mania_222 10.06.23, 00:09 Macie jakieś sposoby, by szybko i skutecznie go oczyścić po pracy? Dziurki jeszcze ogarniam wykałaczką pod bieżącą wodą, ale te przestrzenie między kolcami ciężko mi doczyścić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:19 otóż to, mam z Ikei i nie wiem, ocb. Łatwo się czyści. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 03:57 Mój sprawdza się i jest skuteczny i nowoczesny, tylko słabo się go czyści. Nie wyrzucę dobrego wyciskacza, by kupować inny model.Chodzi mi tylko o mycie go. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 08:47 Nie musisz wyrzucać. Będziesz mieć dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:47 masz zatem do wyboru: 1) wyciskać nim dalej swój pot, krew i łzy podczas czyszczenia, 2) albo nas posłuchać Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:23 nie jest ani skuteczny ani nowoczesny jesli sie go slabo czysci. Szkoda litrow wody na mycie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:04 mania_222 napisała: > Mój sprawdza się i jest skuteczny i nowoczesny, tylko słabo się go czyści. Nie > wyrzucę dobrego wyciskacza, by kupować inny model.Chodzi mi tylko o mycie go. Skoro słabo się czyści, to nie jest dobry. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Wyciskacz do czosnku 12.06.23, 02:00 te wyciskacze z kolcami to zło Kup ten z Ikei, jest tani, a dużo lepszy. Aktualny będziesz mieć w zapasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 00:53 Mam taki sklepgalicja.pl/wyciskacz-do-czosnku-practico-p-3280.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:08 mania_222 napisała: > Mam taki > sklepgalicja.pl/wyciskacz-do-czosnku-practico-p-3280.html Skoro nie chcesz kupować drugiego bez kolców, to może spiłuj te kolce? S. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 01:40 Tylko z Ikei i nie obieraj czosnku przed wyciskaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 04:25 Tak, po przetkaniu dziurek wykałaczką pod bieżącą wodą i usunięciu większości czosnku spomiędzy kolców okrągłej tarczy, przyrząd ląduje w zmywarce, ale i ona nie potrafi usunąć wszystkich resztek czosnku z kolczastej tarczy. Spodziewałam się pomysłów ze szczoteczkami do zębów lub innej metody. Niby problem mały, ale często używam czosnku i myślałam, że macie trick i patenty na taki model z okrągłą główką/tarczą z kolcami wchodzącą w tuleję z otworkami. Wyciśnięte fragmenty czosnku wysuwają się przez dziurki, obcina się je nożem na powierzchni otworków, a w przyrządzie wciąż są pozostałości czosnku i nie zawsze zmywarka je wypłucze. Problem może mało istotny, ale może ktoś ma sposób na mycie/czyszczenie podobnego wyciskacza. Nie robię z tego wielkiego problemu, ale jeśli ktoś ma patent, to chętnie skorzystam, Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:22 No to spróbuj z tą szczoteczką do zębów lub szczoteczką do rąk. Nie potrafię sobie wyobrazić wyciskarki do czosnku, z którą trzeba się tak bawić przy czyszczeniu. Moje dwie są praktycznie bez resztek po upłykaniu wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:24 Mamy patent: wyciskacz z Ikei. Mam też taki wypasiony, z kolcami. Szlag mnie trafia przy czyszczeniu, leży więc i pachnie, a w użyciu prosta i tania Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:05 A odbierasz czosnek przed wyciskaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wyciskacz do czosnku 12.06.23, 01:31 Patent jest taki, że kupujesz paste czosnkowa w słoiczku i problem czyszczenia odpada Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 04:42 Mam wyciskarke bez kolcow,. Myjac wyciskarke w dziurki wbijam szczotke do naczyn i w sekunde jest czysta. Jakbym miala ja czyscic wykalaczka, to wolalabym uzyc mlotka do rozgniecenia tego czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:34 Mam wyciskarkę bez kolców, z ikei. Moim zdaniem podstawa, to wyczyścić z resztek natychmiast po przeciśnięciu czosnku. Zawsze bezpośrednio po użyciu wyciągam palcem resztki ze środka i dopiero wtedy wkładam do zlewu czy zmywarki. Zaschnięte resztki trudno usunąć z każdej wyciskarki. Taką z kolcami myłabym szczotką, ale też bezpośrednio po użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 01:39 Wyczyścić od razu, albo zostawić na mokro - w szklance z wodą/czymś co i tak się moczy. Jak zaschnie to kaplica. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 07:49 Ja bym wyszorowała szczoteczką. Mam zawsze w kuchni taką typu "do rąk", ale służy tylko do celów kuchennych. Moim zdaniem szczoteczka powinna dać radę bez problemu i kolcom i dziurkom. Tzn. dziurkom daje radę na pewno, bo tak czyszczę mój bez kolców. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 08:58 Żywię niechęć do rzeczy, które służą tylko do jednego, a po użyciu wymagają obsługi, której nie wymagają inne rzeczy, służące do wielu rzeczy. Bo chodzi przecież o ułatwianie sobie życia. Wyciskacz je utrudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:36 Dokładnie to samo - chyba byłoby prościej i szybciej posiekać czosnek drobniutko na desce do krojenia, po czym rozgnieść go z solą nożem albo łyżką - niż tak się bujać z czyszczeniem wyciskacza Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:32 Odkąd odkryłam tarkę, to wyciskacze poleciały do kosza. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 09:39 "Odkąd odkryłam tarkę, to wyciskacze poleciały do kosza. Polecam." No nie wiem. Obieranie czosnku trwa dłużej niż, to ścieranie raczej. Bo chyba nie trzesz w skórce? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:06 Zdjęcie skórki to jest kilka sekund. Kładziesz na deskę, lekko zgniatasz płaską częścią noża i sama otoczka odchodzi. Oplukanie tarki to tez kilka sekund i jest czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:07 "Zdjęcie skórki to jest kilka sekund. Kładziesz na deskę, lekko zgniatasz płaską częścią noża i sama otoczka odchodzi" Ale ten zgnieciony czosnek już się chyba gorzej trze? No to ja już wolę włożyć nieobrnay czosnek do wyciskarki, ścisnąć, wyciągnąć skórkę, wyciskarka do zmywarki. 5 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:12 Nie, trze się bardzo dobrze. Spróbuj kiedyś Na takiej tareczce można tez trzeć skórkę z cytryny czy czekoladę na wiórki, gałkę w gałce na proszek albo serek bezpośrednio na potrawę tudzież do garnka, bo można tarkę wygodnie oprzeć o garnek. Po latach siekania czosnku nożem/ wyciskania wyciskarką to teraz mój nr 1 jeśli chodzi o szybkość i brak upierdliwego mycia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:21 A nie trzesz sobie palców przy okazji? Mam wielopowierzchniową tarkę microplane, miedzy innymi z powierzchnią do czosnku/imbiru etc, jest super, ale bez specjalnych rękawiczek nawet nie podchodzę. Do samego czosnku wolę wyciskarkę z Ikei, jest szybciej i bez urazów. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 00:14 Tak sobie myślę, że do czosnku idealna byłaby cudtareczka polecana tu raczej do stóp 🙄😁🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 11:40 Mam tareczkę i akurat do czosnku jest słaba. Dobrze się trze na początku, gdy ząbek duży, a palce suche. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:17 Szczotka do mycia naczyń świetnie się sprawuje. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:31 Spomiędzy kolców też wyciągam wykałaczką, odchodzi cały plaster. Potem płuczę wodą z drobnych resztek i nie widzę powodu go jeszcze myć w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
drilka Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 10:43 Wiem o czym piszesz bo też miałam taki. Na szczęście się zepsuł bo do tej pory nie wiedziałabym, że bezproblemowo czosnek można wyciskać najzwyklejszym wyciskaczem z Ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 11:46 Szczoteczka do zębów. Mam wyciskarkę w wieku pełnoletnim. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 14:00 Trochę nie na temat ale ja siekam nożem więc łatwo go potem umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 14:32 Dlatego zrezygnowałam z wyciskacza. Rozgniatam i siekam - szybciej i mniej zmywania. Jeśli Ci to nie odpowiada, to możesz jeszcze kupić minitarkę, taką wielkości paru centymetrów, łatwiej ją umyć niż wyciskacz. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 15:45 ja mam malutka tarkę i często trę na niej właśnie czosnek, w zasadzie tylko czosnek, czasem imbir. Wystarczy go potem spłukać pod kranem. Wyciskacze też mnie wnerwiają, własnie z powodu czyszczenia. Poza tym czosnek wychodzi bokiem wyciskacza, oczywiscie niewyciśniety. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 15:49 Jesli mam 1-2 ząbki do starcia, to używam talerzyka-tarki. Działa świetnie, spłukuje się pod kranem, i nie rani palców. Świetne ustrojstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 21:05 Ja zmieniłam wyciskacz na drobną tarkę. Poezja teraz. Trzy ruchy i czosnek starty, tarkę spłukuje wodą i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:26 Ta z Ikei powinna byc jedyna legalna wyciskarka do czosnku, jakem pluralistka. Pamietam poprzednia i jej uzywanie stwarzalo zagrozenie dla zycia lub zdrowia osob, ktore - czyszczac ją - mialam pod reka. Taka wyciskarka do czosnku to czyste zło. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Wyciskacz do czosnku 10.06.23, 23:33 Nie wiem o czym piszesz. Mam z ikei, taki co ma 15 lat. Tłok jest plaski, koszyczek czyszczę pod zimna wodą i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Wyciskacz do czosnku 11.06.23, 00:40 Ja mam taką czyści się bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś