kochamruskieileniwe
06.06.23, 06:39
samej nie będąc orłem w tej dziedzinie.. Tzn. generalnie jest ok, ale zdarza mi się popełniać błędy, gdy piszę tekst po polsku (głównie teksty piszę w języku obcym).
Ogólny opis.
Dziecko kończy 6 klasę. Pisanie prac - sprawdzianów - interpunkcja leży i kwiczy. To znaczy wsadza obecnie przecinki wszędzie, gdzie się da. Niestety dla niego - ma dosyć rozbudowane słownictwo i często konstruuje zdania, w których używa imiesłowów (nie przerabiali jeszcze tematu, choć automatycznie używają). Nawet prawidłowo. Stosuje również dopowiedzenia, ale kompletnie tego nie czuje.Ten brak czucia powoduje brak przecinków, zwłaszcza gdy po dopowiedzeniu stoi spójnik typu i, oraz (No przecież przed tymi spójnikami nie stawia się przecinka!!!). Próbował napisać sprawdzian stosując jak najprostsze zdania, ale to nie przyniosło efektów, bo dostał komentarz, że ma większe możliwości językowe

Podpytywałam, czy mieli lekcje na temat interpunkcji - tak. W 4 klasie, ogólne zasady. Wtedy chyba jeszcze nie mieli zdań złożonych.
Uczą się o budowie zdania - mieli grupę podmiotu, grupę orzeczenia. Ortografię też przerabiali - typu u/ó, ż/rz itp. Przerabiali tematy, tematy oboczne, zaznaczali to o przekreślone (nie pamiętam nazwy).
Ale interpunkcja - kicha całkowita.
Niestety, nauczyciel w klasie ma zwyczaj przeprowadzania sprawdzianów pisemnych - typu napisz opowiadanie/charakterystykę/wypowiedz argumentacyjną po egzaminach 8 klasy. Widocznie wtedy sprawdza poziom przygotowania uczniów. No i ostatnio były dwa takie sprawdziany - jeden wczoraj, poprzedni w ubiegłym tygodniu. I pogrom w klasie - sprawdzony ubiegłotygodniowy: na 16 osób piszących (pozostali pisali inna pracę ze względu na to, że j. polski nie jest ich ojczystym językiem) - 3 trójki, jedna 3+. Reszta 1,2
Te trójki dostały osoby, które przecinki wstawiają wszędzie

Klasa załamana, bo oceny proponowane na semestr poleciały w dół.
Aha. Wszystkie inne elementy wypowiedzi pisemnej są ok (typu, treść/kompozycja/akapity etc
Ortografia dobra, czasem zdarzy się błąd językowy (zdecydowana poprawa od mojego poprzedniego postu z pytaniem "jak pomóc dziecku...").
Moje pytanie:
Czy znacie jakieś ćwiczenia dla takiego poziomu wiekowego?
Znalazłam tylko ćwiczenia dla redaktorów, ale nie - to nie ten poziom (za wysoki).
Jak nauczyć dziecko zasad interpunkcji? Czytanie reguł nie do końca się sprawdza, bo oprócz znajomości regul i miliona wyjątków - potrzebne są ćwiczenia.
Ps. Obiecałam, że słowa nie pisnę na temat gorszego wyniku testu 8klasisty.