Dodaj do ulubionych

Uprawa pomidorów - do ogrodniczek

17.06.23, 12:13
Od kilku lat amatorsko uprawiam pomidory, ale efekty są zaledwie przyzwoite. Ziemia zasilona obornikiem, sadzonki regularnie podlewane nawozem do pomidorów, od czasu do czasu gnojówka z pokrzyw. Pomidory są fajne, smaczne, ale prawie wszystkie mają na górze taki zielony, jakby niedojrzały krążek, bardzo twardy, do wyrzucenia. Reszta pomidorka pyszna, słodka, mniam, no ale tę górę trzeba wyrzucić. Dodam jeszcze, że plony są według mnie niezbyt obfite. Pewnie coś robię nie tak, pytam teraz, bo może jeszcze zdążę coś w tym roku poprawić. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 12:41
      Zmień po prostu odmianę. Nie każda nadaje się do naszego klimatu.
      • gerberowa127 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 13:46
        Nie, to chyba nie to. Uprawiam jedną odmianę, najpopularniejszą w moim regionie, tzw. krakowiaki. Po kilku eksperymentach z innymi dałam sobie spokój, bo one to już w ogóle się nie udawały.
    • lella_two Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 13:56
      Zielona piętka to oznaka niedoboru potasu i tu zmiana odmiany może pomóc: może twoja jest szczególnie wymagająca pod tym względem? Gnojówka z pokrzyw to głównie azot i używamy jej przede wszystkim w początkach wegetacji, potem może opóźniać plonowanie.
      • gerberowa127 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 16:04
        O, dzięki, nie wiedziałam. Czy wobec tego trzeba im jakoś suplementować ten potas?
        • emateczka Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 17:25
          Banany! Gnojówka z bananów.
    • berdebul Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 15:19
      Zrób poplon. Przekop. A wiosną uzupełnij wapń i potas. Pomidory zużywają sporo.
      • berdebul Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 15:21
        O tu jest ładnie rozpisane poradyogrodnika.blogspot.com/2021/04/wiosenny-poplon-w-tunelu-foliowym.html
        • gerberowa127 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 16:06
          Dzięki!
    • samaasma Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 16:07
      Idź do sklepu i sobie Kup porządne dobre smaczne pomidory

Wy hodowanie czegoś w ogrodzie to po prostu jakiś mit, Nie zadręczaj się życie jest za krótkie
      • igge Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 17:32
        To "zadręczanie" się jest frajdowe. Bardzo nawet.
        Mega przyjemnie patrzeć jak coś swojego wyrasta. Troszczyć się o roślinki. I zjadać smile.

Oprócz uprawiania swoich pomidorków oczywiście chodzi się do sklepu czy na inny targ/ bazarek i kupuje porządne, dobre, smaczne pomidory też. Jedno nie wyklucza drugiego.
        • gerberowa127 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 20:46
          Dokładnie tak!
    • kozica111 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 16:38
      nie.
    • stara-a-naiwna Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 19:55
      co do "za mało pomidorów"
      zapylasz?

trzeba lekko pstrykać w kwiatki wink

a! ja podlewam jeszcze końskim obornikiem (jadę do stajni, pytam czy mogę boksy posprzątać i sobie przywożę)

na wiosnę sypnęłam ziemię saletrą
      • gerberowa127 Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 20:46
        Nie wiedziałam o pstrykaniu w kwiatki, serio?
        • emateczka Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 22:07
          Moja babcia chodziła z pędzelkiem i wszystkie kwiatki pomidorów w szklarni nim miziala 😃
        • berdebul Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 22:12
          Serio. Można potrząsnąć krzaczkiem, pstryknąć, albo zapylać pędzelkiem. Preferuję to ostatnie.
          • lella_two Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 22:50
            W uprawie pod osłonami pomoc w zapylaniu jest dobrym pomysłem👍
    • princesswhitewolf Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 17.06.23, 23:37
      Wapn i potas- braki.

Pomidory sa zarlocznek
      • lella_two Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 18.06.23, 09:54
        Niedobór wapnia to sucha zgnilizna wierzchołkowa- gerberowa o tym nie wspomina.
    • smoczy_plomien Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 18.06.23, 00:05
      To zielone zależy od odmiany pomidora. Na przykład Jantar prawie tego nie ma.

Nie lej gnojówy z pokrzyw, tylko z żywokostu (raz na tydzień 1l gnojówy na 10l wody i podlewanko). Ten obornik moim zdaniem też zbędny i kupny nawóz też.

Uprawiasz w gruncie czy w szklarni? Kiedy siejesz? Czy usuwasz wilki i zbędne liście? Czy pomagasz im się zapylać?
      • princesswhitewolf Re: Uprawa pomidorów - do ogrodniczek 18.06.23, 00:33
        Zywokost czy pokrzywa to glownie azot okn a wplyw korzenia. Ale na sam owoc to potas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka