Dodaj do ulubionych

Typy kolorystyczne

28.05.23, 13:14
"Skandynawska" blondynka, jaki to typ? Bo nie mogę ustalić przez net. Jasna cera, niebieskie oczy, opala się na czerwono, jasne piegi.
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:34
      Zima. 🙂 Kolory (jesli pytasz) podstawa czarny oraz beze, ciemny granat, antracyt. Unikac pasteli (rozmazuja) oraz neonowych kolorow (dominuja).
      • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:44
        Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną karnacją... Możliwe, że wpadamy w ten sam typ?
        Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana?
        • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:55
          unikotka napisała:

> Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną karnacją.
          > .. Możliwe, że wpadamy w ten sam typ?
          > Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana?

Ogólnie to mało komu chyba pasuje taka mocna, czysta biel, ta złamana jest bardziej bezpieczna. Dziewczyna sama nie wie w jakiej się lepiej czuje?
          • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:12
            Chyba jeszcze nie wie.
          • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:15
            iuscogens napisał:

> unikotka napisała:
            >
            > > Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną kar
            > nacją.
            > > .. Możliwe, że wpadamy w ten sam typ?
            > > Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana?
            >
            >
            > Ogólnie to mało komu chyba pasuje taka mocna, czysta biel, ta złamana jest bard
            > ziej bezpieczna. Dziewczyna sama nie wie w jakiej się lepiej czuje?
            >

Nie czuje intuicyjnie? Chociaż ja też całe życie unikałam zielonego a jak sobie zrobiłam taka amatorska analizę i wyszło mi, że jestem typem jesiennym i zaczęłam nosić ciemne zielenie, oliwki, butelkowe to okazało się, że wyglądam w nich super. A sama jakoś tego nie widziałam.
            • nuta15 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:38
              Czysta, śnieżna biel dobrze wygląda tylko przy opalonej lub śniadej skórze.
              • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:55
                O, to już coś.
        • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:02
          Tak. Moze tak byc. Skandynawski mocno myli i na intuicji stawiaja wiosne i lato. A to zly trop. Skandynawska potrzebuje podkreslenia urody, to dadza jej kontrastujace kolory. Pastele ja rozmarza totalnie w krzykliwych tez zniknie. Bialy czysty ok. Ale przy sasiedztwie bezposrednim kontrastu ( czyli czarny, granatowy, ciemno czekoladowy, bordo). Czyli koszula biala tak, ale na nia sweterek, marynarka, apaszka w kontrascie. Zlamana biel nie.
          • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:09
            Popatrz na to. I dodaj sobie w wyobrazni kontrast. Od razu babka odzyje. 🙂 Bizuteria srebro. Pieknie wyglada tez szary kolor z kontrastem. Bardzo szlachetnie.
            • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:00
              Bosz, jak ty pyerdzielisz. Pomysł z zabijaniem własnej urody monco kontrastowym kolorem zrobi z dziewczyny typową Grażynę.
        • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:16
          unikotka napisała:

> Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana?

Zarówno jasnemu latu, jak jasnej wiośnie lepiej w lekko złamanej bieli. Ale może być nawet, że obu typom jest dobrze w tym samym odcieniu bieli. Wiosna woli jednak kolory ciut cieplejsze, żywsze i czyste, jak np. wanilia, kość słoniowa, ale dobrze jej także w jasnym kolorze greige, czyli połączeniu bardzo jasnego beżu i jasnej szarości oraz lekkiej brzoskwini.
          Jasne lato woli kolory chłodniejsze, ale nie bardzo zimne, nieco przydymione, więc sprawdzi się wszystko, co idzie w kierunku jasnej szarości, czy srebra, jasnego taupe, ale także przydymionego różu i jasnego błękitu.
          • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:34
            Dziękuję.
      • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:57
        Bzdura. Zima rzadko jest naturalną jasną blondynką.
        • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:13
          Po pierwsze odchodzi sie juz od kolorystyki por roku. Po drugie skandynawski typ urody to zimne kolory i kontrasty. Wiec odpowiadam zima wedlug starych nomenklatur. Zimne kolory i podbijanie a nie gaszenie i dominacja. Zlaman, cieplych barw unikac.
          • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:19
            Lato to też jest zimny typ urody i raczej bardziej pasujący do jasnych blondynek z piegami. Naprawdę mało która polska uroda nadaje się do mocnych, kontrastujących kolorów a już czarny to sporo osób przytłacza.
            • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:21
              Ale my mowimy o skandynawskiej?
              • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:33
                Dalej nie widzę tych Skandynawek jako zim, jaki rodzaj zimy to miałby być?
            • simply_z Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:21
              Rude farby do wlosow tez
          • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:24
            andallthat_jazz napisała:

> Po drugie skandynawski ty
            > p urody to zimne kolory i kontrasty.

Przestań pisać bzdury. Nie ma jednoznacznej definicji tego, co jest skandynawskim blondem, tym bardziej gdy włosy są rozjaśniane.
      • konsta-is-me Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:59
        Jest minimalna szansa, żeby blondynka z piegami była zima ...
        • andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:20
          Skandynawska jest, chociaz jak napisalam wyzej to stara i nie uzywana juz ocena. Ona potrzebuje zimnych kolorow i kontrastu. Wtedy widac
    • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:54
      Lato albo wiosna w zależności od tego czy uroda chlodniejsza czy cieplejsza. P
    • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:55
      To może być jasna wiosna, albo jasne lato w zależności od tego ile w jej typie ciepła, a ile chłodu. Przejście z jednego typu do drugiego może być bardzo płynne. Często oba typy mogą nosić wiele tych samych kolorów, bo jasna wiosna ma dużo chłodnych elementów. Za mało informacji.
      • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:59
        snakelilith napisała:

> To może być jasna wiosna, albo jasne lato w zależności od tego ile w jej typie
        > ciepła, a ile chłodu. Przejście z jednego typu do drugiego może być bardzo płyn
        > ne. Często oba typy mogą nosić wiele tych samych kolorów, bo jasna wiosna ma
        > dużo chłodnych elementów. Za mało informacji.

Też tak mi się wydaje.
        • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:10
          Dziękuję. A jakie jeszcze informacje by się przydały?
          • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:36
            Np. color oczu. Niebieski nic nie mówi. Najpierw sprawdź czy niebieski jest czysty, żywy, z dużą ilością światła, z domieszkami kolorów jak żółty, brąz, zieleń, może trochę bieli, wpadający czasem trochę w turkusowy, czy raczej bardzo chłodny, zgaszony, przydymiony, z domieszką szarości.
            Takie typowe oka u jasnej wiosny wygląda jak na pierwszym zdjęciu. Na drugim typowe jasne lato.
            • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:43
              Z domieszką szarości raczej. Rany, jakie to skomplikowane 🙄
              • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:15
                Nie aż tak, bo kolor off white pasuje obu typom. Zobacz jeszce to, czasem chodzi też o wizualne wrażenie i uczucie, które kolory pasują lepiej:
    • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:41
      To jest chyba ten sam typ, co na zdjęciu na górze:

www.elle.pl/artykul/kolory-dla-blondynek-6-kolorow-ubran-w-ktorych-blondynki-zawsze-wygladaja-dobrze
      • iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:05
        www.osobistastylistka.pl/jasne-delikatne-lato/
        Zobacz, wydaje mi się, że to może być to.
    • migafka357 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:50
      Moim zdaniem jasne lato (light summer). Jasna wiosna raczej nie opala się na czerwono. Zima na pewno nie, żadna jasna blondynka nie będzie dobrze wyglądała w bardzo nasyconych, ostrych kolorach. Najlepiej zacząć od tego, czy ładnie jej w pastelach - przymierzyc pare pastelowych ciuchow. Jeśli tak, to problem solved- jasne lato.
      • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:11
        migafka357 napisała:

> Jasna wiosna raczej nie opala się na cz
        > erwono.

Owszem, opala się. Ja jestem jasną wiosną, jako dziecko miałam włosy bardzo, bardzo jasny blond, cera bardzo bardzo jasna. Nie opalam się, bo bardzo łatwo u mnie o oparzenia. Jeżeli jednak delikatnie się opalę, to nabieram lekko żółtego koloru.

Dla porówanania jeszcze to:
        • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:24
          Tutaj to cera raczej light spring...
          • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:57
            To wypróbuj, które kolory pasują lepiej. Ale nie oczekuj, że wszystkie będą pasować i weź pod uwagę, że wiośnie pasuje też sporo "chłodnych" kolorów. I jak widzisz, w pierwszym rzędzie niektóre jasne kolory są bardzo podobne.
      • chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:13
        migafka357 napisała:

> Zima na pewno nie, żadna jasna blondynka nie będzie dobrze wyglądała w bardzo nasyconych, ostrych kolorach.

Z wyjatkiem bardzo rzadko wystepujacej zimy platynowej blondynki z naturalna ciemna oprawa oczu (albo przefarbowanej na platyne chlodnej zimy).
        Z tym, ze blondynka ze startowego to nie ten przypadek, sadzac z calosci opisu (zareagowalam tylko na "zadna jasna blondynka")
        • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:22
          chatgris01 napisała:

> Z wyjatkiem bardzo rzadko wystepujacej zimy platynowej blondynki z naturalna ci
          > emna oprawa oczu (albo przefarbowanej na platyne chlodnej zimy).

Tak mocno kontrastowa blondynka może być też typem bright spring, bardzo łatwa do pomylenia z zimą.
          Ale te kontrastowe typy prawie nigdy nie mają piegów.
          • chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:28
            Ja jestem taka kontrastowa blondynka, jak wloze platynowa peruke lub rozjasnie wlosy na ten kolor big_grin
            Jestem chlodna zima, pisalam z doswiadczenia. Piegow nie mam, fakt.
            • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:37
              Dla mnie kontrastowa blondynka wygląda tak jak niżej i jest najczęściej bright (clear) spring, czyli najchłodniejszym typem wiosny. Zima w kolorze blond to chyba tylko tleniona platyna, albo zupełnie siwa.
              • chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:22
                Nie, to nie ten odcien blondu, zbyt cieply. Ja mialam na mysli takie zimniejsze:
                https://cdn.parfumdreams.de/Img/Art/6/Blonde-Coloration-1029-Platinblond-Stufe-3-Aufheller-100688.jpg

https://photos6.spartoo.com/photos/249/24993460/24993460_500_A.jpg
                • snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 21:19
                  chatgris01 napisała:

> Nie, to nie ten odcien blondu, zbyt cieply. Ja mialam na mysli takie zimniejsze

No tak właśnie myślałam. Tylko dla mnie taki kolor wpada już w bardzo nienaturalny odcień blondu, prawie siwy. I tylko właśnie niektóre typy mogą wyglądać w tym dobrze.
    • samaasma Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:46
      Koloru włosów nie podałaś a to kluczowe wiec wszystkie dziewczyny które się wpisały z deczka się ośmieszyły
      • unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:50
        Blond, nie pisałam? Kiedyś bardzo jasny, teraz mniej (platynowy? Popielaty?), z pasemkami, latem jaśniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka