Dodaj do ulubionych

Warszawianki pytanie

30.05.23, 19:58
Warszawianki. Jak w nocy dostać się z ul. Poleczki z hotelu na lotnisko Chopina? Jeśli taksówką, to jaka firma najlepsza? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 20:07
      Taksówką. To blisko, dużo nie zapłacisz. Firma raczej dowolna z tych na telefon/aplikację (choć dawne MPT może być droższe niż inne).
    • ichi51e Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 20:11
      jak dojade. ja bym brała ubiera taksówki maja duże przebicie.
      • misiamama Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 20:26
        zdecydowanie nie brałabym ubera, wolałabym dopłacić trochę niż jechać z kimś kto a) nie zna miasta ni hu hu 2) nie mówi po polsku ani w żadnym znanym mi języku europejskim
        • 71tosia Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 21:09
          Zna miasto? wszyscy kierowcy korzystają z tych samych map Google, i nie zauważyłaś ze taksówkarz ma zwykle aplikacje korporacji ale tez ubera i bolta? korzysta z tej która jest dla niego w danej chwili wygodna. Na aplikacji zaznaczam skąd dokąd chce jechać, płace z aplikacji - rozmowa z kierowca jest mi zupełnie zbędna
          • misiamama Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 22:22
            jasne, rozumiem korzystanie z map google, ale uber musi korzystać z aplikacji ubera i wybór innej trasy jest karany finansowo (a jeśli klient wybiera inną trasę, uber włącza licznik). Oni muszą jechać wg apki, akurat mieszkam w okolicy gdzie jest ewidentny błąd i zawsze uber wjeżdża w ślepą jednokierunkową, co widzę kiedy jadą do mnie. Raz jadąc pokazałam że jest źle, pojechaliśmy inaczej i uber skasował mnie za zmianę trasy wg licznika. Z kierowcą nie mam potrzeby rozmawiać, ale porozumienie w kwestii - stłuczka przed nami, skręćmy tutaj, tam się da przejechać itp. bywa bezcenne.
            • hrabina_niczyja Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:24
              O czym ty piszesz? Często korzystam z ubiera i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby przy zmianie trasy była zmiana kwoty. I nie, uber korzysta z map Google.
            • 71tosia Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:56
              Jakieś dziwne ubera u ciebie jeżdżą, nigdy mi się za zmianę np bo jest gdzieś korek nie zdarzyło płacić więcej niż z aplikacji
              • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:50
                Mnie też nie.
                Dzisiaj też nawigacja chciała poprowadzić azerbejdżańskiego kierowcę w las i poprosiłam by skręcił zamiast jechać prosto.
                U mnie różnica w cenie jest mniej więcej 100 zł korporacja 30 zł uber. Za identyczną trasę.
                Nie przeszkadza mi nieznajomość języka wielu ( nie wszystkich broń Boże) kierowców.
                Wszyscy to uprzejmi mili ludzie. Cała rodzina często jeździ i nie mamy zastrzeżeń, żadne z nas.
                1 wyjątek to sytuacja z wczoraj bardzo rano: przez odrzucanie po chwili zlecenia przez kierowców kilka razy - mój mąż spóźnił się na pociąg. Stracił bo bilet do wyrzucenia. W biegu wsiadał w kolejny pociąg, a i tak tym kolejnym nie mógł już zdążyć do pracy na czas. A było to istotne bardzo, by był punktualnie.
                Wkurzony był i stwierdził, że będzie jeździł od tej pory albo własnym autem albo komunikacją bo uber nawet zniżki nie dał na kolejny kurs i generalnie miał opóźnienie w nosie.

Mnie jeszcze nie zdażyło się coś takiego. Ale ja zamawiam z zapasem solidnym czasu na wszelki wypadek. A nad ranem jak tylko widzę kłopot z przyjmowaniem/ odrzucaniem zleceń to jednak biorę korporację, żeby zdążyć na pociąg.
                • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 06:51
                  A ja często mam brak przyjmowania zgłoszeń, bo mieszkam na obrzeżach miasta i zdarza się nawet dla długich tras a na pewno w godzinach szczytu. I tak to też mnie zniechęciło.
            • kanna Re: Warszawianki pytanie 01.06.23, 11:44
              Dziwacznie opowiadasz, ja często każde gdzieś pojechać, jak znam trasę i skrót, nigdy problemu nie ma.
    • sabek81 Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 20:34
      Ja korzystam z taxi grosika i ele.
      • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:53
        Wzięłabym albo grosika albo ubera.
        Jednorazowy koszt korporacji taxi nie zrujnuje autorki.
    • laurielle Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 20:36
      FreeNow (aplikacja), ale te wyzsze cenowo oferty. Cenowo posrednio miedzy Uberem a taxi, a jezdza glownie Polacy, nierzadko taksowkarze. Dostajesz w powiadomieniu nazwisko i zdjecie kierowcy, w ciagu 2 minut mozesz odrzucic kandydata bez oplat, jesli nie odpowiada Ci jego wyglad lub narodowosc.
    • 71tosia Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 21:03
      Korzystam z bolta, ale w sumie kazda firma przewozowa Ok
      • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 22:38
        To zazdroszczę doświadczeń. W U, FN spotykałam ludzi, którzy nie znali sensownego języka - brak porozumienia w prostych kwestiach, nie znali miasta, łamali przepisy i jeździli chamsko, zajeżdżając drogę, trąbiąc bez sensu, zasypiali za kierownicą, jeden dziadziuś ukraiński sprawiał wrażenie, ze pierwszy raz widzi auto z automatyczna skrzynia biegów - dopiero się uczył, chyba ktoś mu użyczył samochodu. Brr, nigdy więcej. Nie chce już wspominać o całej serii przestępstw.
        Tylko taksówki. Mam pozytywne doświadczenia, z wymienionymi wcześniej, z iTaxi też, czasem zamawiam drogie Mpt. Komfort jazdy zupełnie inny.
        • 71tosia Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:05
          W Polsce Ubera, Taxi czy bolta obsługuje zwykle ten sam kierowca, wybiera przejazd z tej aplikacji ktora da mu szybciej klienta.
          • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:57
            Tak jest.
            Polacy, młodzi i starsi też się zdarzają. Ostatnio też trafiam na wielu Ukraińców.
            Azerbejdżan, Armenia, Uzbekistan - też często.
            Dla mnie żaden problem, że wiezie mnie cudzoziemiec.
            • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 06:47
              Jeżeli zachowuje się Ok to nie problem. Przez wymienione wyżej zachowania skreśliłam najpierw ubera, potem inne aplikacje. Często sobie odstępują samochód ludzie, którzy żadnych umow nie podpisywali z firmą (nawet wyszło przy ostatnich aferach, czystych gwałtach- szukali wiatru w polu). Prawdziwy taksówkarz kiedyś zdawał egzaminy ze znajomosci miasta, nie wiem, czy teraz zdaje ale zwykle można się dogadać, którędy lepiej dojechać.
              VWiec mi nie chodzi ani o narodowość, ani o samochód, tylko możliwość dogadania się i ewentualnie namierzenia delikwenta oraz umiejetność jazdy: patrz opis pana koło 80- tki, który nie wiedział jak ruszyć i hamować. Liczy się też kultura jazdy i szczerze mówiąc, na sama myśl jazdy taksówka czy innym przewozem, mam dreszcze, bo normalnie jeżdżących spotykam niezwykle rzadko.
              • laurielle Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 07:34
                Sluszalam, ze FreeNow jako jedyna aplikacja weryfikuje, czy kierowca ma legalne prawo jazdy (widnieje w ewidencji kierowcow). Tymczasem sa kraje, w ktorych prawo jazdy wydawane bylo na zgodne oswiadczenie dwoch swiadkow przed urzednikiem, ze ten trzeci potrafi jezdzic. Dlatego nie wsiadlabym do samochodu kierowcy, ktory nie jest z UE. Boje sie braku umiejetnosci i znajomosci przepisow, braku waznych badan technicznych, braku ubezpieczenia, braku znajomosci jezyka w razie wypadku (nie wezwie pomocy, gdyby cos sie stalo), roznic kulturowych w zakresie obyczajowosci (kobieta jezdzaca sama w nocy albo kuso ubrana albo pijana = prostytutka, wiec moze bzykac, kto chce) i etyki (porzucenie rannego), braku mozliwowci ustalenia, kim byl kierowca, bo na jednym koncie jezdzi wiele osob, wiec braku mozliwosci wyegzekwowania sprawiedliwosci (ucieknie za granice i szukaj wiatru w polu). Wsrod Polakow tez sa piraci i gwalciciele, ale ryzyko subiektywnie uwazam za mniejsze.
                • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 08:02
                  Ujęłaś trafniej, to, co chciałam przekazać.
    • prosbaoporade5 Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 21:10
      Dziękuję
    • taje Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 22:47
      To blisko więc czasami może być problem ze znalezieniem taksówki w aplikacji, często nie ma chętnych. Choć w nocy pewnie nie. W każdym razie zamów z wyprzedzeniem.
      • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 22:53
        Podobno w aplikacji kierowca nie ma info o celu podróży.
        • taje Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:00
          Na pewno ma. Wiele razy próby zamówienia taksówki w apce na krótki dystans kończyły się niepowodzeniem podczas gdy dłuższe trasy z tego samego adresu nigdy.
          • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:01
            Może zależy jaka aplikacja we Fn tak mi powiedział kierowca.
            • profes79 Re: Warszawianki pytanie 01.06.23, 14:33
              To samo jest w uberze - też zasłyszane od kierowcy.
        • angazetka Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:04
          Jakim cudem? Właśnie w aplikacji zawsze wie, dokąd ma jechać, to zamawianemu tradycyjnie się to mówi.
          • mandziola Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:39
            Wie gdzie ma jechać? smile)))) U nas ostatnio pojechał drogą dla traktorów (przez pola) i się zakopał (tak mu nawigacja pokazała)...A jednak normalny dojazd asfaltówką jest - i to nie jedną asfaltową drogą... Także ten.. nawigacja uberasmile)))
            • taje Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:47
              Chodzi o to, czy wie na etapie przyjmowania zamówienia jaki jest adres docelowy (gdzie ma zawieźć klienta). Moim zdaniem w apce zawsze wie.
              • mandziola Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:41
                Tia... nie, nie zawsze wie.. albo inaczej aplikacja nie zawsze wie.. w drogę do celu podróży chciała nas skierować tą samą polną drogą...Dopiero jak przejechaliśmy około 2 km drogą, którą wskazaliśmy - aplikacja zmieniła trasę.. więc - znów ten tego...
                • taje Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:55
                  W tej dyskusji nie chodzi o to, którędy, tylko czy kierowca zna docelowy adres i ewentualnie może nie chcieć przyjąć kursu, jeśli za krótki.
              • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 01:01
                Pewnie że wie. Stąd tyle zmian zdania i odrzuceń kursów.
                Wolą droższe, dłuższe i bardziej opłacalne. Lifewink
            • melikles Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:48
              Normalna korporacja taksówkowa. Czy te 2-3 zl oszczędności warte jest gimnastykowania się z aplikacjami, beżowymi kierowcami i autami wielkości pudełka na buty?
              • sol_13 Re: Warszawianki pytanie 30.05.23, 23:54
                Na czym polega "gimnastykowanie się " z aplikacją? Szybciej zamawiam ubera niż dodzwonię się do korporacji.
                • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 01:06
                  Zwykle czekam 2 - 10 minut.
                  10 minut to na moim zadupiu tylko.
              • taje Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:04
                >Czy te 2-3 zl oszczędności warte jest >gimnastykowania się z aplikacjami, >beżowymi kierowcami i autami wielkości

Kosz
              • 71tosia Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:08
                Gimnastykowanie umysłu z pewnością u ciebie słabo wychodzi melikles
              • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 01:05
                Duże auta też zdarzają się. " beżowy" oznacza, że jesteś rasistką?

Autorce już doradzono kilka korporacji.
                Jednorazowo zapłacić więcej nie jest istotne fakt.
                My byśmy nawykowo brali ubera ale jak kto chce.
                • taje Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 01:07
                  Melikles to mężczyzna.
              • ichi51e Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 06:13
                Gdyby to było 2-4 zeta to by człowiek machnął reka. Uberem z Kabat do Wesołej płace 48 zeta. w taksi tyle się płaci za dystans Kabaty galeria Mokotów.
            • angazetka Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 01:21
              Nie "gdzie", a "dokąd". Zna adres docelowy.
        • igge Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:59
          Żartujesz?
    • swinka-morska Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:41
      Jak już dziewczyny napisały - taksówka.
      Absolutnie żadnych uberów czy boltów na nocny przejazd dla kobiety!
      • sol_13 Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 18:22
        Zależy jaki pesel😆
        • laurielle Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 18:38
          Bardzo smieszne. Ofiarami gwaltow padaja nawet 90-letnie staruszki. Atrakcyjnosc fizyczna (subiektywna) jest potrzebna do zakochania, nie do gwaltu, ktory czesto jest motywowany checia rozladowania agresji, a nie pozadania.
          • sol_13 Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 18:41
            Akurat w uberach to same młode dziewczyny były.
            • laurielle Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 18:54
              Bo staruszki rzadko sie wlocza po nocy, w szczegolnosci pijane i kuso ubrane. Ale ematki sa perfekcyjne, wiec po ciemku na pewno mozna je wziac co najwyzej za 30-latki.
    • ardzuna Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 00:54
      Zależy, o której godzinie. Niemal do północy jeździ 148 i najprościej jest skorzystać z autobusu, jeśli nie musisz jechać w środku nocy. jakdojade.pl/warszawa/trasa
    • prosbaoporade5 Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 07:32
      Już załatwione. Przejazd taksówką zamówioną wieczorem przez aplikację. 26 zł wyszło za kurs nocny.
      • szeptucha.z.malucha Re: Warszawianki pytanie 31.05.23, 08:02
        👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka