Dodaj do ulubionych

Wyborcza licytacja

15.05.23, 20:13
Jakie tam pomysły jeszcze macie dla wyborców? A jakie propozycje realnie sprawiłyby, ze zagłosujecie?

Oprócz 800+, jeszcze bardziej darmowych leków dla emerytów (chyba będą dopłacać?), czytałam tez już przebąkiwania o przedłużeniu wakacji kredytowych, wyższej kwocie wolnej od podatku..

ja bym chciała poczytać o bezpłatnych obiadach (może zupa chociaż) dla każdego dziecka w Polsce w publicznej placówce, o żłobku w każdej gminie, o żłobkach dla każdego jak przedszkola, o wyższych zasiłkach dla niepełnosprawnych, o darmowej pomocy dla osób z niepełnosprawnymi dziećmi (asystent), opiece wytchnieniowej, szerszej dostępności domow opieki z dopłatami państwa dla seniorów i chorych, o odpisach od podatku zamiast 500+, o kontroli rodzin patologicznych, o wyższych wyrokach za gwalty, znęcanie się nad zwierzętami, wyższych mandatach za śmiecenie i zanieczyszczenia, zakazie palenia WSZĘDZIE poza palarniach lub własnym mieszkaniem, conajmniej przywróceniu kompromisu aborcyjnego, zaprzestaniu finansowania kk ze środków publicznych etc
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:19
      To co piszesz z punktu widzenia budżetu państwa jest tym samym co 800 plus (kosztem). Ja bym wolała poczytać o tej drugiej stronie: inwestycjach z zyskiem, wzroscie pkb, sprawnym zarządzaniu jednostkami samorządowymi itd. Co z tego, ze będzie żłobek, kiedy jego dyrektorem na pewno zostanie ktoś z PiS a nie ten co najlepiej się zna na zarządzaniu taką placówką.
      • auksencja15 Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:25
        500+ w ogóle nie spełnił swojej roli 🤷‍♀️
        • al_sahra Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 21:01
          auksencja15 napisała:

> 500+ w ogóle nie spełnił swojej roli 🤷‍♀️

Jak to nie?
        • inny.kwiatek Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 01:46
          Oczywiście, że spełnił.
          Przecież to była kiełbasa wyborcza by kupić elektorat, jak widać wciąż działa.
    • daniela34 Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:26
      Już pisałam, że zagłosuję na tego kto mi obieca taką krowę
      (Moja matka twierdzi? że obiecają po pół świni, komu mało to po ryju)
      • merces Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:34
        I pierszy raz mnie ktoś rozbawił w tych przedwyborczych dyskusjach! W końcu coś z sensemwink
        • daniela34 Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:37
          😄
      • stephanie.plum Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:37
        hej, mam takie w sąsiedztwie, całe stado.

mogę obiecać codzienne wizyty... a głosuj, na kogo chcesz!

:~)
        • daniela34 Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:44
          Piękne są <3
      • auksencja15 Re: Wyborcza licytacja 15.05.23, 20:53
        500+ kiedyś miało być na krowę 😂😂😂
      • turbinkamalinka Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 16:49
        Niestety odpowiedź naszego rządu wygląda tak smile
        • daniela34 Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 16:52
          Muuuuuusisz sama se krowę kupić. Rząd się sam wyżywi.
          • turbinkamalinka Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 17:12
            daniela34 napisała:

> Muuuuuusisz sama se krowę kupić. Rząd się sam wyżywi.

A jak nie dość, że nie dadzą, to jeszcze zabiorą? tongue_out
    • inny.kwiatek Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 01:46
      Ale wiesz, że NIE MA darmowych leków dla emerytów?
      • snajper55 Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 01:51
        inny.kwiatek napisała:

> Ale wiesz, że NIE MA darmowych leków dla emerytów?

Poza pawulonem.

S.
        • runny.babbit Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 07:57
          Są pewnie jeszcze te antybiotyki dla dzieci, których nigdzie nie można dostać 🤣
      • auksencja15 Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 10:24
        Były ogłaszane przecież!
    • seaview Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 06:00
      Na tego, kto zlikwiduje rozdawnictwo, szczególnie za rozród - pińcet, trzysta, emetyrury dla wieloródek, itp. Podwyższy wiek emerytalny (powrót do planu 67 lat dla obu płci). Socjal tylko dla niepełnosprawnych i ich opiekunów. Inwestycje a nie rozdawnictwo. Jednym słowem - program gospodarczy oddalajacy Polskę od zostania drugą Wenezuelą. Niestety, takiego bohatera nie ma, a jedyna partia, która mówi o tym, że rozdawnictwo out, to oszołomy, ksenofoby, seksiści i płodofile. I która to partia, przy licytacji rozdawniczej pozostałych, spokojnie zdobędzie przynajmniej 15% głosów w wyborach. Po czym zapomni o swoim "programie" i będzie rządzić z PiS. Jednym słowem, zabawa dopiero się zaczyna.
      • auksencja15 Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 10:25
        Zapomniałam o tym idiotycznym pomyśle emerytur za rodzenie xD oni tego tyle produkują ze ciężko zapamiętać
      • triss_merigold6 Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 10:31
        PiS wykonał sprawny manewr.
        Część wyborców - w uproszczeniu nazwijmy ich liberalnymi ekonomicznie- wkur... kolejnymi pomysłami Menel+ odda głos na Konfę, a ta po wyborach wejdzie w koalicję z PiS i dobiorą sobie posłów z PSL, od Hołowni oraz Razemkow. Każda rozdawnicza obietnica to nabijanie głosów Konfie- przyszłemu koalicjantowi.
    • biala_ladecka Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 08:24
      W zasadzie się z Tobą zgadzam. Dodałabym dostęp do lekarzy specjalistów i gruntowmą reformę oświaty, bo to, co teraz mamy, to już zgliszcza, które zaraz dogasną.
    • agus-ka Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 10:39
      Dodalabym jeszcze coroczna waloryzację progów podatkowych, kwoty wolnej od podatku i innych świadczeń w tym alimentów.
      Poza tym rozwiązanie konkordatu i wyrzucenie religii ze szkół publicznych, reforma oświaty i służby zdrowia, usprawnienie sadownictwa.
    • krwawy.lolo Re: Wyborcza licytacja 16.05.23, 10:47
      Ja, zupełnie serio uważam, że służba zdrowia powinna być finansowana z budżetu państwa. Lekarze i pielęgniarki powinni być na państwowym etacie. Bezpłatna powinna być też nauka i edukacja na każdym szczeblu. I komunikacja lokalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka