taki-sobie-nick 16.04.23, 00:22 Uprzedzam, zawiera tresci drastyczne: wiadomoscispozywcze.pl/artykuly/11697/carrefour-rozszerza-oferte-jadalnych-owadow-w-niej-min-maka-ze-swierszczy-i-chrupiace-robaczki/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maslova Re: Robaki c.d. 16.04.23, 00:31 Dobranoc - pchły na noc, karaluchy pod poduchy. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 00:41 ... a szczypawki do nogawki (zapomniałaś!) Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:34 Nie znałam!!!! 😯😯😯 (Tyle lat zmarnowane 😢) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Robaki c.d. 16.04.23, 11:18 ja też nie znałam o szczypawkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Robaki c.d. 16.04.23, 11:24 ale szczypawki DO zabawki ma być karaluchy pod poduchy, a szczypawki do zabawki Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Robaki c.d. 16.04.23, 15:04 Podobno cały ten wierszyk to Dobranoc, pchły na noc Karaluchy pod poduchy Jak Cie beda gryzc Prosze do mnie przyjsc Ulica Pif-Paf Pod numerem nietraf Pierwsze pietro, drzwi slomiane Na zastrzaski zapinane Ale są różne wersje np Dobranoc Dobranoc. Pchły na noc. Karaluchy pod poduchy, a szczypawki do zabawki. Nietoperze za kołnierze, a biedronki do skarbonki. Ślimaki w kozaki. Krety do skarpety. Mrówki do kryjówki. Szczury do rury. Dobranoc. Kolorowych snów. Rano zobaczymy się znów. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Robaki c.d. 16.04.23, 17:09 raczej nie, autor raczej współczesny, a szczypawki i karaluchy były znane dużo wcześniej, pamiętam je z jakiejś książki Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Robaki c.d. 16.04.23, 17:11 Ta pierwsza jest starsza (tyłków ładnie brakuje kawałka o szczypawkach) Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Robaki c.d. 16.04.23, 19:39 > Dobranoc. Pchły na noc. Karaluchy pod poduchy, a szczypawki do zabawki. Nietoperze za kołnierze, a biedronki do skarbonki. Ślimaki w kozaki. Krety do skarpety. Mrówki do kryjówki. Szczury do rury. Genialne! 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Robaki c.d. 16.04.23, 17:20 Teraz będzie: Dobranoc, pchły na noc A szczypawki do potrawki A dżdżownice w śliwowicę karaluchy zaś w racuchy Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Robaki c.d. 17.04.23, 06:17 Korniki w naleśniki Muchówki w parówki Stawonogi w pierogi Rogacze w kartacze Skoczogonki w sajgonki A wije w pomyje! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 00:51 Ale że co? Podobno w Polsce mozna tez kupic sfermentowaną fasolę i kiszone sledzie ale nie przymusu Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 00:54 Dopóki na półce obok sfermentowanej będzie stała jadalną, mnie to tito. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Robaki c.d. 16.04.23, 00:58 A gdzie te śledzie? Zaintrygowałaś mnie, spróbowałabym kiszonych. Fasola fermentowana której próbowałam okazała się całkiem dobra. Poza tym czasem miłośnicy japońskiej kuchni jedząc smakowite zupy i rameny nie wiedzą że są one często na bazie pasty z takich fermentowanych ziaren. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Robaki c.d. 16.04.23, 08:07 jasnoklarowna napisała: > A gdzie te śledzie? Zaintrygowałaś mnie, spróbowałabym kiszonych. Te to chyba tylko przez Internet można kupić Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:51 Nie. W każdym azjatyckim w wwie jest miso i w większości fasolka (w lodowce nazywa się to natto małe białe paczki po 3). Robisz ryzyk, otwierasz paczkę usuwasz folie (śmierci klei się i ciągnie) dodajesz musztardę i sos z paczek (załączono) potem agresywnie wszystko mieszasz - powstaje gluciasty sos (tu większość nowicjuszy wymięka) potem wykładasz to sobie na ryzyk. Mniam śniadanko. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:43 Natto bardzo mi smakowało, choć to kwestia gustu. Można kupić na all. Ale warto też zaznaczyć że to bardzo zdrowe. Dla całego organizmu, ale dla brzucha szczególnie. Ale te śledzie, bardzo bym chciała spróbować. Niech ktoś podpowie jak to się fachowo nazywa i gdzie kupuje. A pasikoniki prażone, przywiezione przez kolegę z ulicznego targu w Meksyku to naprawdę było coś smakowo pysznego. W 3 smakach, chili, limonkowym i czosnkowym. Jak ktoś brzydliwy to się pewnie nie odważy. Ale jak otwarty na takie doświadczenia to polecam. Jadałam różne rzeczy, w tym normalne we Francji żabie udka czy ślimaki. Jedyne czego bym chyba nie dała rady to żywe organizmy, jakieś owady czy rybki. Wiem że są kultury gdzie się to jada, ale ja żywych bym się nie przełamała by spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:48 > Jedyne czego bym chyba nie dała rady to żywe organizmy, jakieś owady czy rybki. Ostrygi to się chyba żywe połyka? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:46 no matjasy to śledzie zjedzone przez samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 18:14 Nie napiszę bo nie pytałam w którym sklepie kupione ale syn mi przysłał relację z tego jak panowie w czasie jakiejś imprezy robili degustacje w garażu by domu nie zapowietrzyc. W smaku ponoć niezłe ale bez klamerki na nos nie da rady Odpowiedz Link Zgłoś
long_week Re: Robaki c.d. 16.04.23, 19:05 A potem chyba zatyczka na drugi koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robaki c.d. 16.04.23, 01:09 babcia47 napisała: > Ale że co? Podobno w Polsce mozna tez kupic sfermentowaną fasolę i kiszone sled > zie ale nie przymusu > Reductio ad absurdum. Tą samą metodą: nie musisz tez zyć w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 02:24 No widzisz? Coś jednak łapiesz. Tak długo jak coś nie jest nakazane tak długo nikt nie może czuć się zmuszony. Powiem Ci więcej nawet nie jest zmuszony do tego co lubi. Pierdoletu typu o bo ktoś zalecił a pozatym jest w handlu to koniec świata bo bedziemy zmuszeni to jest dopiero absurd do szescianu. Pomijam już ze robale dostępne są w handlu od dziesięcioleci w różnej postaci A jakoś niedawno PiS przeznaczył dotacje na instytut który ma prowadzić prace badawcze nad wykorzystaniem owadów do celów spożywczych. W kontekście wielu ostatnich wypowiedzi ludzi z ich kręgi zatacza to o hipokryzję. Wprowadzono do sprzedaży owady wbroznej postaci jako ciekawostkę ale wielebosob ich nie kupi nie tylko z obrzydzenia ale też dlatego, ze ich nie będzie na to stać bo mała torebeczka zawierająca kilka gram kosztuje coś ok 10 zł. Drożej niż markowy kawior Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robaki c.d. 16.04.23, 02:35 Coś jednak łapiesz. Tylko bez takich. Tak długo jak coś nie jest nakazane tak długo > nikt nie może czuć się zmuszony. Czyli nie wolno mi nie popierać praw gejów, bo to homofobia, czy wolno mi, bo nikt mi nie moze nakazać poglądów? Mowa o samych poglądach. > go co lubi. Pierdoletu typu o bo ktoś zalecił a pozatym jest w handlu to koniec > świata bo bedziemy zmuszeni Ale dzidzi, gdzie ja to pisałam? > no PiS przeznaczył dotacje na instytut który ma prowadzić prace badawcze nad wy > korzystaniem owadów do celów spożywczych. W kontekście wielu ostatnich wypowied > zi ludzi z ich kręgi zatacza to o hipokryzję. Nie dziwi mnie to specjalnie, bo tenze PiS lansował owe robale programie dla rolników. Niemniej wątpię, zeby PO miało ten instytut zlikwidować, gdyby wygrało. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:23 taki-sobie-nick napisała: > Czyli nie wolno mi nie popierać praw gejów, bo to homofobia Ależ wolno, można też np.nie popierać praw ludzi z nerwicami, bo to absurd,by należało im się to samo,co zdrowym... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:22 > Tak długo jak coś nie jest nakazane tak długo nikt nie może czuć się zmuszony. No tak, ale nie będziesz wiedziała, ze w jarskiej mące lub czekoladce znajduje się białko pochodzenia zwierzęcego, gdyż albowiem: "Komisja uważa, że w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, nie należy umieszczać żadnych szczególnych wymogów dotyczących etykietowania w odniesieniu do potencjału Acheta domesticus w zakresie wywoływania uczuleń pierwotnych", W końcu nie po to wielcy tego świata inwestowali w farmy świerszczy, czy innych pleśniowców, żeby konsumenci brzydzący się robactwa doprowadzili ich swoim uporem do bankructwa... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:32 demodee napisała: > "Komisja uważa, że w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie > , nie należy umieszczać żadnych szczególnych wymogów dotyczących etykietowania > w odniesieniu do potencjału Acheta domesticus w zakresie wywoływania uczuleń pi > erwotnych", A ty zrozumiałaś, że ta informacja będzie całkowicie pominięta w składzie??? Chodzi, baranku, o DODATKOWE SPECJALNE oznaczenie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:40 > Chodzi, baranku, o DODATKOWE SPECJALNE oznaczenie 🤣 Czyli jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:44 demodee napisała: > Czyli jakie? Specjalne, że to z owada. Wystarczy informacja w składzie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:51 Takiej informacji być nie musi. Bo nie ma dowodów, że robale powodują alergie. A większość jedzenia powoduje alergie. M.inn. dlatego wymieniane są składy artykułów spożywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:57 To o co ci chodzi z tym cytatem komisji powyżej? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:02 Chodzi o to, że producenci mąki pszennej z dodatkiem mączki ze świerszczy nie będą musieli tego pisać na etykietach. Napiszą "Mąka pszenna" i będzie dobrze. A Ty kupisz taką mąkę i będziesz się dziwić, dlaczego ciasto nie rośnie. Chociaż też można to obejść - dodać więcej proszku do pieczenia i sprzedawać jak "mąkę pszenna samorosnącą do wypieków domowych". Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:20 "Chodzi o to, że producenci mąki pszennej z dodatkiem mączki ze świerszczy nie będą musieli tego pisać na etykietach. Napiszą "Mąka pszenna" i będzie dobrze." Będą musieli podać w składzie. Nie kłam. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:22 > Będą musieli podać w składzie. Jest jakiś przepis, który ich zmusi? Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:31 demodee napisała: > Jest jakiś przepis, który ich zmusi? Szok, nie? myślałoś, ze producenci podają skład produktu z własnej woli i dla zaspokojenia ciekawości konsumenta? art. 9 ust. 1 lit. b-d unijnego rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:10 > art. 9 ust. 1 lit. b-d unijnego rozporządzenia nr 1169/2011 Chodzi Ci o ten kawałek: " Zgodnie z art. 10–35 i z zastrzeżeniem określonych w niniejszym rozdziale wyjątków obowiązkowe jest podanie następujących danych szczegółowych: c) wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie". Świerszcze można nazwać "substancją pomocniczą", nie "składnikiem". A takich substancji, jeśli nie powodują alergii, nie trzeba wymieniać. A ustalono, że świerszcze nie powodują alergii. Czy świerszcze są wymienione w załączniku II? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:35 demodee napisała: > > Będą musieli podać w składzie. > > Jest jakiś przepis, który ich zmusi? A gdzie masz informacje, że tak nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:26 demodee napisała: > Ale co nie będzie? Po pierwsze budujesz na wyjątki, jednym podpunkcie z przepisu unijnego który jest tylko podsta3a do tworzenia przepisów państwowych branżowych wewnętrznych itd. Nie wiem czy zwróciła uwagę ale sól jest wymieniana w składzie nawet gdy zawiera ja tylko polprodukt danego towaru. Wymieniana jest również stosoeana od dziesięcioleci koszenila pod postacią odpowiedniego E. Przypominam, ze koszenila to robak bedacy źródłem barwnika powszechnie stosowany w cukiernictwo, do barwienia jogurtów i innych produktów spożywczych Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:28 Sorry, babcia, piszesz kompletnie niezrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 18:49 Nie używałam i nie czytałam składu takiej mąki ale jak sądzę musi w składzie być informacja, ze zawiera suche drożdże lub jakąś inną substancję która powoduje samorosniecie. Mam pod bokiem sklep z różnymi " wynazakami" i na bazie reklamy żywność i z robakami pojawiła się tam również mąka z nimi ale jest ten dodatek " wołami" wyróżniony na opakowaniu, cenowe A nawet w formie reklamy nad pólką. Jak ktoś ciekawy lub zagustuje to będzie mógł sobie kupić ale to ciekawostka bo cały inny regał zawiera mąki " tradycyjne " Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 18:31 Jak zwykle piszę chociaż nie wie. Produkty ze specjalnym uwzględnieniem składu bada komisja do tego powołana s ze robi to skrupulatnie to mogę osobiście zapewnić... bo z upoważnienia właścicielki piekarni towarzyszylam kontroli i udostepnialam wszelkie materiały do produkcji. Badane jest nie tylko pochodzenie producent, data ważności ale bardzo skrupulatnie skład. Wszelkie odstępstwa, nieścisłość i, zaniedbania są zagrożone bardzo dotkliwymi karami A szanowna kontrola choćby po to by przez znalezienie czegoś uzasadnić swoje istnienie bardzo się przykłada do obowiązków. Ponad to piekarnia ma obowiązek dostarczyć do placówki, która sprzedaje jej produkty, również tych nie planowanych tzw karty produktu sporządzone na podstawie badań w sanepudzie i posiadanych metryk materiałów w których zawarta jest pełna informacja na ich temat. Klient w sklepie ma prawo zarzadac jej pokazania gdy np kupuje bułki, chleb niekrojony albo chce dowiedzieć się więcej niż można zmieścić na informacji na opakowaniu. Na opakowaniu musi być nie tylko skład, data ważności ale wyraźnie zaznaczenie gdy towar zawiera składniki mogące wywołać reakcje alergiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 18:42 Musi być. Musi być wymieniony każdy składnik zawarty w danym produkcie w takiej kolejności by odzwierciedlalo to udział procentową zawartość danego składnika w danej ilości końcowego produktu. Np w pieczywie mieszanym będzie wymienionabmaka żytnia, pszenna, woda, drożdże, sól i ewentualne dodatki bo chleb jest wbrew pozorom prostym wyrobem pod względem ilości składników. Jeżeli użyte zagra w uleprzacze też muszą być wymienione w składzie, muszą być też wymienione dodatki które występują w półproduktów. W przypadku mąki z robakami musiały by byc wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Robaki c.d. 16.04.23, 08:09 Te kiszone śledzie intrygują mnie odkąd obejrzałam odcinek Top Gear ze śledziami na podsumowanie Piękna to była walka Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:21 Kiszone,czy fermentowane? Kiszone smakują normalnie,tylko mają taką miękką konsystencję, fermentowane to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:39 gdzie te fermentowane, gdzie one???? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 12:35 Fermentowane, surstromming, na Allegro. Kiszone bywają w rybnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:47 Podobno kiedyś w makro mieli paczkowane w folie prosiaki w całości i ludzie narzekali ze to widok nie dla dzieci. dziennikzachodni.pl/siec-hurtowni-makro-sprzedaje-zafoliowane-prosiaki-klienci-sa-w-szoku-zdjecia/ar/1016227 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 02:45 taki-sobie-nick napisała: > Uprzedzam, zawiera tresci drastyczne: > > > > wiadomoscispozywcze.pl/artykuly/11697/carrefour-rozszerza-oferte-jadalnych-owadow-w-niej-min-maka-ze-swierszczy-i-chrupiace-robaczki/ Widziałem już jakiś czas temu w Arkadii. No i co? Sensacja? Kawałek dalej sprzedawali krewetki. To taki wodny robal. Odpowiednik lądowego prusaka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Robaki c.d. 16.04.23, 06:48 Ale co w tym drastycznego? Nawet nie musisz do tej półki podchodzić. Ba, nawet nie musisz w Carrefourze kupować. Solidarna Polska cię wynajęła, czy w twojej okolicy jedzenia brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 08:30 Może zamknęli go/ją w 15-minutowej dzielnicy i tylko Carrefour jej pozostał😬😬😬. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:36 Nie wiedziałam, że 15-minutowe dzielnice to zamknięte getta, z których nie można wyjść Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Robaki c.d. 16.04.23, 11:09 nie czytałaś rozpaczliwych wątków na ematce pt olaboga piętnastominutowe miasta, ratujta bo nas zamknooo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 12:47 Według narracji niektórych właśnie tak będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Robaki c.d. 16.04.23, 07:00 Cóż… bardziej mnie martwi zboże techniczne (czy jak to się tam nazywa) po cichu wprowadzone na rynek niż robale sklepie w opakowaniach z napisem „robale” 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:25 tomato.soup napisała: > Cóż… bardziej mnie martwi zboże techniczne (czy jak to się tam nazywa) po cichu > wprowadzone na rynek niż robale sklepie w opakowaniach z napisem „robale” 🤷🏻 > ♀️ Mnie tak samo. Bo to zboże techniczne będę na pewno jadła a robaków nie planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 18:53 Najgorzej, ze to zboże techniczne jest również zakazane robakami i dopiero w ten sposób, bez informacji w składzie na etykiecie klient może się robaków najeść po kokatdkę Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 21:53 Mnie akurat w tym zbożu bardziej od robaków martwią pestycydy. Robaki nasi przodkowie zjadali i żyli. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Robaki c.d. 16.04.23, 22:35 tu się zgodzę, mączniak jest dopuszczony do obrotu, a chemia którą skażono tę pszenicę, nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 17.04.23, 10:17 > Robaki nasi przodkowie zjadali i żyli. Masz na myśli przodków europejskich? Możesz podać przykłady przodków i przykłady robaków? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Robaki c.d. 17.04.23, 10:53 A myślisz, że kiedyś mąka czy kasza nie były zanieczyszczone wołkiem zbożowym, omacnicą spichrzanką albo molem spożywczym? I wierz mi, nie zawsze wychwycono przed zmieleniem a czasem nawet jeśli wychwycono po zmieleniu to nie sądzę żeby moich przodków stać było na wyrzucanie mąki na przednówku, szybciej przesiali i piekli chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 17.04.23, 11:47 Jedząc produkty zbożowe liczą się z tym, że zjadam też jakieś robaki. Tak jak w śliwkach, czereśniach i malinach. Ale widzisz różnicę między naleśnikami nadziewanymi malinami i naleśnikami nadziewanymi świerszczami lub pleśniawcami? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Robaki c.d. 17.04.23, 11:50 Też świerszczy jeść nie zamierzam więc się nim nie martwię a skażone pestycydami i zapewne robactwem zboże już tak więc to mię akurat martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Robaki c.d. 16.04.23, 07:11 W sklepie z jedzeniem są jadalne owady. Toż to szok! Nie rozumiem sensacji. Od lat w sprzedaży np. na allegro były lizaki z mączniakami, miody, czekolady, chipsy ze świerszczy itp. Sami kupiliśmy dawno temu z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Robaki c.d. 16.04.23, 07:29 Stara sprawa. Jeżeli ktoś kupuje w sieciówkach ryż, to zjadał owady niejednokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Robaki c.d. 16.04.23, 07:30 Ktoś ci wciska na siłe czy lubisz się ekscytować bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:37 cosmetic.wipes napisała: > Ktoś ci wciska na siłe czy lubisz się ekscytować bez sensu? > W jej przypadku odpowiedź chyba są się nasuwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Robaki c.d. 16.04.23, 08:52 Mącznika młynarka mamy od PIS w gratisie w zbożu "technicznym". Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:19 Naprawdę??? Teraz? Przy technicznym zbożu, czyli najgorszym syfie w tradycyjnym polskim chlebie? I przy kurczakach? "Ukraińskie kurczaki mogą być dużo tańsze od hodowanych na terenie UE. To dlatego, że nie muszą spełniać wymagań, dotyczących dobrostanu zwierząt, np. zagęszczenia kurnika czy stosowania leków w trakcie hodowli." wiadomosci.wp.pl/rozkreca-sie-podobna-afera-jak-ze-zbozem-skorzystal-ukrainski-miliarder-6886668250045376a I jajkach?? Hm, co bym wolała - mąkę ze świerszczy, która jest przebadana wzdłuż i wszerz, bo trolle takie jak ty będą nasyłać kontrole co chwilę na te produkty i zakłady produkcyjne, czy mąkę pełną niejadalnego, zmielonego robactwa, z całym chemicznym syfem, niespełniającą podstawowych norm żywnościowych? No trudny wybór, oj trudny. PIS ZATRUŁ POLSKĘ SKAŻONĄ ŻYWNOŚCIĄ I NASZE DZIECI BĘDĄ OD TEGO UMIERAĆ NA RAKA. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:42 Z prawie całym wpisem zgadzam się - z wyjątkiem ostatniego zdania. PIS oczywiście nie dopilnował, nie wyegzekwował kontroli jakości ale to przecież biznesmeni, których należy chronić bo to przecież "sól ziemi", zatrudnienie, wpływy do budżetu itp sprowadzili do Polski to, co sprowadzili. A kupić taniej, sprzedać drożej i zoptymalizować podatki to przecież podstawa kapitalistycznego handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Robaki c.d. 16.04.23, 09:45 No, tylko że ci źli kapitalistyczni biznesmeni dziwnym trafem są powiązani z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:18 Ten ukraiński miliarder także? Interesy robi ten, który może, powiązanie z partia rządząca ułatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:22 Na szczęście nie ma zakazu, żeby kupić drożej i sprzedać taniej. Kiedy się tym zajmować? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 10:33 Oczywiście, nie ma. Skąd więc te głosy oburzenia na normalne zachowania biznesmenów? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:55 Masz obsesję, która Ci odbiera zdolność myślenia. Jak rozumiem nie widzisz różnicy między prowadzeniem warzywniaka a sprzedawaniem narkotyków, bo jedno i drugie opiera się na tej samej zasadzie? Pewnie też nie rozumiesz, dlaczego skazuje się morderców, przecież żołnierze na wojnach też zabijają, więc zasada ta sama, czym się oburzać. W sumie to dziwi mnie tylko jedno -& czy Tobie nie jest wstyd wchodzić do sklepu? Jak tak nienawidzisz przedsiębiorców to może nie korzystaj Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 21:51 Śmieszne to. Zamkniecie granicy dla żywności, plombowanie wagonów, kaucja - a wystarczy zakaz kupowania ukraińskich produktów spożywczych. Chyba, że zakłada się, że ten zakaz nie będzie przez przedsiębiorców przestrzegany, bo chęć zysku jest silniejsza niż prawo. To tak, jak nie wystarczy zakaz parkowania, muszą być jeszcze słupki, zapory, wilcze doły i pilnujący tego wszystkiego. Odróżniam oczywiście zabijanie w samoobronie od zabójstwa w wyniku napadu, obawiam się jednak ze handlu narkotykami od handlu pietruszka nie odróżnia wielu ludzi, którzy się tym właśnie zajmują (może różni je tylko stopa zysku). Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Robaki c.d. 16.04.23, 22:12 Dlaczego mamy zakazywać kupowania ukraińskich produktów spożywczych??? Mamy wprowadzić embargo? Z jakiej racji? Dziwi Cię plombowanie wagonów a bramki w sklepach nie? Czyżby ludzie niebędący przedsiębiorcami kradli????? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 22:49 Oczywiście, także kradna ludzie niebędący przedsiębiorcami. Różnica jest w skali, a nawet prawo przewiduje różnicowanie kar. Embargo wprowadza się wtedy, gdy towar importowany nie spełnia wymagań jakościowych lub jego import szkodzi własnemu rynkowi. Tak robi się na całym świecie, a mimo to znajdują się ludzie którzy taki zakaz lekceważą. I nie są to raczej kasjerki z marketu ani malarze pokojowi. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Robaki c.d. 16.04.23, 11:12 Robak to iście pisowskie nazewnictwo - bo słowo owad mogłoby suwerena mniej obrzydzić i nie byłoby jak piany bić Odpowiedz Link Zgłoś
sledzwmalinach Re: Robaki c.d. 16.04.23, 12:31 Jadłam kiedyś, szału nie ma, smakują jak stare czipsy. Ale mąki spróbuję, dobry sposób na podbicie białka w wypiekach. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Robaki c.d. 16.04.23, 12:44 Drastyczne w przeciwieństwie do obrazków z rzeźni? Uprzedzam bo to naprawdę drastyczne: kobieta.onet.pl/oto-jak-traktowane-sa-zwierzeta-w-rzezniach-nagrano-okrucienstwo-pracownikow/nr9yt9 szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,29407615,okrucienstwo-wobec-zwierzat-gonionych-do-ubojni-bedzie-ponowny.html i miliony innych filmów z sieci. W głowię się nie mieści jak ludzie mogą mieć sprany mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 13:03 No cóż, w moim otoczeniu (oczywiście dotyczy to gorliwych bądź umiarkowanych wyznawców wiadomo kogo) żadna afera PIS, jawne plucie w twarz, złodziejstwo, traktowanie suwerena jak idiotę nie wzbudziła tak świętego oburzenia jak widmo zmuszania przez Pełoooo do jedzenia robaków. Zrycie pisowskiego mózgu polega na fakcie, że wielbiąc dyktaturę, nie rozumieją pojęć typu: sugestia, zalecenia itd. Mały satrapa nie daje przestrzeni na kontestacje. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:07 Dużo bardziej szkodliwy jest spożywczy syf z Ukrainy oraz ichnie zboże, co miało płynąć do głodującej Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 14:25 Jakie kody mają składniki z białka z robaków? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Robaki c.d. 16.04.23, 16:12 Założę się, że niezrażeni już jadłaś ze smakiem owady, tylko o tym nie wiedziałaś 😄 www.doz.pl/czytelnia/a15338-Barwnik_koszenila_E120__czym_jest_Wlasciwosci_zastosowanie_szkodliwosc_kwasu_karminowego Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:27 Za 10 lat tak zreglamentuja mirso że ci ślinka pocieknie na te robaki... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:37 > Za 10 lat tak zreglamentuja mirso że ci ślinka pocieknie na te robaki... Oczywiście wiem, że wprowadzenie świerszczy jest krokiem do likwidacji schabowego. Niehumanitarne przecież jest męczenie świniaczka, żeby zjeść schabowego, skoro można zjeść pysznego kotlecika ze świerszczy! Zdrowego, beztłuszczowego, pełnego białka... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:53 Ahaaaaa, tobie nie chodzi o to, że jedzenie robaków, to coś obrzydliwego, tobie ich jest po prostu żal! Preferujesz taki głęboki weganizm! Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Robaki c.d. 16.04.23, 20:55 > tobie ich jest po prostu żal! To też! Jest wiele powodów, żeby nie jeść robaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Robaki c.d. 16.04.23, 22:27 Kiedyś trafiłam na ich sklep internetowy, sprzedawali lizaki z jakąś szarańczą czy innym robactwem, i karaluszki w polewie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Do Eliszki 16.04.23, 23:04 zle się wkleiło: > Było. Poza tym nieswiadoma konsumpcja to co innego. To tak jak slimaki jedzone > jako pieczarki. > Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Robaki c.d. 17.04.23, 10:44 Myślę, że taki świerszcz jest dużo zdrowszym źródłem białka niż pokątnie sprowadzone kurczaki z Ukrainy, tuczone połową tablicy Mendelejewa. Jeżeli nie jesteś wegetarianką to na poważnie rozważyłabym taką alternatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Robaki c.d. 17.04.23, 11:37 no to chyba dobrze ze cale zycie siedzisz pod kamieniem, nieprawdaż? i nidyrydy, przez ponad 50 lat, ani razu nie jadlas nic w ramach żadnego żywienia uzbiorowym (przedszkole, szkola, kolonie, szpital) - tam na bank mogly byc larwy albo robactwo w jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś