Dodaj do ulubionych

Mam studenta :)

20.07.23, 17:42
Mój syn dostal się na dwa kierunki na UW smile
W tym - jeden jest z tych wymarzonych smile
Progi wzrosły. Coś około 10 punktów (różnie).

12 lat, a dokładnie 12 lat i 181 dni ( 652 tygodnie, a jeszcze dokładniej 4564 dni!) czekałam na ten dzień.
Dokładnie 20 stycznia 2011 roku "specjalistka" powiedziała mi, ze moje dziecko nie nauczy się czytać, nie nauczy się pisać i szkoła integracyjna to jest maks jego możliwości.
To tez był czwartek.
Tyle dni, tyle tygodni, tyle miesięcy, tyle lat cały czas miałam z tyłu głowy te straszne słowa.
Za każdym "potknięciem" syna (czyli gorzej napisany sprawdzian, klasówkę, etc) te słowa wracały, że może ona ma rację? Wiem, wiem, głupia byłam*
Och, jak żałuję, że nie pamiętam ani nazwiska, ani wyglądu tej baby.

Cieszymy się, a syn najbardziej smile

* ptem były robione kolejne testy i pani "specjalistka" była mocno zdziwiona i dała swoje "błogosławieństwo", abyśmy go wysłali do zwykłej, rejonowej szkoły.
Obserwuj wątek
    • mamamisi2005 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:44
      ❤️
    • lilia.z.doliny Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:48
      Milion serduch. I ogromne gratulacje, dumna mamo smile
    • pade Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:48
      Gratulacje!🥇 dla mamy! i syna oczywiściesmile
    • gaskama Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:48
      🥰
      Gratulacje!!! Nam w szkole podstawowej kretynka nauczycielka powiedziała, że mlody jest niezbyt zdolny. Skończył właśnie 2 rok na PW na wydziale elektroniki i technik informacyjnych. Ma stypendium rektorskie. Imprezuje, podróżuje.
      Fajnych mamy synów!!!
      • alfa36 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:48
        Rozumiem, że sama widziałaś to inaczej?
        • gaskama Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:06
          Nie. W klasach 1-3 pogodziłam się z tym, że mam dziecko niezbyt... ogarnięte. Nagle w klasie 4 okazało się, że jest bardzo dobrym uczniem, w gimnazjum okazało się, że jest świetnym uczniem, w LO (bardzo dobrym) okazało się, że ma najlepsza srednia w szkole (700 uczniow). A na studiach, ba mega trudnym wydziale najleoszej uczelni technicznej w Polsce ma nagrodę rektorska semestr po semestrze.
          • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:08
            No, to ten Twój rzeczywiście z roku na rok się rozwija smile
            • gaskama Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:12
              Bo ja wiem. Ma cała masę dys. Nie umie pisać ortograficznie. Nie umie porządnie trzymać dlugopisu. Ale zdolna i pracowita gestia. I umysl ścisły.
              • gaskama Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:12
                Bestia nie gestia.
            • gaskama Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:13
              Mamy po prostu fajnych synów.
              • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:02
                smile
                Mój ma trudne ortograficznie imię i nazwisko smile Został "przeklęty" na starcie wink Długo walił byki, podpisując np, sprawdziany smile
      • gryzelda71 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:53
        Jesu...Moja jak kończyła zerówkę w pr,edzkolu, to podobny tekst usłyszałam. Ze nieśmiała, dziwnie się bawi, nie jest mila i No tak jakby ostaje od reszty grupy. Mówi się trudno .....a potem same sukcesy i w sporcie, i nauce i skończone studia i mnóstwo zadowolonych, polecających właścicieli pacjentów.
        • gaskama Re: Mam studenta :) 21.07.23, 13:56
          Czyli 🥂 za nasze dzieci!
    • yenna_m Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:49
      Brawo!
      Moj tez poszedł tam, gdzie bardzo chciał smile
      • joana012 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:51
        Gratulacje dla syna i dumnej mamy 👍👍👍
        • yenna_m Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:54
          Dzięki ❤️
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:58
        Również brawo!
        Wielka to radość cieszyć się szczęściem dziecka smile
        • yenna_m Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:02
          Tak! smile
    • chococaffe Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:52
      Gratulacje!
    • triss_merigold6 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:55
      GRATULACJE 👏🎆🎉👍
    • milva24 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:55
      Gratulacjesmile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:56
      No to super, że się diagnoza durnej baby nie sprawdziła.
      Ciesz się podwójnie.
    • leosia-wspaniala Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:57
      Brawo, gratulacje dla syna smile !
    • szeptucha.z.malucha Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:57
      Gratulacje! Jak to wróżenie starych wiedźm się nie sprawdza!
    • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 17:59
      Gratulacje! 🙂❤️
      Mój też od 15.00 jest studentem budownictwa.
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:02
        smile
      • myszwkropki Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:33
        W Warszawie? To się spotka z moim😀. Tez się cieszymy. Gratulacje dla Was!
        • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:51
          O to GRATULUJĘ smile
          W Warszawie. Na SGGW smile
          A najlepsze, że jak prawdziwa matka bombelka będę musiała osobiście donieść papiery bo syn w Londynie na obozie językowym się relaksuje wink
          • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:04
            To się chłopaki znoowu będą mijać, jak na początku liceum (dopóki ten Twój nie zmienił szkoły) smile
            Bo mój będzie mieszkał na Ursynowie, jakieś 5 przystanków od głównego wejścia na SGGW.
          • myszwkropki Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:09
            Mój na PW. Wraca z obozu w niedzielę, w poniedziałek rano odbiera dowód osobisty jako świeżo upełnoletniony i leci z papierami.
            • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:09
              O, to jest z 2005? To tak jak mój wink Mój skończył 25 czerwca ( a miał dziś, tzn 20 lipca się urodzić) i na razie "jedzie" na paszporcie leniuch wink
    • bistian Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:00
      Ciesz się, ciesz. Wykształci się, zdobędzie sensowną pracę, a potem już tylko będzie parobkiem dla jakiejś głupiej baby wink
    • em_em71 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:03
      Super, gratki 😀 Mamy synów w tym samym wieku i jazdy w tym samym czasie. Mój też "klepnięty", ale jeszcze czeka na drugą turę trochę bliżej domu, bo punktów wystarczyło na drugi wybór. W mieście rodzinnym też się dostał, ale nie potwierdził. Chce się urwać mamuni ze smyczy 😉
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:11
        Mój się wyprowadza do innej dzielnicy. Też się "urywa".
    • geez_louise Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:04
      Piękna historia. Kiedyś usłyszałam coś podobnego, na szczęście mój syn tak samo się nie zgadza z takimi „diagnozami” i mam piękne i zdolne dziecko, aż trudno uwierzyć, że to po tych rodzicach 😉
    • danaide2.0 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:06
      Gratuluję, choć nie rozumiem, czemu gdy syn gorzej napisał klasówkę myślałaś, że może baba ma rację? Skoro ją napisał, to znaczy, że umiał czytać i pisać, a baba się myli. Czego więcej trzeba?
    • little_fish Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:10
      Gratulacje ogromne!!! 💙
      Jako osoba pracująca z małymi dziećmi z trudnościami rozwojowymi za każdym razem jak czytam takie rzeczy, zastanawiam się, co ci specjaliści mają we łbach 🤦
    • gama2003 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:10
      Gratulacje i cieszcie się ze wszystkich sił.
      Syn swoje zrobił, baba się pomyliła !

Super są takie chwile ❤
    • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:11
      Gratulacje!
    • alpepe Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:16
      No i gratulacje big_grin.
      Moja starsza teraz przygotowuje się do pierwszego egzaminu państwowego medycznego, jest po drugim roku i wprawdzie i tak nie zrozumiałam, co ten egzamin konkretnie daje, ale też się cieszę, że drugie koty za płoty.
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:30
        Dobrze jest mieć w domu lekarza smile
        U mnie -niestety- żaden z synów nie będzie, muszę się "zadowolić" bratem lekarzem.
    • kornelia_sowa1 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:21
      Bardzo , bardzo serdecznie Ci gratuluje syna, a synowi sukcesu.
      Lubię takie historie, bo przypominaja mi naszą.

My i nasz swieżo upieczony licealista usłyszeliśmy kiedyś, ze szkoda państwowej kasy na jego rehabilitację, bo sa bardziej potrzebujący a jemu niewiele to pomoże- chodzić jakoś będzie a po prostu trzeba się pogodzić z tym, ze nigdy nic nie osiągnie tam, gdzie będzie potrzebna praca nog.

Cóż, nasz syn ma upartych rodziców- prywatna rehabilitacja przez ponad rok, w domu z nami także.

Po 10 latach od tej "diagnozy", syn jest wielokrotnym medalistą Polski w dziedzinie, która jak najbardziej wymaga pracy nóg.

Za każdym razem jak wraca ze złotym krążkiem na szyi , mam ochote wysłać go tej babie
      • swiezynka77 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 08:39
        wspaniała historia, ogromne gratulacje!
    • iwles Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:23
      Gratulacje!
    • koko8 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:24
      Gratulacje dla syna! ♥️

Moja córka też od dziś jest studentką UW na wymarzonym kierunku big_grin
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:34
        Gratulacje dla córki smile
    • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:27
      A zdradzicie, jakie kierunki? Może moja będzie starszą koleżanką któregoś z waszych dzieci. W sumie pewnie nie starszą, bo ona rocznik 2004, ale z roku wyżej smile
      • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:33
        Nie podejrzewam, że na tym samym wydziale. Twoja to chyba bardzo zdolna? Tak mi się kojarzy, więc zakładam, że jakieś Zarządzanie lub Ekonomią (chociaż ten jego wydział współpracuje z Ekonomią).
        • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:50
          la_mujer75 napisała:

> Nie podejrzewam, że na tym samym wydziale. Twoja to chyba bardzo zdolna?

Nie, raczej po prostu w miarę zdolna i pracowita.

Jedna zarządzanie, ale na SGH, a druga na UW - biotechnologia.

• sabina211 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:36
        Jeśli zamulam wątek to przepraszam, ale mój syn z podobnymi prognozami rozwojowymi dziś dostał się na dwa kierunki 2 stopnia, a 6.07 obronił licencjat. Bardzo dobrze wiem, co czuje autorka wątku, gratuluję Synowi i wszystki współautorom/autorkom sukcesu.Fajne są takie zakończenia naszych lęków (choć ja jeszcze czuję lekki niepokój apropo jego przyszłości zawodowej).
        • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:53
          Nie zamulasz, podajesz pozytywny przykład wink
        • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:55
          Właśnie ten lęk sad On ciągle tkwi w człowieku (matce).
          Bo samo dostanie się na studia to jedno, samo skończenie to drugie, a jest jeszcze praca zawodowa/sprawy osobiste, etc.
          Mój jest ze spektrum autyzmu, więc ileś rzeczy się nakłada.
          Ale dzis staram się cieszyć tym kolejnym sukcesem.
          • sabina211 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 20:03
            Mój też ze spektrum. W całej rozciągłości wiem o co chodzi. (Choć co człowiek to historia....) Ale dziś i ja się cieszę naszym i Waszym sukcesem.
          • laurielle Re: Mam studenta :) 20.07.23, 23:45
            Nie martw sie, skonczy. Moj maz, uznawany w podstawowce za ociezalego umyslowo, jadacy na trojach tylko dlatego, ze matka z nim sleczala nad lekcjami do konca 7 klasy, ktory dostal sie do liceum z ogona rankingow, dostal sie na prawo na UW bez tzw. plecow (matka wyksztalcenie srednie, ojciec zasadnicze zawodowe, zero prawnikow w rodzinie), potem na aplikacje, a wczoraj obronil doktorat - podobno najlepszy od lat. IMHO tez jest w spektrum, bo klon zdiagnozowanego syna. Psycholozka, ktora diagnozowala syna, diagnozuje tez doroslych. Twierdzi ona, ze wszyscy (!) jej dorosli pacjenci w spektrum maja jeden z trzech zawodow: prawnik, chirurg albo programista.
            • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 08:53
              Coś w tym jest. A propos dorosłych ze spektrum.
              Mój ojciec nie jest co prawda programistą, ale skończył elektronikę na PW, a komputery to jego żywioł, brat jest lekarzem (co prawda nie chirurgiem, a patomorfologiem, nie chciał specjalizacji, gdzie miałby do czynienia z pacjentami).
              A syna zawsze widziałam, jako prawnika. On trochę w inną stronę, ale zdecydwanie miałby ku temu predyspozycje.
        • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:50
          sabina211 napisała:

> Jeśli zamulam wątek to przepraszam, ale mój syn z podobnymi prognozami rozwojow
          > ymi dziś dostał się na dwa kierunki 2 stopnia, a 6.07 obronił licencjat.

Gratulacje!
        • alex_vause35 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 11:04
          Brawo dla Twojego syna, Sabina! smile
          • sabina211 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 16:38
            Dziękuję w Jego imieniu. Jeśli ktoś jest chętny to prosimy o kciuki 25 lipca, bo wtedy ma rozmowę kwalifikacyjną na 3 kierunek, na który aplikował. Na tym kierunku najbardziej mu zależy, ale jeśli się nie dostanie to nie zostaje na lodzie.
            • szeptucha.z.malucha Re: Mam studenta :) 21.07.23, 16:39
      • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:53
        kurt.wallander napisała:

> A zdradzicie, jakie kierunki? smile

Budownictwo. Sądzę, że mało kobiet studiuje ten kierunek wink
        • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 18:59
          Zawsze marzyłam, aby studiowac na PW wink Ale że ja nie wzięłam zdolności po ojcu, to wylądowałam na studiach humanistycznych.
          Studiowałam m.in. historię i ku swojemu zdziwieniu - okazało się, że tam jest przewaga facetów. Czulam się, jak królowa, gdy na zajeciach byłam jedyną dziewczyną.
          Na kolejnym kierunku już tak nie było sad
          • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 19:12
            On się dostał na Budownictwo na SGGW. Co fajne z domu będzie miał 16 min samochodem obwodnicą wink A ja 25 lat temu z tego samego osiedla tłukłam się na UW 1,5 godziny sciana
            • la_mujer75 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:04
              O, tak. Będzie śmigał .
              • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:10
                la_mujer75 napisała:

> O, tak. Będzie śmigał .
                >

Miło jest nie musieć wstawać o 6.00 na ósmą na wykłady wink
        • myszwkropki Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:14
          Zdarzają się chyba częściej niż paręnaście czy więcej lat temu. Moja mama studiowała na budownictwie w latach pięćdziesiątych - 150 facetów i 3 kobiety😀
        • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 21:55
          SGGW ponoć fajna uczelnia, ale dla nas mega daleko. Możliwe, że najmłodsza tam wyląduje, jeśli nie dostanie się na UW i obawiam się, że dojazdy ja wykończą.

Nie wiem, czy tak jest na każdym kierunku, ale na SGGW student nie musi polować na możliwość zapisania się na zajęcia, tylko ma z góry ustalony plan zajęć. Co jest i fajne, i niefajne, ale przynajmniej odpada jeden stres smile
          • heca7 Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:12
            Bratanica tam skończyła weterynarię. Trzy lata temu. Bardzo zadowolona. Ona od początku twierdziła, że z takimi wynikami matury mój syn się dostanie. Ale ja i tak miałam stracha wink
          • szeptucha.z.malucha Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:13
            No, usos na UW to dramat, zwłaszcza przy 2 kierunkach🙄 kątem oka widziałam to polowanie na zajęcia w 1 sekundzie.
            • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:29
              O tak, córka zawsze zestresowana, czy się uda. A na SGH nie lepiej. Chociaż teraz, przy zapisie na 5. semestr, jakoś wszystko się udało dopiąć, może starsze roczniki mają fory, np. wcześniejszy dostęp?

Za to fajne jest, że można sobie wybierać różne języki, młodsza raczej trzyma się koreańskiego, ale starsza wcześniej miała ang. i hiszp., a teraz wzięła sobie francuski i chiński.

• magia Re: Mam studenta :) 20.07.23, 22:43
                Na sgh jest taki wybór? Mslalam ze tylko ang i niem. - mlody bedzie studentem od października.
                Czy na pierwszym roku tez tezeba tak kombinować z zajeciami?
                • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:05
                  Cały czas trzeba kombinować z zajęciami, ale z czasem jakoś lepiej to wychodzi. Np. na poprzedni semestr córka chciała wybrać zestaw zajęć, które dałyby jej uprawnienia do certyfikatu (jeśli czegos nie pokręciłam) do pewnej specjalizacji zarządzania, i nie udało jej się zapisać na żadne (bo niby nie było chętnych czy coś takiego), a na najbliższy semestr już ma zaklepane te same przedmioty.
                  A z językami jest tak, że na pierwszym roku (możliwe, że i na drugim teź) TRZEBA kontynuować język/języki, które miało się w liceum, stąd córka musiała hiszpański (nie jestem pewna, czy ang. też był obowiązkowo), bo realizowała go w stopniu rozszerzonym w LO. A na 3. roku juz miała dowolność (możliwe, że w ogóle mozna nie brac języków, bo córka zastanawiała się, czy brac ten chiński czy coś zw. z ekonomią wysp tropikalnych).

Mnie zdziwiło tak ogólnie, że tak ciężko uzyskać stypendium naukowe w dzisiejszych czasach (ono się chyba teraz nazywa stypendium rektorskie). Trzeba mieć średnią naprawdę bardzo blisko 5.0, ja swego czasu dostawałam chyba i za 4.0.
          • arwena_111 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 07:42
            Rozwiewam twoje złudzenia. Zapisy na przedmioty, które się wybiera- są raz na semestr. Przez internet i po 5 minutach serwer pada. Mam na SGGW córkę na finansach na 3 już roku.
            • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:07
              arwena_111 napisała:

> Rozwiewam twoje złudzenia. Zapisy na przedmioty, które się wybiera- są raz na s
              > emestr. Przez internet i po 5 minutach serwer pada. Mam na SGGW córkę na finans
              > ach na 3 już roku.

A to może zależy w takim razie od kierunku? Znajomy chłopak na projektowaniu ogrodów bodajże, ma z góry ustalony i narzucony plan.

Może są inne osoby, które mają dzieci na SGGW i napiszą, jak wygląda to na innych kierunkach?
              • magia Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:32
                tez mam w rodzinie dziewczyne na arch. krajobrazu. Przedmioty sa narzucone
                • kurt.wallander Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:33
                  O, faktycznie, to się chyba architektura krajobrazu nazywa.
              • arwena_111 Re: Mam studenta :) 21.07.23, 09:39
                Bo główne przedmioty są ustalone. Ale co semestr wybiera się przedmioty dodatkowe - i na te najlepsze, najciekawsze - jest walka. W każdym razie u córki.
                Tak też było na wf na pierwszym roku. Żeby się np wstrzelić w okienko w dniu x a nie jechać na jeden wf w dzień wolny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka