Dodaj do ulubionych

Jak doraźnie pomóc

23.04.23, 21:03
na takie obrażenia?
W domu mam octenisept, betadynę i gencjanę bezalkoholową. Jodynę tez, ale ona raczej odpada...
Plastry gazy tez mam, ale to takie glupie miejsce..
Poza zdartym pecherzem cale dlinie bolą...
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:04
      Dłonie. Zwlaszcza tam, gdzie te czerwone pręgi.
    • abecadlowa1 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:22
      Samo się zagoi. Zwykle nic nie trzeba robić. Jak na drugi dzień nie zaczyna się goić to można tribiotikiem z apteki można posmarować.
    • mysiulek08 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 21:35
      zasypac dermatolem grubo i zakleic gaza, ale dermatolu nie masz (kup przy okazji)

a teraz przemyj gencjana i niech sie suszy
      • kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:28
        Mam dermatol.. Zapomnialam o nim.
      • hanusinamama Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:31
        Nie!!! Umyć, odkazić i zostawić zeby oddychało i się goiło. Nie kisić pod żadną gazą
        • pepsi.only Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:34
          Dokładnie, czysta rana, i wietrzona najszybciej się zagoi.
          ( Nie ma nic gorszego niż zasmarowanie na grubo czymkolwiek i gazy, czy plastry...)
          • snakelilith Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:42
            Nieprawda. Wysuszenie ran już dawno odeszło do lamusa, bo to robi bardzo często paskudne blizny. Dziś w medycynie praktykuje się tzw. wilgotne gojenie, czyli gojenie pod plastrem, bez strupa, który wydłuża tylko proces "zamknięcia" skóry.
            Do tego rany w takich miejscach jak dłonie są narażone na bakterie, bo dłoni się przecież używa i ciągle coś nimi dotyka. Więc lepiej zakleić.
          • eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:43
            Akurat nieprawda. Takie rany dużo szybciej goją się w wilgotnym środowisku, gdy nie robi się strup, czyli pod plastrem hydrożelowym. Odkrycie tych plastrów, to było wybawienie, gdy moi synowie byli mali i ciągle mieli pozdzierane łokcie i kolana. Odkryta rana w takim miejscu na dłoni będzie non stop podrażniana, a jak utworzy się strup, to będzie przeszkadzał, bolał i pękał, bo to ruchome miejsce. Pod plastrem hydrożelowym zagoi się raz dwa. Żadna gaza czy zasypywanie czymkolwiek.
    • ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:45
      Mogę z doswiadczenia napisać ze lepiej nie zaklejać uncertain ja nakleiła plaster na odciski i zrobiło mi się zakażenie noga mi spuchła do kolana…
      • ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:47
        Rece jako takie ja bym posmarowała zielonym kremem na odparzenia - jak on się nazywa kto pamieta?
      • eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:50
        To nie jest odcisk, tylko rana po pękniętym pęcherzu. W takim miejscu większe szanse na zakażenie są przy otwartej ranie, bo dłońmi dotyka się różnych rzeczy i „zbiera” bakterie. Nie zliczę ile razy miałam zaklejone pęcherze na piętach, bo każde nowe buty masakrują mi pięty do krwi (od roku chodzę w skechersach i problem przestał istnieć) i nigdy nie miałam zakażenia z powodu naklejenia plastra.
        • ichi51e Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:56
          To tak jak ja dopóki nie dostałam zakażenia big_grin
          www.zeberka.pl/pielegnacja/odciski-na-stopie/#
          rozmowy.polki.pl/zdrowie,odcisk-a-potem-opuchlizna,1143647,1,wypowiedzi.html
          • eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 24.04.23, 06:18
            I co niby udowadnia ten link? Łopatologicznie - zakażenie powstaje, gdy do rany dostaną się bakterie, a nie z powodu założenia na nią opatrunku. Jeśli nakleiłaś brudny plaster, to tak, spowodował on u ciebie zakażenie. U faceta z linku bakterie najprawdopodobniej dostały się do rany już w momencie, gdy przeciął czy tam przebił sobie pęcherz.
    • eliszka25 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:45
      Najlepiej zakleić plastrem hydrożelowym. Taki plaster może sobie siedzieć kilka dni, aż sam się zacznie odklejać. Najczęściej wtedy rana jest już zagojona.
    • alexandra1984 Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:47
      kup cos jak Bepanthen Plus, ktor jest stosowany w leczeniu i odkażaniu powierzchniowych ran różnego rodzaju, gdy istnieje ryzyko ich zakażenia.
    • dvdva Re: Jak doraźnie pomóc 23.04.23, 22:52
      Na pęcherz karnosil. Reszta sama się zagoi.
    • kochamruskieileniwe Re: Jak doraźnie pomóc 24.04.23, 05:28
      Dzieki. Opatrunki zelowe tez mam
      Na razie zostawilismy odkryte. Dzisiaj zobaczymy, jak rozwinie się sytuacja. Na zywo (delikwent w nocy wrocil , zdjecie stanu rąk przyslal wczesniej) stan gorszy- na pregach tez są pecherze, bo lapki byly jeszcze eksploatowane. Nic to. Zobaczymy cobedzie. Na rzazie zwolnie go z pisania w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka