Dodaj do ulubionych

Guzek w piersi

22.04.23, 11:53
Dziewczyny, wyczułam sobie niewielkie zgrubienie w jednej piersi i zastanawiam się, co z tym dalej zrobić. Zacząć od USG piersi? Moja lekarka mowi, że powinno się robić to usg w pierwszych 10 dniach cyklu, więc najwcześniej mogłoby to być za jakieś 2-2,5 tygodnia. Nie jestem panikarą w sprawach zdrowotnych, więc spokojnie sobie do tego badania poczekam, ale może mogę już coś robić w międzyczasie? Czy mogę bez skierowania zapisać się na mammografię? Mam 46 lat, a większość programów profilaktycznych jest od 50.
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:00
      Zaczac od wizyty u lekarza.
      • kklamra Re: Guzek w piersi 27.04.23, 21:13
        Zacząć od radiologa i USG . U mnie po znalezieniu guzka tak to wyglądało.
    • zuzanna_a Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:01
      Usg piersi zrobisz chocby w poniedzialek. A juz w kilka dni to na pewno. Oczywiscie prywatnie. Dzien cyklu nie ma znaczenia, wyczuwalne guzy maja okolo 1cm wiec beda widoczne w obrazie usg. Na tym etapie jest wystarczajacy.
      Idz do radiologa. I pd razu umow sie na biopsje piersi zeby juz miec termin.
      Dzialaj a nie czekaj.
      Trzymam kciuki.
      • eriu Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:04
        Dokładnie działaj. W razie czego też nie bój się wizyty u onkologa, bo oni są specjalistami od guzów a mnóstwo guzków jest łagodnych. Z takim łagodnym do onkologa też warto pójść przegadać.
      • paola.brunetti Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:11
        Dzięki, to zupełnie nowy dla mnie temat. Gdzie robi się biopsję piersi?
        • sueellen Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:16
          Tam gdzie USG / mammografie. Mnie robili od razu, podczas tej samej wizyty.
        • eriu Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:04
          Mi zlecił onkolog i od razu jak wyszłam z gabinetu od niego to miałam biopsję. Po prostu z wynikiem usg się zapisałam do onkologa.
          • ayelen40 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 14:44
            Biopsję robi radiolog.
            • silenta Re: Guzek w piersi 22.04.23, 20:53
              Grubą igłę robi najczęściej chirurg we współpracy z radiologiem.
              • ayelen40 Re: Guzek w piersi 27.04.23, 16:34
                U mnie zawsze radiolodzy. Ale mam wrażenie, że ta specjalizacja ma nieco większy zakres w innych państwach niż w PL.
      • szare_kolory Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:07
        Może to jest głupie pytanie, ale na biopsja można się umówić ot tak? Nie trzeba skierowania?
        • ankanka3 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:30
          Myślę, że na biopsję warto byc skierowanym przez lekarza, bo to on decyduje, jaka biopsja ma sens - czy cieńko- czy gruboigłowa. Ja się zapisałam na cienkoigłowa i lekarka po zobaczeniu guza powiedziała, że może mi oczywiście ją zrobić, ale jest bardzo mała szansa, że uda się dobrze pobrać przy tym typie guza i będę musiała robić drugi raz. Zrezygnowałam i w późniejszym terminie miałam gruboiglową.
      • waleria_bb Re: Guzek w piersi 22.04.23, 14:42
        Czy każdy guzek to od razu biopsja? Czy może być też tak, że radiolog po USG nie zaleci?
        • ayelen40 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 14:44
          Jeśli cysta, to po co biopsja. Zależy od zmiany.
          • silenta Re: Guzek w piersi 22.04.23, 20:54
            A uważasz, że torbiel nie może mieć rozrostów nowotworowych?
            • ayelen40 Re: Guzek w piersi 23.04.23, 22:51
              Może, jeśli jest np wielokomorowa. Ale zwykła do 1 cm nie. Zresztą i tak to powinien ocenić lekarz, nie my.
        • b.bujak Re: Guzek w piersi 22.04.23, 15:37
          waleria_bb napisał(a):

> Czy każdy guzek to od razu biopsja? Czy może być też tak, że radiolog po USG ni
          > e zaleci?

oczywiście, że nie;
          są różne rodzaje zmian, większość z nich niegroźna;
          konieczność dalszej diagnostyki jest oceniana przez na podstawie obrazu usg
        • eriu Re: Guzek w piersi 27.04.23, 14:47
          U mnie to onkolog zlecał biopsję nie radiolog.
          • iwles Re: Guzek w piersi 27.04.23, 15:24
            eriu napisała:

> U mnie to onkolog zlecał biopsję nie radiolog.
            >

A u mnie radiolog.
            Zresztą cudowna pani. Poprowadziła mnie od pierwszej mammografii, przez USG do biopsji.
            A kiedy przyszedł wynik biopsji - poprosiła mnie do gabinetu i od razu porozmawiała, co to jest, jakie rokowania i najwazniejsze - pokierowala, co mam dalej robić.
            Jestem jej ogromnie wdzięczna.

• berber_rock Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:03
      80% wyczuwalnych okazuje się niezlosluwa i tego się póki co trzymaj.
      Ja niestety znalazłam się w 20%. Jestem jyz po leczeniu.
      Z, USG bym nie czekała. Jeśli jest wyczuwalny to faza cyklu nie ma znaczenia, a przynajmniej będzie wiadomo czy guz lity czy torbiel.
      Z resztą pytań nie pomogę bo leczyłam się za granicą.

Ale przy niepokojącym obrazie usg lekarze z reguły działają, szybko i wypisują skierowania na cito.
    • berber_rock Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:04
      BTW tego zdania
      Mam 46 lat, a większość programów profilaktycznych jest od 50

Programy profilaktyczne Cie nie dotyczą. To co teraz robisz to jest diagnostyka.
      • paola.brunetti Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:12
        Miałam na myśli np mammobusy, akurat teraz jest jeden w sąsiedniej miejscowości, ale przyjmują tylko od 50 roku życia.
        • sueellen Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:27
          Mammobusy są w celach profilaktycznych . Jak wyczułas guza to już nie idziesz na profilaktyczne badanie tylko diagnostyczne z biopsją. Jeśli nie wiesz co robić, zadzwoń do lekarza pierwszego kontaktu. Ci są właśnie od tego by cię dalej pokierować i skierować do odpowiedniego specjalisty.
          • taniarada Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:31
            sueellen napisała:

> Mammobusy są w celach profilaktycznych . Jak wyczułas guza to już nie idziesz n
            > a profilaktyczne badanie tylko diagnostyczne z biopsją. Jeśli nie wiesz co robi
            > ć, zadzwoń do lekarza pierwszego kontaktu. Ci są właśnie od tego by cię dalej
            > pokierować i skierować do odpowiedniego specjalisty.
            Racja .Mam minimalne doświadczenie w tym temacie bo ktoś choruje .Ale to jest stopień dość zaawansowany .Tu nie musi być takiego przypadku i nie ma co panikować .
            • jozefrobotnik Re: Guzek w piersi 29.04.23, 18:26
              Tani daruj sobie chociaż w takim wątku.
              • taniarada Re: Guzek w piersi 29.04.23, 20:35
                jozefrobotnik napisał:

> Tani daruj sobie chociaż w takim wątku.
                Splyń z mojego zycia .Siostra zmarła na raka płuc .Moja znajoma walczy z rakiem i jej córka .Takie geny .Napisałem to przekornie .Nie znasz mnie ,a ja ciebie wcale. Zabieram zawsze głos w wątkach pomocowych.Bez odbioru.
        • szeptucha.z.malucha Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:28
          Zawsze warto zapytać, czy w drodze wyjątku przyjmą.
        • taniarada Re: Guzek w piersi 22.04.23, 12:28
          To zapłacisz .Tylko się czeka .Lepiej prywatnie i dwa w jednym .To nie jest wyrok pozdrawiam .
        • babcia47 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:04
          Ja miałam mammografie w ramach profilaktyki w czasie której wyszła zmiana po której natychmiast zostałam zaproszona na usg by sprawdzić to jest. Po mammografii piersi bolały mnie dość długo i w ramach kontroli poprosiłam o zaznaczenie ze chce mieć zrobione usg bo skoro i tak potem trzeba je robić... Skoro wyczuwają już zmianę to trzeba jej się przyjrzeć a nie jej szukać. W czasie iść miałam dokładnie badane obie oraz okoliczne węzły chłonne, wyszła nieścisłość tkankowa wiem od czego A nawet budowa samych piersi tj z jakich tkanek się składa. Zmiana niezlosliwa i ma być pod kontrolą
    • nutella_fan Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:02
      Usg można zrobić w dowolnym dniu cyklu.
    • iwles Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:11

Dzień cyklu w przypadku wykrycia guzka nie ma znaczenia.
      Zrób jak najszybciej, wynik, wiadomo, od razu.
      Ma wynik mammografii się czeka, standardowo 2 tygodnie, ale jak lekarz napisze na skierowaniu "na cito", to moze da się przyspieszyć i dostaniesz od ręki. Ja tak miałam- poczekałam 10-15 minut i miałam wynik w ręku.
      Cała diagnostykę (z biopsją) udało się zrobić w ciągu tygodnia.
      Później onkolog (tu będę wdzięczna pani rejestrstorce - sama weszła do gabinetu lekarki- wizytę miałam za 20 minut).
      Diagnoza, operacja, naświetlania, terapia hormonalna.
      To było 7 lat temu. Do dziś wszystko jest ok.
    • jozefrobotnik Re: Guzek w piersi 22.04.23, 13:37
      W każdym dniu cyklu można zrobić.
    • ayelen40 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 14:42
      Dzień cyklu nieistotny. Idź jak najszybciej na USG.
    • faustine Re: Guzek w piersi 22.04.23, 15:25
      Jesteś z Warszawy lub okolic? W wielu ośrodkach w Polsce ( w stolicy np Centrum Onkologii) są tzw programy BCU , dzwonisz i w ciągu 3 dni masz konsultacje bez zadnego skierowania. Jeśli jest potrzebna dalsza diagnostyka - kierują już w danym ośrodku.
    • larix_decidua77 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 15:44
      Po usg zapytaj czy jest możliwa biopsja mammotoniczna. Ja miałam litego guza, którego niemal od razu pozbyłam się tą metodą.
      • chersona Re: Guzek w piersi 22.04.23, 20:29
        biopsji mammotomicznej żaden szanujący się lekarz nie zleci, ponieważ po niej wyssany materiał przypomina siekaninę i nie nadaje się do miarodajnego badania histopatologicznego. Bardziej inwazyjne, chirurgiczne wycięcie umożliwia wycięcie zmiany z zapasem i w takim stanie, że materiał można przebadać w 100%.
        • larix_decidua77 Re: Guzek w piersi 22.04.23, 20:53
          Zależy od zmiany.
          • nutella_fan Re: Guzek w piersi 27.04.23, 14:04
            Dokładnie, jakby coś wykryli to by tradycyjnie poszerzyli pole. A jak to zmiana łagodna blizny prawie nie ma.
        • silenta Re: Guzek w piersi 22.04.23, 20:57
          Popieram, w takim materiale nie można określić czy zmiana jest usunięta w całości i z jakim marginesem.
          • larix_decidua77 Re: Guzek w piersi 23.04.23, 20:03
            Niewielkie gruczolakowłókniaki tak się wlaśnie usuwa.
            • silenta Re: Guzek w piersi 23.04.23, 20:06
              Wiem, że się tak usuwa ale ja bym się u siebie nie zgodziła na taki zabieg.
        • nutella_fan Re: Guzek w piersi 27.04.23, 14:03
          No nie wiem, n onkologii bez problemu robią, sam ordynator i badają histopatogicznie materiał. To nie laser co pali tkankę.
    • karmello29 Re: Guzek w piersi 23.04.23, 11:18
      paola.brunetti napisała:

> Dziewczyny, wyczułam sobie niewielkie zgrubienie w jednej piersi i zastanawiam
      > się, co z tym dalej zrobić. Zacząć od USG piersi? Moja lekarka mowi, że powinno
      > się robić to usg w pierwszych 10 dniach cyklu, więc najwcześniej mogłoby to by
      > ć za jakieś 2-2,5 tygodnia. Nie jestem panikarą w sprawach zdrowotnych, więc sp
      > okojnie sobie do tego badania poczekam, ale może mogę już coś robić w międzycza
      > sie? Czy mogę bez skierowania zapisać się na mammografię? Mam 46 lat, a większo
      > ść programów profilaktycznych jest od 50.

owszem dzien cyklu ma znaczenie-mialam torbiel w usg dopochwowym ktora zniknela po miesiaczce -kazdy gin mowi zawsze ze badania robi sie do 10 dc ,podczas owulacji robia sie torbiele ktore pozniej znikaja etc

ale jesli wyczulas u siebie to lec sprawdzic,nie zaszkodzi ,bedzie szybciej z glowy
      • ayelen40 Re: Guzek w piersi 23.04.23, 13:34
        Torbiel w piersi łatwo zidentyfikować na usg (palpacyjnie też, ale trzeba mieć doświadczenie). Natomiast nie powinno się robić samobadania od 10 dnia cyklu. Najlepiej zaraz na początku.
      • berber_rock Re: Guzek w piersi 23.04.23, 20:15

> owszem dzien cyklu ma znaczenie-mialam torbiel w usg dopochwowym ktora zniknela
        > po miesiaczce -

Pierwszy raz slysze o tym, zeby USG dopochwowe zdiagnozowalo torbiel na cycku smile
        Nie - dzien cyklu nie ma znaczenia w przypadku autorki.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Guzek w piersi 23.04.23, 20:12
      Na usg, ja sobie już 3 razy guzki w piersi wyczułam.
      Umówiłam się bez zwracania uwagi na dzień cyklu.
      1. To były kanalik mlekowy powiększony - czy jakoś tak
      2. To był tłuszczak
      3. To była torbiel.
      Średnio co 3 lat coś mi wyskakuje.
      • ayelen40 Re: Guzek w piersi 23.04.23, 21:00
        Ja sobie macaniem w drugiej połowie cyklu lekko żyłę na piersi zmasakrowałam. A torbielików ile wyczułam.
    • sza.aliczek Re: Guzek w piersi 23.04.23, 22:43
      Dziewczyny mądrze radzą. Poszukaj prywatnie usg. Z wynikiem idź do lekarza, najlepiej onkologa specjalizującego się w leczeniu piersi. On powinien zadecydować, czy robić mammografię. Jeśli tak, to dostaniesz skierowanie. Jeśli jest niepokojąco, badania idą szybko. U mnie wszystko rozegrało się w ciągu niespełna dwóch tygodni: lekarz, skierowanie, kolejna mammografia, usg i biopsja oraz wynik. Poza tym, możesz badania wykonać prywatnie, terminy są zdecydowanie szybsze.
    • ayelen40 Re: Guzek w piersi 26.04.23, 05:24
      I jak? Byłaś już u lekarza?
    • bazia_morska Re: Guzek w piersi 27.04.23, 17:21
      Polecam dra Pawła Kabatę, Gdańsk. Jest obecny w soszialach i robi tam bardzo dobra robotę!
      • taniarada Re: Guzek w piersi 29.04.23, 20:40
        Tu jest fajny wywiad z nim .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://portal.abczdrowie.pl/nie-rob-z-siebie-pajaca-dr-pawel-kabata-chirurg-onkolog-czy-celebryta&ved=2ahUKEwjZr9mg3s_-AhUqtYsKHWvhANAQFnoECCsQAQ&usg=AOvVaw2-tnIH7nx74rR9JQY6EHMf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka