i koszulka.
    • primula.alpicola Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:17
      Bardzo dobrze się nosi, dzięki dodatkowi poliestru nie gniecie się tak upiornie jak 100% lnu. No ale ja nie mam fobii poliestrowej.
    • primula.alpicola Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:22
      A w ogóle pokaż kieckę.
    • swinka-morska Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 16:32
      Pomysł mieszania lnu z poliestrem to zuo. Nie kupuj.
    • zerlinda Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 17:11
      Dziękuję za odpowiedzi. Jednak większość odradza, więc nie kupię. Szczególnie że mam w szafie letnie sukienki, których jeszcze nie nosiłam.
      • zerlinda Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 17:11
        Ale gdybym nie miała to jednak bym zaryzykowała 😀
        • presens Re: Porada potrzebna. 11.04.23, 18:12
          Lubię ciuchy marki Marc Cain, mają sporo poliestrowych modeli , które nosi się super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka