Dodaj do ulubionych

Było dmuchane

31.10.23, 08:51
Dziś na mojej trasie do pracy była rozstawiona policja, która zatrzymywała wszystkie samochody i każdemu kazała dmuchnąć w alkomat.
No i pani przede mną w eleganckim suvie i ładnie zrobiona sobie coś wydmuchała. Nie wiem ile, ale ruch został zatrzymany a pani musiała zaparkować na poboczu.

8.10 rano.
Prawdopodobnie w drodze do pracy.

Takie kontrole powinny być częściej. Tak sobie myślę, że jak by była wydzielona specjalna cześć w straży miejskiej (nie wiem czy mają takie uprawnienia), która by tylko kontrolowała stan kierowców, to może więcej gwiazd od małpeczki rano (albo drineczka wieczorem) by się zastanowiło czy się to opłaca.

PS: przez gwiazdy rozumiem i kobiety i facetów.
Obserwuj wątek
    • no_name33 Re: Było dmuchane 31.10.23, 08:56
      Oj tak. Naród rozpity jak nie wiem.
    • bknbknbkn Re: Było dmuchane 31.10.23, 08:59
      Garsoneczka , małpeczka , suv
      Jakie to trywialne .

-
      pl-pl.facebook.com/sokzburaka/
    • juzjesien1992 Re: Było dmuchane 31.10.23, 09:07
      A mi tam nie do śmichu. Znam w mojej wsi dwie rodziny, które straciły synów przez pijanych kierowców. Każda działalność mająca na celu zatrzymanie pijaków jest dobra.
      • beataj1 Re: Było dmuchane 31.10.23, 09:33
        mi też nie do śmiechu. Dlatego napisałam że dobrzy by było zatrudnić osoby które zajmowały by się tylko kontrolowaniem kierowców. Nie akcje od czasu do czasu. Ale ciągłe, codzienne w różnych miejscach.
        Jestem dziwnie pewna że zarobiliby na swoje pensje.
    • szare_kolory Re: Było dmuchane 31.10.23, 09:12
      beataj1 napisała:

> Takie kontrole powinny być częściej. Tak sobie myślę, że jak by była wydzielona
      > specjalna cześć w straży miejskiej (nie wiem czy mają takie uprawnienia), któr
      > a by tylko kontrolowała stan kierowców, to może więcej gwiazd od małpeczki rano
      > (albo drineczka wieczorem) by się zastanowiło czy się to opłaca.
      >
      > PS: przez gwiazdy rozumiem i kobiety i facetów.

A mnie się wydaje, że do tych kontroli to powinny być jeszcze surowe i EGZEKWOWANE kary. Egzekwowane - słowo klucz. Zaraz 1 listopada i akcja Znicz i jak co roku dowiemy się ilu było pijanych kierowców albo takich, którzy już nie mieli uprawnień do kierowania samochodami. Mam wrażenie, że to się w ogóle nie zmienia w tym sensie, że prawo nie robi nic, żeby pijaków za kółkiem eliminować.
      • zamyslona_ona02 Re: Było dmuchane 31.10.23, 15:32
        Jakie masz propozycje?
        • szare_kolory Re: Było dmuchane 31.10.23, 16:56
          Były propozycje przepadku mienia, ale znalazły się argumenty żeby jednak nie a reakcja Była niemal histeryczna. Może zobaczmy jak sobie radzą inne kraje. Wszędzie tam, skąd chętnie czerpiemy wzorce jest konsekwencja i wysokie kary. Ale my mamy immunitet, który niby nie działa w przypadku Kodeksu Drogowego, ale w praktyce znam posła, który w swoim rodzinnym mieście nie poniósł żadnych konsekwencji. No więc moja propozycja to konsekwencja. A żeby to miało szansę to policjanci drogówki obowiązkowo z rejestracją zatrzymań. W sensie: kamery na mundurach + jakąś elektroniczna rejestracja (np. zapis numerów d-dów rejestracyjnych aut poddawanych kontroli). Dmuchasz - jest 0, jedziesz dalej. Dmuchasz - jest powód do zatrzymania, rejestrujesz nr d-d rej albo pesel kierowcy i rusza machina. Jeżeli kierowca nie godzi się na zatrzymanie auta to niech dostaje bransoletę taką jak więźniowie, cokolwiek. Da się to zrobić. Tylko trzeba robić.
          • mysiaapysia Re: Było dmuchane 31.10.23, 22:23
            Histeryczna reakcja - no właśnie. Myślenie, że ojej czym będę jeździła, gdy mojego misia złapią naprutego za kierownicą naszego autka? Ojoj. Żadnego myślenia o konsekwencjach naprutego prowadzenia pojazdu, który może zabić.
            No i absolutnie nie ma uzasadnienia dla immunitetu dla naprutego posła/senatora/sędziego.
    • em_em71 Re: Było dmuchane 31.10.23, 09:43
      Mam na swojej porannej trasie 2 miejsca, gdzie często prowadzone są kontrole trzeźwości. Rzadko kiedy nie stoi ktoś odstawiony na bok. Ostatnio kierowca busa jadący bezposrednio przede mną chyba odmówił dmuchania, bo nie widziałam żeby policjant wyciągnął do niego rękę z alkomatem, natomiast skierował go na stronę po krótkiej rozmowie. Cóż...
    • nawemi Re: Było dmuchane 31.10.23, 15:40
      Idąc do pracy przechodzę obok sklepu "Alkohole24" . Od rana w sklepie ruch i sporo kobiet kupuje małpeczki na dzień dobry.
    • zwyczajnamatka Re: Było dmuchane 31.10.23, 15:41
      Tex uważam, że takie kontrolę powinny być częściej i to dużo częściej.
      Ja nigdy nie dmuchałam, ani razu. Nikt mnie nigdy do takiej kontroli nie zatrzymał.
      Biorąc pod uwagę, że jeżdżę dużo, codziennie i od ponad 20 lat, to trochę przerażające, że to sito ma tak duże oczka.
      • mia_mia Re: Było dmuchane 31.10.23, 15:55
        Mnie ostatnio sprawdzali, już pomijam fakt, że ktoś był uprzejmy mrugnąć, to tą drogą nikt pijany nie jeździ, bo jeśli policja się ustawia to właśnie tam o czym wszyscy wiedzą.
      • little_fish Re: Było dmuchane 31.10.23, 18:08
        Mnie raz. Też jeżdżę ponad 20 lat. Przez przypadek jechałam "trasą pijaków" i to zygzakiem. 😉
      • princy-mincy Re: Było dmuchane 31.10.23, 22:11
        Ja dmuchałem tylko 2 razy w życiu
    • mia_mia Re: Było dmuchane 31.10.23, 15:52
      Policja lubi nabijać sobie statystyki wczorajszymi kierowcami z 0,22 zamiast stanąć pod wiejską dyskoteką w sobotnią noc i łapać naprutych małolatów zanim na najbliższym zakręcie zabiją siebie albo co gorsza kogoś.
      Nie mam nic przeciw takim akcjom, ale to nie na nich powinny koncentrować się działania policji.
      • semihora Re: Było dmuchane 31.10.23, 17:09
        >>>to nie na nich powinny koncentrować się działania policji.

Raczej: NIE TYLKO na nich.
    • babcia47 Re: Było dmuchane 31.10.23, 16:03
      Żadna nowość, od lat w moim mieście czesto wieczorami a w tym gdzie pracowalam w poniedziałek rano przy wylotowej trasie z miasta stal patrol z elektronicznym alkomatem. Papierów nie sprawdzali by szło sprawnie chyba ze alkomat cos wykazał, sprawdzali wszystkich kierowców
    • glanaber Re: Było dmuchane 31.10.23, 16:27
      A jak ja 2 razy rano trafiłam na kontrolę trzeźwości, to za każdym razem kazali mi jechać dalej bez dmuchania. Czyżby aż tak dobrze mi z oczu patrzyło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka