unikotka 28.05.23, 13:14 "Skandynawska" blondynka, jaki to typ? Bo nie mogę ustalić przez net. Jasna cera, niebieskie oczy, opala się na czerwono, jasne piegi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:34 Zima. 🙂 Kolory (jesli pytasz) podstawa czarny oraz beze, ciemny granat, antracyt. Unikac pasteli (rozmazuja) oraz neonowych kolorow (dominuja). Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:44 Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną karnacją... Możliwe, że wpadamy w ten sam typ? Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:55 unikotka napisała: > Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną karnacją. > .. Możliwe, że wpadamy w ten sam typ? > Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana? Ogólnie to mało komu chyba pasuje taka mocna, czysta biel, ta złamana jest bardziej bezpieczna. Dziewczyna sama nie wie w jakiej się lepiej czuje? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:15 iuscogens napisał: > unikotka napisała: > > > Kurczę, ja podobno jestem zimą, a jestem brunetką z brązowymi i jasną kar > nacją. > > .. Możliwe, że wpadamy w ten sam typ? > > Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana? > > > Ogólnie to mało komu chyba pasuje taka mocna, czysta biel, ta złamana jest bard > ziej bezpieczna. Dziewczyna sama nie wie w jakiej się lepiej czuje? > Nie czuje intuicyjnie? Chociaż ja też całe życie unikałam zielonego a jak sobie zrobiłam taka amatorska analizę i wyszło mi, że jestem typem jesiennym i zaczęłam nosić ciemne zielenie, oliwki, butelkowe to okazało się, że wyglądam w nich super. A sama jakoś tego nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:38 Czysta, śnieżna biel dobrze wygląda tylko przy opalonej lub śniadej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:02 Tak. Moze tak byc. Skandynawski mocno myli i na intuicji stawiaja wiosne i lato. A to zly trop. Skandynawska potrzebuje podkreslenia urody, to dadza jej kontrastujace kolory. Pastele ja rozmarza totalnie w krzykliwych tez zniknie. Bialy czysty ok. Ale przy sasiedztwie bezposrednim kontrastu ( czyli czarny, granatowy, ciemno czekoladowy, bordo). Czyli koszula biala tak, ale na nia sweterek, marynarka, apaszka w kontrascie. Zlamana biel nie. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:09 Popatrz na to. I dodaj sobie w wyobrazni kontrast. Od razu babka odzyje. 🙂 Bizuteria srebro. Pieknie wyglada tez szary kolor z kontrastem. Bardzo szlachetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:00 Bosz, jak ty pyerdzielisz. Pomysł z zabijaniem własnej urody monco kontrastowym kolorem zrobi z dziewczyny typową Grażynę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:16 unikotka napisała: > Głównie mi chodzi o biel: czysta czy złamana? Zarówno jasnemu latu, jak jasnej wiośnie lepiej w lekko złamanej bieli. Ale może być nawet, że obu typom jest dobrze w tym samym odcieniu bieli. Wiosna woli jednak kolory ciut cieplejsze, żywsze i czyste, jak np. wanilia, kość słoniowa, ale dobrze jej także w jasnym kolorze greige, czyli połączeniu bardzo jasnego beżu i jasnej szarości oraz lekkiej brzoskwini. Jasne lato woli kolory chłodniejsze, ale nie bardzo zimne, nieco przydymione, więc sprawdzi się wszystko, co idzie w kierunku jasnej szarości, czy srebra, jasnego taupe, ale także przydymionego różu i jasnego błękitu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:57 Bzdura. Zima rzadko jest naturalną jasną blondynką. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:13 Po pierwsze odchodzi sie juz od kolorystyki por roku. Po drugie skandynawski typ urody to zimne kolory i kontrasty. Wiec odpowiadam zima wedlug starych nomenklatur. Zimne kolory i podbijanie a nie gaszenie i dominacja. Zlaman, cieplych barw unikac. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:19 Lato to też jest zimny typ urody i raczej bardziej pasujący do jasnych blondynek z piegami. Naprawdę mało która polska uroda nadaje się do mocnych, kontrastujących kolorów a już czarny to sporo osób przytłacza. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:21 Ale my mowimy o skandynawskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:33 Dalej nie widzę tych Skandynawek jako zim, jaki rodzaj zimy to miałby być? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:24 andallthat_jazz napisała: > Po drugie skandynawski ty > p urody to zimne kolory i kontrasty. Przestań pisać bzdury. Nie ma jednoznacznej definicji tego, co jest skandynawskim blondem, tym bardziej gdy włosy są rozjaśniane. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:59 Jest minimalna szansa, żeby blondynka z piegami była zima ... Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:20 Skandynawska jest, chociaz jak napisalam wyzej to stara i nie uzywana juz ocena. Ona potrzebuje zimnych kolorow i kontrastu. Wtedy widac Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:54 Lato albo wiosna w zależności od tego czy uroda chlodniejsza czy cieplejsza. P Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:55 To może być jasna wiosna, albo jasne lato w zależności od tego ile w jej typie ciepła, a ile chłodu. Przejście z jednego typu do drugiego może być bardzo płynne. Często oba typy mogą nosić wiele tych samych kolorów, bo jasna wiosna ma dużo chłodnych elementów. Za mało informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 13:59 snakelilith napisała: > To może być jasna wiosna, albo jasne lato w zależności od tego ile w jej typie > ciepła, a ile chłodu. Przejście z jednego typu do drugiego może być bardzo płyn > ne. Często oba typy mogą nosić wiele tych samych kolorów, bo jasna wiosna ma > dużo chłodnych elementów. Za mało informacji. Też tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:10 Dziękuję. A jakie jeszcze informacje by się przydały? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:36 Np. color oczu. Niebieski nic nie mówi. Najpierw sprawdź czy niebieski jest czysty, żywy, z dużą ilością światła, z domieszkami kolorów jak żółty, brąz, zieleń, może trochę bieli, wpadający czasem trochę w turkusowy, czy raczej bardzo chłodny, zgaszony, przydymiony, z domieszką szarości. Takie typowe oka u jasnej wiosny wygląda jak na pierwszym zdjęciu. Na drugim typowe jasne lato. Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:43 Z domieszką szarości raczej. Rany, jakie to skomplikowane 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:15 Nie aż tak, bo kolor off white pasuje obu typom. Zobacz jeszce to, czasem chodzi też o wizualne wrażenie i uczucie, które kolory pasują lepiej: Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:41 To jest chyba ten sam typ, co na zdjęciu na górze: www.elle.pl/artykul/kolory-dla-blondynek-6-kolorow-ubran-w-ktorych-blondynki-zawsze-wygladaja-dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:05 www.osobistastylistka.pl/jasne-delikatne-lato/ Zobacz, wydaje mi się, że to może być to. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 14:50 Moim zdaniem jasne lato (light summer). Jasna wiosna raczej nie opala się na czerwono. Zima na pewno nie, żadna jasna blondynka nie będzie dobrze wyglądała w bardzo nasyconych, ostrych kolorach. Najlepiej zacząć od tego, czy ładnie jej w pastelach - przymierzyc pare pastelowych ciuchow. Jeśli tak, to problem solved- jasne lato. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:11 migafka357 napisała: > Jasna wiosna raczej nie opala się na cz > erwono. Owszem, opala się. Ja jestem jasną wiosną, jako dziecko miałam włosy bardzo, bardzo jasny blond, cera bardzo bardzo jasna. Nie opalam się, bo bardzo łatwo u mnie o oparzenia. Jeżeli jednak delikatnie się opalę, to nabieram lekko żółtego koloru. Dla porówanania jeszcze to: Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:24 Tutaj to cera raczej light spring... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 15:57 To wypróbuj, które kolory pasują lepiej. Ale nie oczekuj, że wszystkie będą pasować i weź pod uwagę, że wiośnie pasuje też sporo "chłodnych" kolorów. I jak widzisz, w pierwszym rzędzie niektóre jasne kolory są bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:13 migafka357 napisała: > Zima na pewno nie, żadna jasna blondynka nie będzie dobrze wyglądała w bardzo nasyconych, ostrych kolorach. Z wyjatkiem bardzo rzadko wystepujacej zimy platynowej blondynki z naturalna ciemna oprawa oczu (albo przefarbowanej na platyne chlodnej zimy). Z tym, ze blondynka ze startowego to nie ten przypadek, sadzac z calosci opisu (zareagowalam tylko na "zadna jasna blondynka") Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:22 chatgris01 napisała: > Z wyjatkiem bardzo rzadko wystepujacej zimy platynowej blondynki z naturalna ci > emna oprawa oczu (albo przefarbowanej na platyne chlodnej zimy). Tak mocno kontrastowa blondynka może być też typem bright spring, bardzo łatwa do pomylenia z zimą. Ale te kontrastowe typy prawie nigdy nie mają piegów. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:28 Ja jestem taka kontrastowa blondynka, jak wloze platynowa peruke lub rozjasnie wlosy na ten kolor Jestem chlodna zima, pisalam z doswiadczenia. Piegow nie mam, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 16:37 Dla mnie kontrastowa blondynka wygląda tak jak niżej i jest najczęściej bright (clear) spring, czyli najchłodniejszym typem wiosny. Zima w kolorze blond to chyba tylko tleniona platyna, albo zupełnie siwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:22 Nie, to nie ten odcien blondu, zbyt cieply. Ja mialam na mysli takie zimniejsze: Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 21:19 chatgris01 napisała: > Nie, to nie ten odcien blondu, zbyt cieply. Ja mialam na mysli takie zimniejsze No tak właśnie myślałam. Tylko dla mnie taki kolor wpada już w bardzo nienaturalny odcień blondu, prawie siwy. I tylko właśnie niektóre typy mogą wyglądać w tym dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:46 Koloru włosów nie podałaś a to kluczowe wiec wszystkie dziewczyny które się wpisały z deczka się ośmieszyły Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Typy kolorystyczne 28.05.23, 17:50 Blond, nie pisałam? Kiedyś bardzo jasny, teraz mniej (platynowy? Popielaty?), z pasemkami, latem jaśniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś