Dodaj do ulubionych

Interpunkcja - jak pomóc dziecku

06.06.23, 06:39
samej nie będąc orłem w tej dziedzinie.. Tzn. generalnie jest ok, ale zdarza mi się popełniać błędy, gdy piszę tekst po polsku (głównie teksty piszę w języku obcym).

Ogólny opis.
Dziecko kończy 6 klasę. Pisanie prac - sprawdzianów - interpunkcja leży i kwiczy. To znaczy wsadza obecnie przecinki wszędzie, gdzie się da. Niestety dla niego - ma dosyć rozbudowane słownictwo i często konstruuje zdania, w których używa imiesłowów (nie przerabiali jeszcze tematu, choć automatycznie używają). Nawet prawidłowo. Stosuje również dopowiedzenia, ale kompletnie tego nie czuje.Ten brak czucia powoduje brak przecinków, zwłaszcza gdy po dopowiedzeniu stoi spójnik typu i, oraz (No przecież przed tymi spójnikami nie stawia się przecinka!!!). Próbował napisać sprawdzian stosując jak najprostsze zdania, ale to nie przyniosło efektów, bo dostał komentarz, że ma większe możliwości językowe suspicious
Podpytywałam, czy mieli lekcje na temat interpunkcji - tak. W 4 klasie, ogólne zasady. Wtedy chyba jeszcze nie mieli zdań złożonych.
Uczą się o budowie zdania - mieli grupę podmiotu, grupę orzeczenia. Ortografię też przerabiali - typu u/ó, ż/rz itp. Przerabiali tematy, tematy oboczne, zaznaczali to o przekreślone (nie pamiętam nazwy).
Ale interpunkcja - kicha całkowita.
Niestety, nauczyciel w klasie ma zwyczaj przeprowadzania sprawdzianów pisemnych - typu napisz opowiadanie/charakterystykę/wypowiedz argumentacyjną po egzaminach 8 klasy. Widocznie wtedy sprawdza poziom przygotowania uczniów. No i ostatnio były dwa takie sprawdziany - jeden wczoraj, poprzedni w ubiegłym tygodniu. I pogrom w klasie - sprawdzony ubiegłotygodniowy: na 16 osób piszących (pozostali pisali inna pracę ze względu na to, że j. polski nie jest ich ojczystym językiem) - 3 trójki, jedna 3+. Reszta 1,2
Te trójki dostały osoby, które przecinki wstawiają wszędzie big_grin
Klasa załamana, bo oceny proponowane na semestr poleciały w dół.
Aha. Wszystkie inne elementy wypowiedzi pisemnej są ok (typu, treść/kompozycja/akapity etc
Ortografia dobra, czasem zdarzy się błąd językowy (zdecydowana poprawa od mojego poprzedniego postu z pytaniem "jak pomóc dziecku...").

Moje pytanie:

Czy znacie jakieś ćwiczenia dla takiego poziomu wiekowego?
Znalazłam tylko ćwiczenia dla redaktorów, ale nie - to nie ten poziom (za wysoki).
Jak nauczyć dziecko zasad interpunkcji? Czytanie reguł nie do końca się sprawdza, bo oprócz znajomości regul i miliona wyjątków - potrzebne są ćwiczenia.

Ps. Obiecałam, że słowa nie pisnę na temat gorszego wyniku testu 8klasisty.
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 06:57
      Z czyta książki? Stamtąd może się nauczyć interpunkcji.
      • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 06:59
        Oczywiście, że czyta. I to dużo.
        • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 07:03
          uprzedzam pytanie - z tego co widzę, czyta książki dosyć dobrze zredagowane (przynajmniej takie mają recenzje) - z tych nowszych. Czyta również sporo "staroci" czyli książek z młodości rodziców wink
        • jednoraz0w0 Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 12.06.23, 12:51
          kochamruskieileniwe napisała:

> Oczywiście, że czyta. I to dużo.

Niech czyta na głos, wtedy łatwiej podłapie kiedy po co przecinek.
    • mika_p Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 07:29
      Wrzuć tu raz i drugi wypracowanie dziecka, ematka ci (i dziecku) wyjasni, co gdzie powinno być i dlaczego smile
      • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 07:43
        Mam jedno (nielegalne zdjęcie. Niewyraźne...)
        A konsultacje są w godzinach takich, że musiałabym zwalniać się z pracy i szukać zastępstwa.

J
        Na przykładzie tego zdjęcia wytłumaczyłam dziecku, jak to powinno wyglądać.
        Szukam konkretnych ćwiczeń.
    • berdebul Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 07:33
      Cała seria to dobre książki i powinny pomoc.
    • bzdety2019 Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 07:52
      Poza standardowymi ćwiczeniami - Może niech czyta na głos? Przecinki w mówię jednak słychać wink spróbujcie przeczytać jedno zdanie prawidłowo, a drugi raz bez przecinkow.
    • autumna Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 08:30
      Stary dobry poradnik Alina Gałązka, Jerzy Podracki: "Gdzie postawić przecinek". Bardzo fajnie wytłumaczony związek interpunkcji z sensem zdania, dużo przykładów. Patrząc na te z książki wymyślisz bez problemu własne.
      Pamiętam, że lubiłam go czytać jako dziecko w podstawówce, to chyba dla 6-klasisty powinien być strawny.
      • autumna Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 12.06.23, 14:23
        Właśnie sobie uświadomiłam, że poradniki o tytule "Gdzie postawić przecinek" są dwa. Miałam na myśli ten autorstwa Przyłubskich. Aczkolwiek Podrackiemu też pewnie nic nie brakuje, mam jego "Polszczyzna płata nam figle", o najpowszechniejszych błędach językowych - też polecam.
    • mgla_jedwabna Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 08:59
      Tłuczenie regułek bez kontekstu typu "przed <który> stawiamy przecinek" jest bez sensu. Trzeba się nauczyć, CO I KIEDY oddzielmy przecinkami i innymi znakami interpunkcyjnymi.

Poza tym najlepiej by było, gdyby bombelek dużo czytał. Wtedy opanuje reguły intuicyjnie, podobnie jak słownictwo.
    • odnawialna Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 09:41
      Moja córka też ma problem z interpunkcją, przed egzaminem 8 klasisty korzystała z ćwiczeń na tej stronie, czy pomogły to się dopiero okaże 🙈
      www.umiemypolski.pl/dashboard-topic-overview
    • laurielle Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 10:00
      Majac lat 12, przeczytalam fantastyczna ksiazke podsunieta mi przez polonistke przed konkursem, w ktorej to ksiazce interpunkcja byla przedstawiona jako krolestwo, a znaki interpunkcyjne byly glownymi bohaterami. Pomoglo tak bardzo, ze po latach mature zdalam na 6 i pracowalam jako redaktor, nie majac wyksztalcenia kierunkowego. Niestety, pamietam, ze ksiazke czytalam, lezac latem w lozku w swoim pokoju i wyrywajac sobie ostatni mleczny zab (lewa gorna szostke), ale tytulu ani autora ksiazki nie pamietam. Na pewno sa inne ksiazki tego rodzaju (na szybko znalazlam np. "Jedzcie dzieci"), ale tych nawet nie przegladalam, wiec trudno z cala odpowiedzialnoscia polecic.
      • niemcyy Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 19:22
        laurielle napisał(a):

> Niestety, pamietam, ze ksiazke czytalam, lezac latem w lozku w s
        > woim pokoju i wyrywajac sobie ostatni mleczny zab (lewa gorna szostke), ale tyt
        > ulu ani autora ksiazki nie pamietam.

big_grin
        Tak z zebem to chyba typ kinestetyczny wink
      • mayaalex Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 22:04
        Szostki nie sa mleczne wink

Ale moze pamietasz okladke? Ematka juz kilka ksiazek i filmow znalazla na podstawie watlych danych, moze i z Twoja ksiazka da rade?
        • laurielle Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 08:36
          Racja, to pewnie piatka byla. Zapamietalam, bo to byl moj ostatni mleczny zab i czulam, ze moje dziecinstwo sie definitywnie konczy big_grin

Okladka byla w duza (w formacie A4), twarda i zolta big_grin Ksiazka definitywnie fabularyzowana, nie zadne niezalezne historyjki ani wierszyki.
      • qwirkle Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 07:33
        Może to była książka Witolda Gawlika (profesora Przecinka) ortografia na wesolo' i 'gramatyka na wesolo'? Jest pełna zabawnych treści, które wbijają wiedzę skutecznie, bez wysilu.
    • 1matka-polka Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 11:32
      Twoja stara piła leży w garażu.
      • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 11:40
        Jak również: dobra zmiana.
        • qwirkle Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 12:48
          Jak rowniez: jedzmy dzieci!
    • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 12:23
      >> To znaczy wsadza obecnie przecinki wszędzie, gdzie się da.

I to jest poważny błąd. Mnóstwo ludzi to robi. Wydaje im się, że dużo słów i ani jednego przecinka to błąd.
      Trzeba to dziecku stanowczo odradzić. Przecinek stawiamy tylko tam, gdzie każą zasady. Dobrze jest też pamiętać, że nie stawia się go p r z e d. Przecinkiem oddzielamy coś od czegoś, nie stawiamy go przed czymś. Nie stawiamy go na przykład przed słowem więc. (Niektórzy próbują i produkują zdania w rodzaju: "Nie lubię słowa, więc". Oddzielamy nim zdanie wprowadzane przez więc od zdania, które je poprzedza. Nie stawiamy przecinka przed niż. Oddzielamy nim zdanie wprowadzane przez niż. Jeśli niż nie wprowadza zdania, a tylko porównanie, to nie stawiamy. To samo z że. Dobrze też jest pamiętać o spójnikach złożonych: tylko że, zwłaszcza że itd.
      Wspomniałaś o imiesłowach: od 2002 oddzielamy przecinkiem imiesłów współczesny od głównego czasownika, orzeczenia: piszę, siedząc. Rozdzielamy ich grupy, jeśli są.
      Tak naprawdę zasad nie ma tak wiele, sam wstęp do słownika ortograficznego może wystarczyć.
      O jednym trzeba pamiętać koniecznie: nie siać przecinkami byle gdzie.
      • bistian Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 12:51
        atoness napisała:

> >> To znaczy wsadza obecnie przecinki wszędzie, gdzie się da.
        >
        > I to jest poważny błąd. Mnóstwo ludzi to robi. Wydaje im się, że dużo słów i an
        > i jednego przecinka to błąd.
        > Trzeba to dziecku stanowczo odradzić. Przecinek stawiamy tylko tam, gdzie każą
        > zasady.

Fajnie napisane, ale trochę bez sensu. Są zasady, choćby wyrażenia traktowane jako całość, o czym już ktoś wspominał, ale najważniejsza jest układ zdań, logiczna jasność zapisu.
        • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 12:55
          Podaj przykład. Przychodzą mi do głowy na przykład wtrącenia. To masz na myśli? Dawaj inne.
          Problem z logiczną jasnością jest taki, że dla każdego jest nią co innego. Trzeba po prostu znać zasady. I nie stawiać przecinków w miejscach, na których temat zasady się nie wypowiadają.
          • bistian Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 18:40
            atoness napisała:

> Podaj przykład. Przychodzą mi do głowy na przykład wtrącenia. To masz na myśli?
            > Dawaj inne.
            > Problem z logiczną jasnością jest taki, że dla każdego jest nią co innego. Trze
            > ba po prostu znać zasady. I nie stawiać przecinków w miejscach, na których tema
            > t zasady się nie wypowiadają.

Interpunkcji nauczyłem się sam, już po szkole. W szkole miałem zupełnie źle wytłumaczone zasady, kupiłem książeczkę bodajże "gdzie postawić przecinek", przeczytałem i doszło w końcu. Najważniejszy jest układ zdań, zdania wtrącone, równoważniki zdań, reszta jest temu podporządkowana. Jasne, robię błędy, ale nie bezrefleksyjnie, widzę, że się gdzieś pomyliłem głównie z pośpiechu.
            Czasami widzę, że ktoś tłumaczy, że przed "oraz" i "lub" coś tam, to mnie śmiech bierze, bo może być bardzo różnie. Poloniści nie powinni tłumaczyć interpunkcji, powinni to robić dobrzy nauczyciele przedmiotów technicznych. Możliwe, że Jerzy Sosnowski dobrze tłumaczy, on ma taki dryg, umie wszystko uporządkować, podzielić według ważności, zrobić analizę i syntezę, więc pewno też dobrze tłumaczy interpunkcję.

Podobny problem, to zła kolejność wyrazów w zdaniu. Bzdury wychodzą, komuś się wydaje, że coś można zamienić miejscami, a to przecież dłuższa forma i zmiana zamienia sens albo chociaż jakość wypowiedzi. Gryzę się w język i nie poprawiam, chociaż mam na to ochotę czasami.
            • niemcyy Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 19:28
              Po podobny problem raczej nie powinno byc przecinka wink

Ale to przy okazji, bo chcialam glownie napisac, ze to bzdura z polonistami. Normalny polonista ogarniajacy teorie gramatyki wytlumaczy tez interpunkcje.
              • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 19:48
                Na pewno nie powinno. Ten przecinek oddziela grupę podmiotu od grupy orzeczenia. Ciekawe, widuję ten błąd coraz częściej.
                Uczenie interpunkcji zostawiłabym jednak polonistom. Niektórzy są oczywiście beznadziejni, więc raczej tym, którzy się na tym znają.
                • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 20:37
                  Chciałabym żeby polonista syna ich tego uczył.... Na razie tylko ocenia interpunkcję. Niestety. Dlatego dzieciaki stawiają przecinki wszędzie, gdzie tylko się da. Tzn wszędzie, gdzie ich zdaniem trzeba. A że się mylą, to jest jak jest.

O zasadzie z roku 2002 (imiesłów wspolcz.) syn już wie. Oczywiście ode mnie. Hmmm...
    • asia_i_p Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 19:19
      Nasza polonistka w pierwszej licealnej kazała nam robić wykresy zdań, w których był błąd - i to naprawdę pomagało, chociaż dla mnie, z moją skłonnością do pisania kilometrowych zdań, było wyzwaniem.
      • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 19:51
        Wykresy czyli rozbiór gramatyczny? Jeśli tak, to jak najsłuszniej. Przecinki generalnie oddzielają od siebie zdania, więc właśnie o umiejętność rozpoznawania konstrukcji tu chodzi.
        • niemcyy Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 20:01
          Schodki takie sie rysowalo smile i np. "ale" w zdaniu wspolrzednie zlozonym to byly przeciwstawne strzalki na koncu sasiednich odcinkow, jesli mnie pamiec nie zawodzi.
          • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 20:02
            Tak było 🙂
            • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 20:39
              No ale to w liceum...a ja szukam pomocy dla ucznia 6 (jeszcze) klasy.
              • asia_i_p Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 21:36
                To była pierwsza licealna i te wykresy to nie była dla mnie nowość. Jeżeli zna pojęcie zdań złozonych, to je raczej miał.
              • mondovi Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 22:20
                W siódmej są wykresy zdań. Jeśli miał już grupę orzeczenia, znaczy, że zdania złożone też były.
                • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 05:16
                  Tak. Były. Wykresy zaczęli pod koniec zeszłego tygodnia.
                  Polonista jakoś tak dziwnie skacze po podręczniku...
        • asia_i_p Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 21:34
          Te wykresy zdań złożonych z kresek - po kresce na zdanie. Nie wiem, czy to się nazywa rozbiór gramatyczny, ale to wygląda tak:
          https://cdn-sciaga.pullit.pl/cdn-content/FDk56lNpSdPBSdVQ50bYIlPCziqruCaC8xjoFxrOq2PN5dKm/schematy-wykresy-wypowiedzen-wielokrotnie-zlozonych-i-ich-opis.png
          • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 06.06.23, 21:57
            Na pewno miałam to najpóźniej w piątej klasie.
            • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 05:17
              Szlak innym programem suspicious
              • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 05:17
                Szłaś
                • kochamruskieileniwe Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 05:18
                  Ja też. Np. fizykę miałam od 6 klasy😅
                  • atoness Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 07.06.23, 08:26
                    Ja też. Jakoś dawno to było.
          • kiddy Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 13.06.23, 15:37
            Zawodowo zajmuję się redakcją i korektorą, ale dla mnie te wykresy zawsze były czarną magią. No nie łapię ich za chiny.
    • nika64 Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 12.06.23, 10:55
      Może pomocne będa książki dla obcokrajowców? NP startpolish.pl/k/certyfikacja-jpjo/ maja też flipbooki
    • princesswhitewolf Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 12.06.23, 14:32
      Nie martw sie. Zapisz na kurs pisania wypracowan. Ja mam dziecko lat 10 ktore pisze granatycznie poprawnie, ortograficznie poprawnie, stylistycznie poprawnie - jak na swoj wiek.

Ale moj boze 🤦🏼‍♀️ jwsli nie jest wypracowanie opisu czegos i masz stworzyc historie to czego on w tym wypracowaniu nie wymysla... Roboty lataja z czarownicami, duchy diaby w odrzutowcach, psy z mechanicznym sercem jezus. I wszystko to nieczytelnym pismem pisane
    • kiddy Re: Interpunkcja - jak pomóc dziecku 13.06.23, 15:36
      Niech sobie utrwali "twarde" zasady interpunkcyjne (przecinki przed że, ale, a, jeśli itd.). Ale tak na blachę, z przykladami. W polskiej interpunkcji sporo można wykuć po prostu, bo jest dużo twardycj zasad. A co do reszty to na spokojnie, bo to jest często kwestia wyczucia językowego, obycia z tekstem, słuchu. Poza tym trudno wymagać od dziecka w 6 klasie doskonałej interpunkcji. Nie polegałabym na czytaniu książek jako źródle wiedzy o interpunkcji, bo niestety książki obecnie praktycznie nie są poddawane korekcie, aż nadto widać.
      Imiesłowów gratuluję, serio. Mało kto poprawnie ich używa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka