Dodaj do ulubionych

Wyciskacz do czosnku

10.06.23, 00:09
Macie jakieś sposoby, by szybko i skutecznie go oczyścić po pracy?
Dziurki jeszcze ogarniam wykałaczką pod bieżącą wodą, ale te przestrzenie między kolcami ciężko mi doczyścić.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:11
      kup w Ikei bez kolców
      • alpepe Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:19
        otóż to, mam z Ikei i nie wiem, ocb. Łatwo się czyści.
      • taje Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:26
        Ditto
      • mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 03:57
        Mój sprawdza się i jest skuteczny i nowoczesny, tylko słabo się go czyści. Nie wyrzucę dobrego wyciskacza, by kupować inny model.Chodzi mi tylko o mycie go.
        • gryzelda71 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 08:47
          Nie musisz wyrzucać. Będziesz mieć dwa.
        • woman_in_love Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:47
          masz zatem do wyboru:
          1) wyciskać nim dalej swój pot, krew i łzy podczas czyszczenia,
          2) albo nas posłuchać
        • mikams75 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:23
          nie jest ani skuteczny ani nowoczesny jesli sie go slabo czysci. Szkoda litrow wody na mycie.
        • snajper55 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:04
          mania_222 napisała:

> Mój sprawdza się i jest skuteczny i nowoczesny, tylko słabo się go czyści. Nie
          > wyrzucę dobrego wyciskacza, by kupować inny model.Chodzi mi tylko o mycie go.

Skoro słabo się czyści, to nie jest dobry.

S.
        • kurt.wallander Re: Wyciskacz do czosnku 12.06.23, 02:00
          te wyciskacze z kolcami to zło

Kup ten z Ikei, jest tani, a dużo lepszy.

Aktualny będziesz mieć w zapasie.
    • mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:53
      Mam taki
      sklepgalicja.pl/wyciskacz-do-czosnku-practico-p-3280.html
      • snajper55 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:08
        mania_222 napisała:

> Mam taki
        > sklepgalicja.pl/wyciskacz-do-czosnku-practico-p-3280.html

Skoro nie chcesz kupować drugiego bez kolców, to może spiłuj te kolce?

S.
    • brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 01:40
      Tylko z Ikei i nie obieraj czosnku przed wyciskaniem.
    • brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 01:41
      No i zmywarka na koniec.
      • mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 04:25
        Tak, po przetkaniu dziurek wykałaczką pod bieżącą wodą i usunięciu większości czosnku spomiędzy kolców okrągłej tarczy, przyrząd ląduje w zmywarce, ale i ona nie potrafi usunąć wszystkich resztek czosnku z kolczastej tarczy.
        Spodziewałam się pomysłów ze szczoteczkami do zębów lub innej metody.
        Niby problem mały, ale często używam czosnku i myślałam, że macie trick i patenty na taki model z okrągłą główką/tarczą z kolcami wchodzącą w tuleję z otworkami. Wyciśnięte fragmenty czosnku wysuwają się przez dziurki, obcina się je nożem na powierzchni otworków, a w przyrządzie wciąż są pozostałości czosnku i nie zawsze zmywarka je wypłucze.
        Problem może mało istotny, ale może ktoś ma sposób na mycie/czyszczenie podobnego wyciskacza.
        Nie robię z tego wielkiego problemu, ale jeśli ktoś ma patent, to chętnie skorzystam,
        • em_em71 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:22
          No to spróbuj z tą szczoteczką do zębów lub szczoteczką do rąk. Nie potrafię sobie wyobrazić wyciskarki do czosnku, z którą trzeba się tak bawić przy czyszczeniu. Moje dwie są praktycznie bez resztek po upłykaniu wodą.
          • em_em71 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:23
            opłukaniu*
        • kropkaa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:24
          Mamy patent: wyciskacz z Ikei. Mam też taki wypasiony, z kolcami. Szlag mnie trafia przy czyszczeniu, leży więc i pachnie, a w użyciu prosta i tania Ikea.
        • brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:05
          A odbierasz czosnek przed wyciskaniem?
        • konsta-is-me Re: Wyciskacz do czosnku 12.06.23, 01:31
          Patent jest taki, że kupujesz paste czosnkowa w słoiczku i problem czyszczenia odpada
    • mrs.solis Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 04:42
      Mam wyciskarke bez kolcow,. Myjac wyciskarke w dziurki wbijam szczotke do naczyn i w sekunde jest czysta. Jakbym miala ja czyscic wykalaczka, to wolalabym uzyc mlotka do rozgniecenia tego czosnku.
    • eliszka25 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:34
      Mam wyciskarkę bez kolców, z ikei. Moim zdaniem podstawa, to wyczyścić z resztek natychmiast po przeciśnięciu czosnku. Zawsze bezpośrednio po użyciu wyciągam palcem resztki ze środka i dopiero wtedy wkładam do zlewu czy zmywarki. Zaschnięte resztki trudno usunąć z każdej wyciskarki. Taką z kolcami myłabym szczotką, ale też bezpośrednio po użyciu.
      • berdebul Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 01:39
        Wyczyścić od razu, albo zostawić na mokro - w szklance z wodą/czymś co i tak się moczy. Jak zaschnie to kaplica.
    • z_lasu Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:49
      Ja bym wyszorowała szczoteczką. Mam zawsze w kuchni taką typu "do rąk", ale służy tylko do celów kuchennych. Moim zdaniem szczoteczka powinna dać radę bez problemu i kolcom i dziurkom. Tzn. dziurkom daje radę na pewno, bo tak czyszczę mój bez kolców.
    • atoness Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 08:58
      Żywię niechęć do rzeczy, które służą tylko do jednego, a po użyciu wymagają obsługi, której nie wymagają inne rzeczy, służące do wielu rzeczy. Bo chodzi przecież o ułatwianie sobie życia. Wyciskacz je utrudnia.
      • la_felicja Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:36
        Dokładnie to samo - chyba byłoby prościej i szybciej posiekać czosnek drobniutko na desce do krojenia, po czym rozgnieść go z solą nożem albo łyżką - niż tak się bujać z czyszczeniem wyciskacza
    • memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:32
      Odkąd odkryłam tarkę, to wyciskacze poleciały do kosza. Polecam.
      • brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:39
        "Odkąd odkryłam tarkę, to wyciskacze poleciały do kosza. Polecam."

No nie wiem. Obieranie czosnku trwa dłużej niż, to ścieranie raczej. Bo chyba nie trzesz w skórce?
        • memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:06
          Zdjęcie skórki to jest kilka sekund. Kładziesz na deskę, lekko zgniatasz płaską częścią noża i sama otoczka odchodzi. Oplukanie tarki to tez kilka sekund i jest czysta.
          • brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:07
            "Zdjęcie skórki to jest kilka sekund. Kładziesz na deskę, lekko zgniatasz płaską częścią noża i sama otoczka odchodzi"

Ale ten zgnieciony czosnek już się chyba gorzej trze?

No to ja już wolę włożyć nieobrnay czosnek do wyciskarki, ścisnąć, wyciągnąć skórkę, wyciskarka do zmywarki. 5 sekund.
            • memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:12
              Nie, trze się bardzo dobrze. Spróbuj kiedyś smile Na takiej tareczce można tez trzeć skórkę z cytryny czy czekoladę na wiórki, gałkę w gałce na proszek albo serek bezpośrednio na potrawę tudzież do garnka, bo można tarkę wygodnie oprzeć o garnek. Po latach siekania czosnku nożem/ wyciskania wyciskarką to teraz mój nr 1 jeśli chodzi o szybkość i brak upierdliwego mycia.
              • taje Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:21
                A nie trzesz sobie palców przy okazji? Mam wielopowierzchniową tarkę microplane, miedzy innymi z powierzchnią do czosnku/imbiru etc, jest super, ale bez specjalnych rękawiczek nawet nie podchodzę. Do samego czosnku wolę wyciskarkę z Ikei, jest szybciej i bez urazów.
                • memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:35
                  Nie smile
                  • beata985 Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 00:14
                    Tak sobie myślę, że do czosnku idealna byłaby cudtareczka polecana tu raczej do stóp 🙄😁🤪
              • kropkaa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 11:40
                Mam tareczkę i akurat do czosnku jest słaba. Dobrze się trze na początku, gdy ząbek duży, a palce suche.
    • nangaparbat3 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:17
      Szczotka do mycia naczyń świetnie się sprawuje.
    • silenta Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:31
      Spomiędzy kolców też wyciągam wykałaczką, odchodzi cały plaster. Potem płuczę wodą z drobnych resztek i nie widzę powodu go jeszcze myć w zmywarce.
    • drilka Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:43
      Wiem o czym piszesz bo też miałam taki. Na szczęście się zepsuł bo do tej pory nie wiedziałabym, że bezproblemowo czosnek można wyciskać najzwyklejszym wyciskaczem z Ikei.
    • malaperspektywa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 11:46
      Szczoteczka do zębów. Mam wyciskarkę w wieku pełnoletnim.
    • kachaa17 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 14:00
      Trochę nie na temat ale ja siekam nożem więc łatwo go potem umyć.
    • mama-ola Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 14:32
      Dlatego zrezygnowałam z wyciskacza. Rozgniatam i siekam - szybciej i mniej zmywania. Jeśli Ci to nie odpowiada, to możesz jeszcze kupić minitarkę, taką wielkości paru centymetrów, łatwiej ją umyć niż wyciskacz.
    • kafana Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 15:16
      Mam z ikea i nie ma kolców
    • mava1 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 15:45
      ja mam malutka tarkę i często trę na niej właśnie czosnek, w zasadzie tylko czosnek, czasem imbir. Wystarczy go potem spłukać pod kranem. https://cdn.tescoma.com/content/images/product/default/mini-tarka-handy_124023.jpg
      Wyciskacze też mnie wnerwiają, własnie z powodu czyszczenia. Poza tym czosnek wychodzi bokiem wyciskacza, oczywiscie niewyciśniety.
    • lumeria Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 15:49
      Jesli mam 1-2 ząbki do starcia, to używam talerzyka-tarki. Działa świetnie, spłukuje się pod kranem, i nie rani palców. Świetne ustrojstwo.

https://m.media-amazon.com/images/I/91sd6QZcHhL._AC_SL1500_.jpg
    • ykke Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 21:05
      Ja zmieniłam wyciskacz na drobną tarkę. Poezja teraz. Trzy ruchy i czosnek starty, tarkę spłukuje wodą i koniec.
    • laurielle Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:26
      Ta z Ikei powinna byc jedyna legalna wyciskarka do czosnku, jakem pluralistka. Pamietam poprzednia i jej uzywanie stwarzalo zagrozenie dla zycia lub zdrowia osob, ktore - czyszczac ją - mialam pod reka. Taka wyciskarka do czosnku to czyste zło.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:33
      Nie wiem o czym piszesz. Mam z ikei, taki co ma 15 lat.
      Tłok jest plaski, koszyczek czyszczę pod zimna wodą i jest git.
    • amast Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 00:40
      Ja mam taką czyści się bez problemu.
    • tairo Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 05:02
      Wyrzucić i kupić taki:

https://m.media-amazon.com/images/S/aplus-media/sota/45bb4612-3d1e-434c-a1ce-7241f9191d60.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka