Dodaj do ulubionych

Łysieję Minoxidil

08.10.23, 18:56
Łysieję, Strasznie wypadają mi włosy. Są już tak przerzedzone, że widać bardzo skórę. Zaczęłam stosować minoxidil ( czy jak się to to nazywa) , stosuje już od czterech pięciu miesięcy. Niestety nie widzę żadnego efektu. Czy skończyć kurację? Czy próbować dalej? Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 19:00
      a co jest genezą łysienia?
      Bo bez ustalenia tego to trudno o skuteczne leczenie.
      • lucerka Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 19:02
        Psychotropy, których nie mogę odstawić albo zmienić.
    • berdebul Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 19:23
      Biotebal. Wcierka Jantar. Kwasy omega - biorę wegańskie. Chwile trwa zanim zacznie działać, ale później już idzie.
    • sueellen Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 19:53
      Doustnie go bierzesz czy wcierka? Jaki procent? 5 czy 2?

Pogadaj z lekarzem. 5% doustnie jest tylko dla mężczyzn bo włosy mogą rosnąć tam gdzie nie chcesz aby rosły, poza tym chyba nie ma przeciwwskazań. Z tego co wiem kuracja doustna jest bardziej efektywna ( około 30%).
      Rozumiem że krew zbadana?
      • lucerka Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 20:06
        Biorę ten dla kobiet, psikam sprayem na skore głowy. A na co mam ta krew zbadać? U lekarza jeszcze nie byłam bo to kosmetyczny problem. Tu, gdzie mieszkam olewaja to raczej. Chybi ze prywatnie za kupę kasy.
        • sueellen Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 20:25
          W kwestii krwi Ematka będzie wiedziała lepiej na co. Zazwyczaj wypadają gdy brakuje witamin z grupy na ale może być całą czapka innych powodów.

Bierz ten dla facetów 5% wcierka co 12 godzin, ale ja bym poszła w pigułki jeśli nie boisz się niechcianego owłosienia gdzie indziej... Wez pod uwagę że będziesz musiała już go brać do końca życia bo jeśli przerwiesz, po kilku miesiącach wszystko wróci do stanu sprzed kuracji.
          Do tego dermatolog - sprawdź stan skalpu. Nie masz łupieżu? Skóra głowy jest zdrowa, nie jest podrażniona? Nie swędzi itp ?
        • berdebul Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 20:33
          Byłaś u trychtologa? Od tego bym zaczęła.
          Nie masz anemii?
    • koko8 Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 22:26
      Potwierdzam, to co pisze sue ellen. Minoksidil najskuteczniej działa doustnie. Skonsultuj sie z dermatologiem specjalistą od włosów, niech ci dobierze bezpieczną dawkę.
    • laurielle Re: Łysieję Minoxidil 08.10.23, 22:37
      Dermatolog ASAP i to specjalizujacy sie w lysieniu. Trzeba ustalic przyczyne choroby (typ lysienia). Sa takie typy, ktore mozna zatrzymac, lecz nie mozna cofnac, wiec nie zwlekaj, bo potem moze juz tylko pomoc przeszczepienie wlosow, jesli zostanie ich dosc do zabiegu.
    • dors_venabili Re: Łysieję Minoxidil 15.09.25, 19:42
      Ja stosuję Minovivax 5%, od 2023/2024. Byłam prawie łysa - skutek leków immunosupresyjnych. Włosy mi odrosły, ale dopiero po 3-4 miesiącach stosowania było widać jakieś pierwsze efekty. Teraz są nawet gęściejsze, ale nadal go używam- raz dziennie. Nie miałam problemów, że rosły mi gdzieś indziej niż na głowie. W mojej opinii przy dużym wypadaniu wcierki kosmetyczne nic nie dają. I jeszcze łykałam Merz Special.
    • fogito Re: Łysieję Minoxidil 15.09.25, 22:05
      Codziennie na śniadanie dwa lub trzy jajka. Po kilku miesiącach powinno być lepiej. Tak zrobiłam jak mi mama łysiała po wyjściu za szpitala.
    • jeste_m_sobie Re: Łysieję Minoxidil 16.09.25, 06:13
      Hej, mmiałam taką samą sytuację. Też sosowałam minoxidil, ale z przepisu lekarza. Nic nie pomagał, tylko nasilał wypadanie (wiem, że taka moe być pierwsza faza, ale u mnie ona nie chciala się skończyć). Dodatkowo podrażniał mi ręce. Robiłam mnóstwo badań i próbowałam wielu rzeczy, by sobie pomóc. Skracając historię: wszystkie badania były OK, nawet tarczyca, nic nie pomagało. Dopiero po odstawieniu leków wosy sie poprawiły po kilku dniach (!). Niestety musiałam znów zacząć brać leki, na szczęście nieco inne, i znów jest gorzej, ale na razie nie tak źle, jak było wtedy.
      Przykro mi, ale z mojego doświadczenia wynika, że jesli przyczyną sa leki, które ciągle bierzesz, nie pomaga nic. Natomiast faktem jest, że nie próbowałam tabletek. Warto, byś się preszła do lekarza, może u Ciebie będzie inaczej. Mój organizm jest specyficzny, pod wieloma względami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka