Dodaj do ulubionych

Magisterka bez matury

28.04.23, 15:04
Ok, wracam, zeby sie dowiedziec, ze rabnieta jestem. 🙄 Zaczynam w Austrii nowe wyksztalcenie i trafilam na absurd roku. Nie uznaja ci wyzszego wyksztalcenia, jak nie przedstawisz swiadectwa maturalnego. Wlasnie staje na glowie by duplikat wyrobic, bo swiadectwo maturalne zaginelo. Pani w sekretariacie mojego bylego LO nie mogla uwierzyc, ale wyrobi. Brat odbierze, bo szkola nie moze wyslac (dlaczego nie moze, nie dowiedzialam sie), na odpis czekanie 2 tygodnie, bo pani sama i matury. A termin naboru na studia i egzamin zblizaja sie szybkimi krokami. Czuje sie jak w czeskim filmie i czekam az austriacka strona zarzada potwierdzenia z przedszkola. 🙄🤦‍♀️ Jak ktos ma lepszy absurd administracyjny to poprosze na poprawe nastroju...
Obserwuj wątek
    • la_bonne_cusine Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:10
      Naprawdę masz wyższe wykształcenie.
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:11
        Nie, jaja sobie robie.
        • la_bonne_cusine Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:26
          Tylko z ciekawości zapytam, który rocznik?
          • rosapulchra-0 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 18:06
            Jaki kierunek?
    • little_fish Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:12
      Poproszę więcej szczegółów - jakie studia chcesz zacząć? Magisterskie czy jakieś podyplomowe?
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:15
        Licencjat w nowym, chociaz poniekad pokrewnym kierunku. Warunkiem jest oczywiscie matura. Ja przedlozylam dyplom magisterski. Nie uznaja. Ma byc matura i juz. Od wielu Austriakow juz dowiedzialam sie, ze tu to norma. Dla mnie nowosc.
        • little_fish Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:32
          Bo ja wiem czy nowość? Na polską uczelnię też przyjmują na podstawie matury, a nie dyplomu magistra
        • blasckbird13 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:41
          andallthat_jazz napisała:

> Licencjat w nowym, chociaz poniekad pokrewnym kierunku. Warunkiem jest oczywisc
          > ie matura. Ja przedlozylam dyplom magisterski. Nie uznaja. Ma byc matura i juz.
          > Od wielu Austriakow juz dowiedzialam sie, ze tu to norma. Dla mnie nowosc.
          W Polsce jest podobnie: możesz mieć doktorat, ale jeśli życzysz sobie iść na kurs pomaturalny, musisz dostarczyć świadectwo maturalne.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:41
          Ale to zupełnie normalne, u nas, w Polsce, też tak jest.
          Na licencjat przyjmują na podstawie matury, innej opcji nie ma.
        • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:25
          Nowość? Zawsze żeby zacząć studia trzeba było przedłożyć świadectwo maturalne, przy kolejnych studiach też. Dyplom magistra tylko wtedy jeśli studia podyplomowe.
    • thea19 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:12
      W pl też trzeba maturą się wylegitymować by iść na studia
      • ayelen40 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:25
        A w Niemczech wystarczy tytuł majstra. Poważnie.
        • thea19 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:46
          Majstra? Ciekawe
          • ayelen40 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:50
            Tak, w 2008 roku jakaś śmieszna reforma była. Tu panuje kult rzemieślników.
          • babcia47 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 23:58
            W sumie po technikum z buta miało się kiedyś tytuł majstra w zawodach technicznych tym bardzie, ze trzeba przedstawic pracę dyplomowa, częściowo " fizycznie" wykonaną by je ukończyć. A w średniowieczu to trzeba się wykazać ho ho jakim kunsztem przed cechem by na niego zasłużyć i miało się wtedy prawo uczyc adeptów do zawodu
            • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 00:40
              Majstra? Po technikum w PRL miało się tytuł "technik ..." (czegoś tam, na przykład technik elektronik) oraz maturę.
            • alicia033 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 07:09
              babcia47 napisała:

> W sumie po technikum z buta miało się kiedyś tytuł majstra w zawodach technicznych

w sumie to straszne bzdury tu piszesz, babciu.
              • kk345 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:25
                W sumie nie tylko tu...
            • triss_merigold6 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 18:32
              Bredzisz. Miało się tytuł technika w zawodzie x.
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:27
        Pani z LO podobnie jak ja wyszla z zalozenia, ze przedstawiasz najwyzsze, aktualne wyksztalcenie i tez sie dziwila po co im maturalne swiadectwo, wiec juz sama nie wiem...
        • profes79 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 22:29
          To kiepsko wyszła. Jak w PL ukończysz dajmy na to studia z ekonomii zakończone magistrem i chcesz podjąć jakiekolwiek studia na jakimkolwiek innym kierunku to legitymujesz się dyplomem ukończenia szkoły średniej a nie dyplomem magistra ekonomii.
    • primula.alpicola Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:15
      Ale co cię właściwie dziwi?
      "Absurd roku", bo chcą formalnego potwierdzenia uzyskania matury?
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:17
        A jak niby mialabym zrobic magisterskie studia bez matury?
        • bulzemba Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:23
          Ale wstępem na studia jest matura.
          • ayelen40 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:25
            Nie wszędzie niestety.
        • primula.alpicola Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:27
          Widocznie wymogi formalne.
          • taniarada Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:26
            Tak jak czytam to jest wymógl .
    • angazetka Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:32
      Wiem, o co ci chodzi (skoro masz magisterkę, to musisz mieć też maturę), no ale na studia I stopnia potrzeba dowodu ukończenia szkoły średniej...
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 15:36
        Serio wyszlam z tego zalozenia. Zwlaszcza, ze kierunek pokrewny i przedmioty sie nakladaja. Coz bedzie nerwowka do konca. 🙄
        • szmytka1 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:34
          A jak będzie więcej chętnych niż miejsc, to może rekrutacja opierać się na wynikach świadectwa przecież.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:45
          Trzeba było nie iść na licencjat, tylko na drugi stopień, to by magisterka wystarczyła.
    • bona.sforza Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:09
      Nie jest to absurd. Pani w Austrii nie musi znać systemu kształcenia w PL i może nie mieć pewności, że do uzyskania tytułu magistra w PL jest wymagana matura...
      Dla przykladu: gdzieniegdzie do otwarcia przewodu doktorskiego wystarczy tytul bachelor (licencjat), a np. w PL nie...
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:41
        Wiesz ja przedlozylam Pani dyplom i suplement dyplomu, w ktorym dokladnie jest wyjasniony system (juz wtedy wedlug standardow UE). Pani rozumie i szla moim tokiem myslenia. Przedstawila dyplom komisji i komisja go nie uznala, jako potwierdzenie wyksztalcenia. Pierwszy raz na nowo sie ksztalce i nie wiedzialam, ze jednak matura "przebija" studia, inaczej bym to swiadectwo maturalne w ramki wlozyla...
        • turbinkamalinka Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:30
          Wymagają świadectwa maturalnego i już. Nikogo nie interesuje że ty akurat zgubiłaś. Tak samo jak skończyłaś liceum ale nie zdałaś matury. Poszłaś do studium policealnego. Jakbys chciała zdać maturę musiałabyś złożyć świadectwo ukończenia liceum. Ukończenie studium policealnego nikogo nie interesuje
          • babcia47 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 00:03
            Tyle, że przynajmniej kiedyś istniało studium policealne i pomaturalne. W przypadku tego drugiego oprócz przedłożenia pracy dyplomowej na zakończenie trzeba było przystąpić do egzaminu maturalnego. Ja skończyłam pomaturalne i miałam w sumie tylko przedmioty zawodowe za to w rozszerzonym zakresie. Nie wiem jak wyglądało to w przypadku studium policealnego
            • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 00:37
              Nie. Studium policealne i pomaturalne to były szkoły dwuletnie, do których chodziło się PO liceum. Pomaturalne było dla tych, którzy mieli maturę (mogła być też z technikum, liceum zawodowego, były takie kiedyś) a policealne dla tych, którzy skończyli liceum, ale nie zdali (lub w ogóle nie zdawali) matury.
              W studium POmaturalnym zdawało się wyłącznie egzaminy dyplomowe bowiem maturę, jak sama nazwa szkoły wskazuje, trzeba było mieć zdaną by się do takie szkoły dostać.
              To była opcja dla ludzi, którzy zdali maturę a nie dostali się na studia lub nie zamierzali w ogóle na nie iść.
            • alicia033 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 07:06
              pozajączkowało ci się babciu wszystko
            • silenta Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 12:55
              Co za brednie wypisujesz?
    • alex_vause35 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:19
      W Polsce też tak jest.
      • emateczka Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 22:40
        Tak czyli jak? Że jeśli chcesz udowodnic wyższe wykształcenie, to masz okazac świadectwo maturalne?
        Nie, nie jest tak.

• inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 23:43
          Ona nie chce udowodnić wyższego wykształcenia tylko zapisać się na studia.
          A w celu tego zapisania ma przynieść świadectwo maturalne, którego nie przyniosła.
        • m_incubo Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:32
          Udowodnić wyższe wykształcenie to może chciała na forum, ale z treści startera wynika, że chciała podjąć nowe studia, a nie udowodnić, że skończyła inne, a do podjęcia studiów wymagane jest potwierdzenie zdania matury.
    • ewa_mama_jasia Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:24
      Lepszy nie, taki sam. W Polsce też tak jest. Robię kolejne studia, w trybie skróconym (dla magistrów i licencjatów), jednym z wymogów jest okazanie dyplomu ukończenia poprzednich studiów (logiczne). Drugim - okazanie świadectwa maturalnego. Też mało logiczne, bo żeby iść na studia poprzednie, musiałam przecież zdać maturę. Ale wymóg to wymóg, na szczęście zadowolili się kserokopią poświadczoną przez zakład pracy (miałam w dokumentacji pracowej). Oryginał matury, podobnie jak Tobie przepadł gdzieś (pewnie na którejś z uczelni).
    • beaucouptrop Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:32
      Przecież nie ma w tym nic dziwnego, że chcą świadectwa maturalnego jeśli takie są u nich wymogi. Nie we wszystkich krajach istnieje matura. A oni najprawdopodobniej nie mają ani czasu ani ochoty sprawdzać czy do skończenia studiów, których masz dyplom musialas mieć maturę. Chciałaś się pochwalić, że studia zaczynasz?
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:58
        Taaak, nie ma jak sie chwalic licencjatem. 🙄🤦‍♀️😂 Ktorego jeszcze nie mam w dodatku.
        • beaucouptrop Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 20:45
          Najwyraźniej tak. Przecież w tym wątku nie chodzi o to że pani chce twoje świadectwo tylko o to żeby forum się dowiedziało, że zaczynasz nowe studia 🤪
          • rosapulchra-0 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 22:42
            Obawiam się, że z tymi studiami będzie tak samo jak z odchudzaniem. Zdjęcia na forum, zakupy ciuchów i butów sportowych, opowiadanie o fitness klubie, zakupie karty uczestnika i.. potem całkowita cisza. Aż w którymś ze swoich wątków w odpowiedzi na jakieś pytanie, zupełnie od czapy przyznała, że zjadła coś tuczącego, bo już dawno zarzuciła swój program odchudzający.
            • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 23:44
              Albo z siłownią. Chodziła chyba 3 dni. A kupiła wszystko.
              • rosapulchra-0 Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:40
                O to to to!
    • ma_go Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 16:59
      30 lat temu, świadectwo ukończenia szkoły podstawowej przy wyrabianiu prawa jazdy na motocykl smile. Dali sie jednak przekonać, ze student ukończył smile
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:02
        Wygrywasz! 😂😂😂
        • ma_go Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:15
          w sumie to ja się babce nie dziwię, jak miała rubryczkę np. numer świadectwa/wydany przez ... to co miała wpisać? Ale kiedyś wiele rzeczy dało się "załatwić".
          • kk345 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:05
            >miała rubryczkę np. numer świadectwa/wydany przez ...
            Obstawię, ze nie chodziło o świadectwo ukończenia podstawówki, tylko o świadectwo np. ukończenia kursu albo coś w tym stylu...
            • ma_go Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:41
              a nie, nie , na 100% swiadectwo szkoły podstawowe i to na etapie kursu, nie przy odbiorze papierka. Chodziło mi o to ze rubryka wymagała konkretu a nie ogólnie "przyszedł student i pokazał legitymacje". To był PRL, z urzednikiem się nie dyskutowało. Mała poprawka 40 lat temu, jak ten czas leci smile
      • kk345 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:28
        Ludzie bez podstawówki nie mogą mieć prawa jazdy motor?
        • ma_go Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:38
          nie wiem jak teraz, kiedyś wymagali tego świadectwa, też byliśmy zdziwieni.
    • zerlinda Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:10
      Wymagają dokumentów. Masz wykaz. Jak nie jesteś w stanie zapisać się na studia, to się nie nadajesz. Odsiew nie ogarów.
      • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:28
        W punkt! Jak można nie przeczytać jakie dokumenty trzeba załączyć składając papiery do dowolnej szkoły?
      • niemcyy Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:00
        Nie ogarow, tylko kogo?
    • rosapulchra-0 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:15
      Ale ty dopiero zaczynasz się kształcić, więc naturalnym jest, że przed rozpoczęciem roku akademickiego chcą od ciebie dokumentu potwierdzającego, że masz średnie wykształcenie i możesz studiować.
    • livia.kalina Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:16
      W Polsce Kaczyński nie ma matury ale „ma” wyższe wykształcenia a nawet doktorat. Wojtyła ma doktorat ale nie ma magisterium. Jak widać w Polsce bardziej idą na rękę ale podejrzewam, że nie każdemu wink
      • ayelen40 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:39
        Wojtyła to profesurę miał, a maturę chyba z tajnych kompletów. Kaczyński w drugim podbiegu nie zrobił? Pytam dla koleżanki oczywiście.
      • andallthat_jazz Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 21:43
        No to moge byc z czegos dumna. 😅
    • balbina1710 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:25
      Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego, bo skoro pani w sekretariacie nie jest Polka, to mozesz wyjsc za zalozenia, ze nie zna systemu ksztalcenia w Polsce i nie ma czasu ani ochoty sie w niego wpracowywac. A roznice miedzy krajami sa ogromne. W Niemczech chociazby, zeby zrobic dyplom, nie musisz miec matury. Do magisterium akurat tak (ale nie jest ono ani popularne, ani do czegokolwiek potrzebne), do dypomu ukonczenia studiow wyzszych - nie. A taka pani w sekretariacie ma studentow z Austrii, Erytrei, Wysp Owczych, Polski i czort wie skad jeszcze do obrobienia.
    • kk345 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:30
      Niby magisterka, a ortografia leży...
      • rosapulchra-0 Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 17:34
        Żeby tylko ortografia..
      • beaucouptrop Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 20:51
        E tam matury z polskiego nie musi mieć, bo będzie studiować w Austrii 😂
    • bi_scotti Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 18:57
      A w Austrii fukcjonuje opcja bycia "mature student"? Jesli tak, to jak najbardziej mozna miec bachelor bez ukonczenia secondary school. Kazdy system jest inny - nie bardzo rozumiem skad takie zaskoczenie. Life.
    • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 28.04.23, 19:15
      Zawsze dostarcza się dokument potwierdzających ukończenie etapu edukacji poprzedzającego ten, który się zaczyna. Czyli w przypadku studiów maturę.
    • skumbrie Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 07:22
      System boloński. Co w tym dziwnego?
      • little_fish Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:23
        A jak studia nie są w systemie bolońskim, to można je rozpocząć na podstawie dyplomu magistra?
        • skumbrie Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:26
          Dowiedz się u źródła, które oferuje takie studia wink
          • little_fish Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 14:42
            Nie potrzebuję, znam odpowiedź. Zaintrygowało mnie przywołanie systemu bolońskiego w tym kontekście.
            • inny.kwiatek Re: Magisterka bez matury 29.04.23, 18:25
              Musiała się popisać znajomością terminu.
              Przecież to, w tym kontekście, nie ma żadnego znaczenia czy system boloński istnieje czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka