Dodaj do ulubionych

Módlmy się!

30.10.23, 20:26
Przeczytałam właśnie, że księża odprawią specjalną mszę przebłagalną za Halloween. Mam 47 lat. Kiedy poszłam do szkoły średniej, nagle się to święto pojawiło. Jako zabawa. I może mam słabą pamięć, ale nie przypominam sobie AŻ TAKIEJ HISTERII wtedy. Co to się porobiło w tym kraju?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:27
      Już 47? Niedawno miałaś 38. Jak te dzieci rosną.
    • profes79 Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:28
      Kasa KK przestaje się zgadzać nawet pomimo milionów pompowanych z budżetu państwa.
      • laluna82 Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:34
        profes79 napisał:

> Kasa KK przestaje się zgadzać nawet pomimo milionów pompowanych z budżetu państ
        > wa.
        >
        Dodatkowo wiedzą kurek z budżetu już zamknięty. Chude czasy idą, to histeryzują wink
        Ciekawe że mszy przebłagalnych za dusze kolegów z Dąbrowy nie organizowali wink
    • niemcyy Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:28
      Alleluja!
    • dreg13 Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:29
      Pojawiły się media, ktore o takich pierdach piszą.
      Gdyby nie one, to o owej mszy dowiedziałyby się może jakieś bogobojne emerytki i tyle
      • iwles Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:37
        dreg13 napisała:

> Pojawiły się media, ktore o takich pierdach piszą.
        > Gdyby nie one, to o owej mszy dowiedziałyby się może jakieś bogobojne emerytki
        > i tyle

Oraz dzieci w szkole na religii. Które powiedziałyby rodzicom.
        I na szczęście te pierdy też by się szeroko rozeszły.

• alina460 Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:30
      Zawsze byli anty, ale teraz, jak zaczął im się palić grunt pod nogami, to jakby są bardziej anty.
    • daniela34 Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:31
      Mówisz o tej w kościele Bożego Ciała w Krakowie? Na pocieszenie - tam "rządzi" zgromadzenie kanoników laterańskich. A z nimi jak z Hucułami. Już ich mało na świecie zostało.
    • krwawy.lolo Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:31
      Jeżeli jakiś małoletni iluzjonista z książki dla dzieci, ba, różowy kotek trafia na ambony i do zaklęć egzorcystów, to i helowinki mogą.
      Helowinki odnoszą się do niemieckiej wymowy [helowiin].
    • hanusinamama Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:34
      Ja tam pamiętam histerię związaną z ksiązkami Dana Browna i z Harrym Potterem. Nic tak nie robi reklamy jak histeria w KK. Nawet kurator Nowak nie ma takich zasięgów i takiej skuteczności.
      Swoją drogą jak ona straci posadę to chyba pojadę do Krakowa i będę machać tęczową flagą...
      • daniela34 Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:40
        Na kawę przyjdź!
        • hanusinamama Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:42
          Deal!!
      • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:56
        I jeszcze takie różowe kitikaty czy jakoś tak
        • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:09
          Przypomniało mi się. Hello Kitty
      • silenta Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:18
        Taaak, jak zaczęli jechać po Hello Kitty to kupiłam sobie taką szklankę i już z 10 lat piję z niej kawę. Do kokardy leję wodę a powyżej kokardy mleko. Super jest.
        • panna.nasturcja Re: Módlmy się! 31.10.23, 00:47
          Piękna miarka smile
        • majenkirr Re: Módlmy się! 02.11.23, 18:08
          O co chodzi z tà Hello Kitty? Kto po niej jeździ i czemu?
          • bene_gesserit Re: Módlmy się! 02.11.23, 18:18
            Parasolkę z HK spalili publicznie księża, którzy w tym samym ogniu palili książki i rekwizyty z Harrego Pottera, Zmierzchu itd
            Tu jest więcej:
            trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,28663583,jak-nowy-biskup-tlumaczyl-spalenie-w-jego-parafii-ksiezy-ksiazek.html

Biedna Hello Kitty była podejrzana, ponieważ jej uszy wyglądają jak rogi, a imię zawiera słowo 'hell'. W ten sposób przyzwyczaja się maleńkie dzieci do okultyzmu, a potem są już stracone i nie dostąpią zbawienia.
            • silenta Re: Módlmy się! 02.11.23, 20:57
              I jeszcze nie ma ust więc jest okultystycznym symbolem smile wg księdza egzorcysty.
              • silenta Re: Módlmy się! 02.11.23, 20:59
                "Jej charakterystyczną cechą jest to, że przypominająca kotka postać nie ma pyszczka. Pewnie mało kto zwraca na to w ogóle uwagę, ale nie umknęło to czujnemu oku polskich egzorcystów. W ocenie diecezjalnego egzorcysty z Białegostoku, to właśnie zdradza, iż Hello Kitty ma ścisłe związki z Szatanem. - Hello Kitty to zabawka i postać z bajki demoniczna. Na pierwszy rzut oka - sympatyczny kotek. Twórca tej postaci miał syna czy córkę... Dziecko było bardzo chore na nowotwór jamy ustnej. Poprosił jakiegoś demona o uzdrowienie. Dlatego kotek nie ma ust - wyjaśniał."
                • bene_gesserit Re: Módlmy się! 02.11.23, 21:16
                  Wczytywałam sie swego czasu w te wyjaśnienia.
                  Zawsze mi w nich brakowało sensu, to znaczy ujawnienia, jak szatański kotek z rogami, bez ust i 'hell' w imieniu wplywal na promocję satanizmu wśród czterolatek.
      • angazetka Re: Módlmy się! 31.10.23, 00:20
        > Swoją drogą jak ona straci posadę to chyba pojadę do Krakowa i będę machać tęczową flagą...

Jak raz w życiu byłam na marszu równości w Krakowie, to kurator Nowak witała nas różańcem big_grin
    • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:49
      Wtedy to była zabawa organizowana na lekcjach języka angielskiego, a teraz nowe święto narodowe. Jest to rzeczywiście irytujące, ale ciemnych sił bym w to nie mieszała.
      • hanusinamama Re: Módlmy się! 30.10.23, 20:53
        Święto narodowe u nas to się świętuje...wolnym dniem.Mamy tego od wuja. To jest jedynie zabawa jak Walentynki. Kto chce uczestniczy, kto nie...nie. Nie wiem co w tym irytującego.
        • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:10
          Owczy pęd do urządzania atrakcji ludziom, którzy mają w odwłoku ten klasyczny przypadek potrzeby społecznej wykreowanej przez handel w celach zarobkowych.
          Dzieciąteczka chodzą i wydzwaniają do drzwi ludziom, którzy sobie tego nie życzą. Taka nowa świecka tradycja.
          • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:10
            I estetyka tego "święta" jest wątpliwa - wszystko jest w tym czasie najeżone kiczem, aż oczy bolą.
            • alicia033 Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:32
              ardzuna napisała:

> I estetyka tego "święta" jest wątpliwa - wszystko jest w tym czasie najeżone kiczem, aż oczy bolą.

no patrz, to tak, jak estetyka bożego narodzenia...
              • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:34
                Nie, estetyka Bożego Narodzenia jest bardzo ładna - można wybrać niekiczowate ozdoby. Za dużo się chyba naoglądałaś anglosaskich dekoracji świątecznych, równie kiczowatych jak halołinowe.
                • alicia033 Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:39
                  ardzuna napisała:

> Nie, estetyka Bożego Narodzenia jest bardzo ładna - można wybrać niekiczowate ozdoby.

No patrz (znowu🤣🤣🤣), to zupełnie jak z Halloween - można wybrać niekiczowate ozdoby.
                  Chyba za dużo, ardzuna, naoglądałaś się anglosaskich dekoracji świątecznych...
                  • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:40
                    Nie widziałam ani jednej niekiczowatej ozdoby Halloweenowej. Wszystko to beznadziejny kicz.
                    • trampki-w-kwiatki Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:43
                      Są piękne dekoracje, wystarczy odpalić instagram, Google, pinterest.
                      • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:45
                        Nie, nie widziałam ani jednej pięknej.
                        • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:46
                          Ale dziękuję za ten głos, bo do tej pory myślałam, że kupowanie tego wszystkiego to rodzaj masochizmu estetycznego i finansowego, a teraz widzę, że istnieją ludzie, których zęby nie bolą na widok tego badziewia i być może uważają je może nawet za przejaw piękna.
                          • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:21
                            Ale kupowanie ozdób czy ozdabianie jest jest tylko dla chętnych. Przecież nikt na siłę nikomu tego kiczu nie narzuca.
                            • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:32
                              borsuczyca.klusek napisała:

> Ale kupowanie ozdób czy ozdabianie jest jest tylko dla chętnych. Przecież nikt
                              > na siłę nikomu tego kiczu nie narzuca.

Jak to nie narzuca? W okresie okołohalołinowym trudno gdziekolwiek się ruszyć, żeby nie być tym dręczonym. Poza tym chodzi ci o to, że nie lubiąc kiczu mamy się na halołin bawić bez dekoracji i strojów okolicznościowych? Jak niby, jeśli to "święto" głównie polega na dekorowaniu, przebieraniu się, a jeszcze na narzucaniu się przez dzieci ludziom po domach?
                              • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:53
                                Ale nie jest to święto obowiązkowe. Nie chcesz nie dekorujesz, nie kupujesz, nie świętujesz 🙄
                                • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 01:18

> Ale nie jest to święto obowiązkowe. Nie chcesz nie dekorujesz, nie kupujesz, ni
                                  > e świętujesz 🙄

Już jest, bo otwieram drzwi bachorom, które wydzwaniają.
                          • pursuedbyabear Re: Módlmy się! 31.10.23, 06:52
                            Bo uznają to za - uwaga - zabawę. Niektórzy tak mają, że lubią się uśmiechnąć nad brzydką ozdobą.
                            • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:30
                              pursuedbyabear napisała:

> Bo uznają to za - uwaga - zabawę. Niektórzy tak mają, że lubią się uśmiechnąć n
                              > ad brzydką ozdobą.

Torturowanie się kiczem, żeby się uśmiechnąć? Nie, dziękuję. Wolę przyjemne przeżycia.
                              • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:55
                                ardzuna napisała:

> pursuedbyabear napisała:
                                >
                                > > Bo uznają to za - uwaga - zabawę. Niektórzy tak mają, że lubią się uśmiec
                                > hnąć n
                                > > ad brzydką ozdobą.
                                >
                                > Torturowanie się kiczem, żeby się uśmiechnąć? Nie, dziękuję. Wolę przyjemne prz
                                > eżycia.

Torturowanie, dręczenie... Strasznie dużych słów używasz jak na takie nieistotne pierdoły
                                • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 01:17

> Torturowanie, dręczenie... Strasznie dużych słów używasz jak na takie nieistotn
                                  > e pierdoły

Może dla ciebie nieistotne. Mnie patrzenie na to boli. Zależy od wrażliwości.
                        • quilte Re: Módlmy się! 31.10.23, 09:30
                          "Nie, nie widziałam ani jednej pięknej."
                          Może nie chciałaś zobaczyć? Nietrudno zauważyć, że Halloween Ci nie leży. Poziom kiczu i komercjalizacji jest taki sam w przypadku obu tych świąt. Pamiętam, jak ze dwadzieścia lat temu przeczytałam w którejś z książek Gretkowskiej (cytuję z pamięci): "dzieci pewnie myślą, że Boże Narodzenie to urodziny kaczora Donalda". Od tamtego czasu wiele się zmieniło - nie na lepsze. Owszem, można znaleźć gwiazdki ze słomy, łańcuchy z kolorowej bibułki i ręcznie robione bombki, ale trzeba się naszukać.
                          • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:29
                            quilte napisała:

> "Nie, nie widziałam ani jednej pięknej."
                            > Może nie chciałaś zobaczyć?

Może podaj przykład choć jednej pięknej ozdoby, to ją zobaczę. Ale uwaga, może to jednak będzie straszliwy badziew i kicz.

> lda". Od tamtego czasu wiele się zmieniło - nie na lepsze. Owszem, można znaleź
                            > ć gwiazdki ze słomy, łańcuchy z kolorowej bibułki i ręcznie robione bombki, ale
                            > trzeba się naszukać.

Nie, nie trzeba się naszukać. Bez trudu można kupić gustowne dekoracje. Można też samemu robić, poza tym bombki nie muszą być ręcznie robione, żeby nie były kiczowate. Można też omijać cały ten anglosaski dekor (tak anglosaski, jak i halołinowe ohydztwa) z reniferkami, Mikołajem w stroju coca-coli oraz zielono-czerwoną kratką.
                            • quilte Re: Módlmy się! 02.11.23, 09:39
                              Jeśli reniferki i zielono-czerwona kratka są dla Ciebie z definicji ohydne to daruję sobie wstawianie przykładów ładnych dekoracji Halloweenowych, bo ewidentnie patrzysz emocjami, nie oczami.
                              • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 19:44
                                quilte napisała:

> Jeśli reniferki i zielono-czerwona kratka są dla Ciebie z definicji ohydne to d
                                > aruję sobie wstawianie przykładów ładnych dekoracji Halloweenowych, bo ewidentn
                                > ie patrzysz emocjami, nie oczami.

Nie, po prostu ewidentnie nie podzielam twojego gustu.
                                Nie wychowywałam się na amerykańskiej kulturze, dlatego nie potrzebuję zielono-czerwonych kolorów i kiczowatych reniferków na Boże Narodzenie.
                    • lodomeria Re: Módlmy się! 31.10.23, 12:20
                      U mnie na dzielni sporo własnoręcznie robionych. Np. takie słodziaki:
                      • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:29
                        Niestety, nadal mnie to nie zachwyca.
                      • aadrianka Re: Módlmy się! 02.11.23, 17:41
                        Świetne są te duszki, słodkie i z wdziękiem!
                • arthwen Re: Módlmy się! 31.10.23, 12:24
                  ardzuna napisała:

> Nie, estetyka Bożego Narodzenia jest bardzo ładna - można wybrać niekiczowate o
                  > zdoby. Za dużo się chyba naoglądałaś anglosaskich dekoracji świątecznych, równi
                  > e kiczowatych jak halołinowe.

Dokładnie tak samo. Tu też można wybrać niekiczowate ozdoby.
                  Serio nie ma obowiązku ustawiania trumien i kościotrupów.
                  • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:32
                    arthwen napisał(a):

> Dokładnie tak samo. Tu też można wybrać niekiczowate ozdoby.

Z czego? Nie widziałam ani jednej niekiczowatej.
            • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:19
              Kicz to sztuka szczęścia 🥰
          • daszka_staszka Re: Módlmy się! 31.10.23, 19:38
            Patrzaj Pani a do mnie wydzwaniaja młodzi chłopcy w sukienkach z pytaniem o kolędę, choć sobie też nie życzę. Life
            • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:34
              A do mnie nie wydzwaniają, bo sobie tego nie życzę. Life.
              Zresztą nawet w czasach kiedy mieszkałam w parafii, w której wierni się nie zapisywali na kolędę, robił to najwyżej jeden rocznie. A band dzieciaków przewalało się znacznie więcej i dzwoniły bardziej natarczywie.
      • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:18
        Irytujące, bo inni ludzie się bawią? Przypominam, że w żaden sposób nie jest to obowiązkowe 🙄
        • 35wcieniu Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:35
          Irytujące jak się bawić nie chcesz a masz łomot do drzwi/naciskanie dzwonka albo domofonu i przytrzymywanie go przez minutę i na dodatek to się powtarza bo jak ludzie raz nie otworzyli to na pewno otworzą za drugim razem więc można oblecieć jeden blok kilka razy przy akompaniamencie zdezorientowanych psów.
          2 czy 3 lata temu miałam taką bandę, ale chyba w końcu im ktoś wyjaśnił pewne kwestie bo w zeszłym roku bylo spokojnie.
    • black.imak Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:06
      Im w ogóle nie pasują święta które cieszą się popularnością a nie są ich i nie nabijają im kasy. Próbują je więc zniszczyć lub przywłaszczyć. Tak było z Bożym Narodzeniem, Wielkanocą, Wszystkich Świętych. Teraz od lat już próbują organizować jako alternatywę dla Halloween marsze wszystkich świętych Żałośnie to wygląda, dzieciaki podstawówkowe, poprzebierane za Jezuski i Maryjki ze złożonymi rączkami tańczące w kółeczku. Od razu widać że przebierańcy halloweenowi mają stokroć lepszą zabawę.
      • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:19
        Małpowanie cudzych zwyczajów zawsze było najfajniejsze dla niektórych.
        • alicia033 Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:35
          ardzuna napisała:

> Małpowanie cudzych zwyczajów zawsze było najfajniejsze dla niektórych.

fakt, "chrześcijanie" przemianowani później na katolików zmałpowali całą masę zwyczajów.
          A w zasadzie to wszystkie.
          • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:43
            alicia033 napisała:

> ardzuna napisała:
            >
            > > Małpowanie cudzych zwyczajów zawsze było najfajniejsze dla niektórych.
            >
            > fakt, "chrześcijanie" przemianowani później na katolików zmałpowali całą masę z
            > wyczajów.
            > A w zasadzie to wszystkie.

Nie, nie wszystkie. Część przetworzyli z dawniejszych tradycji pogańskich. Szczęśliwie to wszystko nie wydarzyło się tak inwazyjnie jak Halloween, na przestrzeni mojego życia i na moich oczach, pod osłoną ogniową reklam, które miały na celu przekonanie ludzi, żeby kupowali jeszcze więcej.

W halołinowych zwyczajach nie ma nawet ziarenka starych słowiańskich tradycji pogańskich, więc jest to nowotwór kulturowy nieporównywalny do tworzonych przez setki lat tradycji świętowania Bożego Narodzenia i Wielkanocy, różniących się zresztą lokalnie.
            • alicia033 Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:47
              ardzuna napisała:

>
              > Nie, nie wszystkie. Część przetworzyli z dawniejszych tradycji pogańskich.

Czyli ukradli.
              • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:48
                Nie da się dyskutować z kimś, kto myśli tak prymitywnie. Najwięksi malarze też twoim zdaniem kradli pomysły i inspiracje?
            • panna.nasturcja Re: Módlmy się! 31.10.23, 00:51
              Serio ani ziarenka? Wiesz może z jakiego kraju pochodzi Halloween? podpowiem: nie jest to Ameryka, kraj mocno związany z katolicyzmem.
              W szkole średniej też wagarowałaś? Nie czytałaś Dziadów? Nie wiesz czym są?
              • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:37
                panna.nasturcja napisała:

> Serio ani ziarenka? Wiesz może z jakiego kraju pochodzi Halloween? podpowiem: n
                > ie jest to Ameryka, kraj mocno związany z katolicyzmem.
                > W szkole średniej też wagarowałaś? Nie czytałaś Dziadów? Nie wiesz czym są?

"Też" jak ty? Nie, w odróżnieniu od ciebie nie wagarowałam. Umiesz czytać? Ze zrozumieniem? Nie wynika to z twoich agresywnych wypocin.

Niby z jakiego słowiańskiego kraju pochodzi Halloween według ciebie? A może spróbuj się jednak wytężyć mózg i przeczytać mój post ze zrozumieniem?
        • alpepe Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:37
          NOŻ kurna, to samo myślę o Wielkanocy i Bożym Narodzeniu, nie chce mi się sprawdzać, jedno to zerżnięte z Mitry, a drugie, Hiacynt?
          • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:44
            Nie, jest w tym mnóstwo starych słowiańskich tradycji.
            • alpepe Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:00
              Ty piszesz o zrzynaniu obrzędowości, ja o zrzynaniu świąt.
              • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:04
                Różne motywy kulturowe i religijne pojawiają się w różnych miejscach kuli ziemskiej - czasem równolegle, czasem w jakimś odstępie czasowym. Niekiedy źródło inspiracji jest to samo, a niekiedy nie. Nawet wynalazki, bywa, że są czynione jednocześnie i niezależnie od siebie przez zupełnie różne osoby.

Nie można wygłaszać tak kategorycznych stwierdzeń, jak ty to uczyniłaś, bez narażenia się na śmieszność.
                • alpepe Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:14
                  Hahaha, przyznaję, dobre. Kompletnie nietrafne, bo przecież nie oczekujesz ode mnie eseju na temat źródeł tej maskarady, ale rozumiem skąd to się u ciebie wzięło.
                  Mam głęboko, czy narażę się na śmieszność.
                  • ardzuna Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:17
                    alpepe napisała:

> Hahaha, przyznaję, dobre. Kompletnie nietrafne, bo przecież nie oczekujesz ode
                    > mnie eseju na temat źródeł tej maskarady,

Nie, ale przynajmniej nie prymitywizowania.

> Mam głęboko, czy narażę się na śmieszność.

A to już wyłącznie twój problem.
                • babcia47 Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:47
                  Biorac pod uwagę, że nawet na okolicznosc zawłaszczenia swiat w okresie przesilenia zimowego wymyślono ze w tym okresie urodzil sie Jezus to faktycznie bardzo twórcze bylo to ".wymyslanie" przez katolików. Zapisy z Biblii przeczą temu terminowi i to na wielu poziomach zaczynając od faktów historycznych a ns opisie przyrody kończąc. W okresie powstawania chrześcijaństwa w tym okresie wiele religii w tym terminie obchodziło święta. Wyznawcy Mitry ale również wiele ludów morza Śródziemnego ktore w tym czasie faktycznie cCilu boże Narodzenie i Matkę Boską przedstawianą jako matka z niemowlęciem na ręku ale dotyczyło to Izydy Iszar, Astsrte ktore mialy ze sobą wiele wspólnego i byly uznawane również w starożytnym Rzymie. Kradzieże, zawłaszczanie, zmienianie na swoją modlę a co najzabawniejsze czesto teraz pytanie czemu obchodzą to innowiercy lub niewierzący choc niegdyś byly to święta rodzinne, plemienne bardziej niz religijne
                  • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 01:20
                    babcia47 napisała:

> ożytnym Rzymie. Kradzieże, zawłaszczanie, zmienianie na swoją modlę a co najzab
                    > awniejsze czesto teraz pytanie czemu obchodzą to innowiercy lub niewierzący cho
                    > c niegdyś byly to święta rodzinne, plemienne bardziej niz religijne

Poczekaj, jeszcze nie czas na wątek "dlaczego ateiści obchodzą Boże Narodzenie". Dopiero kończymy wątki "obchodzimy Halloween, bo to święto obowiązkowe i wy macie się też bawić, choć was nie bawi".
                    • babcia47 Re: Módlmy się! 02.11.23, 05:21
                      Oki, co nie zmienia faktu ze poza innymi przykazaniami KK nie przestrzega tez " nie kradnij" . Ścisku pisladkow dostaje tez przy wszelkich okazjach gdy ludzie się za dobrze bawią lub nie uwzgledniaja w tym zbawiennej jego roli. Gdyby dzieciaki przebrane za śmierć mialy na szyji różaniec a przed pukaniem do drzwi poszlu na msze i uiściły tacowe to pewnie problemu by nie było
                      • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 19:45
                        Piszesz niezrozumiale.
    • eglantine Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:15
      Andrzej jak zwykle w punkt.
      • fogito Re: Módlmy się! 02.11.23, 07:55
        Hahaha!
    • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:22
      https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/de/81/5bd9729547ddf_o_large.jpg
      • trampki-w-kwiatki Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:30
        😜
    • muszebosieudusze Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:38
      Nie wiem ale w Stanach tez znam rodziny katolickie, bynajmniej nie polskie, które nie pozwalają dzieciom uczestniczyć z powodów religijnych.
      • alicia033 Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:46
        muszebosieudusze napisała:

> Nie wiem ale w Stanach tez znam rodziny katolickie, bynajmniej nie polskie, które nie pozwalają dzieciom uczestniczyć z powodów religijnych.
        >

nihil novi, religijne świry są wszędzie.
        A w USA bardziej, niż w Europie.
      • zona_glusia Re: Módlmy się! 31.10.23, 20:13
        To święto przyszło do nas ze Stanów i sprzeciw wobec niego też stamtąd przyszedł.
        • ardzuna Re: Módlmy się! 02.11.23, 00:40
          Nie, sprzeciw urodził się tu.
    • abria Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:48
      Za bunga bunga w Dąbrowie nie bąda przabłagiwać? Pewnie sami organizują.
      • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:15
        Na razie posunęli biskupa ze stanowiska i się przyczaili co będzie dalej.
        • iwles Re: Módlmy się! 31.10.23, 08:14

> Na razie posunęli biskupa

Zboczenstwa 🤣🤣🤣
          • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 31.10.23, 08:24
            iwles napisała:

> borsuczyca.klusek napisała:
            >
            > > Na razie posunęli biskupa
            >
            >
            > Zboczenstwa 🤣🤣🤣

I to takie, że już mało kto ogarnia 🤷‍♀️
    • leanne_paul_piper Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:53
      Jutro się pomodlę na maratonie horrorów, pomiędzy klaunem psychopatycznym mordercą, demonem z egzorcysty a innym potworem w ciele zakonnicy. O wiem, najlepiej wykorzystam do tego przerwę między filmami, kiedy będę stała w kolejce do klopa i akurat będę miała wolną chwilę. Po sprawdzeniu wiadomości Whatsappowych ofcourse, w końcu jakieś priorytety muszą być.
      • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 21:56
        off top - zawsze mnie dziwi ze są ludzie, którzy wytrzymują na jakichkolwiek maratonach filmowych dla mnie dwa filmy w jeden dzień to max i bardzo rzadko praktykuję.
        • alpepe Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:01
          Ja właśnie binguję drugi sezon good fight. Dobrze, że tylko trzy są w prime za darmo, bo inaczej bym się zarżnęła.
        • leanne_paul_piper Re: Módlmy się! 30.10.23, 22:02
          No! A ja jestem przecież czynna zawodowo normalnie. Moja robota z dojazdami to 11-12 godzin. Nie ma lekko później, aby wytrwać. Zwłaszcza, że zwykle te maratony są w piątki, albo jak teraz - we wtorek.
          Ostatnio zasnęłam niestety na czwartym filmie i byłam taka rozczarowana, bo obudziłam się dosłownie na samą końcówkę i zdążyłam tylko zobaczyć, jak bohaterka idzie sobie przez miasteczko, bardzo zadowolona z siebie. I zaraz były napisy końcowe, więc za cholerę nie wiem, z czego była taka zadowolona i mnie to zżera. A to był niszowy horror, w oryginale Mother Superior, więc pewnie nikt nie widział? <pyta Leanne nieśmiało z lekką nadzieją?>
          • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:03
            ale praca nie ma z tym nic wspólnego. Po prostu siedzenie w kinie tyle godzin mnie przerasta. Czasami jak są "gęste" festiwale to zdarza mi się(rzadko) iść na dwa filmy tego samego dnia, ale potem jestem baardzo zmeczona - kręgosłup i ogólnie.smile
        • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:14
          Ja bym z pewnością usnęła i żaden klaun morderca by mi w tym nie przeszkodził 😁
          • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:16
            to musiałby być wygodne fotele.
            • quilte Re: Módlmy się! 31.10.23, 09:10
              Sprawdź Młociny wink
          • leanne_paul_piper Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:32
            Kiedyś też zasnęłam, ale demon tak głośno wrzeszczał, kiedy oddzielali go od kręgosłupa protagonistki, że ąż mnie obudził. Chyba specjalnie podkręcili dźwięk, jak zobaczyli, że cała sala już kima.
            • chicarica Re: Módlmy się! 31.10.23, 08:22
              Podkręcili bo chrapałaś i zagłuszałaś.
    • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:13
      Aż normalnie człowiek nabiera ochoty na wydrążenie dyni, mimo że to dużo syfu i roboty 🙄
      • chococaffe Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:19
        Mnie Halloween wprowadził w świat dyni. W moim rodzinnym domu dynia pojawiała się tylko w formie marynowanej. Dłubać w niej mi się nie chce, ale wersje pieczone, zupy, jak najbardziej.
      • arthwen Re: Módlmy się! 31.10.23, 12:29
        No nie? wink
        Jakby nie to, że jutro mamy imprezę rodzinną (nie, nie nagrobną, urodzinową) to bym się pobawiła, ale muszę upiec tort i tartę, a dynię co najwyżej przerobię na curry, a nie będę wycinać. Chociaż może w weekend?
    • bknbknbkn Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:17
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/396841139_356768523574845_7543530512265215527_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=HkKDMCsBDioAX8K0RPJ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfCFV_jn4Px5P9IfHKdNhjo9aR9oT9bP887UpgxAXYZvuw&oe=6544A1A8SokzBuraka
    • borsuczyca.klusek Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:23
      Za moich szkolnych czasów histerię budziły sekty, subkultury oraz muzyka już nawet nie z pokolenia rodziców ale nawet dziadków patrz Beatlesi.
      • babcia47 Re: Módlmy się! 02.11.23, 05:27
        I Niemen a także przykrótkie spodnie, kolorowe skarpetki i włosy u mezczyzn o centymetr dłuższe od jeżyka
    • bknbknbkn Re: Módlmy się! 30.10.23, 23:35
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/396982132_357201863531511_4898434270486967839_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=oCGSvV3utyAAX8p4uB4&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfBSMxrrZkTV5JuXhhY5RjWyWw9X-FKSCtCXda2msOAcrA&oe=6545B064
    • beataj1 Re: Módlmy się! 31.10.23, 08:39
      Katolicy mają naprawdę niesamowitego boga.

Dzieciaki biegają ze śmiechem i zbierają cukierki - trzeba zrobić specjalną mszę przepraszającą, bo bóg jest wściekły.

Księża zabzykali do nieprzytomności męską prostytutkę podczas orgii - ojtam, niefart nie robimy afery. Bóg akurat pewnie patrzył w drugą stronę...
      • szare_kolory Re: Módlmy się! 31.10.23, 13:37
        Bardzo dobre podsumowanie. A tak przy okazji, to bóg już pewnie całą uwagę kierował na pola dyń, żeby przypadkiem mu nic nie umknęło. Albo może jakieś zebranie mieli, takie wiecie, planowanie akcji przed halloween, no to się mogło zdarzyć, że w tej Dąbrowie coś poszło nie tak. Zresztą, oni tam z dyniami nic nie robili a i możliwe, że Boga przy tych czynnościach nieliturgicznych wzywali, więc system nie wyłapał. Bywa.
    • jowita771 Re: Módlmy się! 31.10.23, 08:47
      Może niech ci księża i wierni nie bawią się w Halloween, jeśli mają wyrzuty sumienia w związku z tym.
    • bene_gesserit Re: Módlmy się! 31.10.23, 10:38
      Moim zdaniem słusznie, że odprawią. Niech wykorzystają wszystko, żeby odsunęło się od nich młode pokolenie
    • homohominilupus Re: Módlmy się! 31.10.23, 10:47
      A w takiej Hiszpanii, w szkole KATOLICKIEJ sale udekorowane pajeczynami, dyniami, potworami itp, dziubaski przychodzą poprzebierane, niektórzy nauczyciele też 😊
      • evro44 Re: Módlmy się! 31.10.23, 13:23
        mnie nie bulwersuje, chociaż wiekowo nie załapałam się na jak Hallołin pojawił się w Polsce. Jakoś Meksyk ultrakatolicki a urządza fetę i nikt z ambony nie pomstuje. Dla mnie idiotyczne jest tworzenie święta dla "wszystkich świętych" (bardzo dyskusyjne z tą świętością) gdzie wszyscy walą na groby i nikt o tych świętych nawet nie pomyśli a w Dzień Zaduszny trza iść do roboty. Ktoś wyżej napisał o kiczu to niech zobaczy rodzimy przemysł na cmentarzach. Oczy bolą i serce krwawi.
        • szare_kolory Re: Módlmy się! 31.10.23, 13:40
          Mnie tam się polska tradycja cmentarzowa bardzo podoba. Fajne święto, można powspominać a jeśli się trafi taka piękna, ciepła jesień jak teraz to bywa, to sama przyjemność.
          A hallooween wcześniej mają dzieciaki i niech się bawią. Czemu od razu jedno musi ustąpić miejsca drugiemu. Nie mogą sobie żyć w spokoju?
          • zona_glusia Re: Módlmy się! 31.10.23, 20:19
            Popieram. Te dwa święta mogą sobie spokojnie koegzystować razem.
    • bulzemba Re: Módlmy się! 31.10.23, 11:30
      Panów w podomkach kieszeń boli że ludzie wyrzucają pieniądze na zabawę a nie im do koszyka. Halloween złe ale bal Wszystkich świętych (który niektórzy zazdrośnicy usiłują urządzać jako ersatz konkurencji) jest żałosny i żenujący. I nagle się okazuje, że przebieranie się za trupa to nie grzech 🤦

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka