kochamruskieileniwe 23.04.23, 21:03 na takie obrażenia? W domu mam octenisept, betadynę i gencjanę bezalkoholową. Jodynę tez, ale ona raczej odpada... Plastry gazy tez mam, ale to takie glupie miejsce.. Poza zdartym pecherzem cale dlinie bolą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:04 Dłonie. Zwlaszcza tam, gdzie te czerwone pręgi. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:22 Samo się zagoi. Zwykle nic nie trzeba robić. Jak na drugi dzień nie zaczyna się goić to można tribiotikiem z apteki można posmarować. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:35 zasypac dermatolem grubo i zakleic gaza, ale dermatolu nie masz (kup przy okazji) a teraz przemyj gencjana i niech sie suszy Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:28 Mam dermatol.. Zapomnialam o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:31 Nie!!! Umyć, odkazić i zostawić zeby oddychało i się goiło. Nie kisić pod żadną gazą Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:34 Dokładnie, czysta rana, i wietrzona najszybciej się zagoi. ( Nie ma nic gorszego niż zasmarowanie na grubo czymkolwiek i gazy, czy plastry...) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:42 Nieprawda. Wysuszenie ran już dawno odeszło do lamusa, bo to robi bardzo często paskudne blizny. Dziś w medycynie praktykuje się tzw. wilgotne gojenie, czyli gojenie pod plastrem, bez strupa, który wydłuża tylko proces "zamknięcia" skóry. Do tego rany w takich miejscach jak dłonie są narażone na bakterie, bo dłoni się przecież używa i ciągle coś nimi dotyka. Więc lepiej zakleić. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:43 Akurat nieprawda. Takie rany dużo szybciej goją się w wilgotnym środowisku, gdy nie robi się strup, czyli pod plastrem hydrożelowym. Odkrycie tych plastrów, to było wybawienie, gdy moi synowie byli mali i ciągle mieli pozdzierane łokcie i kolana. Odkryta rana w takim miejscu na dłoni będzie non stop podrażniana, a jak utworzy się strup, to będzie przeszkadzał, bolał i pękał, bo to ruchome miejsce. Pod plastrem hydrożelowym zagoi się raz dwa. Żadna gaza czy zasypywanie czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:45 Mogę z doswiadczenia napisać ze lepiej nie zaklejać ja nakleiła plaster na odciski i zrobiło mi się zakażenie noga mi spuchła do kolana… Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:47 Rece jako takie ja bym posmarowała zielonym kremem na odparzenia - jak on się nazywa kto pamieta? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:50 To nie jest odcisk, tylko rana po pękniętym pęcherzu. W takim miejscu większe szanse na zakażenie są przy otwartej ranie, bo dłońmi dotyka się różnych rzeczy i „zbiera” bakterie. Nie zliczę ile razy miałam zaklejone pęcherze na piętach, bo każde nowe buty masakrują mi pięty do krwi (od roku chodzę w skechersach i problem przestał istnieć) i nigdy nie miałam zakażenia z powodu naklejenia plastra. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:56 To tak jak ja dopóki nie dostałam zakażenia www.zeberka.pl/pielegnacja/odciski-na-stopie/# rozmowy.polki.pl/zdrowie,odcisk-a-potem-opuchlizna,1143647,1,wypowiedzi.html Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 24.04.23, 06:18 I co niby udowadnia ten link? Łopatologicznie - zakażenie powstaje, gdy do rany dostaną się bakterie, a nie z powodu założenia na nią opatrunku. Jeśli nakleiłaś brudny plaster, to tak, spowodował on u ciebie zakażenie. U faceta z linku bakterie najprawdopodobniej dostały się do rany już w momencie, gdy przeciął czy tam przebił sobie pęcherz. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:45 Najlepiej zakleić plastrem hydrożelowym. Taki plaster może sobie siedzieć kilka dni, aż sam się zacznie odklejać. Najczęściej wtedy rana jest już zagojona. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:47 kup cos jak Bepanthen Plus, ktor jest stosowany w leczeniu i odkażaniu powierzchniowych ran różnego rodzaju, gdy istnieje ryzyko ich zakażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:52 Na pęcherz karnosil. Reszta sama się zagoi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 24.04.23, 05:28 Dzieki. Opatrunki zelowe tez mam Na razie zostawilismy odkryte. Dzisiaj zobaczymy, jak rozwinie się sytuacja. Na zywo (delikwent w nocy wrocil , zdjecie stanu rąk przyslal wczesniej) stan gorszy- na pregach tez są pecherze, bo lapki byly jeszcze eksploatowane. Nic to. Zobaczymy cobedzie. Na rzazie zwolnie go z pisania w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś